Sektioner
Tema/Special
Ny Teknik Jobb
Tjänster
Efter jobbet
Övrigt
Snabblänkar A-Ö
Ny Teknik Tidskrifts AB
Mäster Samuelsgatan 56
106 12 Stockholm
Växel: 08-796 66 00
Pren: 08-799 63 92
redaktion@nyteknik.se

Chefredaktör och ansvarig utgivare:
Lars Nilsson

Webbredaktör:
Håkan Abrahamsson

TIPSA EN VÄN   SKRIV UT  [-][+]TEXTSTORLEK


PUBLICERAD 060621, 14:22

PIRATE BAY-RAZZIAN
HET POLITISK POTATIS

Tre anmälningar mot justitieminister Thomas Bodström har lämnats in till riksdagens konstitutionsutskott. Det handlar om misstanken av regeringen haft ett finger med i spelet om razzian mot fildelningssajten Pirate Bay den 31 maj.



Thomas Bodström
Justitieminister Thomas Bodström, lät han sig hotas?

Pirate Bay
Central för nedladdning av så kallade Bit Torrent-filer.

LÄS MER...
På onsdagen lämnade Miljöpartiets ledamot i KU in en anmälan mot Thomas Bodström. Det är den hittills tredje KU-anmälan mot justitieministern efter razzian mot Pirate Bay.
- Vi kan inte ha ett rättssystem som fjärrstyrs utifrån. Hela sambandskedjan med påtryckningar och hot från USA, följt av ett särskilt uppdrag till polisen, följt av tillslaget är misstänkt. KU måste granska vilka kontakter som varit mellan USA och regeringskansliet och mellan regeringskansliet och polisen, skriver Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.
Centern och vänstern reagerade först
Bara någon dag efter razzian mot Pirate Bay KU-anmälde både centern och vänsterpariet Thomas Bodström för KU.

- KU bör granska om representanter från regeringen har försökt att poltitiskt styra polisens prioriteringar. Utskottet bör granska såväl justitieminister Thomas Bodströms som övriga representanter från regeringens agerande i frågan, skriver centerpartiets rättspolitiske talesman Johan Linander i sin KU-anmälan.

På sin webblogg "Linander tycker" refererar han till de nya uppgifterna i Rapport på onsdagskvällen om att kammaråklagare Håkan Roswall, som hade The Pirate Bay-ärendet på sitt bord, blev kallad till justitiedepartementet i april.

- Håkan Roswall skulle då fått veta att USA hotat med "svartlistning", det vill säga handelssanktioner, om inte Sverige agerade mot fildelningen. Underförstått stoppa Pirate Bay, skriver Johan Linander.

Graverande uppgifter om hot
Den andra KU-anmälan kommer från vänsterpartisten Tasso Stafilidis som vill att KU ska granska om justitieministern har idkat förbjudet ministerstyre och beordrat polis och åklagare att ingripa mot Pirate Bay.

Också Tasso Stafilidis skriver i sin webblogg att uppgifterna i Rapport om hot om sanktioner från USA:s sida är graverande.

- Jag hoppas verkligen att USA inte haft något inflytande över Thomas Bodström. Om uppgifterna stämmer är det mycket allvarligt, skriver Tasso Stafilidis, riksdagsledamot i lagutskottet.

Nyteknik.se avslöjade brevväxlingen
Nyteknik.se avslöjade för två veckor sedan att den kände amerikanske piratjägaren John G Malcolm bett Thomas Bodströms statssekreterare Dan Eliasson om hjälp med att slå till mot Pirate Bay, känt i fildelningskretsar över hela världen som den bästa sajten för illegal nedladdning av filmer och musik.

John G Malcolm var tidigare åklagare på det amerikanska justitiedepartementet, där han ledde jakten på brott mot amerikanska patent och amerikansk upphovsrätt.

För två år sedan lockades han över till den amerikanska mediaorganisationen MPA för att leda MPA:s världsomspännande antipirat-division.

Tömde en hel serverhall
John G Malcolm bad i ett bred den 17 mars till statssekreterare Dan Eliasson att använda sitt inflytande för att förmå polis och åklagare att slå till mot Pirate Bay.

Razzian kom som ett brev på posten den 31 maj, men Dan Eliasson förnekar att han idkat några påtryckningar på polisen eller ställt något sådant i utsikt i sitt svar till John G Malcolm.

Hot om handelssanktioner?
I nyhetsprogrammet Rapport på onsdagskvällen refererades samma brevväxling som Nyteknik.se redogjorde för den 9 juni.

Men den uppseendeväckande nya var att Dan Eliasson i en intervju berättade om de oförblommerade hoten om att Sverige kan hamna på världshandelsorganisationen WTO:s övervakningslista ifall de svenska myndigheterna inte på ett effektivt sätt bekämpar brott mot upphovsrättslagen.

Men Dan Eliasson tonar ned det hotet.

- Inom WTO är detta ett normalt arbetssätt. Det är skillnad mot om ett enskilt land på hög politisk nivå hotar ett annat land med sanktioner, säger Dan Eliasson.

TIPSA EN VÄN   SKRIV UT  [-][+]TEXTSTORLEK
IT & Telekom

 

 

 

AnnonsAnnons
AnnonsAnnons
AnnonsAnnons
AnnonsAnnons
Utbildningar