Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Reizen met positieve impact

Zeilen in Kaapverdië? Routes, havens, onderhoud, ankeren

Zeilen in Kaapverdië

Met de boot kom je in Kaapverdië op plekken waar niemand anders kan komen. Van het onbewoonde Santa Luzia, tot de verscholen baaitjes van São Nicolau. Als je in Kaapverdië zeilt, ben je bovendien een van de weinig jachten en kun je wegdromen bij het idee dat je als ontdekkingsreiziger van eiland naar eiland vaart.  Dit maakt zeilen in Kaapverdië tot een pure en magische ervaring en zonder twijfel een van de meest bijzondere manieren om een vakantie in Kaapverdië door te brengen. Onderstaand vind je de informatie die je nodig hebt voor zeilen in Kaapverdië, inclusief zeilweer, lokale bijzonderheden, routes, zeiljacht huur, weektochten met kapitein en dagtochtjes. Afsluitend informatie over incheckprocedures voor internationale zeilers.

De Nederlandse driemastschoener “Oosterschelde” is al meerdere malen in Kaapverdië geweest. Ze is het grootste gerestaureerde Nederlandse zeilschip en de enige overgebleven Nederlandse driemasttopzeilschoener. Een zeilreis in Kaapverdië met de Oosterschelde is een van de beste manieren om de eilanden te leren kennen.

Zeilweer in Kaapverdië

Wind in Kaapverdië

Kaapverdië is onder de invloed van de Noordoost passaat. Dit betekent dat er vrijwel het hele jaar betrouwbare wind uit het Noordoosten is. Soms is de wind wat noordelijker, soms wat oostelijker, maar gemiddeld Noordoost. De Noordoost passaat is het sterkst vanaf oktober t/m februari. In Kaapverdië staat dan gemiddeld windkracht 5 Beaufort (20 knopen). In de lente en zomer blaast de passaat tussen de eilanden minder krachtig met gemiddeld windkracht 3 tot 4 Beaufort (8 – 18 knopen). ’s Zomers is de kalme periode en is het regelmatig windstil op de Kaapverdische eilanden.

Zonuren, regen en squalls

De Kaapverdische eilanden  zijn dominant zonnig. Bewolking op zee, als het al voorkomt, bestaat uit kleine verspreide Cumulus, de bekende passaat wattenbolletjes van bestendig weer. De periode dat het kan regenen is beperkt, van juli tot november. Regen is zeer intens, van korte duur en gaat  meestal gepaard met windstilte. Regenbuien met wind en onweer (squalls) komen op de eilanden weinig voor.

Tropische stormen

Kaapverdië is in principe vrij van orkanen en kent gemiddeld één lichte orkaan per honderd jaar.  De eilanden zijn echter wel een broedplaats voor de Caribische orkanen. ’s Zomers vanaf juni t/m oktober beginnen die in de zee rond de Kaapverdische eilanden als depressies in gebieden van convectie. Deze gebieden ontwikkelen zich in de regel tot lichte depressies of tropische stormen die, als ze de Kaapverdische eilanden aandoen, wind tot maximaal 35 knopen brengen met veel regen en onweer.  De systemen gaan met de passaatwind westwaarts, en ontwikkelen zich tot orkanen tegen de tijd dat ze in het Caribisch gebied aankomen.

Storm op komst - Zeilen in Kaapverdië
Tropische storm op komst

Stofwolk – Bruma seca

’s Winters brengt de passaatwind soms zand vanuit de Sahara naar de eilanden. De lucht doet dan ligt wazig aan en beperkt het zicht tot enkele kilometers. Stof in Kaapverdië is zeer moeilijk uit zeilen te krijgen. Zorg er daarom voor dat na het zeilen direct alle huiken over de zeilen worden gedaan.

Lokale bijzonderheden in Kaapverdië

Als je gaat zeilen in Kaapverdië is het belangrijk om te weten dat alle Kaapverdische eilanden lokale winden kennen, gevormd door het venturi-effect tussen de eilanden. Het venturi-effect kan de basiswind versterken en soms zelfs verdubbelen. 20 knopen wordt dan tijdelijk 40. In het Mindelo-kanaal tussen São Vicente en Santo Antão, waait het hierdoor altijd flink. Houd hier goed rekening mee, en reef voorafgaand aan het invaren van een acceleratiezone.

Een andere lokale bijzonderheid, vooral in de baai van Mindelo, zijn lokale valwinden die van de bergen komen. Deze kunnen plots opkomen, en zijn te herkennen aan een sterke rimpeling van het water.

Navigatie en zeilroutes tussen de Kaapverdische eilanden

De kaarten van Kaapverdie zijn over het algemeen accuraat. Houd er rekening mee dat hoewel de (elektronische) kaarten op zichzelf accuraat zijn, de GPS posities niet altijd overeen komen. Soms vaar je op de kaart dus op land, terwijl je in feite op zee zit. Het is slim de omgekeerde situatie te vermijden. Dit is te doen door het kalibreren van de kaart met een radar echo, en door peilingen te maken. De eilanden zijn vrijwel allemaal diep tot vlak bij de kust. Handig is ook de overzichtskaart “Kaapverdische Eilanden” van Imray Lolaire voor plannen, detailinformatie van baaien en ankerplaatsen. Ook nuttig, is de gids “Atlantic Islands” van Imray. Lees hier meer over populaire zeilroutes en ankerplaatsen in Kaapverdië.

Marina’s en baaien in Kaapverdië

São Vicente kent één enkele marina; Marina Mindelo. Dit is de enige marina aan de gehele Afrikaanse westkust.

De marina is een moderne marina en aan de drijvende pontons zijn water en elektra verkrijgbaar. Eveneens kun je diesel en benzine bunkeren in zowel de marina, als het pompstation nabij.

In de buurt is gas betaalbaar te hervullen, zowel campinggas, alsook andere formaten. Reserveonderdelen zijn verkrijgbaar, zij het beperkt. Toezicht op ingehuurde arbeid dient altijd nauwgezet te gebeuren.

Voor het overige ben je in Kaapverdië aangewezen op ankeren in baaien of ten anker gaan in de havens. Kaapverdië kent een groot aantal natuurlijke baaien en inhammen en enkele kleine havens. Zorg voor voldoende ketting, een goed anker en liefst bijboot met buitenboordmotor. Zie voor de locaties van de meest gangbare ankerplekken de Imray Lolaire-kaart.

Charter of huur een zeiljacht in Kaapverdië

In Kaapverdië zijn alleen jachten te huur in Marina Mindelo. Reserveer deze vooraf. Het gemiddelde charterjacht is vaak van lichte bouw (Beneteau, Jeanneau, Dufour). In de winter staat echter tussen de eilanden regelmatig een stevige wind met dito zee. Het is daarom aan te bevelen een wat groter jacht te kiezen dan gebruikelijk. Houd er daarbij rekening mee dat Kaapverdië geen actieve reddingsdienst kent. je bent onderweg dus volledig op jezelf aangewezen. Zelfredzaamheid en ervaring vereist.

Charter of huur een zeiljacht met schipper in Kaapverdië

In de maanden november t/m februari kun je je inschrijven op weektochten op een Dufour 45 met schipper. Tijdens deze tocht zeilt het jacht naar de eilanden São VicenteSanta LuziaSão Nicolau en Santo Antão. Zeer de moeite waard, zeker als de eigen zeilervaring onvoldoende is voor huur van een zeiljacht zonder schipper. De schipper vaart met maximaal 6 gasten. Inschrijven voor een reis kan per persoon. Mail ons voor meer informatie.

Incheckprocedures Kaapverdië voor internationale zeilers

Inklaren is alleen mogelijk in Praia, Mindelo of Sal (Palmeira). Na aankomst moet je melden bij de “port captain” Customs hoeft alleen bezocht te worden als dieren of belastbare goederen aan boord zijn. Immigratie dient bezocht te worden. Visa’s zijn niet nodig voor bezoekende jachten die kortere duur blijven. De kosten zijn €5 per boot. Formaliteiten zijn versimpeld om het gemakkelijk te maken voor passerende jachten. De scheepspapieren blijven in het bezit van de autoriteiten, paspoorten worden gestempeld en terug gegeven.  Bij uitklaren moet een bescheiden bedrag betaald worden los van de duur van het verblijf.

Meer informatie over cruisen in Kaapverdië op Noonsite.

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties