Textstorlek:

123

Antipirater till attack mot regeringen

Regeringen har skrotat Renforsutredningen - samtidigt som branschen går miste om 2,5 miljarder årligen. Antipiratorganisationer går till attack mot politikernas icke-agerande.

Publicerad 2008-05-19 kl 07:30

Stäng

Blogga om artikeln

Om du bloggar och länkar till våra artiklar får du en länk tillbaka från oss. Så här fungerar det.

1.Skriv ett inlägg i din blogg som länkar till den här artikeln

2.Anmäl din blogg hos Twingly, http://www.twingly.se/Ping.aspx

3.När Twingly tagit med din blogg, så dyker länken till ditt blogginlägg upp i anslutning till artikeln.

Ämnen

Etiketter

FildelningPiratebayInternet

Rättsläget kring piraterna

• För några veckor sedan fälldes en 31-åring från Linköping för att ha gjort drygt 4 500 musikfiler och fler än 30 filmer tillgängliga för nedladdning via nätet. Mannen dömdes till villkorlig dom och 40 dagsböter för brott mot upphovsrättslagen. Rätten ansåg att det är statsmakterna som genom lagstiftning eller på annat sätt, ska komma till rätta med fildelningen, därför blev domen villkorlig.

• I dag är upphovsrättsägarna tvungna att driva en rättsprocess i varje enskilt ärende. Detta vill upphovsrättsorganisationerna förändra, Renforsutredningen gav ett par förslag – men den har nu skrotats.

• Nyligen fördes diskussioner mellan de stora internetoperatörerna och Stim, musikförlagens representant, om ett internetabonnemang där musikfildelning skulle ersättas med en avgift till Stim. Ersättningsnivåerna gjorde att abonnemangen inte var "affärsmässiga", ansåg internetoperatörerna och samtalen avbröts.

• I dagarna aviserade advokater som företräder en grupp amerikanska artister att man kommer stämma fildelningssajten Piratebay på över 600 miljoner kronor. Michael Jackson, UB40 och rättighetsinnehavarna till Bob Marleys musik är några av artisterna. Sedan tidigare krävs Piratebay på totalt 115 miljoner kronor för upphovsrättsbrott.

Varje år förlorar svenska film- och musikindustrin över 2,5 miljarder kronor i uteblivna intäkter när över en miljon svenskar ägnar sig åt illegal fildelning. Samtidigt bedriver upphovsrättsägarna en omfattande kampanj för att lagen ska följas, alternativt att regeringen stiftar nya lagar. Men utan framgång.

Nu sågar organisationerna som företräder upphovsrättsägarna politikernas behandling av frågan. Antipiratbyråns Henrik Pontén, som företräder filmskaparnas upphovsrätt, menar att debatten är väldigt passiv just nu.
"Fildelningen fortsätter utvecklas som vanligt, samtidigt som den politiska debatten inte är speciellt kreativ", säger han till VA.se.

Justitieminister Beatrice Ask och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth meddelade i mars att man skrotar Renforsutredningen och dess förslag om att internetleverantörer ska kunna stänga av abonnenter som laddar ner piratkopierad musik och film. Därmed har debatten om hur den illegala fildelningen ska stoppas hämnat i samma läge som före utredningen, som inleddes för två år sedan av regeringen Persson.
"Jag tyckte att Renforsutredningen hade bra förslag, men som blev misstolkade i medierna och därmed också lades ner av regeringen", säger Henrik Pontén.

Även Lars Gustafsson, vd för skivbolagens intresseorganisation Ifpi Sverige, håller med om att Renforsutredningen var ett bra steg i debatten kring fildelning.
"Jag tyckte utredningen var riktigt bra, med en bra genomgång av rättsläget. När man beslöt att inte göra något mot operatörerna tycker jag är ett långt steg bakåt i arbetet med frågorna", säger han till VA.se.

Med nedläggningen av utredningen står fortfarande branschen utan en lösning. Samtidigt som skiv- och filmbolagen i Sverige går miste om flera miljarder kronor i uteblivna intäkter. Enligt OECD är den internationella illegala handeln med film och musik värd mer än 200 miljarder kronor. I Sverige uppskattas ett bortfall på åtminstone 2,5 miljarder kronor i butiksvärde, enligt en uppskattning som analysfirman Mediavision gjorde för några år sedan.

Ministrarna avfärdade
Renforsutredningens förslag men sade sig vara mån om att bidra till en utveckling framåt i debatten mellan rättighetsinnehavare och internetleverantörer.
"När man då från regeringen sade att man inte skulle gå vidare med lagförslaget, sade man samtidigt att bjuda parterna till nya diskussioner. Det väntar vi fortfarande på", säger Lars Gustafsson på Ifpi.

Henrik Pontén är också missnöjd med utfallet av regeringens förklaring om hur man ska driva frågan framåt. Samtidigt som underhållningsbranschen fortsätter att förlora stora summor i intäkter varje år.

"Svenska kreatörer måste få samma skydd som sina europeiska kollegor. Vi bör följa den europeiska utvecklingen där operatörerna är en del av lösningen exempelvis genom att vidarebefordra informationsbrev till den som begår intrång. Den nuvarande situationen med det stora antal intrång är ohållbar för alla som tror på ett fungerande internet", säger han.
 

Kommentarer

Jumpi`n Jack Flash  11:43, 27 maj 2008  Anmäl

Ännu en stort steg för människan in i fördummningssamhället. T.o.m Bellman hade ett skivbolag bakom sig, det hette Gustav III Varför är det ingen som inser att kvaliten på det vi erbjuds blir och är kanske redan bedrövlig i nedladdningsutopin. Aldrig mer kommer vi få höra en ny Ziggy Stardust, Revolver, Beggars Banquet, London Calling. Aldrig få skåda en ny Miles Davis, Lars Gullin eller Wagner. Men skit vill väl skit ha.

Claes Magnusson  06:15, 26 maj 2008  Anmäl

OM kylskåp dödar IS-bolaget så låt då IS-bolaget dö. OM .mp3 dödar musikindustrin så låt då musikindustrin dö. OM .mp4 dödar filmindustrin så låt då filmindustrin dö.

trött  15:33, 22 maj 2008  Anmäl

hmm.. låt oss säga att jag har fått en bild till min dator en .psd fil jag vill ändra på.. inte fan går jag och köper fullversionen av photoshop för en endaste redigering jag vill göra på en bild etc, låt os oxå säga att jag hämtar 100 filmer från nätet, varav jag kanske hade gått på bio och sett en av dem.. och köpt 2 på dvd dvs av de 100 filmerna jag laddat ner så har industrin förlorat 1 biobesök och 2 försäljningar av dvd.. finns ett par siter för att "hyra" drm skyddad film som man kan ladda hem via torrents.. (fortfarande för dyrt för en film och fortfarande för få seeders för at få hem det tillräckligt fort) om film/musikindustrin är villiga att sänka sina priser på sina varor och satsa på att marknadsföra dessa siter så har dem iallafall en kund här..

Som man bäddar får man ligga  08:21, 22 maj 2008  Anmäl

Åtkomlighet en av film ökar med fildelning. Den blir 100% istllet för nära 0. Bara i Sverige producerats 30 filmer /år och de enda som har möjlighet att se dessa är filmrecensenter som har som yrke att åka på filmvisningar. Vi andra får vänta i 10 år tills att filmen kommer på TV eftersom de få biografer vi har visar helst Hollywood- produktion, Hyrfilm och köpfilm i butik och pay TV har mest B och C filmer i sitt utbud. Kollat på SF- anytime som tyvärr har trots 1000 filmer inte mycket i min smak.

Kulturarbetare  16:45, 21 maj 2008  Anmäl

Stöld är alltid stöld. Även när det som stjäls är enkelt att komma över.

Klaus  09:41, 21 maj 2008  Anmäl

""Fildelningen fortsätter utvecklas som vanligt, samtidigt som den politiska debatten inte är speciellt kreativ", säger han till VA.se." Debatten är verkligen inte okreativ. Det är bara inte antipiraterna som står för det kreativa i debatten. Om ni kan och har vettiga argument som håller, släpp då för fan sargen och kom in i matchen!

muhamad  15:43, 20 maj 2008  Anmäl

tack alah

Abbe  15:17, 20 maj 2008  Anmäl

Piratkopiering <3 /Stay black! Black is beautyful! I'm black, so lick my ball sack!

I wish you the best of luck  13:36, 20 maj 2008  Anmäl

Dagens skivbolag har lika mycket med den framtida musikindustrin att göra som ponnyexpressen har med dagens telefonifrågor. Deras affärsmodell är helt enkelt bortblåst, det bästa är att jag inte kommer att sakna dem. Jag har vant mig att lägga mina pengar på annat. Liveframträdanden till exempel (hint, hint)

Putte  13:11, 20 maj 2008  Anmäl

En sak kan man hålla med om. Skiv- och filmindustrin har inte hängt med i utvecklingen men... . ...jag blir så f-b trött på alla dom som bara roffar åt sig av vad andra lagt ner tid, engagemang och kraft åt för att åstadkomma. Dessa parasiter som inte kan nåt själva har dessutom mage att hävda att det är deras fulla rätt. Stöld eller inte. Varför märka ord. Det är fortfarande ett lagbrott. . Jag känner filmare som pantsatt sitt hus för att kunna genomföra sitt projekt så det handlar verkligen inte bara om rika filmbolagsdirektörer. Tror ni verkligen på fullt allvar att man går med vinst när man gör film utanför Hollywood. . Ni som fildelar och STJÄL uphovsrättligt material: Kom med nåt vettigt förslag så att upphovmännen kan fortsätta leva på sitt arbete.

Mr X  12:13, 20 maj 2008  Anmäl

Att göra en kopia på något kan ju omöjligt bli stöld..

Anonym  06:43, 20 maj 2008  Anmäl

Men va fan varför inte höja priset på bio eller dvd köp som pågår då kommer ju absolut mer köp a ? MÅR svenska regeringen bra ? reinfeildt vilken åsna

Anders W  02:07, 20 maj 2008  Anmäl

LÄR ER NÅGON GÅNG DET ÄR INTE STÖLD! Kopiering är inte stöld. Upphovsrättsbrott är inte stöld. Hur mycket branschen än skriker ut det så är det INTE stöld.

Anonym  23:57, 19 maj 2008  Anmäl

Så bara för att jag vill ha en dyr bil, en bostadsrätt i innerstan och en Rolex, så då är det okej att jag går ut och stjäl dom? Det är ju filmbolagen som producerar och finansierar filmerna. Att ladda ner olagligt från nätet är lika olagligt som att slå sönder fönstret på en butik och stjäla varorna. Man kan tycka precis vad man vill om hur filmbolagen skyddar sina filmer, men berättigar inte stöld.

Rick Falkvinge (pp)  22:43, 19 maj 2008  Anmäl

Förlorar 2,5 miljarder förresten... var kom den siffran ifrån? Håller de på med sina fantasier om "varje kopia är en utebliven fullprisförsäljning" nu igen, något som strider mot den allra första lektionen om hur tillgång och efterfrågan fungerar? Jaja. Ramlösa förlorar 111,6 miljoner på att folk använder kranvatten varje år. När ska politikerna ta krafttag mot kranvattnet? Vi kan ju inte ha ett näringsliv som förlorar pengar.

Thomas  22:02, 19 maj 2008  Anmäl

Jag ska berätta en hemlighet för er som jobbar inom musik- och filmbranchen. Konsumenter vill ha lättillgänglig digital underhållning i hög kvalitet, HD-filmer eller vanlig DVD-upplösning, musiken ska vara så gott som okomprimerad och all digital media som vi köper på internet ska vara DRM-fri och i öppna format så vi kan spela dem på telefoner, mp3-spelare, datorer, mediaspelare eller var vi nu kan tänkas njuta av våra inköp. Hoppsan, helt plötsligt är tusentals kunder intresserade av att betala för saker och ting. Fattar ni inte att ju mer ni låser in oss desto mer kopieras det. Jag hyllar i dagsläget iTunes (gillar dock inte DRM och låsningen till iPod, men det är Apples val) maken till smidigare musikshop finns inte på nätet. Eftersom jag dessutom lyckats skaffa mig ett amerikanskt iTunes-konto kan jag köpa och hyra filmer direkt från min TV. Europa vägrar konsekvent att ansluta sig till iTunes Store och sälja därigenom, slå den enkelheten om ni kan så ska ni se att pengarna börjar strömma in igen.

Anonym  21:51, 19 maj 2008  Anmäl

Oj, det var länge sedan jag såg så mycket faktafel hos er. Har ni slutat med käll- och artikelgranskning innan publicering? IFPI är skivbolagens sammanslutning, inget annat, den där undersökningen ni refererar till är bara en gissning och betald av dom som ville ha just det resultatet.

Mr53  18:41, 19 maj 2008  Anmäl

Nu ska jag erkänna en sak, jag har piratkopierat ungefär 40 år och kommer antagligen att fortsätt med det några år till. Det började när jag var 12-13 år, då bandspelaren kom ut på marknaden och man kunde banda av olika musikprogram från radio exempelvis svensktoppen, tio i topp, osv. Fungerade faktisk rätt bra trots den enkla analoga tekniken. Inte var det heller så mycket prat om piratkopiering på den tiden. Om jag inte kommer ihåg fel var det helt lagligt då, så länge man bara använde det kopierade till ”husbehov” utan egen vinning. Kan tänka mig att det hade varit väldigt svårt att på den tiden att stifta en lag mot piratkopiering även om intresse fanns med tanke på allt polisarbete med buggning av bostäder och fönsterspejande för att se vad ungdomarna sysslade med på sina rum. Nåväl, nu är vi inne i den digitala åldern med datorer och ip-nummer på allt vi gör och då har ju antipiratbyrån men anhängare fått upp ögonen om att man kanske har möjlighet att komma åt vi som kopierar för eget bruk. Tänk att Antipiratbyråns Henrik Pontén inte kan accepterar att det är förlorat och det finns ingen återvändo...

RammNee  17:39, 19 maj 2008  Anmäl

Varför är inte konstnärer lika upprörda över att deras alster sprids över nätet???

Rick Falkvinge (pp)  16:30, 19 maj 2008  Anmäl

Hmm, skrev för snabbt där. Det är faktiskt bara 22 gånger av 24 när det är tydligt till deras fördel.

Rick Falkvinge (pp)  16:30, 19 maj 2008  Anmäl

Jurist: Om upphovsrättslagen är till för att följas, varför håller upphovsrättsorganisationerna på och vill ha den ändrad hela tiden? 24 gånger hittills sedan 1960, hela tiden till deras fördel.

jgv  16:10, 19 maj 2008  Anmäl

Man fattar att en bransch eller ett företag är på fallrepet när man springer till staten för att få förmåner i stället för att tillfredsställa konsumenternas intressen. Skivbranschen är på väg att dö men överbetalda direktörer vägrar att inse det.

JURIST  16:09, 19 maj 2008  Anmäl

UPPHOVSRÄTTSLAGEN ÄR TILL FÖR ATT FÖLJAS !

m96  15:57, 19 maj 2008  Anmäl

Egentligen inte ens värt o kommentera skiten. Tror inte jag läst så mkt kvalificerat skitsnack på ett o samma ställe på fruktansvärt länge nu. Alla som har fler än 2 hjärnceller klarar o dra sina egna slutsatser hoppas jag. När vi ändå är igång föresten, så tar vi även o stänger av vägarna för de som kör för fort.. eller de som använt vägen för att begå ett brott. De får efter sin dom inte använda vägar överhuvudtaget. Det är så smart o framåtsträvande så jag blir alldeles rörd. Intelligens på hög nivå. 2,5 miljarder? Det bygger på att folk köper det de laddar ned. Återigen.. för miljonte gången.. N-E-J.. folk hade inte köpt det de laddar ned. Att säga att man gör försluter när man inte behövs... tja.. det kanske också är ett sätt o försöka tjäna pengar.. ett sätt som skivbolagen försöker lagstifta sig till. Bara hoppas att någon sätter stopp innan det går för långt.. Regenring o riktstag visar dock prov på extrem trångsynthet o oförmåga till nytänk. Istället vill man införa något som för samhället allt längre mot 1984. Vilka som förtjänar att buras in är rätt uppenbart...
Skriv kommentar

 
 

Att:ention

Nätguide

Så gör du din egen musikvideo

Kulturprofilen

"Smarta företag använder nätet"

Professorn

"Tillväxt betyder inte mer av samma sak"

Ideell makthavare

"Hoppet står till de unga"

Klimatforskaren

"Det är värre än vi anar"

Banco-chefen

"Tillväxt är en icke- ifrågasatt institution"

Sommarvärdar

Ax:son Johnson & Wallenberg i radion

TOPPRANKAT

Carnegie och SEB är bäst i analysklassen

Som hittat

Köpte EM-biljett på Ebay för 126 000 kronor

Annorlunda

Han kan konsten att "knyta ihop" en stol

Ifrågasättare

Konsthantverkaren som blivit bannlyst

Nytt tänk

Hon gör möbler av segel

Emot strömmen

Han orsakade fjolårets stora designdebatt

Full koll

Bildesignern som lyfte Volvo

Sparsmakat

Vi satsar mindre på semestern i år

Satellitbilder

Nu kan du ladda ned kulturhistoria

Efterfrågan dalar

Färre platsannonser på nätet i maj

Ny webbtjänst

Få hjälp med ditt låtskrivande