Dijital Reklam Türleri ve Etkilerine Dair Küresel İstatistikler

RS-220317-dijital-reklam-690x310

Markaların müşterilerinin gözünde farklılaşması açısından pazarlama çalışmaları büyük önem taşıyor. Dijital dünya ile fiziksel hayat arasındaki çizgilerin giderek yok olduğu günümüzde online pazarlama çalışmaları da reklamverenlerin tanıtım amaçlarına ulaşabilmelerinde etkili bir rol oynuyor. Bu anlamda, markaların tutundurma veya satış gibi farklı amaçlarına hizmet eden pek çok dijital reklam yöntemi bulunuyor. Reklamverenler ise seçimlerini dijital pazarlama stratejilerine en uygun formattan yana kullanıyor.

Reklamverenlerin markaları için en uygun dijital reklam türüne karar verme sürecinde elbette daha önceki kampanyaların başarısı büyük oranda etkili oluyor. Peki hangi dijital reklam türü marka stratejisini başarıya ulaştırmada daha etkili? İşte kullanımına en sık başvurulan online reklamlar ve etkilerine dair istatistikler…

Banner (Display) Reklamlar

Display olarak da bilinen ve reklamverenler tarafından yaygın olarak kullanılan banner reklamlar; metin, görsel ve video gibi ögeler içerebiliyor. Genellikle web sayfalarının üst veya sağ-sol kenarlarında konumlandırılan banner’lar online kullanıcılar tarafından kolaylıkla fark edilebiliyor. Bu tür reklamların özellikle yeniden hedefleme (retargeting) kampanyalarının başarısında büyük rol oynadığını savunmak mümkün.

Buna göre:

– Yanıltıcı içeriklerin bulunduğu, rahatsız edici banner reklamlardan dolayı reklam engelleyici kullandığı için diğer tüm banner’ları da göremediklerini belirten internet kullanıcılarının oranı yaklaşık yüzde 30.

– Yeniden hedefleme yapıldığında banner reklamlarının dönüşüm oranı yüzde 70’e kadar artış gösterebiliyor.

– Banner’ların ortalama tıklanma oranı yüzde 0,05 iken yeniden hedeflemenin uygulandığı banner’ların ortalama tıklanma oranını 10 kat artış göstererek yüzde 0,5’ ulaştığı gözlemleniyor.

Doğal Reklamlar

Son yılların en popüler reklam formatlarından olan ve Türkçede doğal reklam olarak karşılık bulan native advertising, reklam engelleyici kullanımı karşısında markalar için yaratıcı bir seçenek olabiliyor. Arama motoru pazarlamasında da kullanılabilen doğal reklamlardan sosyal ağlarda sponsorlu içerik türünde de faydalanılabiliyor. Bu reklam formatını diğer tüm online reklam türlerinden ayıran en önemli özelliği ise reklamın yer aldığı mecranın içerik akışına uyumlu halde bulunması.

Buna göre:

– Online kullanıcılar standart reklam türlerine oranla doğal reklamlarla yüzde 20 ila 60 arasında daha fazla etkileşim kuruyorlar.

–  Fotoğraf ya da video gibi ögeler barındıran doğal reklam içerikleri, bu ögelerin yer almadığı doğal reklamlara kıyasla yüzde 60 daha fazla dönüşüm alıyor.

– Doğal reklamlarda kullanılan başlıklar banner’lardan 308 kat daha fazla dikkat çekiyor.

– Doğal reklam gösterimi yapılan kullanıcıların satın alma eğilimi diğer kullanıcılara oranla yüzde 18 daha fazla.

Mobil Reklamlar

Mobil cihazların yaygınlaşmasıyla mobil kullanıcı oranının da hızla artış gösteriyor oluşu, firmaların bu alana yönelmelerini zorunlu kılıyor. Mobil kullanıcıları göz ardı etmek istemeyen reklamverenler için önemli bir seçenek olan mobil kanala özel reklam formatları ise markaların başarısında büyük rol oynuyor.

Buna göre:

– Facebook’un reklam gelirlerinin yüzde 84’ü ve Google’ın reklam gelirlerinin de yüzde 60’ı mobil üzerinden geliyor.

Mobil reklam harcamalarının 2017 yıl sonuna kadar 143 milyar doları aşacağı öngörülüyor.

– 2018 yılına gelindiğinde mobil reklamların toplam dijital reklam harcamaları içindeki payını yüzde 63’e çıkarması bekleniyor.

Video Reklamlar

Online kullanıcılarla etkileşim sağlamada en başarılı olan reklam formatlarından bir diğeri ise video reklamlar. Bu reklam türünün kullanımı her geçen gün yaygınlaşırken tüketici tarafındaki etkisi de artmaya devam ediyor.

Buna göre:

– Sosyal ağlar, video içeriklerin en çok tüketildiği platform olarak ön plana çıkıyor. Facebook’ta her gün 500 milyon kişi video izlerken Twitter kullanıcılarının da yüzde 82’si platformda yer alan video içerikleri tüketiyor.

– Video içeriklerin gücüne inanan firmaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Mevcut durumda firmaların yüzde 69’u pazarlama ve satış aracı olarak video pazarlamadan yararlanıyor.

– Pazarlamacıların yüzde 52’si video pazarlamanın marka farkındalığına yüzde 52, lead toplamaya yüzde 45 ve online etkileşime yüzde 42 katkısı olduğunu savunuyor.

Giderek dijitalleşen dünyada pazarlama ve tanıtım stratejilerinin online kanallarla desteklenmesi büyük önem taşıyor. Eğer siz de markanız için en doğru reklam türüne başvurmak ve pazarlama hedeflerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız hemen ReklamStore hesabınızı oluşturabilir ve hedef kitlenizle dijital yollardan buluşabilirsiniz.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir