Fildelning

Foto: Scanpix
Johan Axhamn om Fildelning

Därför behövs upphovsrättsligt skydd på Internet

IPRED-lagen är ett steg i rätt riktning att ge den ordnade marknad som är nödvändig för att stimulera utvecklingen av lagliga nättjänster. Därför är det också i användarnas intresse att rättighetshavarna ges utökade möjligheter att beivra olovliga förfoganden av upphovsrättsligt skyddat material via internet.


Om författaren

Jag är doktorand i immaterialrätt vid Stockholms Universitet. Jag arbetar främst med forskning och undervisning i immaterialrätt, e-handel och marknadsrätt. Särskilt fokus ligger på Internet- och IT-relaterade frågor. Jag har tidigare varit ämnessakkunnig vid Justitiedepartementet och sekreterare i utredningen om upphovsrätten på Internet, som resulterade i betänkandet Musik och Film på Internet – hot eller möjlighet? (Ds. 2007:29)

Riksdagen kommer under onsdagen att rösta igenom den s.k. IPRED-lagen. Lagen innebär att en internetleverantör genom ett av domstol utfärdat informationsföreläggande ska kunna åläggas att informera en upphovsrättsinnehavare om innehavaren av ett visst abonnemang. Förutsättningen är att abonnemanget påstås ha använts för att begå upphovsrättsintrång. Lagen har motiverats av att det bör bli möjligt för rättighetshavare att själva driva process mot påstådda intrång. Tidigare har rättighetsinnehavarna varit hänvisade till att polis och åklagare väckt åtal, eftersom de senare varit de enda som kunnat få ut informationen från internetleverantören.

Lagen har redan innan den antagits utsatts för kritik. Kritikerna anser att rättighetshavarna använder sin upphovsrätt för att blockera tillgången till musik och film osv. (se t.ex. DN Debatt den 23 februari), istället för underlätta för användarna att få tillgång till deras verk. Användarnas och rättighetshavarnas intressen har följaktligen kommit att framställas som motstående - när de i själva verket står i överensstämmelse med varandra. Det bör således vara i användarnas intresse att upphovsrätten skyddas även på internet.


Om inte rättighetshavarna ges ersättning när deras prestationer nyttjas över internet undermineras den stimulansfunktion som upphovsrätten syftar till. Det är inget problem så länge kreativt skapande ändå sker, t.ex. på ideell basis eller genom att ersättning ges på annat sätt. Större delen av det som i dag skyddas av upphovsrätt förefaller dock inte kunna ersättas av betalningsströmmar från annat håll. Ett exempel: Filmen "Låt den rätte komma in" krävde insatser från nära fyrahundra personer. Det är klart att de inblandade kreatörerna - skådespelare, manusförfattare, scenografer, kompositörer, fotografer, kostymörer - inte alla kan kompensera de intäkter de förlorar när deras alster nyttjas gratis på nätet med "konsertintäkter", vilket ofta framhålls som en generallösning för fri fildelning. Det mesta av professionellt kreativt skapande behöver upphovsrättsligt skydd - om vi inte vill övergå till endast offentligt finansierad och därmed offentligt styrd kultur, vilket inte förefaller vara ett seriöst alternativ. Vi behöver dessutom tillhandahålla ett effektivt upphovsrättsligt skydd i nätmiljön för att inte agera i strid mot våra internationella åtaganden.

För att upphovsrätten ska fungera även på internet behövs ett sanktionssystem som kan beivra de upphovsrättsintrång som sker där. Inte för att "jaga en hel ungdomsgeneration" utan för att skydda det kreativa skapandet. Sanktioner syftar till att skapa ett rättsmedvetande och förändra ett beteende.

Den pågående s.k. Pirate Bay-rättegången är ett exempel på att det nuvarande sanktionssystemet inte är anpassat efter hur internet är uppbyggt och fungerar. Rättegången handlar huvudsakligen om fyra personers ansvar för medhjälp till upphovsrättsintrång, dvs. ansvar för att ha främjat andra personers brottsliga handlingar. En fällande dom i Pirate Bay-rättegången kan möjligtvis ha en avskräckande effekt för andra som överväger att etablera liknande webbplatser i Sverige. Däremot tror jag inte att rättegången kommer få någon effekt på den olovliga fildelningen. Den är ju olovlig alldeles oavsett utgången av målet, men har inte påverkats alls av att sajten polisanmälts eller att åklagaren väckt åtal.

Möjligheten för rättighetshavarna att direkt beivra den olovliga fildelningen utökas något med IPRED-lagen. Lagen kan dock komma att bli svårtillämpad i praktiken, eftersom den som är abbonnemangsinnehavare inte nödvändigtvis behöver ha varit den som begår intrånget. Det kan t.ex. finnas flera personer i hushållet eller uppkopplingen kan mynna ut i ett öppet trådlöst nätverk. Rättspraxis från Danmark, som haft motsvarande lagstiftning i flera år, visar också att anklagade fildelare har frikänts efter att ha hävdat att någon annan använt datorn, eller att någon okänd kopplat upp sig mot ett oskyddat nätverk.

Pirate Bay-rättegången och det faktum att konsekvenserna av IPRED-lagen är oklara innebär att det från rättighetshavarhåll kan komma att framställas krav på mer effektiva sanktioner. Propåer har redan förts fram såväl i Sverige som internationellt om utökat ansvar för s.k. internetleverantörer. Genom att de tillhandahåller uppkoppling mot internet och därigenom förmedlar sina användares upphovsrättsintrång anses de ha en central roll för beivrandet av olovlig fildelning. Inom ramen för branschsamtal med företrädare för bl.a. rättighetshavare, nättjänster och konsumenter sökte regeringen under sommaren och hösten 2008 förmå internetleverantörerna att medverka i någon form av självsanerande verksamhet. Som exempel kan nämnas införandet av uppförandekoder för sina användare eller medverkan i någon typ av alternativt tvistlösningsorgan som snabbt kan ta beslut i intrångsfrågor. Branschsamtalen ledde dock inte fram till något konkret resultat. Emellertid förekommer både inom EU som World Intellectual Property Organisation (den del av FN som administrerar de viktigaste upphovsrättsliga avtalen som Sverige är bundet av), diskussioner om möjligheten att reglera internetleverantörers ansvar för upphovsrättsintrång som förmedlas av dem. Enligt min uppfattning behövs en sådan reglering för att bygga upp ett rättsmedvetande för användning och tillhandahållande av internetuppkoppling, eftersom det saknas idag.

Utökade sanktioner kan dock aldrig ensamt lösa den låsta position som idag råder mellan rättighetshavare och användare. Härutöver behövs lagliga, konsumentvänliga alternativ: bättre utbud, andra prismodeller - jag tror mycket på prenumerationsmodeller, färre kopieringsspärrar osv. Det finns redan idag sådana lösningar på musikområdet, t.ex. iTunes och Spotify. Det har ännu inte utvecklats motsvarande lösningar på filmområdet. Där behöver rättighetshavarna bli bättre att tillhandahålla sitt material på ett konsumentvänligt sätt.

Upphovsrätten bör inte användas för att skydda gamla affärsmodeller. Skydd för upphovsrätten behövs emellertid även på internet för ge den ordnade marknad som är nödvändigt för att stimulera utvecklingen av lagliga alternativ. Därigenom ges rättighetshavarna ersättning när nyttjande sker. Det stimulerar till framtida kreativt skapande - något som även ligger i användarnas intresse.





Vad är milla?

Vad är att Milla?



Milla är ett sätt att kommentera med känslor. Du väljer en av fyra känslolägen som representeras av fyra färger.



Rött är arg, blått är glad, grön nyfiken och gult är uttråkad. Resultatet visas direkt och rubriken på artikeln färgas med den färg som de flesta väljer.




Trackback URL: http://newsmill.se/trackback/4263

8 kommentarerSkriv kommentar
I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.

Hej Johan,

I samband med Renforsutredningen hade vi en maildiskussion om huruvida Ipred etc verkligen var ett "effektivt" sätt att skydda upphovsrätten på internet. Du kunde inte då ge några som helst exempel eller källor till att liknande försök över huvud taget var just effektiva eller hade fungerat som tänkt.

Så jag passar på att fråga igen, har du nu (efter ett år eller vad det nu är) några källor eller undersökningar som visar på att Ipres är en bra grej.

De senaste undersökningarna (Lund, holländska) visar ju på motsatsen.

Så Johan, inte är väl regeringen så dumma att de inför något som man inte tror ska fungera? Man måste ju ha gjort mycket ingående analyser, rapporter och studiebesök. Var är de? Var är de positva exempel som ni förspråkare säger finns?

Av: Perty, 2009-02-25, 09:18

Varför skall den som gör en bild, text, ett fonogram eller en film få upp till 95 års skydd efter publiceringsdatum (i USA), när en formgivare eller uppfinnare bara får 20-25 år? De senare måste dessutom ansöka om mönsterskydd eller patent vilket kostar flera hundra tusen kronor för ett något sånär världstäckande skydd. Dessutom måste årsavgifter betalas som ökar med tiden. Betalas inte dessa förfaller skyddet.

De personer och företag som utvecklar teknik tycker nog att Hollywood m fl har skaffat sig en gräddfil. Varför skall Disney få äga och bestämma över Musse Pigg längre än IBM över en datorkonstruktion?

Om upphovsrättskyddet för bild, text, fonogram och film begränsades till samma som mönsterskydd och patent och en avgift införs så skulle nog dessa ta tas på mera allvar. Möjlighet till kreativ återanvändning skulle förbättras. Och antalet arvstvister om vem som har rätt till avlidna förtattares verk skulle minska.

Av: Sörmlänning, 2009-02-25, 09:33

Sörmlänning
Tack för en konstruktiv diskussion.
Det är självklart att vi måste att en upphovsrätt och missbruk måste beivras.

Men det är lika självklart att diskutera hur länge det kreativa skyddet skall gälla.
Själv är jag inne på 25 år för musik och 40 år för dyra filmer.

Av: Anders B Westin, 2009-02-25, 10:05

Axman lär ha varit ämnessakkunnig vid Justitiedepartementet. Antagligen är det därför han fortsätter att se fildelning som en fråga som kan lösas med lagens hjälp. Receptet är fortfarande att förhindra organisationer som Pirate Bay att agera "kopplare". Därmed visar han samma uppseendeväckande brist på verklighetssyn som dem han ska ge råd. Fildelningen kommer att fortsätta, därför att den är möjlig. Täpp till Pirate Bay och Torrenttekniken med efterföljare söker sig nya vägar. Jämförelsen med hur det låtit vid tidigare teknikskiften borde bli en väckarklocka. Gutebergs uppfinning mötte motstånd eftersom den ansågs profitera på författarens verk. Sedan dess har vi hört i samma argument upprepas vid lanseringen av TV, musikkassetter, videoband mm. Skillnaden är att underhållningsindustrin förr insåg att en ny tid kommit och att man anpassade sig efter den. Dagens USA-baserade multimiljardföretag har dock inga tankar på att kapitulera för ett par orakade ungar från syndiga Sverige. Man kan väl säga att dessa bolag lever i samma förnekelesekultur som deras bilindustri. Kryp ut ur grottorna och visa vad ni vill erbjuda.

Av: Peter Lindkvist, 2009-02-25, 10:19

Upphovsrättens ställning har ingenting med kritiken av IPRED att göra. Huvudfrågan är att statsmakterna lämnar över myndighetsutövning till privata intressenter. Har ett brott begåtts så är det Polisen som ska utreda detta, inte privatspanare.

Av: Göran, 2009-02-25, 10:38

Frågan kvarstår: Även om film- och musikbranscherna skulle ta stryk av legaliserad fildelning och uppluckrad upphovsrätt, är det verkligen värt det!? När jag kryper ned i soffan och ser Titanic, Terminator 3 eller Pirates of the Caribbean, kommer det att kännas värt min offrade rättssäkerhet och integritet? Privata företag har nu laglig rätt att kartlägga mitt beteende på nätet, att utpressade och förfölja men jag får i alla fall behålla min aldrig sinande ström av miljardbudget-filmer.

Jag tror aldrig att det går så långt, men montera ned filmbranschen då om det verkligen behövs! Den är inte värd priset.

Av: Per Rundblom, 2009-02-25, 16:26

"Jag har tidigare varit ämnessakkunnig vid Justitiedepartementet och sekreterare i utredningen om upphovsrätten på Internet, som resulterade i betänkandet Musik och Film på Internet – hot eller möjlighet"
Så det var därför "våra" politiker röstade som de gjorde, utifrån de råd de bland annat fick från dig!!! Skrämmande.

Än mer skrämmande är det du bubblar om att ISP ska hållas ansvariga för vad deras användare gör på internet dvs blockera sidor som ej anses som accepterade. Säga upp abonnemanget för de som inte surfar "rätt".
Ska detta ske i samverkan med den nya privatpolisen som företräder upphovsmännen?
Inser du själv hur farligt det här är, tänker du i någon form av skyddande av individen, demokrati och rättssäkerhet?
Självklar är upphovsrätten något jätteviktigt och som kommer att fortsätta att än mer viktig, men inte till vilket pris som helst.
Det MÅSTE finnas andra alternativ till att låsa in, bötfälla, inkräkta, hota och begränsa människor i samhället.
Man kan i din artikel läsa att detta är mer eller mindre ett krav från vår omvärld och upphovsindustrin.
Om 10 år är det kanske Kina (eller någon annan mäktigt makt) som kommer med nya krav på hur vi använder internet ska vi bara fullfölja detta?

Man måste förstå att det här inte handlar om kulturarbetarnas rättigheter till det har skapat utan om demokratin och rättssäkerheten.

Av: Petter, 2009-02-26, 00:58


Varför hatar män kvinnor?

Stieg Larsson hade inte kunnat skriva om Lisbeth Salander i dag

"Stieg Larsson hann inte känna av den försiktiga och rädda atmosfär som tynger dagens feministiska samtal. Om han...

EVA LUNDGREN, 71min sedan74 2 

Mona Sahlins kris

Därför håller Sahlin på att förlora spelet om vänsteralliansen

För första gången går socialdemokraterna inte till val på att bilda en egen regering. Bildandet av...

Ann Tiberg, 2dgr 8h sedan334 24 

Väljarna vill se dig i mönstrade strumpbyxor, Mona

"Jag tror att Mona Sahlin skulle tjäna oerhört mycket på att hitta tillbaka till sitt gamla jag. Det är dags att...

KAROLINA LASSBO, 1421min sedan141 10 

Sanningen om Ebbe

Så skadade Ebbes privatspaning oss kurder

Länspolismästaren Hans Holmérs kurdspår...

ESREF OKUMUS, 1dgr 10h sedan55 1 

Hållhakar på regeringen?

Det frågades redan när "Ebbe - Affären" var som hetast om han hade hållhakar på regeringen....

totte wallin, 3dgr 8h sedan45 1 
annons:

Dagens populäraste artiklar


  1. Stieg Larsson hade inte kunnat skriva om Lisbeth Salander i dag
  2. Väljarna vill se dig i mönstrade strumpbyxor, Mona
  3. Därför håller Sahlin på att förlora spelet om vänsteralliansen
  4. Den globala intifadan höll på att lyckas i kampen
  5. Här är brevet där UD ber om ursäkt för skandaldiplomaten
  6. Därför förstår inte killarna Sahlins språk
  7. Var Heléne Fossmos död den 18 december 1999 Knutbys första mord?
  8. Politikerna måste sluta romantisera det vänsterextrema våldet
  9. Kritiken mot Sahlin handlar inte om att hon är kvinna
  10. Skaffa barn innan det är för sent, Victoria!
  1. Stieg Larsson hade inte kunnat skriva om Lisbeth Salander i dag
  2. Den globala intifadan höll på att lyckas i kampen
  3. Socialismens nedervärderande människosyn
  4. Väljarna vill se dig i mönstrade strumpbyxor, Mona
  5. Är det alltid fult att hata?
  6. Malmös röd-gröna politiker spär på hatet mot både muslimer och judar
  7. Därför håller Sahlin på att förlora spelet om vänsteralliansen
  8. Därför förstår inte killarna Sahlins språk
  1. Stieg Larsson hade inte kunnat skriva om Lisbeth Salander i dag
  2. Därför håller Sahlin på att förlora spelet om vänsteralliansen
  3. Väljarna vill se dig i mönstrade strumpbyxor, Mona
  4. Den globala intifadan höll på att lyckas i kampen
  5. MÄNS ”HAT” HAR SIN GRUND I KUNSKAPEN OM FADERSKAPET
  6. Kritiken mot Sahlin handlar inte om att hon är kvinna
  7. Så skadade Ebbes privatspaning oss kurder
  8. Öppet brev till Aftonbladets utgivare Jan Helin
  9. Sverige var ett av världens mest militäriserade länder
  10. Flickabort - en mänsklig rättighet?
annons:
annons:

Sponsrade seminarier


  1. Med Guds hjälp klarar vi klimatkrisen
  2. Vilken gud talar Wejryd om?
  3. Jag flyger gärna till Sverige för att ta debatten med miljöpartiet
  4. Därför behöver Sverige mer kärnkraft
  5. Vi väljer säker och billig energi istället för dyr och farlig kärnkraft
  6. Maud! Så här får du slut på ”tjafset” i energipolitiken
  7. Miljörörelsens låsningar bäddar för mer kolkraft i världen
  8. Den nuvarande energipolitiken tar jobben ifrån oss
  9. Tystnaden kring LAS är destruktiv och drabbar ungdomar
  10. Hopp för framtiden!
  1. Med Guds hjälp klarar vi klimatkrisen
  2. Därför behöver Sverige mer kärnkraft
  3. Maud! Så här får du slut på ”tjafset” i energipolitiken
  4. Vi väljer säker och billig energi istället för dyr och farlig kärnkraft
  5. Fri invandring utgör inget hot mot jobben
  6. Vilken gud talar Wejryd om?
  7. Sverige ensamt kan aldrig lösa ett globalt problem
  8. Den nuvarande energipolitiken tar jobben ifrån oss
  9. Varför jag hatar facket
  10. Tystnaden kring LAS är destruktiv och drabbar ungdomar
  1. Med Guds hjälp klarar vi klimatkrisen
  2. Därför behöver Sverige mer kärnkraft
  3. Jag flyger gärna till Sverige för att ta debatten med miljöpartiet
  4. Vilken gud talar Wejryd om?
  5. Miljörörelsens låsningar bäddar för mer kolkraft i världen
  6. Maud! Så här får du slut på ”tjafset” i energipolitiken
  7. Den nuvarande energipolitiken tar jobben ifrån oss
  8. Tystnaden kring LAS är destruktiv och drabbar ungdomar
  9. Vi väljer säker och billig energi istället för dyr och farlig kärnkraft
  10. LAS har skapat ett klassamhälle på arbetsmarknaden

Om Newsmill

Newsmill är det första sociala mediet i Sverige som spinner kring nyheter och debatt. Vi publicerar varje dag olika personer med exklusiv kunskap om dagens viktiga händelser. Här kan du omedelbart medverka i debatten. Du kan kommentera och skriva egna inlägg som publiceras på hög nivå eller medverka genom din blogg.

 

Läs mer om Newsmill

Karin, PM och Leos blogg

Brev från Västerås

Det här var ett roligt brev att få!"Hej PM,Jag förstår att ni märker att Newsmill ...

Vad är att Milla?

Millningen är ett sätt att kommentera med känslor. Du väljer ett ord eller ett namn som du vill mäta i opinionen och läsarna kommenterar genom att välja en av fyra känslolägen som representeras av fyra färger. Rött är arg, blått är glad, grön nyfiken och gult är uttråkad. Resultatet visas direkt och rubriken på artikeln färgas med den färg som de flesta väljer.


 
© 2008 Newsmill. All rights reserved.