Saving page now... https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3135021/opasnost-stize-rekom-savom-beograd-i-sabac-ostaju-bez-vode-da-li-nam-preti-ekoloska-katastrofa-zavisi-od-jedne-cinjenice As it appears live July 4, 2020 2:45:14 AM UTC

Najnovije vesti

OPASNOST STIŽE REKOM SAVOM! BEOGRAD I ŠABAC OSTAJU BEZ VODE!? Da li nam preti ekološka katastrofa zavisi OD JEDNE ČINJENICE!
Foto: Shutterstock

UZBUNA zbog Naftne mrlje

OPASNOST STIŽE REKOM SAVOM! BEOGRAD I ŠABAC OSTAJU BEZ VODE!? Da li nam preti ekološka katastrofa zavisi OD JEDNE ČINJENICE!

Društvo

Posle eksplozije u rafineriji u Bosanskom Brodu najveća opasnost preti Srbiji jer kod nas može doći do problema s vodosnabdevanjem zbog opasnih materija, kao i do pomora ribe

Snažna eksplozija u rafineriji "Bosanski brod", koja je odnela život jednog radnika, dok je devet povređeno, može imati katastrofalne ekološke posledice i u Srbiji pošto se naftna mrlja veličine 10 metara kreće Savom prema našoj zemlje.

Božo Dalmacija, profesor na Departmanu za hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, kaže da naftna mrlja koja pluta Savom može imati teške ekološke posledice u Srbiji, u zavisnosti od toga da li je u reci sirova nafta ili neki proizvod od sirove nafte.

- Ako je dizel ili benzin, onda je to problem jer se bolje rastvaraju u vodi i kao rastvoreni ugljenovodonici mogu direktno da utiču na vodosnabdevanje Sremske Mitrovice, Šapca i Beograda. Ali ako u Beogradu pre nego što naftna mrlja uđe u Savsko jezero postave barijeru koja pliva po površini vode, naftna mrlja se, ako je voda mirna, može tu zadržati i ukloniti. Posle bi bilo dobro postaviti apsorbense koji će apsorbovati ostatke naftne mrlje. Ali ako su u pitanju laki ugljenovodonici, oni mogu da se rastvore u znatnoj meri i da ugroze izvorišta duž Save - kaže Dalmacija.

foto: Shutterstock

On dodaje da ceo ekosistem trpi problem rastvaranja ugljenovodonika, pogotovo ako je u pitanju sirova nafta.

- U Srbiji može doći do pomora ribe većeg nego tamo gde se naftna mrlja izlila jer je nafti potrebno vreme da se rastvori.

Dragan Bošković, predsednik Saveza sportskih ribolovaca Srbije, ističe da šteta po ribe u Savi može biti nesaglediva. I Dušan Jovanović, predsednik Izvršnog odbora Ribolovačkog saveza Vojvodine, ističe da su sve ribe ugrožene. U Ministarstvu za zaštitu životne kažu da naftna mrlja još nije stigla do toka reke u Srbiji:

- Agencija za zaštitu životne sredine će u svom redovnom monitoringu izvršiti analize. Ako bude bilo kakve opasnosti, sistem će to prepoznati i biće uključene sve nadležne i relevantne institucije u lancu odgovornosti.

Filip Radović Još ne znamo šta pliva, ni kog je sastava

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, kaže da je rano govoriti o posledicama. - Reka Sava će biti ispitana a o rezultatima će javnost biti obaveštena. Trenutno sve što znamo jeste da postoji nekakva mrlja, ali bi neodgovorno bilo pričati o posledicama jer ne znamo šta pliva niti kog je sastava. Za bilo kakvo mišljenje moramo sačekati da dođe do promena, odnosno do povećanja nivoa zagađujućih materija u Srbiji. Ukoliko dođe do bilo kakvih promena, javnost će biti obaveštena, a nadležne institucije će preduzeti odgovarajuće korake.

foto: Beta/Miloš Miškov

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto:Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...