Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA:s östkust stålsätter sig för jätteorkanen Florence

På måndagen inleddes de första evakueringarna i North Carolina när Florence närmar sig land. Den amerikanska delstaten förbereder sig nu på säsongens första orkan. En miljon människor evakueras nu i South Carolina.

Orkanen Florence närmar sig land med vindstyrkor på 51 meter per sekund och USA:s nationella meteorologiska institut varnar för att Florence kan växa till ”en extremt farlig större orkan”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Länge var det osäkert hur cyklonen Florence skulle röra sig och hur starkt ovädret skulle bli.

Men nu börjar prognosmakarna bli säkra på sin sak:

Florence kommer att dåna in mot USA:s östkust som en kraftig orkan, kanske med vindar över 60 meter per sekund, någon gång sent på torsdag, natten till fredag svensk tid.

Guvernörerna i både North Carolina och South Carolina har redan utlyst nödläge för fredag och lördag. Redan på söndagen köade folk till stormarknaderna för att bunkra förnödenheter. På måndagskvällen beordrade South Carolinas guvernör Henry McMaster evakuering av en miljon människor. 

På måndagen inleddes evakueringen av Outer Banks, den långa, smala och mycket låga, sträcka av revliknande öar som sträcker sig som ett snöre i havet sydost om Norfolk i North Carolina. Sammanlagt en kvarts miljon människor evakuerats från North Carolina.

Amerikanska flottan har förflyttat 30 av sina fartyg från hamnen i Norfolk ut till säkra platser till havs för att undvika orkanen, skriver AP. De fartyg som inte kan förflyttas kommer att säkras med extra förtöjningar.

CNN:s meteorolog Chad Myers varnar för att Florence kan skapa vågor på upp till åtta meter när den närmar sig land och att det 30-gradiga vattnet i orkanens väg nu gör att den växt från en kategori 3- till en kategori 4-orkan.

På bara 24 timmar har Florence gått från en kategori 1- till en kategori 4-orkan.

Meteorologer varnar för ”historiska regnmängder” på uppemot 500 millimeter i området runt Raleigh.

”Det finns en ökande risk för livshotande effekter av Florence: flodvågor vid kusten, översvämningar i inlandet på grund av kraftigt och långvarigt regn och förödande vindar med orkanstyrka”, skriver USA:s nationella orkancenter NHC.

Förhöjda havsvattennivåer på grund av ovädret, vilka kan orsaka farliga strömmar, påverkar redan ön Bermuda och delar av den amerikanska östkusten.

Florence bildades den 30 augusti långt österut på Atlanten, inte långt från den afrikanska västkusten. Det är mycket ovanligt att en tropisk cyklon med den placeringen och den väst-nordvästliga banan faktiskt träffar det amerikanska fastlandet.

Normalt sett viker systemen av mot norr när de rundat ön Bermuda, och därefter siktar de in sig mer åt nordost och håller sig utanför kusten.

Den här gången finns dock meteorologiska förutsättningar för att cyklonen ska ta sikte rakt på en punkt någonstans mellan Georgia och Virginia, troligen North Carolina eller South Carolina. Ett högtryck väntas förstärkas norr och nordost om Florence, vilket hindrar ovädret från att ta den vanliga banan.

Några dagar in i september stärktes Florence till orkan. Strax därefter försvagades den till storm på grund av andra inverkande väderfaktorer. Men nu är den på väg att förstärkas igen. Snabbt.

Prognoserna säger att Florence innan den drar in över land kan ha nått vindstyrkor på 60 meter per sekund.

Florence vindar tros försvagas ganska snabbt så snart de når in över land, eftersom cyklonen får sin energi från det varma havet.

Det här är årets första orkan av minst kategori 3 som bildas på Atlanten. Om den når USA blir den också den första av minst den styrkan som drabbar den amerikanska östkusten sedan 2004.

År 2005 drabbades den amerikanska sydkusten av flera kraftiga tropiska oväder, bland andra den ökända Katrina. Sedan gick det tolv år utan att någon orkan av kategori 3 eller högre slog till mot USA:s fastland.

”Orkantorkan” bröts av Harvey, som i augusti i fjol dundrade in vid Corpus Christi i Texas som en kategori 4.

Samtidigt snurrar just nu ytterligare två tropiska cykloner ute på Atlanten, Helene och Isaac.

Den förra är den atlantiska cyklon som bildats längst österut som man känner till (det skedde strax utanför Afrikas kust). De senaste dagarna har Helene gett välbehövligt regn på torkdrabbade ögruppen Kap Verde.

Inget av dessa båda vädersystem väntas nå USA. Helene tros vika av mot norr, och Isaac tros röra sig längs en sydligare bana än Florence, in över Karibien. Som förutsägelserna ser ut nu hinner den försvagas innan dess, enligt orkanspaningssajten Tropical Storm Risk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.