Att välja rätt projektor till hemmabion

Att ha en hemmabio gör att du slipper leta dig fram till en biosalong varje gång du vill ha filmmys med popcorn en helgdag eller vardagskväll. För att få till den där äkta biokänslan så bör du dock investera i en praktisk och effektiv projektor och här finns det många varianter att välja mellan. Att leta projektor kan ibland vara lite knepigt och kräver studerande och noggrant tänkande, så om du var en plugghäst i skolan eller läste bloggar som Ekonomiplugg.se, så ska det inte mycket till för att du ska hitta ditt livs bästa projektor. Vi hjälper dig här lite på traven också.

  • OBS! Tänk på att använda din hemmabio med måtta vad ljudnivå beträffar, så att du inte retar gallfeber på grannarna.

Upplösningen

Bland det första du ska titta efter om du vill ha en bra projektor, är upplösningen. Du vill givetvis att dina filmsessioner ska vara så skarpa som möjligt utan att du måste kisa med ögonen eller reta dig på halvt suddiga bilder. Upplösningen är lika viktig när det gäller hemmabio som den är vid tv-spel och tv-tittande. Den minsta upplösningen du bör titta efter är HD-ready som innebär 1280×720. Helst bör dock upplösningen vara ännu bättre, gärna1920x1080. Detta är ett minimum för Blu-ray, ett format som är vanligt idag.

Ljusstyrkan

Om du använder en projektor som främst är avsedd till att göra presentationer, så är ljusstyrkan viktigare än upplösningen. Men när det kommer till hemmabio bör du således prioritera upplösning framför ljus. Dock är ljuset viktigt det också, om du ska visa film i ett mörkt vardagsrum. För att mäta ljusstyrkan används måttet lumen och anges som ANSI Lumen. För en presentation är 2500 ett minimum, men för hemmabio är detta gott och väl tillräckligt. Använder du din hemmabio i ett nedsläckt rum så är 2500 ANSI Lumen att rekommendera, men om den står i ett mörklagt rum kan du köpa en projektor med ljusstyrkan 1000-2500 Lumen.

En tumregel med ljusstyrkan för hemmabiografer, är att ju mörkare rum du har desto lägre styrka behöver du. Ett ljusare rum kräver mer. Samma sak gäller om skärmen är stor.

DLP eller LCD?

Projektorer delas upp i två teknologi-grupper: DLP och LCD. Det finns andra kategorier men dessa två är de vanligaste. Dessa två tekniker är dock inte speciellt avgörande för köpet av projektor, men kan vara bra att ha koll på ändå. I LCD får du färgnyanser tack vare flytande kristaller som figurerar i bildpanelerna. I DLP finns ett inbyggt chip som reflekterar ljus i ett roterande hjul med färger. DLP är i regel lite bättre och mer långlivad än LCD och ger bättre svärta och kontrast.