Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Miljöpartiet raderas ut i landstingen

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin under gårdagskvällens valvaka.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin under gårdagskvällens valvaka. Foto: Eva Tedesjö

Miljöpartiet raderas ut i åtta landsting och regioner. Partiets sjukvårdspolitiske talesperson Anders Åkesson varnar för att vårdpolitiken nu blir mer polariserad.

– Vi har fungerat som en brobyggare, säger han.

VAL 2018

Den gröna motvinden i rikspolitiken sveper bort Miljöpartiet från en mängd politiska uppdrag i landsting och regioner.

– I nuläget ser det ut som om vi tappar så mycket att vi inte längre kommer att ha något mandat i fullmäktige i åtta landsting, säger Anders Åkesson, regionråd i Skåne och sjukvårdspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Primärvården och psykisk ohälsa är två områden som Miljöpartiet lyft fram och där Anders Åkesson nu befarar att det politiska trycket minskar.

– Vi har stärkt förutsättningarna för att utveckla den nära jämlika vården och säkerställt att personer som lider av psykisk sjukdom får tidigare och bättre vård.

Anders Åkesson framhåller att MP har bidragit till andra maktkonstellationer än den vanliga blockpolitiken. 

– Nu tror jag att det blir en mer polariserad vårdpolitik i de landsting där vi försvinner. Det är mycket olyckligt med tanke på att vi fungerat som en politisk brobyggare, säger Anders Åkesson.

I Region Skåne backar Miljöpartiet från elva till sex mandat. Om det nuvarande styret tillsammans med Socialdemokraterna har någon framtid vet han inte. Själv kandiderade han inte till regionen inför nästa mandatperiod på grund av partiets regler om rotation på förtroendeuppdragen. Men han hade hoppats komma in i Riksdagen i stället.

– Jag stod etta på riksdagslistan i nordöstra Skåne, men tyvärr får jag inte plats vilket innebär att jag för närvarande inte har några politiska uppdrag, säger han.

Även om valresultatet fortfarande är preliminärt är trenden för MP tydlig i flertalet av de 20 region- och landstingsfullmäktige i landet. För att få mandat krävs minst tre procent av rösterna och det preliminära resultatet tyder på att Miljöpartiet inte längre får mandat i Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Sörmland, Värmland, Västernorrland och Västmanland. 

Jessica Rydell (MP), landstingsråd och andre vice ordförande i landstingsstyrelsen i Kalmar, uppger att partiet generellt i landstingsvalet brukar hamna knappt två procent under riksdagssiffrorna och att det är det som nu slår igenom. 

– Landstingsvalet är ett mer okänt val och även om sjukvården är viktig för väljarna och vi har fått igenom en hel del av vår politik är det svårt att bli röstad på.

Förutom att det nu blir mindre fokus på miljö och klimatfrågorna i hälso- och sjukvården är Jessica Rydell bekymrad över att partikassan påverkas. 

– När man åker ut från landstinget blir det ett ekonomiskt avbräck för partiorganisationen. Här i Kalmar tappar vi alla våra tre mandat och förlorar cirka 400.000 kronor om året i partistöd, säger hon.

Läs mer:

SD starka i kommuner med låg utbildningsnivå

DN Debatt: ”Grova strategiska misstag sänkte MP i valet

MP utesluter inte blocköverskridande regering

Kampen mellan blocken kan hänga på 5.000 röster

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.