לאור תפקודו במבצע: אין עוד צורך בשיפור התבור
יום רביעי, כ"ט באדר התשס"ט, 25 במרץ 2009, 20:12
לוחם גבעתי במבע ''עופרת יצוקה''
לוחם גבעתי במבצע. ''לא הופתענו מהתוצאות. צילום: רומן פורצקי, "במחנה"
בחברת איי-דבליו-איי ביקשו מצה"ל הצעות לשדרוג מבנהו של רובה התבור בעקבות השימוש בו במהלך "עופרת יצוקה", אולם בזרוע היבשה קבעו כי הכלי מצוין ואין עוד מה לתקן בו • "התבור עבד בלחימה ללא דופי עם כמעט אפס תקלות", העידו בצה"ל • בחברה חשפו גרסה חדשה של רובה הגליל - שלא מתוכננת להיכנס לשימוש הצבא


גילי כהן ואורי טל

רובה התבור לא צפוי לעבור מקצה שדרוגים נוסף בתקופה הקרובה. זאת, לאחר שבזרוע היבשה לא מצאו נקודות לשיפור במבנה כלי הנשק בעקבות מבצע "עופרת יצוקה".

בחברת איי-דבליו-איי, המייצרת את התבור, פנו לצה"ל בסיום הפעילות ברצועה בבקשה לקבל משוב על תפקוד הרובה בלחימה כדי לבחון האם יש צורך בעריכת שינויים במבנהו. "התשובה שקיבלנו הייתה שהכלי מצוין ושאין מה לתקן בו", ציין מנכ"ל החברה, אורי עמית.

"התבור עבד בלחימה ללא דופי עם כמעט אפס תקלות אצל חיילי גבעתי", העיד גורם בזרוע היבשה. "לא הופתענו מהתוצאות לאור העובדה שהנשק עבר לא מעט שיפורים ושדרוגים, והוא פועל ללא תקלות ובצורה מעולה כבר למעלה משנה. הצוות של פלס"ר גבעתי שהשתמש במיקרו-תבור, כמו גם מפקדי הגדודים בחטיבה, העבירו חוות דעת מאוד טובות על הנשק".

לדבריו, התחקיר הצה"לי שהתקיים לבחינת התבור בלחימה הגיע באחרונה לסיומו ומסקנותיו יוצגו בשבועות הקרובים לקצין החי"ר והצנחנים הראשי, תא"ל יוסי בכר, ולמפקד זרוע יבשה, האלוף אבי מזרחי.

בתחילת דרכו נתקל התבור ב"חבלי לידה" שעיקרם בעיות מעצורים רבות. לאחר שטופלו המעצורים ושופרו מכלולי הנשק, הוחזר התבור לשימוש ונכנס לחטיבות גבעתי וגולני. השדרוגים האלו נעשו גם במבנה המיקרו-תבור, שנמצא כעת בשימוש פלס"ר גבעתי, ובמהלך הטמעתו לא נתגלו בעיות דומות.

לדברי עמית, הפופולריות של הפיתוח הישראלי נמצאת במגמת עלייה גם בקרב צבאות זרים שכבר רכשו עשרות אלפי יחידות, ואף המיקרו-תבור (אקס-95) נתפס כמבטיח ביותר. "אין לי ספק שכלי הנשק הזה הולך להיות להיט", הבהיר עמית.

בתוך כך, חשפו בחברה גרסה חדשה של רובה הגליל, ה"אייס", המתאפיינת במשקל קל יותר ובהתאמת הרובה לשמאליים ולימניים כאחד, בדומה לתבור. כלי הנשק אינו מתוכנן להיכנס לשימוש צה"ל, שכן אינו בנוי על-פי התצורה שנבחרה כמתאימה ביותר ללוחמה בשטח בנוי, למשל. כעת מנתבים בחברה את עיקר מאמצי השיווק לכיוון השווקים הזרים.

בחברת איי-דבליו-איי לא צופים בשלב זה כי המשבר הכלכלי ישפיע על שיעור רכישות כלי הנשק, שכן מרבית לקוחותיה הם צבאות זרים המסתמכים על תקציבים רב-שנתיים. עם זאת, במידה שיוחלט לצמצם את כספי הסיוע מארצות הברית, למשל, ששימשו את צה"ל ברכישה הראשונית של רובה התבור, עשוי להירשם פיחות בהזמנות הנשק.