Dialog og brugerundersøgelser skal få cbs.dk helt i mål

Skrevet af Jørn Albertus og Helle-Lise Ritzau Kaptain, - 21. marts 2013 - 16:441 kommentar
Patrick S. Gram, direktør for External Affairs, kan endnu ikke sige, hvornår cbs.dk er tilpasset de mobile enheder, men han forventer, at det responsive design er klar inden sommerferien. Fotomontage: Kaptain

Direktionen på CBS bakker 100 procent op bag CBS’ nye hjemmeside. Men den tager også kritikken alvorligt, og der kan komme ændringer til design og funktionalitet, når man har været i dialog med institutterne og lavet grundige brugerundersøgelser på sitet.

Det nye cbs.dk har givet heftig debat. Der er faldet gnubbede ord om, at sitet er gået i sort og ligner både en bedemandsbutik og Gotham City. Nogle har kaldt det amatøragtigt udført.

50 kritiske debatindlæg fra CBS’erne er det blevet til på her på sitet samt ikke mindst på CBS’ Facebook-side. Her på CBS OBSERVER kan reaktionerne læses under den anmeldelse, vi har bragt af den professionelle anmelder og webjournalist, Ernst Poulsen, og i to debatindlæg af professor Tor Hernes og sekretariatsleder Bo Bøgeskov.

- Vi regnede fra starten med, at der ville komme et blow af kritik i forbindelse med lanceringen og derfor var vores strategi at vente en måned, før direktionen kom på banen, siger universitetsdirektør Hakon Iversen om det indlæg fra direktionen, der blev lagt på Share (CBS’ medarbejderintranet, red.) for nogle uger siden.

Direktionen står ved sine beslutninger
Direktionens indlæg bakker op om det nye sites design og funktionalitet, men lover også ændringer på sitet, så institutternes ønsker om ændringer på egne sider imødekommes på kort sigt. Hertil kommer en større brugerundersøgelse til efteråret om det samlede site, som kan fører til andre ændringer. Hakon Iversen understreger, at direktionen er glad for det nye site:

- Sitet har være drøftet i mange fora i projektet med deltagelse af interessenter fra CBS. I sidste ende er hjemmesidens design og opbygning godkendt i direktionen, og det står vi ved.

- Vi tager kritikken af designet alvorligt, men det nye cbs.dk er blevet gennemdrøftet i direktionen igennem længere tid. Når vi går ud med indlægget, er det dels for at signalere lydhørhed overfor kritikken, men også for, at signalere, at ledelsen står ved sine beslutning og signalere opbakning til de mange medarbejdere, der har knoklet med at få sitet op at stå.

Har du ikke haft mulighed for at læse direktionens indlæg, kan du læse det her. At indlægget blev bragt på Share og ikke i nærværende organ, skyldes ifølge Hakon Iversen, at konkrete ændringer på sitet kun kan løses gennem konkret dialog, hvilket en ’voxpop’, på et offentligt site ikke egner sig til. Det vender vi tilbage til nedenfor. Denne kommunikationsstrategi har betydet, at de studerende ikke har kunnet læse direktionens melding før nu.

Ikke kun ris også ros og knap så stærke meninger
Der er også kommet positive reaktioner på det nye cbs.dk. I en brugerundersøgelse lavet i forbindelse med Åbent Hus for potentielle studerende fremkom kommentarer som ”flot”, ”lækkert design og god navigation”, ”innovativ og moderne”, ”businessagtig” og ”professionel”. Men andre af de måske kommende studerende mener, at hjemmesiden er ”svær at finde rundt på”, ”forsiden er for mørk” og at det er svært at navigere.

Så er der de CBS’ere, som ikke har så stærke meninger om det nye cbs.dk. Måske fordi de ikke er brugere af sitet eller ikke interesserer sig for design, funktionalitet og navigation, eller fordi de ikke gider at deltage i debatter.

- Spørg hellere min kone om det. Jeg kan ikke forholde mig til det, siger en anset CBS-professor med et grin.

Kun få VIP’er har ros til overs for det nye cbs.dk
I selve den offentlige debat er det kun lykkedes at finde frem til én VIP, der siger noget pænt om det nye site. Det er en anden anset professor, Michael Møller fra Finansiering, som skriver, at ”Den ny hjemmeside forekommer mig at være lettere at finde rundt i end den gamle. Måske er der en tendens til at folk med stærke meninger deltager mest i netdebat.”

Michael Møller har muligvis ret. For der er i hvert fald kommet stærke meninger frem i kommentarerne, der er skrevet af både studerende og ansatte - primært forskere – især fra DBP, IKL og IOA.

- Hvis vi skulle lave et site, der skulle tilfredsstille alle, ville det komme til at ligne det gamle site, som i øvrigt også gav ballade, da det blev lanceret, siger Hakon Iversen.

Cbs.dk kan ikke rulles tilbage til det gamle
Det gamle site er sendt til de evige jagtmarker. Det er blevet foreslået i kommentarsporerne, at man rullede cbs.dk tilbage til det, det var, men dette er under ingen omstændigheder en option, understreger Hakon Iversen:

- CBS lever af studerende, og det er meget vigtigt at have et site, der har den fornødne information. Der er skrevet så fundamentalt om på blandt andet studiernes sider og optagelsessiderne, at det ikke er en option at gå tilbage til den gamle hjemmeside. Dette er heller ikke ressourcemæssigt muligt med den størrelse CBS og dets afdelinger har, siger han.

Hakon Iversen hentyder blandet andet til disse sider, hvor nye studerende kan bladre sig igennem hele optagelsesprocessens forskellige trin. Siderne er udviklet som en del af det nye site og gør det langt lettere for de nye studerende – ikke mindst dem, der sidder i udlandet – at få tilmeldt sig CBS’ uddannelser, oplyser studiechef Rie Snekkerup.

Optaget krævede at det allerede forsinkede site skulle i luften
Det er på grund af årets optag og den særlige indsats, man har gjort i forhold til det, at man gik i luften den 31. januar, selv om det nye cbs.dk på mange måder ikke var færdigbygget. Ifølge Rie Snekkerup havde man i Studieadministrationen gerne set lanceringen før, og den sene lancering har formentlig medvirket til, at der kom færre studerende til det første Åbent hus på CBS i år end sidste år.

Da cbs.dk endelig gik i luften, var det allerede forsinket cirka et år. Forsinkelsen skyldtes, at CBS havde undervurderet, hvor meget arbejde det ville kræve at nå en af hovedmålsætningerne med det nye site: at halvere antallet af sider - til cirka 2.500 fra de omtrent 5.000 sider, der var på det gamle site.

- Vi kunne ikke nå at få teksterne færdige. Det er et kæmpe arbejde at skrive alt igennem. På et tidspunkt sad alle i External Affairs og skrev tekster igennem for institutterne. Det har også været svært at få VIP’erne til at skrive teksterne på deres sider igennem, forklarer Hakon Iversen og understreger, at der også har været tekniske udfordringer med leverandørerne:

- Generelt har der i dette projekt ikke været sammenhæng mellem det, leverandøren har sagt, at de kunne nå, og det de faktisk har nået. Vores hovedleverandør på projektet, Peytz, kom i sommer og sagde, at de hellere ville bruge alle på deres kræfter på at arbejde for DR. Det var dælen dulme ikke optimalt, siger Hakon Iversen og tilføjer, at eftersom CBS efterfølgende har bøvlet med et patchwork af underleverandører, er det besluttet, at der laves en ny udbudsrunde for at screene markedet inden fase 2.0, der starter efter sommerferien.

Indtil videre har projektet kostet 4,7 millioner kroner i omkostninger til eksterne leverandører – endnu en grund til, at man ikke lige kan eller vil rulle det baglæns.

Nu skal projektet landes - først med VIP’erne
Hakon Iversen erkender, at projektstyringen fra CBS’ side kunne have været meget bedre, og han strækker en hånd ud mod institutterne.

- Jeg siger ikke, at projektstyringen har været specielt god, det har den ikke. Når institutterne samlet melder tilbage, at de ikke har været tilfredse, så er det ikke godt nok. På den anden side var der ved lanceringen bevidsthed om, at der ville være ting, som skulle justeres. Samtidig vil et projekt af denne størrelse altid være en stor mundfuld for Kommunikationsafdelingen, der tæller seks personer, og it-afdelingen, som har begge har et væld af andre opgaver.

- Hvis vi skulle lave projektet om, ville vi skulle have en bedre dialog med institutterne og herunder haft lederne som indgangspunkt i stedet for udpegede medarbejdere. . Men netto kan det nu konstateres, at der er en stor gruppe af interne brugere, som ikke er tilfredse, og så må vi gøre noget for at gøre dem mere tilfredse, siger Hakon Iversen.

Styregruppe og brugerundersøgelse
Der bliver nu etableret en ny styregruppe for projektet bestående af repræsentanter for institutledelserne, studieadministrationen, samt kommunikations- og it-chefen. Styregruppen skal diskutere forbedringer af funktioner og navigation, mens designet ikke er til diskussion i gruppen. Hvis der skal ændres i det, skal direktionen beslutte det.

I forbindelse med lanceringen har sitet kun være testet af mindre fokusgrupper. Til efteråret gennemføres en større brugerundersøgelse blandt de ugentligt cirka 22.000 unikke brugere på sitet. Brugerundersøgelsen vil også blive brugt som udgangspunkt for evt. justeringer i opbygning og design på sitet, som direktionen dog i udgangspunktet stadig står på mål for.

- Jeg har ikke selv svært ved at læse på forsiden, og jeg har ikke svært ved at navigere, men hvis brugerne har, så må vi lytte til det, siger universitetsdirektøren.

- Det har fra starten været en beslutning, at vi skulle have vores helt eget udtryk. Vi ville ikke ligne de andre universiteter eller business schools, vi ville ikke være som 'bedst på nettet'. Vi har med hensyn til grafisk udtryk og design valgt at gøre noget frækt, som bryder nogle konventioner. På navigeringsdelen bryder vi også markant med 'bedst på nettet', og er tilfredse med resultatet. Men lad os se, hvad brugerundersøgelsen til efteråret siger, efter at sitet har fået lov til at leve et stykke tid, siger Hakon Iversen.

Kommentarer

"Indtil videre har projektet kostet 4,7 millioner kroner i omkostninger til eksterne leverandører – endnu en grund til, at man ikke lige kan eller vil rulle det baglæns." - sunk costs, Hakon?

Tilføj kommentar