3text maffian on-line
 

"Välkommen till 3text on-line. Tryck '1' på din telefon för att fortsätta."

 
 

Känner du igen det? Hörde du detta i luren gång på gång, dag efter dag i 1996? I så fall: 
Välkommen i klubben! 

 

3text on-line

Denna sida är till minne av TV3 text-TV och Infrals Internetsatsning under 1996. Genom att ringa ett 08-nummer kunde man koppla upp sig mot Internet via telefonen, utan dator! Man manövrerade helt enkelt med hjälp av telefonens siffror eller ett specialkonstruerat tangentbord.  
"17-14-19" blev alltså "h-e-j"

Visst låter det jobbigt, men faktum är att man som fast användare av tjänsten ganska snabbt kom in i alla sifferkombinationer. 
 

Tjänster

Vad kunde man så göra? Jo, man fick en egen e-mail adress i stil med <104445tv3@infral.se> och full tillgång till WWW via en Lynx webbläsare för text TV. När det funkade. 
 

Avbrott

Det var rätt så ofta avbrott i tjänsten. Den kunde till tider vara nere i flera dagar, till stor frustration för oss som använde tjänsten dagligen. Och vi var en del.  
 

Nya vänner

Du som läser detta känner väl redan till de fantastiska möjligheter Internet ger för att skaffa nya vänner över stora distanser. För de flesta av oss som använde 3text on-line var detta ett helt nytt sätt att kommunicera på. Vi upptäckte varandras e-mail adresser eller såg när någon annan var inne och chattade i någon chat. 
 

Smygtittandet!

Man surfade inte webben privat i sitt eget vardagsrum på detta sättet, utan alla med tillgång till TV3 och text-TV kunde se vad man gjorde om man sökte på sidorna 760 - 799. Var och en fick tilldelat sin egen text-TV sida men den var man ju inte ensam om att kunna se. Vilket vi snabbt upptäckte. ;-) 

Och det var på detta sättet de flesta av oss kom i kontakt med varandra. Man såg när någon annan var inne och "snappade" dennas e-mail adress, eller gick in i samma chat som någon annan. Och på den vägen bar det. Dessutom fanns det sidor man kunde annonsera efter mailvänner på, eller bara hälsa till varandra. 
 

"3text maffian"

Den här sidan tillägnas ett gäng trevliga killar i dåvarande åldern 15 till 35 som på detta sättet fick bra kontakt, och som fortfarande håller kontakten idag. Numera har alla, så när som på en, skaffat dator med "riktig" tillgång till Internet. Vi har blivit riktiga "veteraner" på nätet, med egna hemsidor (se länkar till höger) och utökat vår bekantskapskrets både här och IRL pga. detta. 
 
    Ansvarig för denna sida är: Frank
  
TV3 

Infral 

 Bokstavskoden 
 

Maffia-
medlemmarnas
hemsidor:

Kristian 

Henry 

Tommi 

Frank 

Mats 
 


 
 Så låter det om man försöker ringa 3text on-line idag: 
 
 .wav-fil 
on-line.wav 
(97,9 kb) 
 
 

 
 
 
 
 Vill du länka hit? 
Använd gärna den här knappen: 

3knapp.jpg (2,37 kb) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Statistik från
NedStat
NedStat

 
 
 
 
 
  
besökare sedan den 
9:e juli 1997