|

Nije postignut dogovor zdravstvenih radnika i Vlade KS, pacijenti kolateralna šteta

Nije postignut dogovor zdravstvenih radnika i Vlade KS, pacijenti kolateralna šteta
1
I. Č.
prije 57m
35
komentara
1

dijeljenja
1/5 Foto: D. S./Klix.ba
2/5 Foto: D. S./Klix.ba
3/5 Foto: D. S./Klix.ba
4/5 Foto: D. S./Klix.ba
5/5 Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić iznio je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Vlade KS zahtjeve skupštine sindikata, napominjući kako traže da se najkasnije do 1. oktobra počne primjenjivati novi granski kolektivni ugovor.
"Skupština sindikata je zatražila da se kolektivni ugovor zove granski kolektivni ugovor, da se koeficijenti usklade prema koeficijentima specijaliste, što iznosi 5,40, da satnica ide sa 2,60 na 2,80 i da se najkasnije do 1. oktobra počne primjenjivati novi granski kolektivni ugovor", kazao je Selimić.

Naveo je kako će se u ponedjeljak u 8:30 ponovo sastati s predstavnicima Vlade KS kako bi iznijeli svoje stavove i saslušali odgovor predstavnika Vlade KS.


"Bez skupštine ne možemo mijenjati stavove. Zahtjevi ostaju takvi kakvi jesu", rekao je Selimić.

Ministar za rad i socijalnu politiku KS Malik Garibija izjavio je kako je Vlada KS jutros nastavila pregovore sa sindikalcima radnika u zdravstvu, ali da nisu uspjeli postići konačan dogovor.

"Sindikat ne odstupa od svojih zahtjeva. Primjena tih zahtjeva koštala bi 2020. godine blizu 31 milion KM. Procjena je da bismo mi sljedeće godine imali blizu 15 miliona KM na raspolaganju dodatnih sredstava", istakao je Garibija.


Dodaje kako bi sva dodatna sredstva morali utrošiti upravo na zahtjeve Sindikata radnika u zdravstvu.

"Povećanje plaća nije praćeno zadovoljstvom pacijenata. To je ono što nas brine. Mi moramo naći modalitet kako da poboljšamo kvalitet usluge", naveo je Garibija.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...