The Wayback Machine - https://web.archive.org/all/20041217145119/http://netfish.no:80/?file=show_fiskeplass&id=288&fylke=Akershus
Language: English Norsk
  eMagasinet  
Forsiden
Artikler
Nyheter
Ukens bilde
Flo og Fjære
Webkamera
Linker
Team Netfish
Kontakt oss
  Fiskeguide  
Velg fylke:

Velg fylke

  Partnere  
Saving the wild salmon
 
Untitled Document
Fiskeguide
Fiskeguide / Akershus

Klikk på bildet
Perfekte strømforhold.
Se opp for skiltene. Sørg for at du følger reglene.
Saltvannsfluer som var meget effektive.

Grimsøya og Ostøya

Grimsøyas sjøørret verden.


Å forklare faktaene vil hjelpe å illustrere mulighetene sports- og fritidsfiskere har når du skal fiske sjøørret i Oslofjorden. Sesongen starter tidlig på våren, så når isen er smeltet bør du pakke ned fiskeutstyret og hoppe i bilen. Når jeg planla denne turen oppdaget jeg noe veldig interessant. Den offisielle fangststatistikken for de tre større elvene i distriktet (Lysakerelva, Sandvikskelva og Akerselva) viser en total fangst på bare fattige 300 kilo. Pr dags dato har ikke sports- og fritidsfiskere plikt til å melde inn fangstrapporter for sjøørret tatt i saltvann. Det er med andre ord ingen mulighet for fylkesmannen å ha full oversikt over den reelle fangsten, men tro meg de 300 kiloene er bare en brøkdel av det som faktisk blir tatt. Oslofjorden har en stor bestand sjøørret og dette fikk jeg erfare på min visitt.

Nøkkelen til suksess i alle større fjordsystemer er å vite hvor befinner seg. Uten hjelp fra min gode venn, Doktor J. Colman, som er lommekjent i Oslofjorden ville jeg hatt problemer med å finne sjøørretstimene. Indre Oslofjorden har en miks av øyer og grunner. De varierte strøm- og bunnforholdene er ideelle for fisk på jakt etter mat. Dette oppdaget jeg allerede første kvelden. Torsk, sild og selvfølgelig sjøørret samlet seg. De jafset is seg mat som kom drivende i strømmen som oppstod mellom fastlandet og øyen vi befant oss på. Til vår store overraskelse fikk vil til og med sild på kroken i måneskinnet.

Forholdene avgjør!
Om våren skifter vinden ofte og dette kan være faktoren som avgjør om det blir suksess eller ikke. Mange steder er best å fiske når det flør eller kanskje i skumringen når solen går ned. Takket være Colman sine kunnskaper om sjøørreten og Oslofjorden lærte vi at den viktigste faktoren er at vinden helst bør komme fra sør. Ikke bare lager dette litt bølger i overflaten, men vinden blåste også mot land. Med andre ord var det pålandsvind vi så etter. Den 2. dagen med fiske beviste dette. Solen skinte og nordavinden blåste kald luft rundt ørene våre. Sjøørretene fulgte gjerne etter fluene og slukene våre, men var ikke villig til å bite. Jeg er sikker på at til sammen var det over 50 sjøørret som fulgte etter helt inn til land for så å kjapt returnere ut til tryggere farvann. Men et par timer før solen skulle gå ned snudde vinden og fisken ble aktiv og begynte å spise.

Regler for fiske
En økende interesse for sportsfiske etter sjøørret har ført til nye restriksjoner. Mange steder i indre Oslofjorden er det nå satt opp skilter som markerer områder der enkelte fiskemetoder nå er forbudt. For eksempel kan det være forbud mot å fiske med garn eller dorge med båt.


Hvor restriksjonene gjelder
Langs bro fra fastland til Børsholmen. Fra Børsholmens østre odde til Bjerkøyas vestre spiss. Derfra til Marschmannsbryggas østligste landfaste punkt, sørøst av Blakstad sykehus.

Neselva
Fra molo ved Holmen fjordhotell til østre grunnstake ved Landøyflua. Derfra til Tretteoddens vestre spiss på Nesøya.

Sandvikselva
Fra Tretteoddens vestre spiss på Nesøya til Brønnøyas sørvestre odde ved Vendelsundet. Fra Østre Brygge på Brønnøya til bergknaus sørvest på Furustranda på Ostøya. Over Lille Ostøysund fra odde vest for Flatskjær til Grimsøyas sørvestre odde. Fra odde ved Paradisbukta sørvest for Paradisskjær til sørvestre odde på Snarøya.

Lysakerelva
Fra odde sør i Svartebukta til Killingens sørligste punkt. Derfra til trigonometrisk punkt, tp 32, på Bygdøy.

Regler
Fredningssonen er alt fritidsfiske, unntatt fiske med stang, håndsnøre og åleruser/teiner forbudt hele året.

Det er tillatt å fiske med åleruser/teiner med diameter opp til 70 cm. De skal ikke settes nærmere enn 100 meter utenfor elvemunning.

Det er kun tillatt å fiske laks og sjøørret med stang fra båt fra og med 1. juni til og med 4. august. Dorging etter laks og sjøørret er ikke tillatt.

For yrkesfiskere:
Profesjonelle fiskere kan bruke bestemte redskaper for å ta saltvannsfisk, alle andre arter enn laks og sjøørret, i fredningssonen.

Ruser til fangst av ål og torsk.

Teiner til fangst av ål, torsk og skalldyr.

Line til fangst av ål og saltvannsfisk.

Bunnfestede settegarn til fangst av saltvannsfisk. Garnene skal settes slik at hele fangstdelen til enhver tid står minst 5 meter under havoverflaten.

Fiske er ikke tillatt nærmere enn 100 meter utenfor elvemunning.

Disse restriksjonene er opprette for å sørge for at bestanden skal opprettholde seg og være sunn. Som jeg nevnte tidligere vet man ikke pr dags dato hvor mye fisk som faktisk blir fisket i fjorden.

En annen regel som gjelder for hele fjorden er antall stanger tillatt ved dorging eller trolling. Det er ikke lov å bruke mer en 2 stenger pr båt. Ofte på slike steder har jeg observert båter som dorger med flere stenger enn det du finner i en sportsbutikk. Bryter du noen av diss reglene kan jeg garantere at du vil få en bot. Oppsynsmennene er aktive og villig til å skrive ut bøter til de som ikke spiller spillet riktig.

Ønsker du/dere å informere våre lesere om fiskeplasser, dine tilbud i forbidelse med en fiskeplass, det være seg overnatting, kortsalg osv, så kan du kontakte Skot McColl

Copyright © 2003 NETFISH.NO
Alt på denne siden tilhører NETFISH.NO eller er gjengitt med tillatelse fra rettighetshaver.
Det er ikke lov å kopiere noe uten å spørre først.
 
  Ukens bilde  
Fotograf:
Tom Andre Wangensteen

Denne undervurdterte og vakre gylten reddet imidlertid turen.

Send inn bilde
Se ukevinnerene
  Linker (siste 5)  
Norgefiske.se
Terje's Fluefiske
Gjøvik og Toten sportsfiskeklubb
Gjerfloen Flyfishing
Hfk Rolex havfiske club

Legg til link
Se flere linker
 
Fiskeguide for Rogaland Fiskeguide for Vest-Agder Fiskeguide for Aust-Agder Fiskeguide for Telemark Fiskeguide for Vestfold Fiskeguide for Østfold Fiskeguide for Akershus Fiskeguide for Buskerud Fiskeguide for Hordaland Fiskeguide for Hedmark Fiskeguide for Oppland Fiskeguide for Sogn og Fjordane Fiskeguide for Møre og Romsdal Fiskeguide for Sør-Trøndelag Fiskeguide for Nord-Trøndelag Fiskeguide for Nordland Fiskeguide for Troms Fiskeguide for Finnmark