Oma pieni Kallani, pitkäaikaisin virtuaalihevoseni laukkasi pitkän sairastelun päätteeksi vihreämmille laitumille.
Kiitos rakas ystävä <3


Kalaman Kalapee KIR VH04-018-7863 , VMRY-112Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.


Virallinen nimi, tutummin: Kalaman Kalapee KIR, Kalla
Rotu, sukupuoli: Suomenpienhevonen, tamma ♀
Syntynyt, ikä: 28.10.2007, 25 vuotta (oma ikääntyminen)
Väri ja merkit: Vaaleanrautias, vpää, mtj white leg
Säkäkorkeus: 145cm
Painotus: Yleispaintotus
Koulutustaso: VaB, re:100cm, me:100cm
Saavutukset, meriiti: KTK-II (66,8%), VIP MVA Fn, YLA2
Kasvattaja: Kirveltäjä (lopettanut)
Omistaja, kotitalli: Ros. (VRL-00757), Vt Rägby


i. Kalmankeisari e. Vakina ei. Nakkiprinssi


» Historia

Kalla on tullut minulle tilausvarsana Kirveltäjästä vuonna 2007 ja se on näin ollen pitkäikäisin virtuaalihevoseni. Tamma asui ensin suomenhevostallillani Savolaisessa, mutta innon hiipuessa pistin muut hevoset kalppimaan ja ainoastaan Kalla jäi jatkamaan kanssani. Tamma onkin nähnyt vuosien varrella mukanani parikin erilaista tallia, joissa sen kanssa on asustellut hevosia aina pilkkupeppuisista rangereista ravureihin saakka. Nyt toivon, että tämä tallini tulee olemaan pysyvä koti tammalle, jolla ikääkin alkaa jo olla.

Vuosien varrella myös Kalla on vanhennut ja viisastunut. Ennen niin säikky ja ujo tamma on nykyään luotettava ja rauhallinen hevonen, joka on erittäin hyvä emä varsoilleen, opetusmestari nuorille ratsastajille sekä loistava sosiaalistaja vihreille remonteille. Helpolla ei tämä tulos ole tullut vaan matkaan on mahtunut paljon ojien kyntämisiä maastoretkillä, kammottavien koristeiden vuoksi pieleen menneitä kilparatoja sekä rikkonaisia aitoja. Tamman pahin vauhkoontumisen jälkiseuraus lienee aikanaan ollut puolen vuoden kisatauko rikkinäisen jalan vuoksi. Kalla kun sattui liukkaalla tallipihalla pelästymään kissaa ja heitti kunnon voltin kavahtaessaan takasilleen. Tämän jälkeen olikin vuorossa pelko jäätä kohtaan ja lapsen askelin jouduimme kulkemaan seuraavat pari kuukautta, kunnes neiti uskaltautui taas luottamaan hokkien voimaan. Pitkän pinnan ja monen pelkoharjoituksen jälkeen tamma viimein saatiin maastovarmaksi ja yllättävissäkin tilanteissa hallittavaksi. Nykyään se menee helpolla kahisevan pressun alle ja molskauttaa itsensä kaulaa myöten veteen. Myös pelko autoja kohtaan kitkettiin pois ja enää ei tarvitse pöristä edes tallin uudelle punaiselle postilaatikolle.

» Luonnekuvaus


Perusluonteeltaan Kalla on vakaa ja varma. Pientä ujoutta saattaa vielä silloin tällöin esiintyä. Etenkin uusia ihmisiä kohtaan on vielä terveellä tavalla hiukan varautunut ja tarkkailee mielummin tilannetta ensin turvallisen etäisyyden päästä. Mikäli tämä uusi tuttavuus ei syö muita uteliaampia lajitovereita, tulee Kallakin aidalle hamuamaan herkkuja. Muiden hevosten kanssa on rauhallinen ja mammamainen luottopolle, joka saa hermoheikommankin hevosen rauhoittumaan. Osaa olla nuorten hevosten kanssa pitkäpinnainen ja usein innostuu jopa leikkimään nuorikkojen kanssa. Toisaalta osaa myös näyttää hyvin kärkkäästi kaapin paikan, mikäli joku kakara rupee vallan hillumaan sen nokan edessä. On Kallassa toki omat huonotkin puolensa. Kovat äänet ja äkkinäiset liikkeet saavat tamman vieläkin tolaltaan, joten sen kanssa on pistettävä jäitä hattuun tullakseen kaveriksi. Myös ukkosen lähestyessä on syytä viilettä tukka putkella laitumelle hakemaan tamma sisätiloihin turvaan, jollei aamulla halua etsiä sitä kissojen ja koirien kanssa pitkin pitäjiä.

Karsinassa Kalla on suorastaan priimaa tavaraa. Ei hätkähdä miehekkäämpiäkään harjausotteita ja antaa harjata kroppansa mistä vain. Pään harjaus on kuitenkin syytä hoitaa hiukan hellemmin. Ihan mikään puuhevonen ei kuitenkaan ole, vaan tuttujen kesken saattaa pyhittää useita minuutteja lempeään hamuiluun ja puhalteluun. Haluaa myös usein haistella huolella jokaisen harjan, sienen ja kaviokoukun joka hoitajalla sattuu milloinkin kädessään olemaan. Kallan taakse ei myöskään kannata äkkiseltään mennä. Ei ole koskaan potkaissut, mutta antaa kyllä niin mojovan varoitus-tömäyksen lattiaan, että on todellakin syytä pysyä etäämmällä. Satuloidessa on alkanut iän mittaan oppimaan pullistelun salat. Etenkin ne päivät kun sen tekisi enemmän mieli nukkua karsinassa tai leikkiä tarhassa, saavat tamman muuttumaan ilmapalloksi. Satulavyö on siis syytä kiristää loppuun aina liikkeellä ollessa. Kuolaimet taas menevät suuhun pienen kutittelun jälkeen ja suitsien remmit saa kiristää rauhassa. Myöskään kavioiden puhdistus tai silloin tällöin tapahtuvat klippaukset ja pesut eivät tuota ongelmia.

Ratsuna Kalla on vielä vireä ja innokas tepsuttelija. Sen kanssa saakin olla tarkkana, sillä pienet pukkisarjathan vain piristävän päivää ja kuka nyt aina jaksaa vaan kiertää tylsää uraa? Kalla onkin oikea opetusmestari siinä, että sen kanssa oppii tarkkailemaan ratsunsa aivoituksia ja pystyy ennakoimaan ja estämään ne hyvissä ajoin. Pienet pukitukset laukassa eivät onneksi ketään aivan satulasta suista ja saavat usein ratsastajankin naaman vain leveään virneeseen. Elämästä pitää nauttia ja sen Kalla todellakin osaa! Muuten Kalla omaa oikein mukavat liikkeet, joista laukka tosin on melko nopeatempoista tahkoamista ja sitä saa rauhoitella jonkin verran koulukentillä.

Koulua vääntää Vaativa B-tasolla ja on myös radalla nöyrä ja kuuliainen ratsu. Oikein laiskoina päivinään saattaa esittää tyhmää ja saada muka hermoromahduksen ratsastajan vähänkään epäselvistä avuista. Hyvinä päivinä taas on maailman pehmein ja mukavin hevonen ratsastaa. Kallan kanssa onkin helppo oppia tekemään kaikki prikulleen oikein.

Esteillä Kallan silmiin syttyy uudenlainen palo ja pelkästään kannattimille nostetut puomit kentällä saavat sen jo tepastelemaan malttamattomana. Radalla se on nopea, ketterä ja vakaa. Saattaa joskus kuumua liikaa ja jos sitä koittaa liikaa pidätellä se saattaa spinnata ympäri ja aloittaa älyvapaan poukkoilun. Rohkea ratsastaja saa sen loistamaan radalla ja tikittämään lyhyillä koivillaan maaliin asti ilman pudotuksia. 100cm radat ovat Kallalle melko passeleita, vaikka se yksittäisenä hyppäisi varmasti isompiakin.

Maastossa on varmajalkainen ja tervejärkinen ratsu ja lähtee mielellään yksinkin matkaan. Ei pelkää autoja eikä oikeastaan muitakaan moottoriajoneuvoja, vaikka välillä saattaakin höristää korviaan epäilevästi moisille päristimille. Ainoastaan hirvestysaikaan ja ukkosella on syytä pysytellä kotosalla, samoin myös kovin tuulinen sää saa tamman näkemään tiikereitä ja puumia jokaisessa kahisevassa pusikossa. Kaverin kanssa on kuitenkin maailman luotettavin maastopolle, mikäli tämä kaveri ei saa aikaan tarttuvaa paniikkia. Maastoesteillä on rohkea ja varmajalkainen ratsu, joka hyppää surutta niin veteen kuin kuravelliinkin ja on tottunut myös erikoisempiin hökötyksiin. Epävarman ratsastajan kanssa tästä hommasta ei kuitenkaan tulee yhtään mitään, vaan Kalla rupeaa kyttäämään ja saattaa antaa ratsastajalleen pikaisen uimakoulun.

Kärryjen edessä Kalla on vakaa puksuttaja. Kaikkein räikeimmät koristeet saattavat josku sen katsomaan hiukan kieron, mutta muuten ei turhaan teetä vaaratilanteita kisoissa taikka kotioloissa. Saattaa tosin silloin tällöin vähän kiukutella aisojen väliin peruuttamisessa, mutta napakoilla otteilla tamma saadaan pakittamaan paikalleen ja remmit kiinni.

» Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Kalmankeisari
Suomenpienhevonen
tummanrautias, 138cm
ii. Kalman Kuningas evm
sh, tummanrautias, 150cm
iii. Pakkasukko evm
sh, rautias, 149cm
iie. Täti-Moonika evm
sh, ruunikko, 151cm
ie. Piika Akka evm
sph, vaaleanrautias, 139cm
iei. Romulus evm
sph, mustanruunikko, 145cm
iee. Sipsakka evm
sph, liinakko, 138cm
e. Vakina
Suomenhevonen
vaaleanrautias, 151cm
ei. Nakkiprinssi evm
sh, liinakko, 150cm
eii. Metku-Epelievm
sh, liinakko, 152cm
eie. Sievistely evm
sh, liinakko, 149cm

ee. Muhkuran Salarakas evm
sh, vaaleanrautias, 150cm
eei. Seisokki evm
sh, liinakko, 153cm
eee. Pilkkuviilari evm
sh, punarautias, 155cm


i. Kallan isä on nyt jo vihreämmille laitumille siirtynyt tummanraudikko orii Kalmankeisari, jonka nimellä on myös osuutta Kallan omaan nimeen. Kalmankeisari oli aikansa pienikokoisinpia oreja, sillä se ei koskaan yltänyt varreltaan kuin 138cm asti. Vajaasta varrestaan huolimatta orin kisahistoria suorastaan hivelee suomenhevosen monipuolisuutta, sillä ori on päässyt palkintopalleille niin kouluratsastuksessa, valjakkoajossa, esteillä, maastoesteillä kuin kenttäkisoissakin. Jälkeläisiä komealle herralle kertyi sen elämän aikana viisi kappaletta, joista Kalla on viimeinen.

ii. Kalman Kuningas on myös jo edesmennyt, upeita sukujuuriaan ylpeästi kantanut ori. Tummanrautias läsipää kerrytti voittokassaansa koulu- ja esteradoilla hienolla menestyksella ja pyörähti myös valjakkokisoissakin ajoittain, vaikka sen oma suku olikin lähinnä ratsuihin painottunut. Myös kärryjen edessä ori selvisi hyvällä menestyksellä. Tuittupäinen pienhevonen tunnettiin pitäjässää myös kovana karkailijana ja se onkin omatoimisesti siittänyt lähes jokaisen lähistön tammoista, onneksi ne sattuivat olemaan aina omaa rotua. Jälkeläisiä orilla on siis kasapäin lähes kaksikymmentä kappaletta ja niistä puolet ovat perineet orin tumman värityksen.

iii. Pakkasukko oli hieno raudikko tukkajumala, joka oli oman aikansa huippunimiä kouluradoilla. Iän karttuessa ja kisakunnon hiipuessa ori ruunattiin ja se pääsi viettämään auvoisia eläkepäiviään maalle nuoren naisen maastohevoseksi. Pakkasukko ehti saattaa maailmaan kymmenen jälkeläistä. Ori lopetettiin vanhuuden vaivojen käydessä ylitsepääsemättömiksi sen ollessa kunnioitettavassa 27-vuoden iässä.

iie. Täti-Moonika oli nimensä veroinen pyylevä ruunikko suomenhevosrouva, joka parhaimpina päivinään lyllersi kouluradoilla aina ruusukkeille asti. Sitä ratsasti keski-ikäinen mieshenkilö, jonka kanssa Moonikalla oli aivan erityinen suhde. Muut ratsastajat saivat tuskin tammaa liikahtamaan yhden askeleen vertaa, kun taas omistajansa kanssa tamma suorastaan tanssi. Moonika sai elämänsä aikana vain kolme jälkeläistä, kunnes se steriloitiin pahan kohtutulehduksen vuoksi.

ie. Piika Akka oli myös pitkälle koulututettu ja monipuolinen tamma, joka on kolunnut este- ja kouluratoja sekä valjakkokenttiä. Myös Piika Akan vanhemmat ovat olleet ratsupainotteisia vaikka tammalla onkin kykyjä kärryjenkin edessä. Näin ollen se sitten astutettiinkin pari kertaa naapurin oriilla, jolla oli samanlaiset kyvyt kuin tammalla itsellään. Piika Akka, kuitenkin jäi nimensä veroisesti vanhaksi piiaksi jo kymmenvuotiaana, sillä se sai toisen varsansa jälkeen vakavan kohtutulehduksen, joka johti sterilisaatioon.

iei. Romulus oli suuri, lähes musta ori jonka suuri ego tuli tunnetuksi monelle kanssamatkustajalle. Ori osasi olla haastava niin karsinassa kuin selästä käsinkin, mutta kun se viimein löysi oikean kisaajan itselleen tuli siitä oikea ruusukehai! Esteillä ori ei koskaan ottanut tuulta siipiensa alle edes 70cm okserin vertaa, mutta kouluradoilla se liihotteli kuin kotonaan. Romulus jouduttiin lopettamaan tarhassa sattuneen onnettomuuden päätteeksi 15-vuotiaana. Onneksi se kerkesi ennen tätä siittää maailmaan kuusi jälkeläistä.

iee. Sipsakka oli pieni ja hentorakenteinen, vain 138cm korkea liinaharjainen kaunotar. Tamma asustelu ratsastuskoululla, jonka ratsastajat kisasivat sillä lähinnä HeA-tasolla. Muutama kokeneempi pokkasi sen kanssa ruusukkeita jopa VaativaB-tasolla. Eläkkeelle siirryttyään tamma pyöräytti maailmaan kolme jälkeläistä.

e. Kallan emä, Vakina oli kaunis liinakko tamma ja hänkin varsin monilahjakas tapaus. Tamma kilpaili aikanaan niin esteillä, koulussa, maastoesteillä kuin valjakkoajossa kohtalaisella menestyksellä. Hyväluonteinen tamma omasi myös hyvät ratsunominaisuudet. Kalla on tamman kuudes jälkeläinen.

ei. Nakkiprinssi tunnettiin vilkasluonteisena moniosaajana. Ori oli omistajansa siittolan kantaori ja se kantakirjattiin huimalla KTK-I palkinnolla, joten jälkeläisiä tälle oriille onkin kertynyt oikein mukava määrä. Nakki kilpaili menestyksekkäästi niin koulussa, esteillä kuin valjakossakin.

eii. Metku-Epeli nyt jo edesmennyt vanhaa sukujuurta edustava komistus, josta povattiin aikanaan suurta nimeä raviradoille. Ori kuitenkin oli itse perehtynyt enemmän laukkaamisen saloihin ja kun vuoden yrityksen jälkeen käteen jäi yksi hyväksytty lähtö ja lompakonpohjalle yhden illan kaljarahat, päätyi omistaja pistämään herran eteenpäin. Epeli koulutettiin uudelleen esteratsuksi ja se ylsi aina 110cm luokkiin saakka menestyen hienosti. Kantakirjaan asti herra ei koskaan päässyt, mutta se ehti saada pari jälkeläistä.

eie. Sievistely oli kaunis liinakko tamma, joka tunnettiin sen erityisen miellyttävästä luonteesta. Tamma ehdittiin kantakirjata Suomessa II-palkinnolla, jonka jälkeen se muutti Ruotsiin vuokralle. Siellä siitä kehittyi oikea kehäkettu esteille, joka kahmi uuden nuoren ratsastajansa kanssa useita sijoituksia 110cm radoilla.

ee. Muhkulan Salarakas oli Vakinan saadessaan vasta kuusivuotias, lähes kisaamaton hevonen. Koulu- ja esteradoilla kunnostautunut tamma voitti kuitenkin myöhemmin peräti 26 kilpailua 87:sta ja sijoittui 30:ssa kilpailussa. Tamma ehti saada elämänsä aikana vain kolme jälkeläistä, ennen kuin sen elämä päättyi traagisessa trailerionnettomuudessa. Näin ollen tammaa ei keritty myöskään kantakirjaamaan, vaikka odotukset olivatkin korkealla.

eei. Seisokki oli kaiketi jonkun savolaisukon mielestä hirmuisen hauska ja humoristinen nimi hevoselle. Kuitenkin rumasta nimestään huolimatta ori löysi itselleen kunnianhimoisen ratsastajan, joka itse kutsui hevostaan Sepoksi. Upea luonteinen liinakko herrasmies sulatti kaikkien sydämet niin radoilla kuin sen ulkopuolella. Putkahtipa sille maailmaan viisi jälkeläistäkin. Seppo on myöskin kantakirjattu II-palkinnolla ratsukantakirjaan.

eee. Pilkkuviilari oli nuoruudessaan kova menijä raviradoilla ja se tienasi 28 000v€:n potin ja juoksi ennätyksekseen 25,1ake. Kisa-innon hiipuessa ja rahojen ropistessa enemmän starttien osallistumismaksuihin kuin takaisin lompakkoon, sai Pilkku jatkaa matkaansa uusien tuulien mukana. Ratsua siitä ei enää saatu, mutta valjakkoajosta tuli sen uusi uraputki. Sirorakenteinen liinakko tamma on kantakirjattu III-palkinnolla.


» Jälkeläiset

o. R.K. Rosteri, (i. RÖKin Tarinapoika)
t. AR Kurvikas, (i. Kopse)
o. Rosoreuna, (i. Hopian Hurmaus)
o. Rosin Hohto, (i. Voittoisa Hopea)
t. Rosin Karma-Ria, (i. Jänkä-Jooseppi NU
t. Rosin Kuvajaenen, (i. Voittoisa Hopea)

» Näyttelykalenteri

PKK:
09.08.2008 RÖK, PKK suomen(pien)hevostammat, sija:1/5 KTK-sert, BIS2
30.09.2008 Seppele, PKK Ruskanäyttelyt, ponitammat, sija:1/7 KTK-sert, BIS1
"Vankka suomenpienhevonen, etujalat sirohkot. Karvapeite väritetty hauskalla tyylillä."
30.11.2008 Seppele, PKK Adventtinäyttelyt, ponitammat, sija:1/8 KTK-sert, BIS1

MSY

02.09.2012 Rental Ring, ponitammat, PUN1

» Kilpailukalenteri

Esteratsastus: - 7kpl
20.04.2009 Gräslund, ERJ 70cm, sija: 2/50
20.04.2009 Gräslund, ERJ 80cm, sija: 6/50
22.04.2009 Kielletty, ERJ 80cm, sija: 5/49
20.10.2010 Barrier Showjumpers, ERJ Cup 90cm sija; 9/198
20.05.2011 Dark Side Trakheners, ERJ 90cm, sija; 4/50
30.08.2012 Mêl Seren, ERJ 100cm, sija; 1/25
01.09.2012 Mêl Seren, ERJ 100cm, sija; 1/25

Kouluratsastus - 20kpl
01.09.2008 Allu Express, PKK-CUP KRJ HeC, sija: 2/38
16.03.2009 Allu Express, KRJ HeB, sija: 3/62
04.03.2011 Crawford, KRJ HeA, sija; 2/54
11.05.2011 Wuorela, KRJ HeA, sija; 4/30
11.05.2011 Wuorela, KRJ VaB, sija; 3/30
02.09.2012 Mêl Seren, KRJ Va B, sija; 5/31
31.03.2013 Micram Raceponies, KRJ He A (RaPu), sija; 2/11
31.03.2013 Micram Raceponies, KRJ Va B (RaPu), sija; 2/4
01.04.2013 Micram Raceponies, KRJ Va B (RaPu), sija; 1/4
26.04.2013 Raivio, KRJ HeA, sija; 4/40
26.04.2013 Fiktio, KRJ VaB, sija; 2/80
28.04.2013 Raivio, KRJ VaB, sija; 2/40
11.06.2013 Virtuaaliset Suomenratsut, VSR HeA, sija; 2/11
13.06.2013 Virtuaaliset Suomenratsut, VSR HeA, sija; 1/11
04.09.2013 Suprant, KRJ VaB, sija; 3/30
09.09.2013 Suprant, KRJ VaB, sija: 3/30
04.12.2013 Sävelsalo, KRJ VaB, sija; 3/40
06.12.2013 Sävelsalo, KRJ VaB, sija; 6/40
11.12.2013 Sävelsalo, KRJ VaB, sija; 5/40
12.12.2013 Sävelsalo, KRJ VaB, sija; 3/40

Kenttäratsastus - 7kpl
02.09.2008 Allu Express, PKK-CUP KeRJ Aloittelijaluokka (he C, re 60cm, me 50cm), sija; 4/20
03.03.2009 Allu Express, PKK-CUP KeRJ Harrasteluokka (he C, re 80cm, me 70cm),sija: 1/4
28.11.2010 Kisakeskus Bailador, KeRJ tutustumisluokka he C, re: 90cm, me: 90cm, sija; 3/30
20.04.2013 Taikakuun Kartano, KERJ-Cup CIC1, sija; 6/63
06.06.2013 Virtuaaliset Suomenratsut, VSR helppo, sija; 1/3
07.06.2013 Virtuaaliset Suomenratsut, VSR helppo, sija; 1/3
09.06.2013 Virtuaaliset Suomenratsut, VSR helppo, sija; 1/3

Maastoesteratsastus - 13kpl
25.10.2010 Bairdon, MEJ 80cm, sija; 8/72
02.04.2011 Wonderland Exmoors, MEJ 80cm, sija; 2/37
21.12.2011 Kisakeskus Bailador, MEJ 100cm, sija; 2/54
29.08.2012 Bairdon, MEJ 100cm, sija; 6/40
16.11.2012 Taikakuun Kartano, MEJ 90cm, sija; 1/24
16.11.2012 Taikakuun Kartano, MEJ 100cm, sija; 3/37
17.11.2012 Taikakuun Kartano, MEJ 90cm, sija; 1/24
18.11.2012 Taikakuun Kartano, MEJ 100cm, sija; 5/37
17.02.2013 Special Ring, MEJ 80cm, sija; 1/21
19.02.2013 Special Ring, MEJ 80cm, sija; 4/21
22.02.2013 Special Ring, MEJ 80cm, sija; 2/21
25.02.2013 Special Ring, MEJ 90cm, sija; 3/30
19.09.2013 KK Bailador, MEJ 90cm, sija; 4/38
17.02.2014 KK Bailador, MEJ 90cm, sija; 5/35

Valjakkoajo - 10kpl
18.03.2009 Allu Express, VVJ Noviisi ponivaljakko, sija: 3/18
02.09.2009 Allu Express, PKK-CUP Noviisi ponivaljakko, sija: 5/38
27.02.2013 Konkkaronkka, VVJ vaativa yhdistetty, sija; 5/40
28.02.2013 Konkkaronkka, VVJ vaativa yhdistetty, sija; 5/40
24.03.2013 Tuiren tosimiehet, VSR vaativa, sija; 1/7
25.03.2013 Tuiren tosimiehet, VSR vaativa, sija; 3/7
26.04.2013 Järnby, PKK-Cup VVJ vaativa, sija; 2/7
10.06.2013 Virtuaaliset Suomenratsut, VSR vaativa, sija; 1/2
11.06.2013 Virtuaaliset Suomenratsut, VSR vaativa, sija; 1/2
13.06.2013 Virtuaaliset Suomenratsut, VSR vaativa, sija; 1/2

Matkaratsastus - 3kpl
02.12.2008 Tres Beaun, VMJ 15km ihanneaika, sija: 3/9
29.05.2009 Gaseta, VMJ 15km ihanneaika, sija: 2/10
08.08.2009 Chinook, VMJ 15km ihanneaika, sija:2/16
08.12.2013 VRKK, VMRJ 15km ihanneaika, sija; 16/24 - 1p.

Suunnistus - 7kpl
12.09.2010 VSHK, helppo nopeusluokka, sija; 2/18
29.10.2010 Tähtimyrsky, keskitason nopeusluokka, sija; 2/10
30.11.2010 islanninhevostalli Gremja, SRY keskitason nopeusluokka, sija; 1/14
12.02.2011 Imp Ponies, SRY keskitason taitoluokka, sija; 1/26
12.02.2011 Imp Ponies, SRY vaativa nopeusluokka, sija; 3/15
23.04.2011 SRY, SRY keskitason taitoluokka, sija; 5/22
15.06.2013 Mooncruiser, SRY vaativa nopeusluokka, sija; 2/5

Muut

Yleislaatuarvostelu 20.03.2014
24 (14+10) - 32 (20+12) - 17 - 12 - 3 = 88p / YLA2

Siljan tammikuun 2011 irtohypytys tilaisuus, sija; 6/9
TK: 7 - 7 - 7 - 6 - 8 - 8; LY: 7 - 7 - 7; yhteensä 64 p = SIH-II
"Melko hyvänpuoleinen hevonen. Selän toiminta on hieman puutteellista, nyt hyppää hieman selättömästi. Melko hyvä jalkojen tekniikka, samoin tasapaino ja rytmi. Hyvä reaktiokyky. Ponnistaa hyvin ja hyvästä kohdasta. Hyppää mielellään ja etenee melko rohkeasti, kuitenkin hieman epävarma isommilla esteillä. Melko hyvän kapasiteetin omaava hevonen."

» Valmennukset
17.02.2013 Järnby, valmentaja: Raija
- Aloitetaan rentouttamalla se poni, Raija kähisi pientä suomenhevosta ratsastavalle Rosille. - Silittelet sisäkädellä kaulaa ja pieni, rauhallinen kevennys, että saadaan tuo tikitys pois.
Tamma kävi kuumana ja näytti pelkäävän jokaista maneesin tummaa nurkkausta. Niinpä Raija pyysi ratsukkoa jäämään keksiympyrälle.
- Ala hakemaan asetusta ja peräänantoa. Pidetään se poni aluksi tässä ympyrällä, jotta sillä on muutakin mietittävää kuin varjoissa vaanivat kummitukset.
Vaaleanraudikko alkoi pian rentoutua ja työskenteli selän läpi. Raija pyysi Rosia lisäämään kokoamisastetta ja istumaan alas harjoitusraviin. Ratsukko suoritti ympyräleikkaan ja asetusta haettiin taas toiseen suuntaan.
- Hyvä! Sitten tehdään käynti-laukka-siirtymisiä. Edelleen ympyrällä. Hae ensin hyvä käynti, puolipidätteillä valmistelet laukan.
Seurasi hyvä nosto, mutta käyntiin siirtyminen muutaman laukka-askeleen jälkeen oli rtymitön ja hätiäinen.
- Paremmin saa olla laukassa ohjan ja pohkeen välissä. Selkeät pidätteet ennen käyntiin siirtymistä ja istut takaosan päälle, jottei Kallan painopiste karkaa liian eteen.
Tällä kertaa siirymisissä oli jo tasapainoisuutta ja ponikin alkoi keskittyä tehtäviin.
Välikäyntien jälkeen oli aika ottaa uralla vielä sulkutaivutusta ravissa.
- Tee voltti ja voltin lopussa et palaakaan uralle, vaan takaosa jää uran sisäpuolelle, etuosa liikkuu uraa pitkin. Raippa ulkokäteen valmiiksi.
Sulkutaivutukset sujuivat unelmanpehmeästi. Kalla tuki hyvin ulko-ohjaan, ei painanut sisäpohjetta vasten, vaan kulki hyvässä tasapainossa. Oli aika kiittää ponia ja ratsastajakin sai kiitokset hyvistä hermoista. Uusi paikka selvästi hermostutti Kallaa, mutta rentoutumisen jälkeen näki, mitä ponista pystyykään saamaan irti.

30.12.2013 Tarinavalmennus Westboundissa
Säästötiliä oli taas vingutettu ja näin ollen aivopieruna istuin nyt Kallan selässä briteissä asti Westboundin humisevassa maneesissa. Mieheni oli minulle toivottanut matkan kunniaksi, että olen hullu kun lähden jonnekin ulkomaille asti tallin pienimmän ja "onnettomimman" konin kanssa.. Noh. Matkailu avartaa!

Kalla näytti olevan taas oma pirtsakka itsensä ja alkuverkka meni hyvinkin vauhdikkaasti. Pysyin kuitenkin kyydissä ja Kallakin kohtalaisesti lapasessa, eli emme aiheuttaneet yleistä pahennusta. Pirtsakkuus jatkui myös esteille asti ja jo ensimmäiset hypyt menivät sen kanssa kuin leikkiä vain. Tosin vähän kyllä piti myös pistää leikiksi ja joka kerta hypyn jälkeisen riemun pukituksen aikana Kalla oli potkaista esteen takaamme kumoon... Tiukoilla pidätteillä ja hiljaisella hyräilyllä (- jota muut kanssamatkustajat katselivat hiukan kieroon.. Meille tämä on tyynnyttelyn salainen ase!) sain tamman kuitenkin rauhoittumaan ja painumaan jopa kuolaintuntumalle esteiden välissä.

» Kuulumisia

11.11.2014 - Hyvästi, ystäväni.
Minä tiesin sen, Kalla ja koko muukin tallin väki tiesi. Oli viimein koittanut tämä pelätty päivä. Kalla oli niin heikko, ettei se jaksanut edes rouskuttaa antamaani porkkanaa. Nessu seisoi viereisessä karsinassa turpa kaltereiden välissä. Sekin tiesi mitä oli tulossa. Laitoin Kallalle loimen ja riimun. Heitin pienen ontuvan tamman kanssa lenkin tallin ympäri. Se riiputti päätään apeana. Pilke sen silmissä oli sammunut. Oli aika tehdä viimeinen palvelus vanhalle tammalle. Eläinlääkäri latasi aseen, vanha turpa painui viimeisen kerran tarjottuun rehuämpäriin. Ja hetkessä Kalla oli poissa. Kiitos kaikista näistä vuosista! <3

28.03.2014
Kalla ja Nessu leikkivät tarhassa. Kallasta suorastaan huokui äidinrakkaus ja lisäksi viereisessä tarhassa liihotteleva nuori ori Risto sai aika-ajoin Kallalta helliä hamuiluja. Ori saisi vielä hetken olla näiden kanssa, kunnes tulisi kunnolla sukukypsäksi. Päätin käyttää Kallan ja Nessun pienellä lenkillä metsässä, jossa pikkuinen saisi viuhtoa vapaana. Itse kipusin Kallan paljaaseen selkään ja laitoin sille vain kuolaimettomat suitset. Metsässä tunnelma oli kerrassaan upea. Aurinko lämmitti suloisesti puiden välistä ja virkisti sekä ihmisten, että eläinten mielet. Yksittäisiä kärpäsiä liihotteli korvani ohitse ja hämähäkin seitit saivat irvistämään. Muuten rakastin kyllä luontoa, mutta nuo niljakkaat monijalkaiset elikot voisivat pysytellä jossain pimennossa...

12.03.2014
Tamma oli viimein toipunut kokonaan vaikeasta varsomisesta ja saatoin huokaista helpotuksesta. Pieni tammavarsa viiletteli pirteänä pitkin karsinaa ja Kalla koitti parhaansa mukaan kaitsea villiä jälkikasvuaan. Kauniin ja lämpöisen päivä kunniaksi teimme tänään pitkän lenkin maastakäsin ja samalla Nessukin pääsi vähän tutkimaan maailmaa. Ja voi kyllä sitä pienen hevosen ihmettä ja kummaa löytyi vaikka muille jakaa!

02.03.2014
Kalla oli jo jaloillaan ja varsa imi ahnaasti sen nisiä. Itse olin aivan loppu, puhki, poikki ja väsynyt. Mutta silti maailman onnellisin hevosenomistaja sillä hetkellä. Pahin oli ohitse. Kalla oli syönyt ja varsakin sai syödäkseen. Eläinlääkäri oli käynyt tutkimassa molemmat uudelleen. Toivoa oli jo! Vielä näitä oli toki pidettävä silmällä. Monet perätilassa syntyneistä varsoista kun menehtyivät äkisti parin päivän sisällä synnytyksestä. Onneksi Kalla vaikutti olevan kunnossa. Väsynyt ja voimaton, mutta kuitenkin sen selviytyminen oli todennäköisempää kuin menehtyminen. Sen osalta huokaisin jo salaa puoliksi helpotuksesta. Tästä kun selvittäisiin voisin olla varma, että tämä varsa jäisi nyt Kallan viimeiseksi ja uusi tulokas saisi jatkaa sukua mikäli vaan näkisi vielä seuraavatkin päivät. En tohtinut mennä karsinaan häiriköimään, vaan asensin karsinakameran uudelleen käyttöön ja siirryin sisätiloihin seuraamaan tilannetta.

01.03.2014
Tietokoneeni ruudusta näin heti, että nyt on tosi kyseessä! Kallan karsinan kamera näytti aamuyöstä, että tammarouva kieriskeli hikisenä ja tuskissaan alusillaan. Saappaita jalkaan kiskoessa soitin eläinlääkärille ja luuri korvalla pingoin läpi sohjoisen tallipihan Kallan luo. Karsinalle päästessäni huomasin heti, ettei kaikki ollut kunnossa. Yritin rauhoitella puhisevaa ja puhkuvaa tammaa, jonka kaunis ruskea karva oli tummunut hiestä. Kalla katsoi anovin silmin minua ja vatsaansa, "Mikä tässä on näin vaikeaa??!", se tuntui kysyvän. Onneksi pian eläinlääkäri kurvasi pihaan ja nopean tutkinnan jälkeen pahin painajainen todettiin todeksi: Varsa oli perätilassa. Sormet ristissä, kyyneliä vuodattaen ja välillä jopa rukoillen katsoin tätä jännitysnäytöstä. Jopa raavas mies sai tehdä töitä hikihatussa pelastaakseen varsan. Ikuisuudelta tuntuneiden minuuttien jälkeen taitava tohtori sai viimein varsan käännettyä. Kerkesin tuskin huokaista helpotuksesta, kun tuli jo musertavaa tietoa - Kalla ei ehkä selviäisi. Uusi kyyneltulva sai alkunsa ja vaivuin toivottomana lattialle. Kalla. Oma pieni Kallani. En voinut uskoa todeksi, että eilinen hyvän yön- toivotuksemme oli ehkä viimeinen. Muistot vyöryivät mieleeni kuin hyökyaalto ja mieleni teki heittäytyä lattialle parkumaan kuin pikkuvauva. Urheasti nousin kuitenkin katsomaan toimenpidettä. Tamma oli väsynyt, niin kovin väsynyt ja pieni maatessaan oljilla - kuin periksi antaneena. Eläinlääkäri joutui auttamaan tammaa vetämällä varsan ulos. Hän repi kalvot puhki ja puhdisti hengitystiet. Varsa ei hengittänyt. Manasin mielessäni päivää, jolloin päätin astuttaa Kallan. Sitten kuului vinkaisu. Kyynelsilmin katsoin kun eläinlääkärin pikaelvytys oli tuottanut tulosta ja pienen pieni voikko tammavarsa nosti holtitonta pientä päätään ja sätkytteli pitkiä koipiaan. Mies pisti tammaan jotain lääkettä, jonka nimi jäi jonnekin aivojeni sisällä olevaan usvaan. Seuraavat tunnit olisivat kriittisiä. Tammaa olisi vahdittava tauotta. Nostimme varsan Kallan turvan luokse ja se nosti väsyneenä päätään ja alkoi hellästi nuolla varsaansa. Se oli täydellinen emä. Vaikka omat voimat olivat lähes loppuunpalaneet se edelleen jaksoi kantaa huolta varsastaan. Päätin tehdä pedin käytävälle ja jäädä seuraamaan tilannetta.

04.02.2014
Kalla näytti lähes muodottomalta pallolta. Vatsa puolelta toiselle vaappuen se tuli tervehtimään minua karsinansa ovelle. Se nuuhkaisi uteliaana taskujani ja nappasi varovasti tarjotun porkkanan huulillaan. Pitelin kättä tamman kupeella. Pienet kaviot rummuttelivat siellä aika ajoin. Liikutuksen kyyneleet tulvivat silmiini. Tämä saattaisi olla tamman viimeisiä varsoja. Ikä alkoi jo pikkuhiljaa painaa, joten en halunnut rasittaa tammaa liiaksi..

17.01.2014
Kalla oli ollut riiustelemassa oriherra Voittoisaa Hopeaa. Eläinlääkäri oli kutsuttu tallille ultraäänilaitteineen tutkimaan oliko vierailu tuottanut tulosta. Kalla vaikutti leppoisalta, sillä kiima oli ainakin hävinnyt jo. Tohtori tutkaili monitoria vakavana pää kyynärpäätä myöten tamman hanurissa. Itse pompin jalalta toiselle ja tuijotin ehkä jopa intensiivisemmin ruutua. Viimein siellä nyki... Varsa! Ihan ehta varsa! Olin pyörtyä. Olihan toki tamma ollut ennenkin tiine, mutta tällä kertaa varsasta tulisi taas ihan ikiomani. Kiitin kauniisti ja autoin lääkäriä kuskaamaan laitteensa autoonsa ja otin laskun vastaan. Tällä kertaa ei edes kirpaissut kaivaa kuvetta. Ihanaa! Meille tulee varsa!!

01.01.2014
Keskiyön koittaessa ja naapurien aloittaessa massiivisen ilotulituksen päätin mennä katsastamaan miten paukkuherkkä tammarouvani oikein jakselee. Huoleni oli kuitenkin turhaa ja saatoin huokaista helpotuksesta tamman torkkuessa karsinansa nurkassa korvatulppineen. Ikkunan olin myös vuorannut varmuuden vuoksi ulkopuolelta jätesäkeillä, jottei Kalla edes näkisi metsän takaa nousevaa massiivista ilotulitusta. Minut havaitessaan tamma löntysti laiskasti nuuhkaisemaan kättäni ja alkoi sitten hamuta heinäverkkoaan. Rapsutin nopeasti sen lapaa ja päätin itsekin painella pehkuihin. Huominen aamutalli tulisi olemaan yhtä tuskaa näillä yöunilla..

» Varusteet

» Sivuista
Kalla on virtuaalihevonen!
© ulkoasu: wolverine, kuva: Lupinia, otsikko: Elisa, tekstit: Ros., hosted by webs.com