Raliu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Petter Solberg la Raliul Ciprului 2006, eveniment din cadrul Campionatului Mondial de Raliuri

Raliul este o disciplină sportivă de automobilism, care are loc pe drumuri publice sau închise, cu mașini modificate sau construite special pentru curse. Acest tip de sport cu motor se deosebește prin faptul că nu are loc pe piste (circuite) și se dispută pe un sistem special dintr-o suită de probe cronometrate și necronometrate care pot fi drumuri publice. Printre cele mai cunoscute competiții de raliu sunt Raliul Dakar și Campionatul Mondial de Raliuri.

Campionatul National de Raliuri al Romaniei este unul alcătuit din 6-8 etape, din care 2-3 sunt etape de asfalt, iar restul sunt etape de macadam.

Raliul istoric[modificare | modificare sursă]

Jari-Matti Latvala la Raliul Finlandei 2010

În urma mașinilor de raliu tot mai avansate din secolul 21 este o tendință spre raliurile istorice (cunoscută și ca raliuri clasice), în care mașinile mai vechi concurează în conformitate cu reguli vechi.[1][2] Acesta este un sport popular și atrage chiar și unii șoferi anteriori înapoi în sport. Mulți care intră, totuși, și-au început cariera de competiție în raliurile istorice.

Tipurile de raliuri[modificare | modificare sursă]

Juuso Pykälistö într-un Peugeot 206 WRC la Raliul Suediei 2003

Există două forme principale: raliuri de etapă și raliuri rutiere. Începând cu anii 1960, raliurile de etapă au fost ramura profesională a sportului. Ele se bazează pe o viteză directă pe întinderi de drum închis pentru alt trafic. Acestea pot varia de la pasajele montane de asfalt la piste forestiere grosiere, de la gheață și zăpadă la nisip deșert, fiecare ales pentru a oferi o provocare plăcută echipajului și un test al performanței și fiabilității mașinii.

Natura distractivă și imprevizibilă a etapelor și faptul că vehiculele sunt, în unele cazuri, strâns legate de autoturisme, înseamnă că evenimentele mai mari atrag spectatorii masivi, mai ales în Europa, Asia și Oceania.

Curse de raliuri[modificare | modificare sursă]

François Duval, Raliul Germaniei

Raliul este unic în alegerea unde și când să se desfășoare. Raliurile se pot desfășura pe toate suprafețele și în toate condițiile: asfalt, pietriș sau zăpadă și gheață. Raliurile se desfășoară, de asemenea, în fiecare lună a anului, pe orice climă de la frig până la ploi puternice.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de raliu

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ UK HRCR's Historic Road Rally Retrieved 13 august 2006
  2. ^ Historic Rally Association (Australia) Retrieved 13 august 2006
Sports icon.png  Acest articol despre sport este un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui!