Warszawa koncentrationslejr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jødiske fanger i KZ Gesiowka befriet af polske modstandsfolk i forbindelse med Warszawaopstanden.

Warszawa koncentrationslejr blev bygget i sommeren 1943 på ruinerne af Warszawaghettoen. Koncentrationslejren blev i slutningen af april 1944 gjort til en underlejr under Majdanek, men var på det tidspunkt allerede i opløsning. Den 28. juli 1944 var koncentrationslejren evakueret.

Påstande om, at der har været i en koncentrationslejr i Warszawa med en udryddelseslejr og gaskamre og omkring 200.000 dødsfald, bestrides af historikere.[kilde mangler]

Stor usikkerhed om dødstallet[redigér | redigér wikikode]

IPN (polsk: Instytut Pamięci Narodowej, dansk: ~ Institut for National Erindring) anslår at antallet af ofre, der blev udryddet disse lejre til "ikke at være mindre end titusinder". Men de afholder sig fra at gøre et mere præcist skøn på grund af ringe beviser. Dommer Maria Trzcińska fra IPN skønner dog at antallet af lejrens ofre et godt stykke over 212.000, hovedsagelig ikke-jødiske polakker. Andre vurderer mængden af dødsfald til mellem 20 og 35.000 (heri ikke medregnet 37.000 henrettet i Pawiak), med et forholdsmæssigt større andel af de polakker, herunder jøder blandt de døde og mindre grupper omfattede grækere, romaer, hviderussere og tysk-internerede officerer fra den italienske hær.

Opløsning af koncentrationslejren[redigér | redigér wikikode]

Den 20. juli 1943 beordrede SS-Obergruppenführer Wilhelm Koppe komplekset nedlagt og demonteret. Størstedelen af fangerne blev enten henrettet eller overført til andre koncentrationslejre, såsom Dachau, Gross-Rosen og Ravensbrück. Mellem 28. og 31. juli afgik fire store jerbanetransporterer fra Warszawa, indeholdende omkring 12.300 fanger. Kun en lille gruppe på flere hundrede indsatte, for det meste jøder fra andre besatte lande, blev efterladt i Pawiak og Gęsiówka at grave op og brænde resterne, der var blevet begravet under de bombede bygninger i ghettoen. Lejren dokumentation blev brændt og mange af dets bygninger og infrastruktur blev mineret for sprængning.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 52°14′35″N 20°59′35″Ø / 52.24306°N 20.99306°Ø / 52.24306; 20.99306

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg