Til forsiden

Video

IndholdGå direkte til
indhold på tv2.dk
Tekst-tv s.
Indholdsoversigt
Større textMindre textSend artikelUdskriv artikel

Brandattentat mod Rikke Hvilshøj

Brand i integrationsministerens bilBrand i integrationsminister Rikke Hvilshøjs bolig i Greve.
Foto: Kriminalpolitiet i Roskilde

Danmarks integrationsminister er blevet udsat for et attentat. Hendes bil blev sat i brand og udbrændte på hjemadressen klokken tre om natten. En hidtil ukendt gruppe har taget ansvaret for angrebet. Gruppen sendte en email om attentatet til en række danske medier fra en netcafé på Nørrebro i København.

Af Peter Møller

Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) er blevet udsat for et angreb på sin hjemadresse. Ingen kom noget til, men hendes bil og carport udbrændte.

Ministeren opdagede, at noget var helt galt, da hun klokken 03.00 om natten den 8. juni blev vækket af, hvad hun selv kalder "et ordentligt brag".

Hun stod op og opdagede, at familiens Mazda 626, der stod parkeret i carporten i parcelhuset i Mosede ved Greve stod i flammer.

Politiet på pletten
Ministeren selv slog alarm klokken 03.00, og klokken 03.04 ankom en politipatrulje, der var i området. Brandvæsnet kom hurtigt derefter, og ilden var slukket klokken 05.03.

Efter branden måtte ministeren og hendes familie flytte til en sikker adresse.

I løbet af de tidlige morgentimer sendte en gruppe ved navn "Aktionsgruppen Grænseløse Beate" en email til en række danske medier, hvor de påtog sig skylden for angrebet.

Tidslinie:

Kl. 03.00:
Rikke Hvilshøj vågner ved et brag, og konstaterer at der er ild i hendes bil.

Kl. 03.04:
Politiet ankommer til Rikke Hvilshøjs bopæl.

Kl. 05.03:
Branden meldes slukket. Bil og carport er ødelagt, og der er skader på huset.

Kl. 06.30:
Aktionsgruppen "Grænseløse Beate" påtager sig skylden for brandattentatet i en email til flere medier.

Kl. 07.30:
Historien om brandattentatet optræder for første gang i TV 2's morgennyheder.

Kl. 12.00:
Politiet ransager internetcaféen Surf & Play på Nørrebro.


"Grænseløse Beate"
Navnet på aktionsgruppen "Grænseløse Beate" kan muligvis henvise til den tysk/franske journalist og nazijæger Beate Klarsfeld, der sammen med sin mand, Serge Klarsfeld, jagede nazistiske krigsforbrydere.

En anden mulighed er tyskeren Beate Winkler, der siden 1998 har været direktør for EU's Center for Observation af Racisme og Fremmedhad (EUMC).

Emailen fra "Grænseløse Beate" blev efter alt at dømme sendt fra en netcafé på Nørrebro i København.

Ud fra mailen kunne politiet se, fra hvilket IP-nummer - og dermed fra hvilken computer - den var afsendt.

Netcafé ransaget
Nummeret ledte ordensmagten til internetcaféen Surf & Play, og ved middagstid foretog politiet en ransagning af internetcafeen. Stedet blev afspærret og man fortog tekniske undersøgelser af en computer med nummeret 84.

Levent Kose, der passede internetcaféen da mailen fra aktivistgruppen blev sendt siger, at der kun var 12-15 kunder i netcafeen på afsendelsestidspunktet, men han kan ikke erindre, hvem der var i lokalet.

Uanset hvem gerningsmændene er, står de til en længere fængselsstraf hvis de pågribes.

Står til strenge straffe
De kan sigtes efter to forskellige paragraffer i straffeloven.

Den alvorligste paragraf - 180 i straffeloven - drejer sig om sætte ild til en ejendom, når man er klar over, at andres liv er i overhængende fare. Strafferammen er fængsel på livstid.

Strafferammen for mere almindelig ildebrand er seks år, og i de tilfælde, hvor der er særligt skærpende omstændigheder, er maksimum 10 års fængsel, står der i paragraf 181.

"Rystet og vred"
Rikke Hvilshøj selv var "rystet og vred" over brandattentatet, da hun onsdag formiddag ankom til et møde i Venstres folketingsgruppe på Christiansborg. Her blev hun fulgt af to livvagter fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).

"Heldigvis kom vi meget hurtigt ud af huset, så mig og min familie er heldigvis i god behold. Vi var alle sammen hjemme i huset, mig selv, min mand og mine to små børn," sagde integrationsministeren.



Seneste nyheder