Skicka Skriv ut Textstorlek
Uppdaterad 22 december 00:15
Dagens huvudledare
En farlig justitieminister
Sverige har aldrig haft en justitieminister som på så kort tid ­initierat så många repressiva förslag som Thomas Bodström. Han är en fara för rättssäkerheten.
 
New York Times avslöjade i förra veckan att presidenten tillåtit hemlig telefonavlyssning utan föregående domstolsbeslut. Nyheten har åtminstone fört en god sak med sig - debatten om skyddet för medborgarnas personliga integritet har blossat upp i USA.

Dessvärre kan inte samma sak sägas om Sverige. Här har justitieminister Thomas Bodström på kort tid utlöst en våg av nya förslag om avlyssning, registrering och buggning utan att detta väckt någon större diskussion. Bortsett från några enstaka debattörers inlägg har kritiken varit mycket beskedlig. Den borgerliga alliansen har snarare tävlat med Bodström om att visa sig handlingskraftig.

I brottsbekämpningens namn kan tydligen vilka förslag som helst passera det offentliga nålsögat alldeles oavsett hur rättssäkerheten eller gränsen mellan statsmaktens och den enskildes sfär påverkas.

Några exempel från den senaste mandat­perioden:

Buggning. Hemlig avlyssning med dolda mikrofoner ska tillåtas för att bekämpa en rad brott inte bara mord, dråp och grovt rån utan även vissa gärningar med lägre straffskala. Åtgärden kommer oundvikligen att drabba många oskyldiga. Det är också tvivelaktigt om buggningen verkligen är ett effektivt hjälpmedel för polisen. Olika utredare har varken kunnat visa det eller att brottsutvecklingen motiverar detta tvångsmedel.

Lagring av trafikdata. Sverige har gått i bräschen inom EU för att telebolag och internet­operatörer ska tvingas spara information om all trafik i minst sex månader. Förslaget, som nyligen röstades igenom i Europaparlamentet, innebär en masskartläggning av medborgares kontakter genom mobiltelefoner och e-post.

Hemlig telefonavlyssning. En regeringsutredning vill ge Säkerhetspolisen utökade möjligheter till hemlig teleavlyssning. Den ska ske även i "preventivt syfte", alltså innan ett brott har begåtts. Enligt förslaget ska också den öppna polisen ges utökade möjligheter att registrera svenskarnas telefonsamtal, vilket Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg kallar för "ett paradigmskifte i svensk tvångsmedelshantering".

Den påtänkta lagstiftningen ger staten kraftigt utökade möjligheter att övervaka medborgarna. Tillämpningsområdet är ytterst brett och möjligheterna till ett rättssäkert förfarande minimala. Både Säpo och polisen skulle ges laglig rätt att kontinuerligt avlyssna miljöer som de finner intressanta. Varken någon lag­överträdelse eller konkret misstanke krävs.

Försvarets underrättelseverksamhet. En departementspromemoria föreslår att den traditionella signalspaningen ska utvidgas till att omfatta all trådbunden trafik som passerar Sveriges gränser. Försvaret ska alltså inte som i dag bara kunna övervaka etern, utan också telefonsamtal, e-post, fax och dylikt som strömmar genom landet naturligtvis utan domstolsprövning. Förslaget innebär ett genombrott för övervakningsstaten, särskilt om det kombineras med tankarna på att försvaret även ska hantera vissa polisiära uppgifter.

Hemlig dataavläsning. Ytterligare en promemoria föreslår att polisen, med domstols­tillstånd, ska kunna ta sig in och plantera programvara i enskilda personers datorer. Detta ska ske i hemlighet, exempelvis i den misstänktes bostad. Omfattningen av tvångsmedlet är oklart men potentiellt mycket stort.

Ovanstående är ett urval av vad justitie­minister Thomas Bodström initierat eller före­slagit de senaste åren. Men det finns mycket mer, i synnerhet om man väger in andra idéer som lanserats i brotts- och terrorbekämpningens namn.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg säger i samtal med DN att hennes organisation sedan hösten 2002 skrivit remissyttranden över ett 20-tal olika lagförslag som innehållit mer eller mindre repressiv lagstiftning.

I kölvattnet efter den 11 september har rättssäkerhet och mänskliga rättigheter gång på gång utmanats av ny praxis och nya lagar. Både EU och FN har påverkat den nationella lagstiftningen, ofta utan föregående debatt. "Det hade känts skönt att kunna säga att Sve­rige i dessa sammanhang stått upp för efter­tanke, noggrannhet och proportionalitet", säger Anne Ramberg. "Så är det tyvärr inte."

DN 22/12 2005
 
Huvudnyheter just nu
 
Kungen: Lycka till i rymden
 
VETENSKAP. Kung Carl XVI Gustaf önskar Christer Fuglesang lycka till - och hoppas att han har med sig en speciell sak till rymdstationen. Läs mer
 
 
Vart flyger "Discovery"? Så här går färden - dag för dag. Se DN:s rörliga grafik
 
 
 
Superblöja på. Se hur astronauterna klarar sig i rymden. Se DN:s rörliga grafik
 
 
 
Christer Fuglesang kom äntligen iväg.
TV: Se de historiska bilderna
 
 
Så här såg det ut: rymdfärjan "Discoverys" sköts upp klockan 02.47 natten mot söndagen. Christer Fuglesang blev då den förste svenske astronauten. Se webb-tv
 
 
Svensken gjorde det - till slut. DN:s utsände Erik Ohlsson rapporterar från Florida. Läs mer
 
 
Webb-tv: Fuglesang tar plats i rymdfärjan Astronauterna skickade hälsningar före avfärden mot rymdstationen ISS. Se webb-tv
 
 
 
Finns det liv därute?
 
DN:s läsare har mängder med frågor om rymden och rymdfärden med "Discovery". Läs chatten med Karin Bojs, chef för DN:s vetenskapsredaktion! Till chatten
 
 
Därför sköts färjan upp på natten
 
 
Det var länge sedan en rymdfärd startade på natten. Hör DN:s Karin Bojs berätta varför. Se webb-tv
 
 
Vännerna firade med glögg
 
VETENSKAP. Christer Fuglesangs familj och vänner firade den lyckade uppskjutningen med "Du gamla, du fria" och glögg vid poolen, rapporterar DN:s Nils Öhman. Läs mer
 
 
Webbfrågan
 
Om du fick chansen, skull du vilja åka upp i rymden?
 
 
 
Se resultatet
 
Vem är han egentligen?
 
DN har porträttet av den mest omskrivna svensken just nu. Visste du att han kunde blivit den förste norrmannen i rymden? Läs mer
 
 
Nu väntar ett drygt arbete
 
VETENSKAP. Allt gick som det skulle under uppskjutningen. Nu väntar ett drygt arbete för Christer Fuglesang. Läs mer
 
 
TV just nu: Följ färjans väg i rymden
 
 
DN.se sänder direkt från Kennedy Space Center där "Discovery" följs på nära håll på sin färd mot rymdstationen ISS. Till sändningen
 
 
 
Foto: Vincent Yu/AP
Ägarna Sven Hanson och Carina Klingberg lyfter segerbucklan efter Prides vinst i Hongkong.
Svenskägt sto vann tio miljoner
 
SPORT. Det svenskägda galoppstoet Pride vann stortävlingen Hong Kong Cup. Förstapriset var tio miljoner kronor. Den största summa som en svenskägd häst sprungit in. Läs mer
 
Klicka här! Prenumerera på Dagens Nyheter!
Du får Sveriges ledande morgontidning direkt hem i din brevlåda. Börja prenumerera nu!
Wolodarski möter...
 
Vilka kontakter hade Gustaf V med Adolf Hitler? Expressens tidigare chefredaktör Staffan Thorsell frågas ut av DN:s ledarskribent Peter Wolodarski.

SE INSLAGEN
Staffan Thorsell (10/11)
Eva Hamilton (1/11)
Inga-Britt Ahlenius (24/10)
Anna Ekström (2/10)
Gunvor Engström (25/9)
Hans Bergström (1/9)
Signerat
 
Här hittar du signerade artiklar av skribenterna på DN:s ledaravdelning.
Annons:
Kolumner
 
Här hittar du artiklar skrivna av fristående kolumnister.
Håller alliansen?
 
DN hjälper dig att hålla koll på regeringen. Snabbguide om alliansens valöften. Dokument: valmanifestet och regeringsförklaringen. Dessutom: Alla 349 riksdagsledamöterna. Till DN Special - Val 2006
Val 2006: Kjöllers valblogg
 
Hanne Kjöller följde in i valkampens sista timme med i politiska utspel och opinionsvindar. Läs mer
Bards bilder
 
Se ett urval bilder av ledarsidans prisade tecknare Magnus Bard!
Till bildspelet
Läsarna engageras av DN-ledare
 
Läsarna har många synpunkter på serien "fempunktsprogrammet". Läs mer
Om DN ledare
 
Dagens Nyheter är oberoende liberal. Det betyder att ledarsidan verkar i en humanistisk upplysningstradition - för tolerans, demokrati, rättssäkerhet, mänskliga rättigheter, vetenskapliga framsteg, fri handel och social utveckling. Vårt viktigaste uppdrag är att försvara människovärdet, vare sig det hotas av övergrepp eller fattigdom. DN står fri från partier och organisationer. Idéerna på ledarsidan är våra egna, men baseras på en noggrann faktakontroll.

Sök

Annons:

Häng med DN i nyhetsflödet!

Följ nyhetsläget med
någon av DN.se:s
bevakningsfunktioner