Edellinen kohde Päätasolle Seuraava kohde

Pekka Pohjola

Vuonna 1952 syntynyt Pekka Pohjola on epäilemättä maamme parhaita basisteja, monen (kuten allekirjoittaneen) mielestä yksinkertaisesti paras.

Pekka Pohjola opiskeli klassista pianoa ja viulua Helsingin Sibelius-Akatemiassa mutta siirtyi rokin puolelle.

Hän aloitti uransa Jussi, Eero & The Boys -yhtyeessä ja siirtyi sieltä suomalaiseen progehirmuun nimeltä Wigwam. Pohjola soitti myös Jukka Tolonen Band -yhtyeessä. Pohjola julkaisi instrumentaalilevyjä Suomessa suomeksi ja ulkomailla englanninkielellä muuttaen vain levyjensä ja niiden kappaleiden nimet englanniksi.

Mike Oldfield kiinnostui Pohjolasta ja palkkasi hänet Tubular Bells -kiertueen big bandiin. Myöhemmin herrat tekivät yhdessä levyn "Keesojen Lehto / The Mathematician's Air Display", jossa Oldfield soittaa eri instrumentteja ja jonka Oldfield tuotti.

Frank Zappa oli Suomessa konsertoimassa ja näki Pekka Pohjolan livenä. Zappa tuli keikan jälkeen takahuoneeseen onnittelemaan Pekkaa. Jatkosta on olemassa seuraavat versiot:

  1. Frank Zappa soitti eräänä aamuna ja herätti Pekan krapulasta. Zappa kysyi: "Would you like to play bass in my band?" johon Pekka vastasi "I don't think so.", laittoi luurin kiinni ja jatkoi nukkumistaan.
  2. Frank Zappa soitti Pekalle, joka meni koesoittoon mutta hävisi koesoittotilaisuudessa basistille, joka sitten soitti Zapan mukana Zapan loppuun asti. Tätä ei usko Erkkikään, joten annetaanpa tulla versio, jota Ageness-basisti Jari Ukkonen väittää oikeaksi:
  3. Zappa soitti Pekalle ja kyseli Pekalta soittofiilareita. Pekka lämpesi ajatuksesta kovasti, sillä hän on nimittäin aina ihaillut Zappaa yli kaiken. Zappa puhui levyn tekemisestä, mutta Zapan työkiireiden ym. vuoksi aihe hautautui.

Joka tapauksessa elämä jatkui. Pekka teki soundtrackin elokuvaan "Jokamies", sävelsi yhden sinfonian levylle ja teki myöhemmin levyn "Changing Waters", joka on suoraan sanottuna huima orkestraalinen instrumentaalilevy. Pekka ei ole jäänyt laakereilleen lepäämään, vaan jatkaa edelleen säveltämistä.

Pekka Pohjolaa avustaa tällä hetkellä seuraava joukko suomalaisia huippumuusikoita:

Pihkasilmä Kaarnakorva (1972)
Harakka Bialoipokku (1974)
Keesojen Lehto (1977)
Visitation (1979)
Kätkävaaran lohikäärme (1980)
Urban Tango (1982)
Jokamies (1983) (Soundtrack elokuvaan Jokamies, esitetty TV-1:ssä 5.4.1996)
Space Waltz (1985)
Flight of the Angel (1986)
News Inpressionist (1987)
Sinfonia no 1 (1990)
Changing Waters (1992)
Heavy Jazz (1995)
Pewit (1998)

[Picture of JJazz] © Jyrki Ollinen, (e-mail: jjazz@clinet.fi)

Edellinen kohde Päätasolle Seuraava kohde