Laden...

Zelf regelen bij de rechtbank

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Naar de rechtbank > Zelf regelen bij de rechtbank

Wilt u een document legaliseren? Of heeft u een afschrift van een document, akte of uittreksel uit een register nodig? Op deze pagina vindt u een overzicht van veel voorkomende zaken die u zelf kunt regelen bij de rechtbank.

Documenten legaliseren


Wilt u een Nederlands document geldig maken voor het buitenland? Dit kan door een apostille aan te vragen bij de rechtbank. De apostille is een stempel (of sticker) van de rechtbank op een officieel document, die aantoont dat de handtekening op het document echt is. Met die stempel is het document geldig in het buitenland.

Documenten en afschriften opvragen

U kunt bij de rechtbank diverse documenten en afschriften opvragen, bijvoorbeeld van eerdere uitspraken of van informatie die bij de rechtbank is vastgelegd (gedeponeerd). Denk aan:

Opvragen afschrift uitspraak/vonnis

Was u betrokken bij een rechtszaak en wilt u een afschrift van de uitspraak opvragen? Neem voor meer informatie contact op met de rechtbank die de uitspraak deed.

 

Aktes aanvragen

De rechtbank maakt aktes op die nodig zijn voor verschillende doeleinden. Veel voorkomende aktes die u kunt aanvragen zijn: 

  • Akte non-appèl: verklaring van de rechtbank dat partijen geen hoger beroep hebben ingesteld tegen bijvoorbeeld een echtscheiding.
  • Akte non-failliet: verklaring waarmee u kunt aantonen dat u en/of uw onderneming de afgelopen 5 jaar niet betrokken is geweest bij een faillissement.
  • Akte non-verzet: verklaring waarmee u bewijst dat niemand zich verzet tegen een belangrijke wijziging in uw organisatie.

Registers raadplegen

In deze meest bezochte registers kunt u informatie opzoeken en/of een uittreksel van de informatie aanvragen:

  • Gezagsregister: wie heeft het gezag over een minderjarig kind?
  • Centraal curatele- en bewindregister: wie zijn er onder curatele of bewind geplaatst?
  • Boedelregister: informatie over erfenissen. Bijvoorbeeld verklaringen van erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard of verworpen. Ook staat vermeld welke notaris betrokken is bij de afwikkeling van de erfenis.
  • Huwelijksgoederenregister: registraties volgens het Besluit Huwelijksgoederenregister, bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden.
  • Centraal Insolventieregister: informatie over faillissementen, surseances van betaling en schuldsaneringen.

 

Wilt u iets anders regelen bij de rechtbank?

Staat hetgeen u wilt regelen of het document dat u wilt aanvragen bij de rechtbank niet op deze pagina? Neem dan contact op met de rechtbank van uw keuze en bespreek wat uw mogelijkheden zijn.

De medewerkers van de rechtbanken staan u graag te woord.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.