DR Online Internetradio HARDDISKEN

NETRADIO FRA HARDDISKEN

Delestreg

Velkommen til Harddiskens LYDSIDE, hvor du finder indslag fra vores program. Der er også mulighed for at besøge vores "gamle" internetradio, med wav-filer i otte-bit mono.

For at lytte til Real-Audio, skal du først hente en Realaudio-player.

Siden vil blive opdateret løbene, ligesom vi arbejder på at udbygge vores bagkatalog af tidligere indslag.

Delestreg

Mars Rover - er en lille selvkørende bil med intelligens som et insekt gemt i sin lille kunstige hjerne. Harddiskens Jens Poder har talt med forsker i kunstig intelligens Ken Ford, fra NASA.

Hong Kong - Mette Holm rapporterer fra Hong Kong om stemningen hos bystatens internetudbydere. Bliver der mere censur eller vil Hong Kongs cyberspace stadig være frit?

En computer i Kina. - koster cirka det samme som i Danmark - hvilket vil sige cirka 10 kinesiske månedslønninger. Alligevel er den et statussymbol. Journalist Niels Peter Arskog fortæller, hvem der køber computerne i dagens Kina.

Se også: oversigt med links

Carmageddon - Harddisken ser på tidens mest uetiske spil og taler med dets ophavsmænd

Legepladser- I en verden hvor vi forventer at fremtidens voksne begår sig på internettet med samme selvfølgelighed som vi idag bruger en remotecontrol, kan man ændre sig over tendensen på landets legepladser, hvor man byder børnene eventyrlige labyrinter af sten, vandløb og huleagtige krat. Harddisken har talt med kulturforsker på Odense Universitet, Ning Corninck-Smith om fremtidens legepladser.

Fremtids-lego Danske LEGO har et ambitiøst, internationalt website, de har udgivet en cd-rom, og så ser de store muligheder for fremtiden. Men Mads Nepper fra LEGO mener stadig det er de små plastikklodser det drejer sig om

Supermaterialer - En barbermaskine med blade der holder 40 gange længere end normalt, intelligente ski, der kan huske hvordan de blev bøjet engang for længe siden, hvis man retter dem ud. Det hele er samlet i databasen Design-Insite. Vi taler med ingenør og forskningsleder Torben Lenau om fremtiden indenfor nye materialer.

SRL - Den amerikanske performancegruppe Survival Research Laboratory har specialiseret sig i at bygge store dræbermaskiner af industriaffald og præsentere deres ødelæggelsesshow som en slags moderne gladiatorkamp mellem vanvittige maskiner, der går amok på hinanden. Harddiskens Henrik Føhns har mødt performancegruppens lydmand gennem de sidste fem å. G.X.Jupitter Larsen

Se også: oversigt med links

Netmønt. - Småpenge på internettet eller mikrobetalinger kan bruges til at betale for små ydelser på internettet. For tiden tester Teledanmark Netmønt, og det fortæller projektleder Erling Tjærandsen om.

Se også: oversigt med links

McDonald Samfundet - Når fast-food franchisekædernes struktur breder sig. Harddiskens Peter Hesseldahl har talt med samfundsforskeren George Ritzer.

Se også: oversigt med links

Gordon Inc. er endnu engang på banen med en kommentar.

Se også: oversigt med links

Det Teknologiske Supermarked. - Med elektroniske hyldeforkanter, central prisovervågning, og automatisk betaling, lurer det moderne supermarked på os. Harddiskens Henrik Føhns har undersøgt fremtidens supermarkedsteknologi.

Se også: oversigt med links

Kevin Warwick, er professor i Cybernetics ved University of Reading. Warwick mener i fuldt alvor, at robotter i Darwins navn vil overtage jorden i år 2050. Han har bygget de syv små dværge - og det er ikke dem fra Snehvide -men syv små robotter .

Se også: oversigt med links

Niels Helveg Petersen, udenrigsminister og passioneret korrespondance-skakspiller, giver sit besyv med om matchen mellem superstormesteren Gary Kasparovs kamp mod IBMs supercomputer Deeper Blue .

Se også: oversigt med links

Jaron Lanier, Mød manden der opfandt følehandsken og dermed gjorde os i stand til at bevæge os i Virtual Reality.

Han udstiller for tiden på Museet for Samtidskunst i Roskilde, hvor Christian Høyer Pedersen har mødt ham. .

Se også: oversigt med links

Fremtidens robotter er ikke de store umælende kolosser vi kender fra nutidens high tech fabrikker. De skal være programmerbare så de øjeblikkeligt kan skifte funktion i produktionen. Christian Høyer Pedersen har været på besøg ved Odense Universitet .

Se også: oversigt med links

Helpmates Joe Engelberger, er bestyrelsesformand i Helpmates Robotics Inc; et firma hvis mål går ud på at udstyre os alle med små elektroniske hjælpere. Vor tids svar på Georg Gearløs's Lille Hjælper .

Se også: oversigt med links

Teknologiske proteser - På Grundforskningscentret i Sanse-Motorisk Information ved Aalborg Universitet arbejder man med nerveproteser, der kan overføre informationer mellem nervesystemet og musklerne. Men hvordan får man nerver og muskler til at tale samme sprog?.

Steve Grant - er en underlig mand, der bor langt ude på den skotske hede. Han har gennem de sidste fire år arbejdet på computer-spillet creatures, et spil der er bygget op om levende maskin-koder, kaldet norner.

Chatterbots I New York afholdtes for nylig den årlige Loebner Konkurrence. Konkurrencen er et immitationsspil hvor computere, såkaldte chatterbots, simulerer at være mennesker. Mød blandt andet den uforlignelige Julia Det drejer sig om arven fra computerpioneren Alan Turing og den kunstige intelligens-forsknings gode navn og rygte.

Se også: oversigt med links

Robotix 97 - På den internationale robotmesse i Glasgow blev der blandt andet repræsenteret robottter med indbyggede neurale netværker, der gjorde dem i stand til at lære selv. Anders K. Christensen har været låst inde en uge med nutidens Frankenstein-wannabees på jagt efter perspektiverne.

Se også: oversigt med links

New york Times - Flere og flere aviser udkommer på internettet med en daglig udgave. Signe Schlichtkrull har været i New York, hvor morgenavisen dumper ind af den elektroniske brevkasse.

Ugens kommentar - er lavet af ChristianSchade fra DDR. ( Den Digitale Redaktion ) Den handler denne gang om trafikale problemer på nettet. Vi kan ikke vente med at bringe den videre.

Se også: oversigt med links

Silicon Alley - er informationssamfundets svar på Times Square, stedet hvor internettets nyhedsmedier ligger samlet. Signe Schlichtkrull har været i New York.

Se også: oversigt med links

Black out. - er navnet på et nyt spændene computer spil. Jens Ågren Poder var til pressemøde for at tale med mændene bag spillet.

Se også: oversigt med links

Civil ulydighed. - I gamle dage læste man Thoreau’s guide til Civil Disobedience, nu om dage tager man på aftenskolekursus. Harddisken har været med en afgangsklasse til demonstration i New York.

Se også: oversigt med links

Laservåben er bare sejere. - I disse uger flyver det ultimative laservåben, dødsstjernen, igen over biografernes lærreder i repremieren på George Lucas’ Starwarstrilogi. At genere andre med laserlys er in. Harddiskens Mads Brügger giver tips og tricks.

Se også: oversigt med links

Functional Food - Nu om dage er det ikke nok at maden smager godt, den skal også helbrede os for alle vores skavanker. Peter Hesseldahl har været ude og smage på den ny tid.

Se også: oversigt med links

Cyberfeminisme - . Hør om en moderne feminist, der går ind for pornografi og mener at narkotika kan opfattes som computerprogrammer. Anders Kjærulf Christensen har besøgt forfatteren Sadie Plant, og undersøgt nettets indbyggede kvindelighed.

Se også: oversigt med links

Databussen - er en rullende edb-skole, et tilbud til ledige kvinder, hvor den nye tids indviklede computer-lingo bliver til edb på brugerniveau. Malin Bring har taget databussen til Bogense.

Se også: oversigt med links

TIDSREJSER - Er det seriøs videnskab eller science fiction helt ude i hampen, når forskere taler om ormehuller og parallelle universer? Rasmus Visby har været på Tidsrejse.

Se også: oversigt med links

DRAG-KING - Diane Torr underviser kvinder i at opføre sig som mænd, og det kan være meget praktisk. Nogle af hendes elever har blandt andet skaffet sig bedre bilhandler ved at klæde sig ud som mænd. Harddiskens Anders K. Christensen slog et smut forbi Kanonhallen.

Se også: oversigt med links

FORBYD ALT! - Gordon Inc. er tilbage med en kommentar. Vi iler med at bringe den videre.

Se også: oversigt med links

PSEUDOVIRUS - Verdens mest hårdnakkede computervira bliver ikke overført fra maskiner, men fra mennesker til mennesker. Den nye tids vira spreder sig over e-mails, når brugere lancerer dommedagshistorier om forestående computersammenbrud, og tusindvis af arbejdstimer spildes på at afværge disse fantomtrusler. Christian Schade orienterer.

Se også: oversigt med links

HAD PÅ INTERNETTET - På internettet bliver der lagt meget arbejde i at promovere den hvide mands ret, med flot grafik, animationer og skinheadpunk. Direkte til at downloade til den racerene netsurfer. Harddisken har besøgt Peter Herngaard, der holder et vågent øje med rascisme og nazisme på nettet.

Se også: oversigt med links

HACHIYA KAZUHIKO - På Hiroshma City Museum of Contemporary Art blev der sidste år holdt udstillinger med unge lovende japanske kunstnere. Her udstillede Hachiya Kazuhiko sit værk Seeing Is Believing, der i høj grad grad knytter an til informationsteknologien. Mark Lewis og Camilla Andersen har talt med den japanske kunstner.

Se også: oversigt med links

IT-SIKKERHED- Regeringens IT-sikkerhedsråd holdt i uge 10/97 en høring, hvor krypteringsteknologi og elektronisk signatur blev diskuteret. Forskningsminister Jytte Hilden har nemlig lovet, at regeringen har et lovforslag parat til sommer. Christian H. Pedersen har været til høring.

Se også: oversigt med links

SEMIOTISK TIVOLI - Jesper Juul er en ung kunstner og selvlært Digital Entertainer. "Semiotisk Tivoli" kalder han selv sine ting, og lever dermed fint op til en blanding af bogorm og computernørdisme, der synes at være oppe i tiden. Malene Arnfred har været i byen og har siddet på stol, der siger "stol".

Se også: oversigt med links

ROBOTTERNE KOMMER! - I Glasgow Skotland åbner torsdag d. 13/3 197 festivalen ROBOTIX, det førende internationale forum for den nyeste udvikling inden for elektroniske hjælpere, robotter, softwarerobotter og artificial intelligence.Anders Kjærulf Christensen orienterer per telefon.

Se også: oversigt med links

KRIMINALITETSKONTROL SOM INDUSTRI - Nils Christie taler om perspektiverne ved udbygning af forvarings og straffesystemer.

Se også: oversigt med links

NY FORSKNINGSMINISTER - Jytte Hilden har netop fremlagt sine nye planer for dansk forskning.

Se også oversigt med links.

JOURNALISTISK PÅ NETTET - Når internettet bruges som researchværktøj, kan man som journalist nå meget fra pladsen bag skrivebordet. Men hvad med troværdigheden af informationnerne på nettet.

Se også oversigt med links

MARK AMERIKA - vor tids svar på Lenny Bruce og Henry Miller er en kontroversiel forfatter med sit eget internettidsskrift altX.

Se også oversigt med links

FINDES DER ØKOLOGISKE FABRIKKER - Ecover i Belgien prøver at få grønt vaskepulver og en bæredygtig fabrik til at gå op i en højere enhed.

Se også oversigt med links.

VERDENS TILSTAND 1997 - Lester Brown fra "World Watch Institute" var i byen i forbindelse med udgivelsen af årets dommedagsprofeti.

Se også oversigt med links.

GLOBALE ARBEJDSPLADSER - Informationsteknologien gør, at mere arbejde kan eksporteres til udlandet. Men Henrik Hoffman fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd tror på, at der alligevel vil blive skabt flere arbejdspladser herhjemme.

Se også oversigt med links.

PORNO - PORNO - PORNO - Monique Covét holdt hof for den danske presse og Mads Brügger fulgte med i dronningens spor.

Se også oversigt med links.

Delestreg

Flere REALADIO-FILER , tryk her.

Til LIVETS OPSTÅEN, Tryk her!

Delestreg

e-mail

hjælpFAQINDEXSøg

Senest opdateret
14/07 1997 © DR