
Land Use Permits Division FAQs

Q. How do I find out what kind of sign(s) I can have?

A: Signs are regulated by Article 7 of the Land Use Ordinance (LUO).  You will need to
know the zoning district where your establishment is located, since allowable signs are
determined by the zoning of the property.  Based on your zoning, the LUO will tell you
what kind of sign(s) you can have, how many, where they can be placed, and how big
they can be.  Only those signs specifically permitted by the LUO are allowed, and your
sign MUST be located on your establishment’s space.

There are also special sign requirements for the Haleiwa and Chinatown Special Districts
[LUO Sections 21-9.60-12(d) and 21-9.90-4(g), respectively].  A few uses have their own
unique sign standards: outdoor automobile sales; automobile service stations, gasoline
sales and car washes; gasoline sales accessory to a convenience store; drive-in theaters;
theaters; and multi-level shopping centers.

Your sign is regulated if it can be seen from a street, another public place, or the parking
lot of a neighbor’s property.  However, not all signs require a permit.  Refer to LUO
Section 21-7.60(b) for a complete list of sign types that do not require a sign permit.  All
other types of signs DO require an approved sign permit.

Q. How do I know if a specific kind of structure, activity or use of land is allowed?

A: You can start by looking at the Master Use Table located at the beginning of Article 3 of
the Land Use Ordinance (LUO).   This table shows the types of uses and structures allowd
within each zoning district.  Some, but not all, of these are defined in Article 10 of the
LUO.  Some require permits or are subject to standards contained in Article 5 of the LUO

Although a use might be permitted in a zoning district, it still must comply with all other
applicable LUO requirements, including development standards, parking and loading
requirements, and design standards if located within a special district.

General development standards are contained in Article 4 of the LUO, and district-
specific development standards are found in Article 3.  Parking and loading requirements
are contained in Article 6.  Article 9 of the LUO contains the special district regulations.

Development which was legally established under prior zoning regulations, but which is
no longer allowed, is considered "nonconforming."  These structures, activities and uses
are "grandfathered," and may be continued subject to regulations in Section 21-4.110.

Q. Can I rebuild my house if it burns down or is destroyed by other means?



A: The answer depends on the property’s zoning, how many houses are located on your
property, and the size of the lot.  It is often best to call or write the DPP about your
situation, since you may need zoning research services to determine the circumstances
affecting your house.

As long as the lot is a "legal lot of record," then one single-family dwelling is permitted in
zoning districts where this use is permitted; as indicated in the Master Use Table in
Article 3.  In these zoning districts, if there is only one house on the lot, it can be rebuilt
provided all Land Use Ordinance (LUO) standards are met: these include height, required
yard setbacks, maximum lot coverage and off-street parking.  The house can be rebuilt
even if the lot does not meet the minimum requirements for lot dimensions or size.

Some zoning districts allow two houses to be physically joined to each other (called "two-
family dwellings") on a single lot if the lot is at least a certain size as indicated in Article
3 of the LUO.  When the zoning permits two-family dwellings, both homes can be
rebuilt, provided they remain physically joined and all LUO standards are met.  Two
physically separated houses can only be built on those lots with at least twice the zoning’s
minimum lot size for a single-family dwelling.

If a lot contains more legally built dwellings than the zoning now permits, then the
existing units are considered "nonconforming dwelling units," regulated under LUO
Section 21-4.110(d).  If a nonconforming dwelling unit is destroyed, by any means, it
cannot be rebuilt since only the maximum number of dwellings allowed by the current
zoning may remain on the lot or be rebuilt.  However, a nonconforming dwelling unit can
still be repaired, altered, enlarged or moved, provided all applicable development
standards are met.

Q. How can I qualify for an Ohana dwelling?

A: An Ohana dwelling is a second home permitted on a lot where the underlying zoning
normally allows only one house.  Ohana dwellings may be built in the agricultural,
country and residential zoning districts (except in the R-3.5 Residential District), if the
legal lot of record conforms to the minimum lot size and dimensions for the district. 
Maps showing areas of potential Ohana eligibility are available at the City’s Permit
Counter.  These maps are based on infrastructure capacity.

The infrastructure, such as water, sewer and roads, must be able to support additional
houses in the area, as determined by City agencies.  State Department of Health approval
is required for individual wastewater facilities.  Infrastructure adequacy for the property is
reviewed through a Public Facilities Pre-Check.  The applicant must obtain the approvals
and signatures from the agencies listed on the form.

An Ohana dwelling must be attached to the main house, its size is limited, two parking
spaces must be provided on the lot, and only relatives of the family living in the main



house may occupy the Ohana unit.  An applicant for an Ohana Building Permit must file a
restrictive covenant agreeing not to register the property as a condominium, and to abide
by the family occupancy requirement.  See LUO Article 8.

Q. If I CPR my property, does that allow me to build additional dwelling units?

A: Registering the property under state regulations for CPR (condominium property regime)
does not affect the zoning regulations for the site.  The entire site is still subject to all
Land Use Ordinance (LUO) provisions.  For example, if the size of the lot permits only
one dwelling unit, registering the site as a condominium does not permit a second
dwelling.  The City does not process or approve CPR applications.  Contact the State
Commerce and Consumer Affairs Department at (808) 586-2644 for more information
about CPR.
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