Kunskap och kultur är viktiga drivkrafter till samhällsutveckling. Piratpartiet vill därför anpassa upphovsrätt och patentskydd så att lagen tjänar utvecklingen i stället för tvärtom. Vi vill också stärka skyddet för privatlivet så att IT och ny teknik tjänar medborgarna i stället för tvärtom. Piratpartiet har tre valfrågor: delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv.
Det handlar om att förändra dagens upphovsrätt och patentskydd till den nya teknikens möjligheter, samt att stärka integriteten för enskilda medborgare.
För att skapa maximal uppslutning kring våra frågor tar vi inte ställning till andra frågor.
 
Rickard Falkvinge under en demonstratioin som Piratbyrån arrangerade 3 juni med anledning av razzian mot the Pirate Bay.

Delad kultur avser upphovsrätten, att återställa balans. Upphovsrätten kom till för att uppmuntra till skapande och spridning av kultur. I händerna på medie- och kulturindustrin har den i stället kommit att bromsa utvecklingen. Lagen kriminaliserar människors kreativitet i stället för att uppmuntra den. Vi vill återställa balansen på följande sätt:
*  Fri fildelning: Allt ideellt, icke-kommersiellt, inhämtande, nyttjande, förädlande och spridning av kultur utan vinstmotiv ska uppmuntras. Lagstiftningen måste ändras så att det görs helt klart att den endast reglerar användning och kopiering av verk i kommersiella sammanhang.
 * Kortare kommersiell ensamrätt: Vi vill bevara ensamrätten för kommersiella syften, men korta dagens skyddstid - livstid plus 70 år. Vi vill korta skyddstiden till en nivå som är rimlig ur både samhällets och investerares synvinkel.
*  Förbud mot Digital Restrictions Management (DRM): Mediebolagen bygger in fler och fler tekniska spärrar i sina produkter mot fritt användande. Därmed spelar det ingen roll vad lagen säger. Frankrike planerar ett förbud mot DRM-tekniker. Om andra kan så kan vi!
 
Fri kunskap är vår andra valfråga. Ytterst handlar det om att avveckla patentskyddet, även om det måste göras i etapper.
Vi menar att patent generellt hämmar utveckling och innovation. Det tjänar varken enskilda uppfinnare, konkurrensen eller samhället i sin helhet.
 Medicinpatent gör att människor i fattigare länder dör i onödan, trots att det är staten som står för huvuddelen av all läkemedelsforskning. Men patent är också ett generellt hinder för tillväxt. Det tar enorma resurser i anspråk. Det bromsar småföretag och hindrar nyföretagande. Vi menar att
patent har blivit ett allvarligt problem för bättre tillväxt och sysselsättning.
 
Vår tredje valfråga är ett stärkt skydd för privatlivet. All övervakning och kontroll får numera okej i terroristbekämpningens namn. Datalagringsdirektivet beskriver till exempel hur telefonbolag och internetoperatörer i en snar framtid ska tvingas att lagra information om alla svenska medborgares telefonsamtal, internetanvändning samt våra mobiltelefoners position.
Vi ser den växande överstatliga kontrollen som ett hot mot yttrande- och tryckfriheten.
Samhället skapar självcensur i stället för skaparlust. Medborgarna söker trygghet i statlig kontroll i stället för i sig själva och varandra. Trots riskerna efterfrågar både Göran Persson och Fredrik Reinfeldt hårdare tag. Båda ser rött. Båda är i det blå. Båda har bidragit till att kriminalisera över en miljon svenska fildelare.
Piratpartiets valfrågor syftar sammantaget till att främja och stärka medborgarnas möjligheter och rättigheter i ett öppet och gränslöst informationssamhälle. Vi menar att frågorna är så pass viktiga att de måste vara överordnade alla andra frågor. Därför tar vi inte heller ställning i andra frågor.
Vi siktar på en vågmästarroll i riksdagen. Vi stödjer dem som stödjer vår politik. Vi lämnar inget åt slumpen.
Inga fagra vallöften från andra partier kan få oss att lägga om kurs, till exempel den senaste tidens röstfiske från miljöpartiet. Deras utspel vilseleder fildelarna.
 Miljöpartiet talar om vagt om nedladdning, medan fildelning innebär både upp- och nedladdning. Det kan förefalla som hårklyverier, men distinktionen är viktig. Att bara tillåta nedladdning innebär att kriminaliseringen av fildelning kvarstår.

RICKARD FALKVINGE