Under dagens presskonferens gör GGF klart att Pirate Bay ska bli betaltjänst. En ny affärsmodell som företaget jobbat fram ska göra att fildelarna kommer att kunna tjäna pengar på ned- och uppladdningen och upphovsrättshavare och innehållsleverantörer ska kompenseras. Men idén döms redan ut.

– Att tjäna pengar är inte intressant, säger Valdemar Ledin på Planka.nu. Vi vill att innehållet ska vara tillgängligt. Det här känns som en marknadsföringstillfälle för GGF:s tjänst.

Valdemar Ledin får medhåll i sin kritik av flera bloggare på nätet.

Global Gaming Factory X (GGF) är noterat på aktiehandelsplatsen Aktietorget. Affären omfattar domännamnet med tillhörande webbsajter, däribland www.thepiratebay.org.

Samtidigt köper GGF teknikföretaget Peerialism, som har tagit fram en ny fildelningsteknik, för totalt 100 miljoner kronor, varav minst 50 miljoner i kontanter, enligt ett pressmeddelande.

Peter Sunde, en av grundarna av The Pirate Bay, bekräftar affären.

– Vi känner att vi inte kan ta Pirate Bay vidare. Vi sitter i en lite låst position där inte så mycket händer och det saknas folk och pengar för att driva saker. Vi har hållit på alltför länge med Pirate Bay utan att saker händer. Det här betyder en ny växel för Pirate Bay, säger Sunde.

– På internet är det så att om saker inte utvecklas så dör de. Vi känner att vi inte kan ta Pirate Bay vidare.


Pengarna som Pirate Bay får för verksamheten kommer att placeras i ett bolag utanför Sveriges gränser. Med hjälp av bolaget ska en fond sättas upp och fondens medel ska användas för olika typer av internetprojekt.

– Tanken är att pengarna ska kunna gå till folk som vill rädda internet, säger Sunde.

– Det ska också bli en transparent verksamhet. Mycket av kritiken mot Pirate Bay har ju tidigare varit att den inte har varit transparent.

Han understryker också att ingen del av pengarna kommer ner i fickorna på någon av de personer som dömdes i Pirate Bay-rättegången.

Peter Sunde säger att han är glad och lättad och tycker att det är skönt att verksamheten som i dag sköts på amatörmässig basis nu får leva vidare i nya händer. Han är inte heller rädd för att de nya ägarna ska missbruka Pirate Bays namn.

– Om de gör någonting som användarna inte vill ha så dör Pirate Bay och det är den bästa försäkring vi kan få, säger Sunde.

Peter Sunde skriver även om försäljningen på Twitter .


GGF lägger dock in några rejäla brasklappar i pressmeddelandet: För att affärerna ska bli av krävs att bolaget erhåller finansiering, att en bolagsstämma godkänner dem samt att GGF och dess styrelse gör bedömningen ”att de förvärvade tillgångarna kan användas på ett legalt och ändamålsenligt sätt”.

Bolaget räknar med att kunna slutföra köpen i augusti.

Enligt GGF:s vd Hans Pandeya har diskussionerna om The Pirate Bay pågått i några månader.

– Vi har haft en väldigt bra part att förhandla med. Grundarna är idealister, om ni skulle fråga mig. De har hela tiden varit fokuserade på att det ska vara bra för fildelarna, säger Hans Pandeya till SvD.se.

Hans Pandeya menar att GGF genom förvärven av The Pirate Bay och Peerialism, kommer erhålla en strategisk position på den internationella marknaden för digital distribution.


I samband med köpen har GGF för avsikt att lansera nya affärsmodeller ”som möjliggör kompensation till innehållsleverantörer och upphovsrättsinnehavare”.

"Innehållets skapare och leverantörer måste kunna få kontroll på sitt innehåll och få betalt för det. Fildelare behöver kunna ladda ner snabbare och med bättre kvalitet”, skriver Hans Pandeya i ett pressmeddelande.

På så sätt ska verksamheten bli lönsam, menar han.

– Vi har tänkt konkurrera ut dagens fildelning. Det är nästa generationens fildelning som kan skapa värden på internet med hjälp av fildelarna, säger Hans Pandeya till SvD.se.


Han menar att det är nödvändigt att köpa den dominerade aktören på marknaden för att kunna införa den nya fildelningstekniken.

Att The Pirate Bay är inblandat i en rättegång är ingenting som bekymrar Hans Pandeya nämnvärt.

– Det viktiga är att vi är okej och att vi håller oss till svensk lagstiftning.

Direkt från presskonferensen

TPB-rättegången

Den 17 april i år fälldes de fyra upphovsmännen bakom Pirate Bay – Carl Lundström, Fredrik Neij, Peter Sunde och Gottfrid Svartholm Warg – i tingsrätten för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Samtliga dömdes till ett års fängelse och ska även tillsammans betala ett skadestånd på 30 miljoner kronor.

Domen är överklagad och kommer att tas upp i hovrätten.

(TT)