Studentbay

Mikael Sundström svarar Svensson och Arvidsson:

Vi läroboksförfattare har rätt till skälig ersättning för vårt arbete

"De flesta författare  tjänar mindre än barnen som säljer fröer per timme för detta fritidsarbete, men de gör det ändå. När Student Bay dök upp som ett "alternativ" var det inte bättre än att på ett organiserat sätt sno fröpåsepengarna från lillebror", skriver universitetslektorn MIKAEL SUNDSTRÖM. 


Om författaren

Mikael Sundström är universitetslektor i Statsvetenskap, Lunds universitet, och läromedelsförfattare. Hans huvudsakliga forskningsfält är kopplingen IT och demokrati. Däri ingår även följder om upphovsrättsliga förändringar, och möjliga följder för demokratin.

Som luttrad forskare om politisk kommunikation vet jag naturligtvis att sturska och utmanande utspel är ett bra sätt att få medierubriker. I detta avseende har mina kollegor Jonas Svensson och Stefan Arvidsson verkligen lyckats. Kaffet har säkert skvätt ner över tangentbordet hos många läromedelsförfattare som lyckligt ovetande klickat sig över till Newsmill för att se vad som är på tapeten idag.

För att uttrycka mig välvilligt så kanske jag kan använda Franz G. Bengtssons ord om ett helt annat vittnesmål, och säga om deras skriverier att mycket däri är riktigt, men det mesta likväl fel. Låt oss börja med den moraliska aspekten som fått rubrikstatus i inlägget. Så här skriver Svensson och Arvidsson:
"De universitetslärare som författat kurslitteratur på arbetstid, ofta med utgångspunkt i föreläsningsanteckningar, har ju redan fått betalt för sin arbetsinsats, av svenska skattebetalare."


Jag lägger pannan i djupa veck av grubblande förvåning. Finns det verkligen sådana djur? Jag känner en skrälldus läromedelsförfattare och jag, liksom deras nära och kära, vet att ingen av dem tryckt ned arbetshögarna på golvet för att glatt visslande påbörja en ny kursbok att sko sig på en andra gång. Kanske bebor Svensson och Arvidsson ett lärosäte jag borde visa stort intresse för (ett sorts akademiskt Xanadu), men jag tvivlar. Istället är det så - tro mig, o läsare av dessa rader - att detta arbete sker på fritiden, inte sällan för att man upplevt en brist på svenska läromedel som passar på en kurs man själv undervisar på. Detta fritidsarbete motiveras inte av pengar, det är alldeles riktigt, men det lär väl i ärlighetens namn också vara ganska ego-undernärda författare som drabbas av en svallvåg av adrenalin för att man råkar se studenter läsa i den egna boken.

Hur som helst så finns det en ekonomisk marknad man inte skall förringa. Jag vet att jag tyckte jag faktiskt var värd minst de 15 kronor i timmen min senaste lärobok genererade. Detta vill jag gärna att förfäktare av Student Bay skall fundera över. De flesta författare - det finns ett litet fåtal storsäljande undantag - tjänar mindre än barnen som säljer fröer per timme för detta fritidsarbete, men de gör det ändå. När Student Bay dök upp som ett "alternativ" var det inte bättre än att på ett organiserat sätt sno fröpåsepengarna från lillebror - och lillebror kommer att sluta sälja fröer inte bara för att han inte tjänar något längre, utan också för att han kränkts. Precis så kände jag: Student Bay gör mig förbannad och jag finner det högst osannolikt att jag kommer att skriva fler läroböcker eftersom detta arbete uppenbarligen uppskattas så lite. Pengarna räckte inte till mycket mer än en hushållsost i veckan, men det var en sorts klapp på axeln, och hoppet finns ju alltid att man råkar skriva en freak bestseller.

Nu inbillar sig Svensson och Arvidsson att detta kanske kan uppvägas genom att "peer-reviewa" (fikonspråk för att andra forskare kontrollerar det man skrivit) och därmed göra detta arbete meriterande. Men läromedel är något helt annat än forskning. En forskare är inte alls självklart bäst på att tolka hur bra författade texter för studentkonsumtion kan tänkas vara - och då vacklar själva basen för peer-review. Istället finns det, upplysningsvis, en särskild yrkesgrupp som specialiserat sig på att bedöma dessa texter, nämligen redaktörerna på just de förlag som Svensson och Arvidsson lättvindigt angriper. Säkert finns det många dåliga redaktörer och korrekturläsare, men säkert är de ändå bättre än den stora kadern forskare och lärare om de skulle göra detta arbete själva.

Svenska är ett litet språk, och läromedelsmarknaden för svenskspråkiga böcker är otroligt torftig. Låt oss öppet inse vad som händer om denna sköra marknad hotas genom ökad tillgänglighet av illegala kopieringstjänster: den slutar fungera. Svenskspråkiga läromedel kommer bryskt att ersättas av engelskspråkig litteratur där de större upplagorna gör det möjligt för utländska mediehus att upprätthålla verksamheten längre. Studenter som kopierar kurslitteratur biter inte sig själva i svansen, men däremot sina framtida kollegors svansar -de generationer som inte kommer att ha svensk litteratur längre för att ingen vill skriva den.

Låt mig slutligen vaska fram det guldkorn som Svensson och Arvidsson trots allt erbjuder. Det går mycket väl att från statligt håll upprätthålla en kvasimarknad genom att just erbjuda frikostiga möjligheter att söka tid och pengar för läromedelsförfattare som skapar Open Access-resurser. Att tro att ett sådant system skall generera bättre eller ens lika bra resurser än det som den fria (fungerande) marknaden lyckats med är inte alls självklart. Men med de kopieringsvänliga vindar som Svensson och Arvidsson företräder är det bara en tidsfråga innan vi får svaret på frågan.





Vad är milla?

Vad är att Milla?



Milla är ett sätt att kommentera med känslor. Du väljer en av fyra känslolägen som representeras av fyra färger.



Rött är arg, blått är glad, grön nyfiken och gult är uttråkad. Resultatet visas direkt och rubriken på artikeln färgas med den färg som de flesta väljer.



Trackback URL: http://newsmill.se/trackback/6343

25 kommentarerSkriv kommentar
I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.

Problemet är att böckerna som vi studenter tvingas köpa ofta är:
1. Väldigt dyra
2. Innehåller till 80% dravel
3. påfallande ofta är författade av lärare på kursen
De summor vi tvingas lägga ner på att skaffa oss en utbildning är inte i proportion till vad vi får ut av litteraturen. Så länge detta förhållande existerar kommer studenter att gladeligen kopiera littertur. Jag menar, lurar ni oss, så kan vi väl lura er...

Anmäl Av: Martin112B, 2009-04-22, 14:37

Problemet är ju att er målgrupp är rysligt fattig och att det - som det står i artikeln du kritiserar - ur ett utbildningsperspektiv faktiskt är totalt oviktigt HUR era elever får tag i materialet: huvudsaken är ju att de läst och förstått det. Kopiering av läromaterial har funnits längre än piratebay och kommer nog aldrig att försvinna. Det man i dagsläget bör fråga sig är nog snarare vilken form som funkar bäst för att producera högkvalitativt material till en kostnad som eleverna tycker är rimlig. Och den här artikeln var liksom inte riktigt konstruktiv, där.

Anmäl Av: Jay, 2009-04-22, 14:39

Förbaskat tjusigt skrivet, det måste jag tillstå, men det mesta likväl fel.

Du talar om en fri fungerande marknad. En sådan finns i vissa fall. T ex vad gäller spannmål. Den finns dock ingalunda vad gäller svensk universitetslitteratur. Jag går juristlinjen på sthlms universitet. Litteraturlistorna består där av svindyra böcker som lärarna själva skrivit. Detta gäller tyvärr även i de fall då det är fullständigt uppenbart att det funnits både bättre och billigare alternativ att välja. (När man någon enstaka gång har en kursbok på litteraturlistan som inte är skriven av någon lärare på sthlms universitet så vet man att den kommer att vara av hög klass.)

Författarna av den artikel du kritiserar är ju inte ute efter att författarna - på juridicum, i allmänhet professorer med ca 50 tusen i månadslön - ska behöva svälta, utan att de ska få betalt för att på arbetstid författa de böcker som behövs för det svenska utbildningssystemet. Med detta system skulle det alltså inte sluta att skrivas böcker.

Studiemedlen är idag ca 7,5 tusen i månaden. Igår tvingades jag köpa litteratur för drygt tusen kronor till en fyraveckorskurs. Eftersom upplagan var ny så fanns ingen möjlighet att köpa begagnat. Sex och fem kvar att leva på alltså. Innan hyran är betald.
Rimligtvis inser du vinsterna med fria studiemedel i en sådan situation. Menar du allvar att du tycker att det är värt att behålla denna situation för sveriges studenter för att du ska kunna köpa en extra hushållsost i veckan?

Anmäl Av: jur. stud. Erik, 2009-04-22, 14:45

Inte minst amerikanska läroböcker, där författaren får betalt per ord, är fyllda av dravel, upprepningar och infantila "skämt". Ironiskt nog är det säkert just de böckerna som kommer att klara sig bäst på marknaden. Som artikelförfattaren säger är det nog kört för svenska läroböcker som kommer i små upplagor.
Jobbar själv på universitet (ej lärare) och måste säga att jag blev mycket förvånad när jag läste Svensson/Arvidssons påstående om att lärare skrev läroböcker på arbetstid. Vilken prefekt skulle gå med på det?

Anmäl Av: Anders A Nilsson, 2009-04-22, 14:47

Det nuvarande systemet kostar studenterna tiotusentals kronor.

Samma system gör att ni läromedelsförfattare i stort sett inte tjänar någonting på ert skrivande.

Slutsats: Systemet måste behållas!

Bra tänkt...

Anmäl Av: Carl-Fredrik Persson, 2009-04-22, 15:13

Med tanke på de uppenbara svårigheter som artikelförfattaren har med att komma till sin uttjatade poäng så kanske det är lika bra att hans författande av läromedel upphör. Det finns andra och mer framåtblickande författare som gärna skulle ta chansen att bidra till utbildningen vid våra universitet och högskolor.

Anmäl Av: Trött, 2009-04-22, 15:43

Beklagar att Trött blir trött, men ogrundade förhoppningar att "andra" skall rycka in i en kraschad marknad är knappast ett argument att imponeras av. Sverige som språkområde är så litet att konkurrensen redan innan "fri" kopiering är begränsad - med än färre villiga författare kan situationen bara bli sämre. Låt oss anta att min bok sålts lika bra procentuellt i USA - då hade 15 kronor i timmen förvandlats till kanske 500. Vem kan påstå att detta inte hade lockat fler författare att skriva bra läromedel, att konkurrensen ökat, att priserna för studenter pressats ned? Men nu är det ju inte USA utan Sverige, och incitamenten är få. jag påstår att den svenska läromedelsmarknaden är på randen till en kollaps. Därför är läromedlen dyra; därför är ersättningen försvinnande liten. Några små steg till så trillar vi över kanten. För mig är det egentligen inga problem att övergå till god engelskspråkig litteratur - det är studenterna som efterfrågar svensk litteratur. Innan statsmakterna välvilligt trycker ut särskilda pengar ur sitt ymnighetshorn för att ge oss lärare möjlighet att "gratis för studenterna" skapa läromedel är det en given sak att den svenska kurslitteraturen marginaliseras. Låt mig förresten till sist markera att jag tycker att studiemedlen är kriminellt låga. De är till för att täcka era kostnader inklusive litteratur: gör de inte det skall ni ge politikerna en lämplig snyting i demokratiska val.

Anmäl Av: Mikael Sundström, 2009-04-22, 16:14

1. Det är frivilligt att författa läroböcker

2. Studentbay:s användare bryter ändock mot upphovsrätten, och kan därför hållas ansvariga. Varsågod och dra dem inför rätta (däremot ser jag inte hur Studentbay har brutit mot upphovsrätten)

3. Begrepp som "rätt till skälig lön" är rena tramset, om man får bättre betalt för att dela ut fröpåsar rekommenderar jag att man gör så om det är pengarna som är viktiga.

4. Svensson/Arvidssons artikel är likaledels trams, om någon skaffar sig kunskap om ett ämne under arbetstid, och sedan väljer att skriva om det på fritiden så har de all rätt att ta betalt för det. Såvida de inte jobbar aktivt med skrivandet under arbetstid så ser jag inte vart argumentet finnes. Om Svensson/Arvidssons nu tycker synd om svensk skolungdom, så starta en bidragsfond för gratis litteratur till studerande, d.v.s. gör något själva istället för att gnälla på att världen är orättvis.

Anmäl Av: Hans Palmstierna, 2009-04-22, 16:23

Jahapp. Har författaren skrivit på sin fritid så ska han naturligtvis ha betalt. Det innebär naturligtvis att ingenting som han skrivit på arbetstid får ingå i boken, ej heller i modifierad form. Använder sig författaren av t.ex. föreläsningsmaterial så ska han betala en del av sina vinster till universitetet. Det ska dessutom inte vara tillåtet att använda sin egen bok som kurslitteratur, annat än om boken är gratis.

Blir detta knepigt och överbyråkratiskt?

Ja, det blir det. Men ni tvekar inte att använda er av lagen när den riktas mot andra. Sopa framför egen dörr först, tack!

Anmäl Av: Johannes Ek, 2009-04-22, 17:34

Jag borde väl ge upp, men demokratiforskaren i mig hoppas att deliberation även här kan ge någon något. Alltså:

Till Hans: "Skälig lön" var något som NewsMill knåpade ihop för att få en klatschig rubrik antar jag - jag väntade mig inte en skälig lön för mitt läromedelsförfattande, bara NÅGON lön, och förbättrade kurser på köpet.

Till Johannes (och Hans): inte nog med att det frivilligt att skriva läroböcker - för oss universitetslärare är detta dessutom överlag en uppgift som inte är vare sig meriterande eller inkomstbringande. Men logiken dikterar att efter en viss gräns slutar vi att skriva böcker när omständigheterna blir för trista. Om detta inte oroar studenterna, så oroar det inte mig heller - jag kan fortfarande hitta massvis med engelskspråkig litteratur som ungefär motsvarar mina behov (de delar som inte passar får man ju ta på köpet). Jag bara konstaterar att den svenska marknaden inte orkar med kopiering i någon större skala, och att en inställning att kopiering är OK också får konsekvenser.

Till Johannes: nej så fungerar det inte vare sig hos oss eller hos andra yrkesgrupper. För oss gäller dessutom det s.k. lärarundantaget som explicit reglerar att vi får använda material vi utvecklar under "arbetstid" i andra sammanhang. Detta torra juridiska sammanhang kan man förstås ifrågasätta och kommentera, men det är i vilket fall som helst för de flesta ett "moot" problem: redan föreläsningsmaterialet (om det är det minsta sofistikerat) tillverkas för det mesta under fritiden. Jag lovar att jag inte sitter framför tangentbordet nu och knyter näven mot det akademiska livets orättvisor - jag tycker det är kul att försöka göra undervisningen inspirerande. Men inte hur kul som helst. Dessutom har jag andra saker att göra på fritiden istället för att skriva svenska böcker jag hoppas studenter skall finna underlättar deras inlärning. Spela squash till exempel, och det skall jag göra just precis nu. Wish me luck.

Anmäl Av: Mikael Sundström, 2009-04-22, 18:18

Det står alldeles för ofta ren smörja o utfyllnad i studie litterarturen. ( men jag antar att du gärna betalar det dubbla för en limpa då den innehåller mest luft)

Man skall inte ha studie litteratur på svenska. (komm ut i verligheten från ankdammen)

Det är kanske på sin höjd 10% information per sida resten är utfyllnad. (då skall du bara ha 10% betalt)

Personligen har jag slutat att läsa studielitteratur då det är bara slöseri med tid då de flesta böckerna kan sammanfattas i 2-4 A4 ark.

Dessutom är faktalagring det viktigaste i skolorna inte om man kan annvända uppgifterna.

M Gren

Anmäl Av: M Gren, 2009-04-22, 19:10

Du har valt ett modernt och intressant forskningsområde Mikael Sundström.

"kopplingen IT och demokrati. Däri ingår även följder om upphovsrättsliga förändringar, och möjliga följder för demokratin."

Får man fråga vad skulle bli de stora konsekvenserna av en slopad upphovsrätt för digitaliserade varor för privat bruk? T.ex du får ladda ner musik men inte sälja, du får använda program för 3d arkitektur men inte använda dina konstruktioner för pengabringande projekt osv.

Anmäl Av: Magnus Lyssnar, 2009-04-22, 19:22

har precis lånat 3 böcker som ingår i min kurslitt. alla på bibblan. alla skrivna av utländska författare. Dessa får 0 kr i ersättning (endast ariska, förlåt svenska författare får ersättning). Varför gör inte Pontén och grabbarna en raid där?

Anmäl Av: Kung, 2009-04-22, 20:50

Mikael Sundström, "Men nu är det ju inte USA utan Sverige, och incitamenten är få."

Blir inte det resonemanget att skjuta sig själv i foten.

Finns ju bara ett enda incitament: kunskapsspridning.

" jag påstår att den svenska läromedelsmarknaden är på randen till en kollaps. Därför är läromedlen dyra; därför är ersättningen försvinnande liten. Några små steg till så trillar vi över kanten. För mig är det egentligen inga problem att övergå till god engelskspråkig litteratur - det är studenterna som efterfrågar svensk litteratur."

Det Svenska läromedelsmarknaden kollapsade ju för länge sedan, om det överhuvudtaget existerat någon sund läromedelsmarknad i det här landet.

Sen, om engelskspråkig kurslitteratur håller högre kvalité än den Svenska, så tordes väl den översättas då.

Sen skulle jag påstå att Svenska läromedel är oproportionerligt dyra pga för lite konkurrens, och kvalitén blir där efter också.

Ett open-access och akademiskt "peer-review" system skulle kunna göra underverk för ett litet land som Sverige och vår läromedelsproduktion med den typ av (icke konkurrerande) skolsystem vi faktiskt har.

Istället för att en gör "allt" jobb, som sen inte kan kritiseras, och revideras, för än det är färdigt, och förkastas för än det har använts, så får man ett mer dynamiskt system med alla fördelar som kolaboration för med sig. Men det är klart för att såna system ska fungera så måste ju folk vara open minded och kunna ge och ta utan att hetsa upp sig av kritiken, för trots allt är fortfarande incitamentet den positiva samhällsutveckling och det mervärde kunskapsspridningen faktiskt medför. (Så kvalitativ kunskap som möjligt då alltså. :p)

Anmäl Av: ST, 2009-04-22, 21:40

Efter en civ.ing utbildning med hyffsat jämn språkligfördelning mellan svenska och amerikanska böcker kan jag inte säga om kvalitén är bättre eller sämre åt något av hållen. Kurserna och böckerna brukar ha ungefär samma upplägg eftersom det brukar finnas en naturlig ordning på inlärningen av ämnet. Däremot har den amerikanska litteraturen varit dyrare (och fylligare, på gott och ont) än den svenska.

Jävsituationen är faktiskt en intressant vinkling av det hela. Artikel författaren hävdar att läraren har den rätten, jag är osäker ... visst, det är praxis på lärosätena idag men upplägget är rätt underligt. Speciellt om det finns ett kommersiellt intresse från lärarens sida ...

"Det nuvarande systemet kostar studenterna tiotusentals kronor.
Samma system gör att ni läromedelsförfattare i stort sett inte tjänar någonting på ert skrivande.
Slutsats: Systemet måste behållas!
Bra tänkt..." -Carl-Fredrik Persson
Klockren sammanfattning! :)

Anmäl Av: erik2, 2009-04-23, 01:58

Som forskare får man ju inget extra betalt för att skriva litteratur riktad till andra forskare (forskningsartiklar), varför tycker du att det är självklart att få extra betalt för att skriva litteratur riktad till studenter? Är inte universiteten skyldiga att tillhandahålla pedagogisk information till allmänheten? (den s.k. tredje uppgiften)

Anmäl Av: Björn Högberg, 2009-04-23, 08:34

Och skrev du detta på din arbetstid?
Om du inte vet att många av universitetens läroboks-"författare" skriver på arbetstid, snor information från exjobb och doktorander som de är handledare till är du inget annat än naiv.
Det är vi skattebetalare som till stor del sponsrar det som, om inte lärarundantaget fanns, skulle vara allmän egendom. Det är erat beteende som skapar de "kriminella", nedladdande studenterna.

Anmäl Av: Nicke, 2009-04-23, 08:50

@Mikael Sundström, 2009-04-22, 16:14
--------------------------------
Lustigt att du tar upp ogrundade antaganden. Jag tycker du gör ett flertal bra exempel på detta. Tillåt mig exemplifiera:
---------------
Du skriver: "jag påstår att den svenska läromedelsmarknaden är på randen till en kollaps. Därför är läromedlen dyra; därför är ersättningen försvinnande liten. Några små steg till så trillar vi över kanten. "
--------
Den kausalitetskedja du presenterar är svag och är inte logiskt hållbar. Prova omvänd kausalitet; om läromedel vore billigare skulle då eventuellt ersättningarna öka på grund av ökad omsättning? Jag undrar också hur länge du anser att marknaden varit på randen till kollaps? Jag personligen har varit i univeristetsvärlden sedan början på 90-talet och har inte märkt att priser på kurslitteratur (på svenska såväl som på andra språk) skulle ha förändrats nämnvärt i förhållande till t.ex. KPI. Finns det möjligtvis några mellanled som du som författare kan undvika (hint, hint)?
----------------------
Du skriver också att det är studenterna som efterfrågar litteratur på svenska. Jag tycker detta är ett modigt påstående. Jag antar att du baserar din uppfattning på de studenter du kommer i kontakt med inom ditt ämnesområde. Jag ifrågasätter inte ditt underlag men kan informera dig om att inom samhällsvetenskapen så ser det mycket annorlunda ut. Du kanske skulle prova att skriva på engelska? Om du har tur kanske du får dina 500kr/timma då. Problemet då är väl bara att din litteratur tvingas konkurrera med ett betydligt större utbud. Jag har dock aldrig läst ett av dina verk och kan därför inte heller uttala mig om dina möjligheter.
----------------------
Att du också direkt avfärdar tanken på att det skulle finnas författare som har andra incitament eller som ser andra möjligheter att bli kompenserade för sitt arbete är väl också om något tämligen ogrundat.
------------------------
Slutligen kommenterar du också de låga nivåerna på studiemedel. Ditt resonemang är ju dock lite farligt. Om riksdag och regering höjer nivåerna på grund av dyr kurslitteratur så finns det inget som hindrar även andra aktörer vars tjänster studenter är beroende av från att resonera på samma sätt. De kan då motivera överpriser eller ålderdomliga distributionsmetoder och lägga över ansvaret på våra folkvalda. Nu anser jag dock att studiemedlen är på tok för snävt tilltagna och att de har varit så under väldigt lång tid vilket i praktiken lett till en stadig nettoförlust för studenter. Jag tycker också att mer ansvar för våra folkvalda är på sin plats, även för frågor som inte syns dagligen i media. Jag ifrågasätter dock rimligheten i att dyr kurslitteratur är den mest framkomliga vägen att lösa detta problem.
---------------------
Jag beklagar således att du blir trött av att jag blev trött. Om du fortfarande vill tro att studentbay är det mest avgörande problemet till att du får låg ersättning för dina alster så varsågod. Om möjligheterna till elektronisk kopiering begränsas så kan du nog se dina potentiella vinster köa framför kopiatorerna istället.

Anmäl Av: Trött, 2009-04-23, 09:04

Förvisso kan jag inte allt om alla läromedelsförfattare och forskare, men med ett hyfsat brett nätverk och många år som universitetslektor hoppas jag att min erfarenhet speglar åtminstone en del av verkligheten. Till Trött skall jag först berätta att jag just är samhällsvetare (statsvetare), och självbelåtet tror jag dessutom att jag har ovanligt stort intresse för de pedagogiska frågorna - jag vet också att jag skrev min senaste lärobok för att avhjälpa ett glapp i litteraturen och låta mina studenter SLIPPA köpa tre andra böcker som ändå inte tillsammans täckte kursens centrala delar.

Om ni (för argumentets skull) tillfälligt tror på att jag är en relativt altruistisk lärartyp som inte drevs av vare sig ego eller pengabegär när jag författade boken i fråga, så borde (åter för argumentets skull) den upplysning att jag trots allt drar mig för att skriva fler svenska läromedel givet en ohejdad kopieringskultur betyda något? Våra studenter, främst på grundnivån, efterfrågar ofta litteratur på svenska, och som lärare tycker jag att det är ett rimligt krav även om jag själv i min forskargärning alltid skriver på engelska. Om vi (åter för argumentets skull) antar att det finns en kontingent potentiella författare, en del kanske till och med bra, som tänker som jag, så känns det logiskt att påstå att marknaden för svenska läromedel blir lidande (utbudssidan minskar) när kopieringen tilltar. Låt oss nu föra in en ny kontingent: de författare som på allvar hoppas skaffa sig en hacka på sitt läromedelsskrivande. Denna utbudskomponent är ju än troligare att den kommer att minska om det inte finns reella ersättningar att hämta. Summa summarum: utbudssidan på marknaden för forskarförfattade alster blir lidande.

Nu kan vi förstås ha olika uppfattningar om huruvida dessa kontingenter är stora eller små, och där kan vare sig jag eller någon annan bevisa något, bara tycka mer eller mindre välgrundat. Jag TROR, med den insikt jag har, och de kontakter jag har, att kontingenterna är så betydande att de så småningom kommer att ställa till det för hela den svenska läromedelssektorn, så att det blir engelskspråkig litteratur som gäller. Många kommentatorer här TROR, med de insikter de har, och de kontaktnät de har, att förlusterna av på utbudssidan är av marginell karaktär (eller att nya kontingenter kan tillstöta) och att jag således överdriver. Låt oss stanna där i diskussionen, för vi kan inte komma längre.

Björn skriver:

"Som forskare får man ju inget extra betalt för att skriva litteratur riktad till andra forskare (forskningsartiklar), varför tycker du att det är självklart att få extra betalt för att skriva litteratur riktad till studenter?"

Men så är det inte, och detta är faktum och inte tyckande. Vi FÅR pengar via anslag just för att forska och sprida vår forskning via artiklar. Forskning och publicerad forskning är dessutom helt avgörande för att befordras och därmed få bland annat högre lön. I de flesta fall betyder (tragiskt nog) en lärobok platt intet som merit. Det finns heller ingen betald avsatt tid för att författa läromedel - och när vårt fack (SULF) år efter år visar de osannolika obetald-övertidstimmar som adjunkter och lektorer dras med, så är det lätt att se att det inte finns plats att pussla in ytterligare ett uppdrag på den betalda arbetstiden. Detta betyder förstås inte att man inte drar nytta av sin forskning (som sköts på arbetstid), men inte nog med att detta alltså uttryckligen regleras som OK via lärarundantaget: det är också lika självklart som att en skönlitterär författare som råkar jobba på Konsum på dagarna kan skriva om sina erfarenheter på Konsum trots att Konsum betalat lön för den tiden. Att skriva läromedel är dock en helt annan fena än att skriva forskningsartiklar och kräver omfattande tid om den skall bli vettig.

Till sist: någon kommentator skrev något i stil med att det är klart det skall vara engelskspråkig litteratur. Tycker man det så är allt klart som källvatten, och det lokala problemet med kopiering borta. Jag kan ärligt respektera en sådan synpunkt eftersom den är stringent hela vägen. Däremot kan man förstås inte översätta bra engelska böcker: det kostar också mycket pengar som man inte kan få igen om kopierandet fortgår.

Inte gick det bra i squashen igår heller.

Anmäl Av: Mikael Sundström, 2009-04-23, 11:06

@Mikael Sundström, 2009-04-23, 11:06
----------------------
Nåväl, själv är jag Ekonomhistoriker.
-----------------------
Jag köper dock fortfarande inte ditt resonemang även om jag också inser att en debatt i detta något svårjobbade forum inte leder mycket längre. Jag vill bara poängtera 2 saker.
--------------------------
1. I det stycke som inleds med "Om ni (för argumentets skull) tillfälligt tror på att jag är en relativt altruistisk lärartyp....." så lägger du fram 2 belägg för att "Summa summarum: utbudssidan på marknaden för forskarförfattade alster blir lidande." Det jag upplever som ett problem här är att dina belägg baserar sig i 2 drivkrafter för författande; altruistiskt och inkomstdrivet. Så långt allt väl och jag kan köpa den uppdelningen speciellt som du skriver att det endast är för argumentationens skull. Dock så värdebelägger du dock den "altruistiske" författaren med en uppfattning. Du skriver att " den upplysning att jag trots allt drar mig för att skriva fler svenska läromedel givet en ohejdad kopieringskultur betyda något?". Det är här du har fel. Bara för att du, för argumentationens skull, och helt hypotetiskt skulle dra dig för att fortsätta författa så är det inte ett belägg för ditt summa sumarum. Hela slutsatsen bygger ju då bara på vad du hypotetiskt tycker. Vad inkomstdrivna författare har för drivkraft och deras incitament blir ju då inte längre en motpol till den altruistiske författaren.
----------------------
Vad det gäller studenters krav på svensk litteratur så backar jag. Om dina studenter har sådana önskemål så är det självklart en värdig gärning att försöka tillmötesgå detta. Jag delar dock inte den erfarenheten.

Anmäl Av: Trött, 2009-04-23, 12:45

För formens skull vill jag bara påpeka att den andra punkten jag ville påpeka var just studenternas krav på svensk litteratur och som jag i min iver glömde numrera.

Anmäl Av: Trött, 2009-04-23, 12:54

@Mikael Sundström

Jag ser att du har varit inne och svarat på kommentarerna det är trevligt. Så nu tänkte jag slänga ut en fråga till dig.

Varför produceras det student litteratur i ämnen som det redan finns en flertalet böcker inom.
Speciellt inom grundläggande högskolematematik på valfri teknisk högskola. Den boken som används är också skriven av examinatorn på kursen eller liknande. Är det en ren slump för att examinatorns bok råkar vara den bästa i ämnet. Eller för skolan stödjer "lokala förmågor" och skiter fullständigt vilken bok som är bäst..?

Anmäl Av: Gustav, 2009-04-23, 16:08

Ok, så problemet är egentligen att läromedels-författande inte är meriterande i samma utsträckning som forskningsartiklar. Det kommer antagligen att ändras. Jag kan mycket väl tänka mig en framtid där antal nedladdningar på siter som Studentbay väger lika tungt som antalet citeringar i Science Citation index. På det hela taget kanske läromedels-författande blir mindre lönsamt, för samhället i stort blir vinsterna däremot betydliga.

Anmäl Av: Björn Högberg, 2009-04-23, 19:09

Varför ha läromedel - svenska studenter kan redan allt - unika studenter i ett unikt land - examen en mänsklig rättighet - svensk forsnking är världsledande - stoppa klimathotet nu - utan elbilar stannar allt - sverige bör visa vägen - svenska kultur viktig - värna naturen och svenska allemansrätten - bör även omfatta kurslitteratur - detta för sverige unika kan bli ny svensk exportartikel - alla studenter bör också efter examen bli avlönade författare eller skribenter - den som skriverpå fritiden är troligtvis suspekt och saknar all ansvarskänsla för vad som driver människan till det goda samhället '

Anmäl Av: Matsi, 2009-04-24, 01:19

Varför ha läromedel - svenska studenter kan redan allt - unika studenter i ett unikt land - examen en mänsklig rättighet - svensk forsnking är världsledande - stoppa klimathotet nu - utan elbilar stannar allt - sverige bör visa vägen - svenska kultur viktig - värna naturen och svenska allemansrätten - bör även omfatta kurslitteratur - detta för sverige unika kan bli ny svensk exportartikel - alla studenter bör också efter examen bli avlönade författare eller skribenter - den som skriverpå fritiden är troligtvis suspekt och saknar all ansvarskänsla för vad som driver människan till det goda samhället '

Anmäl Av: Matsi, 2009-04-24, 01:21


Vilken generation är det mest synd om?

Därför är vi blåsta

Under min tid i skolan sparkades var femte lärare. Våra studieresultat var klart sämre än våra storasyskons....

GUSTAV FRIDOLIN, 418min sedan59 12 

De äldsta generationerna som levt med barn-, skol- och hustruaga är det mest synd om!

Den unge intelligente Gustav Fridolin har denna gång "varit korttänkt" och bara sträckt sig till de som är födda...

Ylva Matrisse, 1922min sedan8 8 

Fästingplågan

Ett fästingbett kan stå dig dyrare än du kan föreställa dig

Våren är här, fästingsäsongen har börjat på allvar, media skriver om TBE och vikten av att vaccinera sig. Ibland...

Emma A Johansson, 1856min sedan31 9 

Mona Sahlins kris

Mona kan simma lugnt

De borgerliga sympatisörerna blev efter valsegern demobiliserade - i dag är det Socialdemokraternas sympatisörer som...

ULF BJERELD, 1711min sedan87 19 

Avgå eller ta ansvar för hela oppositionen

Mona Sahlin har nu två alternativ. Hon kan välja att avgå och ta konsekvenserna av att hon tvingats in i ett...

KLAS GUSTAVSSON, 2352min sedan129 15 
annons:

Karin, PM och Leos blogg

Jag rullar

I tidningarna denna vecka har man kunnat läsa om varselkris ...

annons:
annons:

Om Newsmill

Newsmill är det första sociala mediet i Sverige som spinner kring nyheter och debatt. Vi publicerar varje dag olika personer med exklusiv kunskap om dagens viktiga händelser. Om du har egna erfarenheter av de frågor vi tar upp kan du omedelbart medverka i debatten. Du kan kommentera och skriva egna inlägg som publiceras på hög nivå eller medverka genom din blogg.

 

Läs mer om Newsmill

Karin, PM och Leos blogg

Jag rullar

I tidningarna denna vecka har man kunnat läsa om varselkris ...

Vad är att Milla?

Millningen är ett sätt att kommentera med känslor. Du väljer ett ord eller ett namn som du vill mäta i opinionen och läsarna kommenterar genom att välja en av fyra känslolägen som representeras av fyra färger. Rött är arg, blått är glad, grön nyfiken och gult är uttråkad. Resultatet visas direkt och rubriken på artikeln färgas med den färg som de flesta väljer.


 
© 2008 Newsmill. All rights reserved.