Polisräden mot fildelningssöktjänsten The Pirate Bay visar sig innehålla fler och värre aspekter än vad man först trodde.
Vi visste att man genomförde en omfattande - 50 poliser! - aktion mot en verksamhet där olagligheten inte alls är uppenbar, tvärtom är den troligen laglig. Vi visste att man dessutom riktade sig mot organisationen piratbyrån, som inte sysslar med illegal fildelning utan med opinionsbildning för friare lagar. Och vi visste att man - kanske av misstag - tagit med ett antal småföretags datorservrar, utan vilka de inte kan bedriva sin verksamhet.
Men nu finns det uppgifter om ett antal andra graverande omständigheter:
  • Rapport och Svenska Dagbladet har uppgifter om att justitieminister Thomas Bodströms statssekreterare Dan Eliasson beordrade polisaktionen sedan tjänstemän varit i USA och diskuterat saken med företrädare för USA:s regering. Bodström förnekar att direkt ha styrt aktionen, men uppmaningen kan ju ha formulerats som en allmän uppmaning att prioritera fildelningssöktjänster - The Pirate Bay var den enda i Sverige

  • Direkta uppgifter tycks polisen ha fått från branschernas företrädare - den så kallade anti-piratbyrån. Och när dess företrädare Henrik Pontén i ett uttalande - som han sedan försökt ta tillbaka - förklarade att det var piratbyrån som var det viktiga att stoppa, så framgår mönstret.

  • Vid polisräden greps tre av de förmodade huvudmännen för The Pirate Bay. De tycks ha utsatts för närmast trakasserier under förhören. Om det stämmer att en vägrades kontakt med advokat och en tvingades lämna DNA-prov(!) så torde JO ha en del att anföra efter att ha utrett saken.

  • Vid razzian stängdes på nytt - som för tre veckor sedan - en nyhetssajt kritisk till Rysslands politik i Tjetjenien.
  • Det är samma åklagare som då. Och han vet alltså att nyhetssiten sedan dess stärkt sitt grundslagsenliga skydd med ett utgivarbevis. Ändå beslagtogs dess servrar.
    Polisinsatsen är anmärkningsvärd. Om stängningarna sker efter påtryckningar från utländska stormakter, i detta fall USA, för tre veckor sedan Ryssland, så är det en skandal av första rangen.
    Justitieombudsmannen JO har beslutat att granska hela hanteringen på eget initiativ - trots att hundratals anmälningar kommit in. Det blir då en heltäckande genomgång. Det är bara att hoppas att sanningen när den kommer i dagen inte är fullt så farlig som den kan tyckas. Men man kan undra.

    Justitieminister Thomas Bodström har uppenbarligen glömt att hans bakgrund är försvarsadvokaten. Nu agerar han snarast efter uppfattningen att alla är skyldiga tills deras oskuld bevisats.
    Det finns några få ljusa tecken. Bodström har i riksdagen gått på pumpen om buggning, en minoritet av centern, kristdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet, sköt i veckan upp förslaget att tillåta buggning ett år. Och lite grus i maskineriet finns angående planerna att dela med sig av information om svenskar till främmande makt. EU-domstolen underkände ett av flera förslag. Och nu verkar planen vara att tala tyst om frågorna i valrörelsen för att socialdemokraterna, moderaterna och folkpartiet efter valet kan genomföra en uppgradering av kontrollsamhället.
    Thomas Bodström har inom EU varit drivande för detta. Han är en av arkitekterna bakom direktivet om att lagra människors teletrafik i sex till tjugofyra månader. Allt motiverat av kampen mot terrorismen.
    Vad som i själva verket planeras antyds av att Gudrun Antemar ska utreda hur direktivet ska genomföras i Sverige. Hon är nämligen generaldirektör för ekobrottsmyndigheten, kanske är det skattesmitare man ska jaga?
    Men dagens fildelningstumult kanske i själva verket är positivt och får fler människor att få upp ögonen för den utveckling som sker mot ökad kontroll och övervakning av medborgarna. Och för den delen regeringens allt maktfullkomligare attityd.
    Då kan något gott komma ur affären.