SvD

Publicerat 27 juli 2006 01:01

Oetiska budskap
i Piratbyråns shop

Razzian mot fildelningssajten Pirate Bay har lett till kraftigt ökad försäljning i den upphovsrättskritiska organisationen Piratbyråns butik. Men i samma webbshop där Piratbyrån säljer T-tröjor finns också produkter med grovt sexistiska budskap.

Tipsa en vän om artikeln:

SvD.se stoppar porrfilmer

SvD berättar i artikeln intill att det i samma webbshop där Piratbyrån säljer t-tröjor
även finns produkter med sexistiska budskap. Men när denna artikel
publicerades blev vi på SvD under torsdagen uppmärksammade på att det via vår egen sajt pågick försäljning av pornografiska filmer. Hur går detta ihop, undrade läsare som hörde av sig till tidningen.

Sedan den 12 juli har svd.se ett samarbete med shoppingsajten Compricer, som
bland mycket annat även förmedlar dvd-filmer. En av de många filmkategorierna var fram till på torsdagseftermiddagen så kallade ”vuxenfilmer”. Så snart svd.se fått kännedom om att porrfilmer på detta sätt kunde köpas via den
egna sajten kontaktades Compricer som tog bort denna kategori.

SvD



Fakta

Pirate Bay: En fildelningssajt som hjälper internetanvändare att kopiera musik- och filmfiler från varandras datorer.

Piratbyrån: En organisation som anser att all fildelning bör tillåtas och att dagens upphovsrättslagar ska skrotas.

Det är delvis samma personer som står bakom Pirate Bay och Piratbyrån, men det rör sig om två olika organisationer och två skilda hemsidor. Ordet pirat kommer från att fildelare piratkopierar upphovsrättsskyddat material på internet.


Läs mer

I kölvattnet av polisens uppmärksammade tillslag i början av sommaren mot svenska Pirate Bay, en av världens största fildelningssajter, rusade besökssiffrorna i höjden på organisationen Piratbyråns hemsida. Där sker ingen illegal fildelning, utan organisationen ägnar sig åt opinionsbildning mot upphovsrätten.

För några veckor sedan avslöjade SvD att Pirate Bay säljer annonsplatser på sin sajt för hundratusentals kronor i månaden. Piratbyrån, som drivs ideellt, har inga annonsintäkter.

Däremot säljs på Piratbyråns hemsida, under rubriken Piratshoppen, bland annat T-tröjor (149 kronor), väskor (229 kronor) och kalsonger (69 kronor) med Piratbyråns och Pirate Bays logotyper som tryck och texter som ”Stolt fildelare”.

I samband med att besökarna på Piratbyråns hemsida mångdubblades i juni ökade också försäljningen av deras produkter kraftigt.

Piratbyrån anlitar företaget Peer99 för att sköta hela försäljningsprocessen, från tillverkning till leverans. Där har man i sommar fått jobba mycket hårt med beställningar inte bara från Sverige utan även från många andra länder, bland annat USA.

–‑Först nu har vi börjat komma i kapp. Ett tag tog det fem veckor innan beställningarna kunde levereras i‑stället för två veckor, säger Stefan Ljung, en av Peer99:s två ägare.

Piratbyrån är mån om att vara en seriös debattröst och har tydligt tagit avstånd från metoder som hot och sabotage som somliga inom fildelningsvärlden ägnat sig åt. Men Peer99, som sköter Piratbyråns varuförsäljning, erbjuder även sina tjänster till andra mindre rumsrena aktörer.

Besökare som klickar på Piratshoppen på Piratbyråns hemsida hamnar på Peer99:s sida, men överst står det Piratshoppen. Till vänster kan besökaren välja andra kategorier, bland annat ”funny” och ”råa”. Där går det – fortfarande på samma hemsida – att beställa T-tröjor och trosor med tryck som ”Alla kvinnor vill ha analsex. Vissa vet bara inte om det” och ”Bitterfittor. Feminism – för dig som är fet ful och avundsjuk”.

Är det något som Piratbyrån står för?
–‑Det där låter väldigt tramsigt men har inget med oss att göra. Vem som helst kan beställa hemmagjorda motiv av det företaget. Men jag hoppas att det skulle vara tydligare vad som är Piratshoppen och vad som är annat, säger Rasmus Fleischer på Piratbyrån.

Stefan Ljung på Peer99 svarar att de inte har några moraliska invändningar mot budskapen deras kunder förmedlar, men att de inte trycker sådant som bryter mot ­lagen.

Piratbyråns varor står för 10–15 procent av Peer99:s försäljning. Men det är inte bara produkterna med pirattema som ökat i omsättning efter tillslaget mot Pirate Bay, uppger Stefan Ljung. Den ökade trafiken till Piratshoppen har också lett till att Peer99:s övriga uppdragsgivare ökat sin försäljning lika mycket – det gäller även det sexistiska materialet.

Tio procent av försäljningspriset på varor med pirattryck går till Piratbyrån. De uppger att pengarna fortfarande är innestående hos Peer99 och att inget ännu betalats ut.

Efter det ökade intresset meddelar Piratbyrån nu också att de i augusti kommer att ge ut en ny upplaga av antologin Copy me från förra året, med texter som förespråkar fildelning och kritiserar upphovsrätten.

–‑Vi planerar att ge ut fler böcker. Först och främst med mer teoretiska fördjupningar om medier och kopiering, säger Rasmus Fleischer.

 TOBIAS BRANDEL
Reporter Kultur
tobias.brandel@svd.se
08-13 51 07
 

Detta är en utskrift från Svenska Dagbladets nätupplaga, SvD.se

Tipsa SvD

Mer på SvD.se

Senaste dygnet Nyheter

Senaste dygnet Kultur / Nöje

Till Jobb24.se »