Opknappen huis Mahieu kost 750.000 euro

BESCHERMD GEBOUW STAAT AL ACHT JAAR TE VERKOMMEREN

Burgemeester Karl Bonny en schepen Celesta Muylle voor de gevel van Huis Mahieu.
Timmy Van Assche Burgemeester Karl Bonny en schepen Celesta Muylle voor de gevel van Huis Mahieu.
Huis Mahieu in de Westkerkestraat zal een grondige restauratie ondergaan. De gemeente trekt daarvoor 750.000 euro uit. Het herenhuis staat al acht jaar te verkommeren.

De imposante en statige woning met huisnummer 9 werd omstreeks 1873 gebouwd door een lokale timmermansfamilie. In 1945 werd het zelfs uitgebreid. De gemeente kocht het enkele jaren geleden aan voor de som van 345.000 euro en trekt nu 750.000 euro uit voor de restauratie ervan. De laatste bewoonster was Anna Mahieu, die acht jaar geleden op 96-jarige leeftijd overleed. Haar vader, Emile Mahieu, was decoratieschilder, maar heeft ook enkele kunstwerken op zijn naam staan. De woning is intussen geklasseerd en kreeg in februari 2012 zelfs de bescherming als monument. "Het huis werd volgens het testament overgelaten aan de neef van Anna Mahieu", vertelt burgemeester Karl Bonny (CD&V;). "Maar die zag uiteindelijk af van de renovatieplannen, waarop wij de woning kochten." Maar na acht jaar leegstand is er meer dan een opsmukbeurt nodig, zo blijkt wanneer we binnenin een kijkje nemen.

In dit schildersatelier hebben vandalen brand gesticht.
Timmy Van Assche In dit schildersatelier hebben vandalen brand gesticht.

Brandstichting

De tuin, achteraan, is sinds twee jaar helemaal onder handen genomen en verbindt de Westkerkestraat met de Sint-Sebastiaanstraat. Het geheel ziet er knap uit, maar de woning zelf doet pijn aan de ogen: ingegooide ruiten, barsten in de gevels en houtrot. Binnenin ziet het er zowaar nog erger uit. "Vandalen hebben er geregeld binnengebroken en er werd zelfs brand gesticht", zucht Bonny. Getuige daarvan is het zwartgeblakerde schildersatelier. Nagenoeg overal liggen er glasscherven en afval op de grond. Er staat zelfs een bak met frisdrank. Aan de muren hangen nochtans aardige schilderwerken, ook het plafond telt handgeschilderde pittoreske taferelen.

In enkele kamers staan achtergelaten schilderijen.
Timmy Van Assche In enkele kamers staan achtergelaten schilderijen.

Horecazaak

Maar burgemeester Bonny en erfgoedschepen Celesta Muylle (WIT) zijn hoopvol. "Het gebouw is niet functioneel genoeg om er kantoren in onder te brengen, we moeten denken in de richting van polyvalent gebruik. Het moet mogelijk zijn om hier een horecazaak in onder te brengen en op de bovenverdieping een bewoning in te richten. De timing is afhankelijk van de subsidiëring en de plannen van de architect. Reken er maar op dat dit project vier tot vijf jaar zal duren. Na de restauratie kunnen we beslissen de eigendom te verkopen, te verhuren of in concessie te geven."


Omdat het een beschermd monument betreft, kan Ichtegem rekenen op 80 procent subsidies. Het hele project doet denken aan de renovatie van de Sint-Godelieveherberg in Gistel, waar ook een horecazaak werd ondergebracht in een verloederde middeleeuwse hoeve. Eerder werd het achterliggende Heilig Hartplein voor ruim 1 miljoen euro heraangelegd. De nieuwe renovatieplannen moeten het geheel afwerken.