Fråga

Tycker du fildelning bör tillåtas?

Visa resultat

Fakta

I maj 2005 blev det olagligt att ladda ner musik och film som lagts ut på internet utan tillstånd. Tidigare var det bara olagligt att lägga ut material utan tillstånd.

I praktiken är det tveksamt att separera begreppen eftersom fildelning per definition går ut på att internetanvändarna delar filer med varandra. Om inte tillräckligt många delar ut filer faller hela idén.

Imorgon träffas flertalet av Sveriges internetleverantörer och upphovsrättsorganisationer på justitiedepartementet i ett branschsamtal som arrangeras av regeringen. Förhoppningen är att företag som Telia Sonera och Com hem tillsammans med bland andra Antipiratbyrån och Ifpi ska komma fram till frivilliga överenskommelser för att motverka den illegala fildelningen och åstadkomma bättre lagliga nedladdningstjänster.

Fildelningsfrågan fortsätter just nu att skapa förvirring i den politiska debatten. I helgen beslutade vänsterpartiets kongress oväntat att ändra hållning och sa ja till nedladdning av upphovsrättsskyddat material på internet för personligt bruk.

Den här veckan blev det också känt att fildelningsvänliga centerpartiet kräver att en kommission tillsätts för att se över upphovsrätten från grunden, trots att centern tidigare under våren nått en uppgörelse med övriga regeringspartier i frågan.

Det är bara tre år sedan riks­dagen röstade igenom den lagändring som gjorde det illegalt att ladda ner film och musik som lagts ut på internet utan upphovsrättshavarens tillstånd. I och med vänsterpartiets omsvängning är nu tre partier negativa till den ändringen – miljöpartiet och vänsterpartiet i vänsterblocket och i högerblocket centerpartiet, som trots nederlaget i regeringsförhandlingarna har kvar sin grundläggande inställning och fortsätter att debattera frågan.

I och med att vänsterpartiet har svängt följer man nu den linje som ungdomsförbundet Ung vänster drivit i flera år.

Faktum är att bland partiernas ungdomsförbund är det bara kristdemokraternas, kdu, som säger nej till att legaliserat privat nedladdning av upphovsrättsligt material, medan moderaternas ungdomsförbund muf ska ta ställning i höst. Övriga fem vill riva upp lagen och avkriminalisera all icke-kommersiell fildelning.

Folkpartiets och socialdemokraternas ungdomsförbund går därmed emot moderpartierna.

Från det största partiet, socialdemokraterna, har det varit tyst i frågan på sistone. Eva-Lena Jansson, partiets upphovsrättsliga talesperson, konstaterar att hon inte vet hur stor splittringen är inom socialdemokratin, men framhåller att de står bakom den lagstiftning som de var med om att ta fram.

–Jag tror att det finns många synpunkter i partiet lokalt och att det finns olika åsikter. Det hänger också samman med vilken ålder man befinner sig i.

Eva-Lena Jansson ifrågasätter också hur enig regeringen egentligen är efter vårens uppgörelse, då justitieminister Beatrice Ask och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i en debattartikel i SvD satte ner foten i en rad frågor som rör fildelning och upphovsrätt.

–Fortfarande vet vi inte om det är regeringens uppfattning eftersom debattartikeln inte ligger på regeringens hemsida utan bara på moderaternas hemsida. Man kan också konstatera att näringsminister Maud Olofsson inte skrivit under trots att frågan ligger på näringsdepartementet. Det är konstigt, säger Eva-Lena Jansson.

Att moderaterna är djupt splittrade är väl känt. En högröstad gruppering inom partiet vill avkriminalisera all fildelning, men Ulrika Karlsson, talesperson i frågan, tror inte att den falangen kommer att lyckas driva igenom en förändring på samma sätt som nu skett inom vänsterpartiet.

–Den stora majoriteten i vart fall i riksdagsgruppen tycker att det skulle strida mot moderata grundprinciper att ge upp upphovsrätten. Men jag ser mig som fildelningsvän, det är en ofantlig möjlighet och en utmaning för branschen att komma med en intressant modell för att styra om den illegala fildelningen till legal.

Under de tre-fyra år som fildelningsdebatten rasat i Sverige har flera partier vacklat i sin inställning. Både Göran Persson, när han var statsminister, och hans efterträdare Fredrik Reinfeldt har gjort uttalanden som har tolkats som att de har en mer tillåtande inställning till i alla fall unga fildelare.

Kristdemokraterna har gått från att i fildelningsdebattens barndom vara inne på centerpartiets mer tillåtande linje till att bli en av de mest hårdföra motståndarna.