The Wayback Machine - https://web.archive.org/all/20050225182249/http://www.netfish.no:80/?file=show_fiskeplass&id=117&fylke=Buskerud
Language: English Norsk
  eMagasinet  
Forsiden
Artikler
Nyheter
Ukens bilde
Flo og Fjære
Webkamera
Linker
Team Netfish
Kontakt oss
  Fiskeguide  
Velg fylke:

Velg fylke

  Partnere  
Rimelig Webhotell
 
Untitled Document
Fiskeguide
Fiskeguide / Buskerud

Klikk på bildet

Store Hengsvatn

Hvert år min ”crew” reise til hardangervidda for å jakte på den magiske ett kilos pluss ørreten.


Hvert år min ”crew” reise til hardangervidda for å jakte på den magiske ett kilos pluss ørreten. På forhånd hadde vi avtalt at vi bare skulle bruke flue. Lite visste vi at kompisen fra Oslo som vi skulle møte ved hytten ikke hadde rent mel i posen, noe som skulle bli meget pinlig for oss senere.

Etter en fem timers kjøretur med livlige diskusjoner om fordeler og ulemper med de forskjellige fluer var vi fremme. Mens vi satt foran peisen og nøt god mat og drikke fortsatte diskusjonene ut på kvelden. Det var når det nye utstyret ble vist fram at vi fant ut at han hadde funnet et smutthull i vår avtale om bruk av flue. Med et lurt smil dro Børge Arnesen fram en kastedupp!

Teknisk sett hadde han selvfølgelig følgt våre bestemmelser, men vi syntes han hadde tøyet de vel langt. Etter mye fram og tilbake godtok vi hans forklaring, ikke minst fordi vi var ganske overbevist om at han kom til å dumme seg ut. Kastedupp kan brukes på forskjellige måter og av forskjellige grunner. På grunn av vekten kan den hjelpe de som er litt usikre på sin kasteteknikk, og er ypperlig til bruk i kraftig vind. Den kan også brukes sammen med mark, spinner og sluk. I stedet for å bruke massevis av penger på flere stenger, kan man bruke en kastedupp på en spinnstang og bruke denne som fluestang!

Vanskelige forhold

Ved daggry viste været seg fra sin verste side. Et lavt, tett skydekke lå over oss, regnet pøste ned og det blåste opp til sterk kuling. Dette ville bli en dag med vanskelige forhold for fluefiske. Vi bestemte oss for å bruke den klassiske March Brown fluen, som er den perfekte våtfluen på mørkere dager. Denne fluen ble faktisk allerede omtalt i Izaak Waltons berømt bok "The Complete Angler" fra 1653!
Børge gliste ganske selvsikker: hans valg ville gi ham et fortrinn i dette været.
Det tok ikke lang tid før vi ble ganske så frustrert på grunn av problemene som vinden skapte for oss. Humøret ble ikke bedre da Børge allerede etter kort tid viste fram den første ørreten. Det var salt i såret selv om den var liten.
Da gikk det fanden i meg! Jeg skulle nok vise ham! For å ikke være i veien for hverandre, delte vi oss i to lag: den hoverende duppfiskeren skulle kaste i motvind, og vi to tradisjonelle fluefiskere skulle prøve oss på motsatt side av vannet.

Vær fleksibel!

Vi fikk store problemer med kastingen i den sterke vinden. Det var vanskelig å plassere fluen og fortommen måtte byttes ofte. Etter nærmere 3 timers slit kunne vi vise fram et resultat vi var fornøyd med, selv om vi ikke helt klarte å nå vårt mål. Tre ørreter på ca. 700 gr. var slett ikke verst under slike forhold.

Vår glede varte dessverre ikke lenge. Den som ønsker å lære seg skikkelig stygg australsk slang burde har vært til stedet da Børge omsider kom bort til oss og viste fram en svær rugg på 1,2 kilo! Vi mumlet fortsatt litt om fusk, men visste at vi var grundig slått. Ydmyk måtte vi innrømme at hans valg av utstyr gjorde utslaget.
Vi skjønte nå at det kanskje ikke alltid er så lurt å være for bastant i valg av teknikk. En viktig del av innstillingen til en fisker burde være fleksibilitet, det kan utgjøre den lille (eller store) forskjellen.

Med kastedupp

Kasteduppen brukes ganske lite i her i landet, men den fortjener i aller høyeste grad sin plass i utstyrsbagen. Fordelene er mange: man kan redusere både kostnadene og mengden av utstyr man må bære med seg. I tillegg kan man forbedre sine sjanser under dårlige forhold.

Dupp kommer i flere vektklasser og kan brukes til kyst-, elver eller innlandsfiske på forskjellige klasser stenger.
Når det gjelder fjellørret er en lett stang etter min mening best fordi man har bedre føling når fisken hugger.

To måter

Det finnes to måter å montere en kastedupp på en spinnstang til bruk for flue.
Den ene måten er å feste duppen etter opphenget. Børge mener at fisken blir lurt til å tro at duppen ser ut som annen fisk som jakter på et insekt. Man monterer en eller flere fluer på linen med ca. 30 cm. mellomrom. Duppen med svivel blir så festet ca. 40 cm. bak fluen(e).

Den andre måten er å montere duppen foran fluen. Da fester man fluen ca. en meter bak duppen. Ulempen ved denne metoden er at line floker seg lett ved kasting i sterk vind. Jeg har prøvd begge måter og anbefaler den første.
Mannen som skrev "Forunderlige nye verden", Aldous Huxley sa en gang: "Erfaring er ikke det som skjer med et menneske, men det som menneske gjør med det som skjer".

Dette ordtaket beskriver mine følelser meget bra: jeg kommer til å bruke 30-35 kroner på en dupp slik at jeg slipper en slik nederlag en gang til!

Sted:
Store Hengsvatn

Høyde:
1220 M.O.H
1221
Sesong:
20 juni – 31 august

Fisketid:
Mellom 08:00 til kl 21:00

Fluevalg:
Våtflue på i dårlig vær: March Brown og Montana Nymfe

Gjennomsnittsvekt:
600 gr.

Største:
3,2 kg. i 2000

Fiskekort:
Nok 35,-, betalingsautomat ved vannen!

Overnatting:
I Ål sentrum. Finnes i alle prisklasser.

Ønsker du/dere å informere våre lesere om fiskeplasser, dine tilbud i forbidelse med en fiskeplass, det være seg overnatting, kortsalg osv, så kan du kontakte Tore Mackay

Copyright © 2003 NETFISH.NO
Alt på denne siden tilhører NETFISH.NO eller er gjengitt med tillatelse fra rettighetshaver.
Det er ikke lov å kopiere noe uten å spørre først.
 
  Ukens bilde  
Fotograf:
John

sportsfisk i Africa

Send inn bilde
Se ukevinnerene
  Linker (siste 5)  
The TroutBum.com
Artic circle
Finnmarksvidda.com
Mastery sportsfishing
Jørgen Walters homepage

Legg til link
Se flere linker
  NetFish.no støtter  
Elvene rundt Trondheimsfjorden
Saving the wild salmon
 
Fiskeguide for Rogaland Fiskeguide for Vest-Agder Fiskeguide for Aust-Agder Fiskeguide for Telemark Fiskeguide for Vestfold Fiskeguide for Østfold Fiskeguide for Akershus Fiskeguide for Buskerud Fiskeguide for Hordaland Fiskeguide for Hedmark Fiskeguide for Oppland Fiskeguide for Sogn og Fjordane Fiskeguide for Møre og Romsdal Fiskeguide for Sør-Trøndelag Fiskeguide for Nord-Trøndelag Fiskeguide for Nordland Fiskeguide for Troms Fiskeguide for Finnmark