Saving page now... https://www.expressen.se/nyheter/sd-vill-neka-icke-medborgare-att-lana-pa-bibliotek/?fbclid=IwAR1TUC-Kw2uHJjXkN2_x-0BAdFUXdk1DJFKMIz1hcvAzj8RlIjKKK90WVGk As it appears live December 5, 2019 9:57:56 PM UTC

Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD vill neka illegala invandrare att låna på bibliotek

Kultur-Expressen: Är tiden ute för sossen som landsfader?
Aron Emilsson (SD).Foto: SVEN LINDWALL
SD vill ge undantag för turister, utländska studenter och medborgare i andra nordiska länder, skriver partiet i en riksdagsmotion.Foto: SHUTTERSTOCK.COM

Sverigedemokraterna vill att bibliotek ska kunna stoppa illegala invandrare från att låna böcker.

– Vissa tjänster ska vara knutna till medborgarskap och inte vara tillgängliga för alla, säger Aron Emilsson, SD:s kulturpolitiska talesperson, till Biblioteksbladet.

I en ny riksdagsmotion skriver Sverigedemokraterna att vissa bibliotekstjänster, som att låna böcker, bör vara förbehållet svenska medborgare.

SD skriver i sin motion att förslaget handlar om personer som vistas i Sverige illegalt:

”Bibliotekens verksamhet är medborgare och samhället till gagn, men utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet ska naturligtvis kunna nekas tillgång till bibliotekens tjänster.”

Det står också:

”Biblioteken ska däremot kunna neka utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet vissa tjänster kopplade till personnummer, exempelvis boklån.”

Dock ska själva biblioteken fortfarande vara öppna för alla.

– Om man ser biblioteken som en del av den skattefinansierade välfärden finns det en rimlighet att se vilka grupper som inte är med och solidariskt finansierar systemet och knyta vissa beställningar och utlåningar till medborgarskapet, säger Aron Emilsson till Biblioteksbladet.

”Rör inte turister, studenter eller nordiska medborgare”

Exakt vad som ska krävas för att få låna böcker är SD dock inte helt på det klara med, och vill därför tillsätta en utredning.

– Det rör inte turister och naturligtvis inte utländska studenter, och framför allt inte nordiska medborgare, säger Aron Emilsson.

På frågan varför de vill knyta tillgång till svenskt medborgarskap förklarar Aron Emilsson för Biblioteksbladet att motionen är ”skriven i generella termer”.

 

Förtydligande: I en tidigare version av texten var det otydligt att det främst var personer som vistas i Sverige illegalt som skulle beröras av nya regler för biblioteken.