Vrijdag 20/08/2021

Muziek

Hoe streaming ook de waarde van een gouden plaat bepaalt

Drake. Beeld Jonathan Short/Invision/AP
Drake.Beeld Jonathan Short/Invision/AP

Met iets meer dan 700.000 'verkochte' exemplaren van zijn nieuwste album Scorpion prijkt Drake helemaal bovenaan de Amerikaanse hitlijsten. Alleen werden slechts 160.000 van die albums ook effectief aangekocht. Belazert Drake de boel of is er meer aan de hand?

Een verrassing is de nummer 1-notering van Drakes nieuwste worp niet. Al een aantal jaar verandert alles wat de man aanraakt instant in goud. Maar de cijfers achter het succes van Scorpion vragen wel wat studiewerk. Tegenwoordig volstaat het niet meer om de verkoopcijfers van de platenwinkels bij elkaar op te tellen om te weten wie de populairste artiest van het moment is. In het geval van Drake zou dat rekensommetje uitkomen op 160.000 verkochte exemplaren, zowel fysiek als digitaal. Slechts een fractie van het totaal dus. De rest van de ruim 700.000 'verkochte' Scorpion-exemplaren zijn op het conto van streamingdiensten allerhande te schrijven, zo blijkt.

In de Verenigde Staten wordt een systeem gehanteerd waarbij luisterbeurten via streamingdiensten automatisch worden verrekend in de verkoopcijfers. Tot voor kort stonden 1.500 luisterbeurten van gelijk welk nummer op een album gelijk aan één verkocht exemplaar. Wat meteen ook verklaart waarom veel artiesten er sinds de doorbraak van streaming voor kiezen steeds meer nummers op hun albums te pleuren. Ook de nieuwste van Drake, een dubbelaar, is goed voor 25 tracks. Immers, hoe meer nummers om te streamen, hoe sneller je de kaap van de 1.500 rondt. Wat Drake met Scorpion nog maar eens bewijst.

Het getal 1.500 is trouwens niet zomaar lukraak gekozen. Toen streaming voor het eerst in rekening werd gebracht bij het opstellen van de hitlijsten, becijferde de muziekindustrie dat die 1.500 luisterbeurten ongeveer evenveel inkomsten genereerden als één fysiek verkocht album. Maar tijden veranderen en dus moest ook dat systeem op de schop.

Sinds vorige week maakt Nielsen, het bureau dat de verkoopcijfers bijhoudt, een onderscheid tussen premium en gratis streams. Van die laatste zijn er voortaan 3.750 nodig om gelijk te worden gesteld aan een verkocht album. Bij betaalde streams – luisterbeurten door muziekliefhebbers die betalen voor hun streamingabonnement – heb je als platenmaatschappij aan 1.250 exemplaren genoeg. Een nieuwe regel die Drake geen windeieren legt. De nieuwe berekeningsmethode leverde hem 50.000 extra verkochte albums op.

Onehitwonder

Ook bij ons worden sinds juni vorig jaar streams geteld om uit te maken wie het best verkopende album van het moment heeft. Het exacte aantal streams dat je nodig hebt om aan één verkocht album te raken, houden de Belgische platenmaatschappijen liever intern. Maar het cijfer ligt in de lijn van de 1.500 streams die het Amerikaanse systeem hanteert.

Toch zijn er belangrijke verschillen, zegt Sam Jaspers, directeur van Ultratop. Zo worden in België enkel de twaalf meest gestreamde nummers van een album in rekening gebracht. Een manier om een opbod in het aantal tracks per album te vermijden. Ook onehitwonders worden eruit gefilterd. De cijfers van de twee meest gestreamde tracks worden teruggebracht tot het gemiddelde van de tien daaropvolgende nummers. Jaspers: "Eén hit kan er dus niet voor zorgen dat een album waar amper vraag naar is plots bovenaan de hitlijsten staat." Van een opsplitsing tussen betaalde en gratis streams is in België voorlopig nog geen sprake. "Technisch erg ingewikkeld", klinkt het. Uit tests blijkt bovendien dat die opsplitsing op dit moment amper voor verschuivingen zorgt.

De berekeningsmethode die bepaalt wie een gouden of platina plaat aan zijn muur mag hangen werd wel bijgestuurd. Voor zo'n gouden plaat moest je in België tot voor kort 10.000 exemplaren aan de man zien te brengen. Een platina plaat was er 20.000 waard. "Maar toen we ook daar streamingcijfers begonnen mee te tellen, zagen we het aantal singles dat goud of platina haalde plots stijgen", vertelt Jaspers. Vooral de grote buitenlandse namen, die het dankzij marketingcampagnes allerhande vaak heel goed doen op streamingvlak, stapelden het goud en platina in sneltempo op.

"Om een devaluatie van die gouden en platina singles te vermijden hebben we daarom de grens opgetrokken", legt Jaspers uit. "Voortaan moeten buitenlandse artiesten 20.000 exemplaren van een single verkopen om een gouden plaat te krijgen. Platina verdienen ze pas vanaf 40.000 stuks." Voor artiesten uit eigen land, of voor wie in het Nederlands of Frans zingt, verandert er voorlopig niets.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234