Koistilan Suomenhevoset

rakenne- ja pääkuva © luvat on
Virallinen Nimi: Suippo
VH-tunnus: VH13-018-1309
Rotu, sukupuoli: suomenhevonen, ori
Väri, säkäkorkeus: tummanpunarautias, 153cm
Syntynyt: 04.06.2012 (8 vuotta 04.06.2015)
Painotus: estepainotteinen
Koulutus: ko: helppo A, re: 120cm, me: 100cm
Kasvattaja: Hanna Mäkinen, FIN
Omistaja: Vibaja (VRL-00727)

⋯ ⨳ ⋯

Kantakirjaus » 19 + 19 + 16 + 19 = 73p KTK II (10.12.2014)
Laatuarvostelu » 4 + 50 + 23 + 15 + 10 = 102p ERJ II (25.09.2014)
Laatuarvostelu » 9,5 + 40 + 16 + 10 + 15 = 90,5p KERJ II (25.10.2017)

⋯ ⨳ ⋯

Suippo on yksi tallin tulevista estekantaoreista, jonka nimeä yritän säilyttää hevostemme sukutauluissa vielä pitkään. Herran tuontireissulla matkaan tuli myös morsian Melmiina. Meillä ei näitä estepainotteisia hevosia tuolloin pahemmin ollut, joten oli ihan hyvä päivittää hieman hevoskantaa ja laajentaa suuremmalle alueelle. Suippo oli tullessaan ratsukoulutettu ja toimi kuin unelma. Herra kuunteli herkeämättä apuja, vaikka toki olihan siinä vielä kouluttamista pidemmälle. Ori tulee toimeen hyvin muiden hevosten kanssa ja kaikkein eniten se nauttii, kun sillä on arvoisensa painikaveri samassa tarhassa.

Hoitotoimenpiteet ovat arki puuhaa, eikä herra ole niistä moksiskaan. Olipa kyseessä eläinlääkäri, kengittäjä tai ihan vain hoitaja, niin kapinaa ei nosteta. Hoitajan kanssa tietenkin parasta ovat herkkupalat aina silloin tällöin. Harjaus sujuu helposti käytävällä, koska karsinassaan ohimenevät hevoset voivat olla kiusaksi. Kaviot se nostaa kevyesti ilmaan ja varusteiden laitto sujuu myös ongelmitta. Mitä nyt satulan kanssa oltaisiin kovasti jo lähdössä ratsastamaan, eli tepastellaan hieman ympäriinsä. Taluttaessa herra kulkee mieluusti vierellä ja välillä yrittää ohitella taluttajaansa. Traileriin herra vain kävelee, ilman epäröintiä. Odottaahan se heinäverkko siellä yleensä, joten ei mitään hätää.

Ratsuna yhteistyökykyinen, mutta kuumenee esteillä. Sileällä työskentely on miellyttävää, sekä ratsastajalle että hevoselle ja yhteistyö pelaa moitteettomasti. Ori kuuntelee pienintäkin painoapua, eikä se ota nokkiinsa hieman kovemmasta ohjastuntumastakaan. Pohkeita sen sijaan ei parane käyttää kovin paljoa. Lisätyt askellajit ovat helppoja, kuten myös vastalaukan suorittaminen, joka nyt on lähes pakollista esteilläkin. Taivutukset suoritetaan myös mieluusti, mutta niissä on tietenkin aina pientä hienosäätöä, jota kovasti opettelemme. Esteillä innostus on suuri ja ratsastajan tulee pitää vakaa käsi ja käyttää painoapuaan hyödyksi. Sekin helpottaa, ettei anna täysin suoraa reittiä esteelle tai ei näytä herralle estettä heti, vaan taivutuksen avulla pitää pään hieman sivummalla. Suoristuessaan herra ampaisee kohti estettä ja käyttää hypätessä takajalkojaan suuresti avukseen, jolloin hyppy ainakin onnistuu korkeuden puolesta. Liian kovalla vauhdilla takajalat kyllä ottavat kiinni, joten ratsastajalla on suuri vastuu. Maastoesteillä onneksi pitkät matkat kuluttavat sen ensi-innokkuuden, jolloin pystytään keskittymään enemmän hyppäämiseen ja tekniikkaan.

⋯ ⨳ ⋯

⋯ ⨳ ⋯

Isä: Suorittaja
sh, trt, 156cm
ii: Harlekiini
sh, m, 158cm
iii. Severi
iie. Liinu
ie: Niili
sh, prt, 150cm
iei. Lukon Ukko
iee. Halukas
Emä: Lumimarja
sh, tprt, 149cm
ei: Huiputtaja
sh, rt, 153cm
eii. Hapan
eie. Seireeni
ee: Siniviuhka
sh, vrt, 144cm
eei. Petunia
eee. Sineraaria

i. Suorittaja on mukavuudenhaluinen punarautias, ratsusuuntainen suomenhevosori. Ori on aikalailla nimensä mukainen, koska se on menestynyt oikein mukavasti kisoissa ja kilpailukentillä. Varsoja sille on kertynyt toistaiseksi vain muutama. Suorittaja on palkittu varsana myös vuoden parhaana varsana sen ollessa 1-vuotias. Ori tietää milloin pitää osata näyttää hyvältä sekä seistä paikallaan, ja milloin taas panostaa liikkumiseen.

ii. Harlekiini on erittäin isokokoinen ori, korkeutta siltä löytyy muutama sentti vaille 170 senttimetriä. Ratsuna se on melko tahmea, minkä takia kisaaminen jäänyt vähemmälle. Näyttelyissä ja muissa tilaisuuksissa Harlekiini kuitenkin on niittänyt mainetta hienolla ulkomuodollaan ja kisapaikoilla se onkin ollut erittäin rauhallinen kaveri. Ori on kantakirjattu I-palkinnolle. Vaikka Harlekiinin kisamenestys ei huimaa ole kisakentillä ollut, on siltä kuitenkin jälkeläisiä jäänyt tähän mennessä seitsemän kappaletta.

iii. Severi on toiminut suurimman osan elämästään vammaisten terapiaratsuna, koska se on erittäin lempeä ja varma kaveri. Myös kokonsa puolesta ori on erittäin käypä kaveri niihin hommiin: se vain nippanappa 150 senttimetriä korkea. Jälkeläisiä Severillä ei ole kuin yksi, Harlekiini. iie. Liinu on toiminut perhe- ja työhevosena maalla. Tammalla ovat ratsastelleet lähinnä perheen pienimmät, mutta välillä myös äiti on noussut selkään. Isännän kanssa Liinu on sitten käynyt metsästä hakemassa puita sekä kyntänyt perheen pienet pellot.

ie. Niili on melkein täysin Harlekiinin vastakohta. Tamma on pienhevosen mitat täyttävä, 146-senttinen suomenhevonen. Niili on väriltään tummanpunarautias ja periyttääkin melko vahvasti punarautiutta jälkeläisillensä. Niilillä on kisattu jonkin verran vaihtelevin tuloksin. Tamma on kuitenkin erittäin reipas ja mukava käsitellä. Ainoa ongelma on, että välillä tarkkaavaisuus pääsee herpaantumaan.

iei. Lukon Ukko on melko tavallinen suomenhevonen. Väriltään se on rautias ja korkeutta sillä on 150 senttimetriä. Ori on ulkomuodoltaan kuin suoraan oppikirjasta. Luonnekin sillä on kuin suokin perikuvalla. Se on rehellinen, yhteistyöhaluinen, tottelevainen ja innokas työntekijä. iee. Halukas on tummanpunarautias tamma, joka on jättänyt jälkeensä kolme varsaa. Tamma on nippa nappa 149-senttinen suomenhevonen. Luonteeltaan se on melko arka ja säikky, mutta säikähtäessään se ei lähde lapasesta, vaan korkeintaan hypähtää pois päin pelottavasta asiasta.

e. Lumimarja on punarautias, 155-senttinen tamma. Se on luonteeltaan rehellinen ja eloisa, ja sen kanssa tulee jokainen toimeen. Lumimarjan omistaja on kiertänyt monia kenttäkisoja neidin kanssa ja he ovat pärjänneet todella hyvin. Varsoja tammalla on tällä hetkellä viisi, joista kolme on palkittu näyttelyissä. Lumimarja on kantakirjattu II-palkinnolle ja se on myös palkittu vuoden tammana.

ei. Huiputtaja on luonteeltaan nimensä mukainen. Se on erittäin hyvä laiskottelemaan töistä ja vänkäämään vastaan - välillä niinkin hyvin, että ihminen ei tajua sen tekevän sitä tarkoituksella. Huiputtaja on myös varsinainen mestari karkaamisessa, ja sillä on aina pilkettä silmäkulmassa. Orilla on kisattu jonkun verran, mutta menestys on ollut vähän niin ja näin sen huonojen tapojen takia. Näyttelyissä Huiputtaja on sen sijaan pärjännyt hyvin ja saanut kehuja sekä rakenteestaan että liikkeistään. Ori on väritykseltään tummanrautias isoilla merkeillä.

eii. Hapan on varsinainen erakko ja oman tahdon mukaan tekevä. Se tarhataan mieluiten yksin, koska se ei tule toimeen muiden kanssa ja näyttää ihmisillekin hapanta naamaa. Ilkeä se ei kuitenkaan ole. Ratsuna Hapan on melko laiska, mutta tekee pääasiallisesti sen mikä pyydetään, vaikka testailee välillä. eie. Seireeni on melkoinen hienohelma: se ei pidä vedestä, mudasta tai korvien koskettelusta. Muita hevosia se sietää kunhan ne eivät yritä tulla liian lähelle tai viedä kaikkea huomiota. Seireeni on liinakko tamma, jolla on jälkeläisiä ainoastaan yksi. Tamma on kantakirjattu ratsusuunnalle III-palkinnolla.

ee. Siniviuhka on musta tamma, jolla on pieni tähti otsassa. Siniviuhka on erittäin hyvä hyppääjä ja pärjännyt estekentillä erinomaisesti. Luonteeltaan tamma on reipas ja hyvin herkkä, mutta sopivassa suhteessa kuuliainen. Sen on kasvattanut Jaakko Merkkelä, jonka työhevostamman naapurin ori karkuretkellään oli astunut.

eei. Petunia on musta ratsusuuntainen ori, jolla on hypätty lähinnä ratsastajan ja hevosen omaksi iloksi. Luonteeltaan ori on kuuliainen, mutta melko säpäkkä, joten ketä tahansa ei satulaan voi päästää. Parit pikkukisat Petunialla on käyty ja niistä se on kerännyt voittajaruusukkeet. eee. Sineraaria on rautias työsuuntainen tamma, jolla myös naapuruston lapset ovat saaneet käydä köpöttelemässä. Sineraarialla ei tarvitse ratsastaessa edes varusteita, vaan tamma käy aina pikkulenkin lapset selässä ja palaa takaisin rauhallisesti löntystäen. Tamma ei varmaan säikähtäisi edes pommia, joka räjähtäisi korvan juuressa. (c. Jaana K.)


Jälkeläiset

sh tamma Koistilan Miina s. 14.07.2012 e. Melmiina
sh tamma Koistilan Milviina s. 13.03.2013 e. Melmiina KTK-III
sh ori Koistilan Sirius s. 13.06.2013 e. Siian Ehdollinen KTK-II
sh ruuna Villahaan Syyshymy s. 07.09.2014 e. Aukustiina
sh ori Rohkean Kauheapeikko s. 10.08.2015 e. Kauheamatami
sh ori Aittalan Susiyö s. 05.11.2017 e. Metsähengetär