Skicka Skriv ut Textstorlek
Publicerad 8 januari 23:48

Ministrar oense om avlyssning

Försvarsminister Mikael Odenberg vill ge Försvarets Radioanstalt rätt att avlyssna alla telefonsamtal och all datatrafik som passerar Sveriges gränser. Regeringens eget Justitiedepartement är kritiskt och varnar för bristande rättssäkerhet.
 
Två dagar före julafton skickade Försvarsdepartementet ett förslag till lagrådsremiss till andra departement och berörda myndigheter. Det var det kontroversiella förslaget om försvarets underrättelseverksamhet som blev liggande i den förra försvarsministern Leni Björklunds (s) byrålåda efter det att den förra justitieministern Thomas Bodström kritiserat rättssäkerhetsgarantierna i det.

Nu har hennes efterträdare Mikael Odenberg (m) bestämt sig för att damma av det före vidarebefordran till lagrådet. Han har dock inte fått med sig sin partikamrat justitieminister Beatrice Ask, men partiledarna i regeringen har beslutat att lägga fram det ändå.

Säkerhetspolisen och flera andra myndigheter inom rättsväsendet har de senaste dagarna riktat skarp kritik mot förslaget i skrivelser till Försvarsdepartementet. Justitiedepartementet gjorde samma sak i en promemoria den 19 december.

Lagförslaget innebär att Försvarets radioanstalt (FRA) får rätt att avlyssna samtal och datatrafik som passerar Sveriges gräns om det behövs för den underrättelseverksamhet som bedrivs på uppdrag av framför allt regeringskansliet, Försvarsmakten och Säpo. I dag kan FRA bara avlyssna telefonsamtal och datatrafik som går via satellit och radio, inte den som går i kabel. Förslaget ger också FRA rätt att lämna ut det de avlyssnat till samarbetsparter i andra länder.

Det innebär också att verksamheten i de allra hemligaste delarna av den militära underrättelsetjänsten, Kontoret för särskild inhämtning (KSI), regleras i lag.

Enligt Säpos tolkning ger lagförslaget KSI rätt att använda metoder som normalt strider mot svensk lag. Och såväl agenter som signalspaning kan detaljstyras direkt av regeringen, enligt Säpo, som varnar för att regeringen håller på att bygga upp en ny, parallell säkerhetspolis.

"Regeringen kommer att få direkt inflytande över operativ verksamhet som inte ens polisen kan följa eftersom det inte är frågan om brottslig verksamhet. Det framstår också som om de åtgärder som kan vidtas är mer ingripande än de som förekommer i det polisiära arbetet", skriver Säkerhetspolisen.

Försvarets underrättelsearbete ska övervakas av en särskild nämnd, men det räcker inte, enligt Säpo.

"Förslaget saknar de rättssäkerhetsgarantier som en så kraftig kränkning av den personliga integriteten förutsätter", skriver Säpo som anser att förslaget kränker den enskildes integritet betydligt mer än vad förslaget om buggning och förebyggande telefonavlyssning gör.

Lagförslaget baserar sig på en departementpromemoria som kom 2005. Centerpartiet och delar av Folkpartiet har varit kritiska mot den och bland annat velat invänta den statliga utredningen om den personliga integriteten som ska vara klar i vår. Moderaterna och kristdemokraterna har varit mer positiva, och bland annat hänvisat till att FRA snabbt behöver få tillgång till teletrafiken som går i kablar för att kunna kartlägga hot från terrorister.
 
Huvudnyheter just nu
 
Foto: Henrik Montgomery
Ola Salo i The Ark efter fiaskot.
Ark: "Vi gjorde vårt bästa"
 
ESC. Glamrockarna från Rottne var inte alltför besvikna trots att det bara blev en blygsam artondeplats i lördagens melodifestivalfinal. Läs mer
 
 
Serbien tog hem schlagern
 
ESC. En grandios uppvisning av Östeuropa. Läs Georg Cederskogs rapport från finalen. Läs mer
 
 
Stolt segrarinna. Serbiens Marija Serifovic tackade gud efter vinsten. Läs mer
 
 
Webbfrågan
 
Vann rätt låt?
 
 
 
Se resultatet
 
 
Västeuropas schlagervälde är störtat
 
Kommentar. "Är man det minsta konspiratoriskt lagd är det svårt att inte utläsa vissa mönster efter finalen i Eurovision Song Contest", skriver DN:s schlagerexpert Mattias Dahlström. Läs mer
 
 
Schlagerbloggen. Mattias Dahlström bloggar direkt från Helsingfors. Till bloggen!
 
 
 
"Östdominansen skadar tävlingen"
 
KULTUR. Den totala dominansen från öst i årets final hotar att skada Eurovision Song Contest, menar både politiska bedömare och schlagerexpertis. Läs mer
 
 
 
Apoteket stoppar inte knarkläkare
 
SVERIGE. Socialstyrelsen skärpte kontrollen för att stoppa den svarta handeln med det narkotiska läkemedlet Subutex. Men apoteken sköter inte kontrollen. Läs mer
 
Klicka här! Prenumerera på Dagens Nyheter!
Du får Sveriges ledande morgontidning direkt hem i din brevlåda. Börja prenumerera nu!
Krönika
 
De borgerliga har faktiskt vunnit två val i rad en gång. Lärdomen av dessa är att olyckor och mirakel kan förändra allt i politiken, skriver DN:s Henrik Brors. Läs mer

Tidigare krönikor/analyser:
Till samlingssidan
EU:s medelålderskris
 
EU - en 50-åring med medelålderskris. Men klimatfrågan ger hopp. Se DN:s Ingrid Hedström om unionen som fyller 50.
EU 50 år
 
DN:s artiklar om firandet av 50-årsdagen och grundlagsdiskussionerna. Till samlingssidan
Persson-dokumentären
 
Artiklar, analyser och kommentarer om Erik Fichtelius omdiskuterade tv-dokumentär om Göran Persson. Till samlingssidan
S-kongressen 2007
 
Läs om den nya och gamla partiledaren, analyser, bildspel och webb-tv från s-kongressen. Till samlingssidan
GRAFIK Så styrs EU
 
Vad är skillnaden på ministerrådet, kommissionen och parlamentet? DN:s grafik förklarar hur EU funkar.
De 349 vi valde
 
DN:s presentation av de nya 349 riksdagsledmöterna. Läs kartläggningen igen!
Öppna pdf
DN:s läsare om året som gått
 
Mikael Persbrandt, klimatet och en historisk dubbel. DN:s läsare har röstat fram de personer och händelser som gjorde året 2006 till vad det blev. Se webb-tv och bildspel, lyssna på intervjuer och läs krönikor. Till Året som gått

Sök

mobil.dn.se
Nyheter i mobilen

Häng med DN i nyhetsflödet!

Följ nyhetsläget med
någon av DN.se:s
bevakningsfunktioner

 
 
www.reaguiden.se
Senaste annonserna 
Bakom rubrikerna