Konsumentkooperationen i Karlskoga
- mer än 90 års historia


Specerilagret, Boåsen, före 1938.

Huvudaffär på Boåsen
Samma år som föreningen ombildades upplät AB Bofors nya affärslokaler på Boåsen för föreningen. Här drevs föreningens huvudbutik och centrallager fram till 1930. Affärslokalen är nu riven, men inrymde under många år Bofors Skrädderiaffär. Den låg i närheten av Bofors Samlingshus. År 1919 öppnades också en ny affär i Bråten. Förtroendet för föreningen förbättrades nu snabbt och många nya medlemmar anslöt sig. Föreningens femte affär öppnades 1921 i Järnvägshotellet. Trots den svåra lågkonjuktur som drabbade landet under 20-talet, och som slog hårt mot Bofors, utvecklades föreningens verksamhet positivt.

Ny föreståndare
Under år 1924 anställdes Ivar Claesson som affärschef i föreningen. Han blev kvar på den posten fram till sin pensionering 31 år senare. Här kan också nämnas att Ivar Claessons son, Per Erik, under många år var verksam i Konsum Värmland, bl.a som varuhuschef. Nästa generation, alltså Per Eriks son, Lars Claesson, är i dag föreningschef i Konsum Gustavsberg. Här kan man tala om att kooperationen sitter i blodet.

År 1925 köpte föreningen sin första fastighet. Det var en äldre byggnad i södra Bråten som byggdes om till butik. Senare skedde en utbyggnad för att få mer ändamålsenliga lokaler. Fastigheten finns fortfarande kvar. Det är det hus där vi idag finner Krukmakargården.

Egen produktion
År 1925 övertog föreningen AB Bofors charkproduktion och charkbutik. Detta sågs som ett avgörande steg mot att producera varor i egen regi. Samma år beslöt föreningens årsstämma att höja medlemmarnas insatser från 100 till 150 kronor. Det innebar att föreningens egna kapital stärktes högst betydligt. Föreningens expansion fortsatte och en ny affär öppnades i Sandviken. Man satsade också på nya affärsgrenar. År 1927 startades de två första mjölkbutikerna i Rosendal och Backa. Föreningen växte sig nu allt starkare, och den egna produktionskapaciteten räckte inte till. År 1937 påbörjades byggnationen av en ny charkfabrik och ett nytt bageri vid Gustavsgatan. De båda anläggningarna togs i bruk 1938.


Petrus Jonsson och Pelle levererar varor till butikerna 1941.

1940-talet
När nyårsklockorna ringde in det nya decenniet år 1940 så innebar det att Karlskoga fick sina stadsrättigheter. Det innebar också att Bofors Kooperativa Handelsförening bytte namn till Konsumtionsföreningen Karlskoga. Samtidigt som 1940-talet betyder krig och ofärd i världen, så var det för Karlskogas del en mycket expansiv tid. AB Bofors nyanställde i mycket stor omfattning och kommunens befolkning ökade nästan okontrollerat. Det uppstod därmed också en kraftigt ökad efterfrågan på såväl varor som tjänster. Många av de nyanställda i Bofors var ensamstående, och mathållningen var inte den bästa. Föreningen beslöt därför att bygga en s.k. folkrestaurang. När den öppnades var den något alldeles extra. Fastigheten finns kvar och ligger på Anders Ersgatan, mitt emot Karlskoga Tidning.


Konsumrestaurangen, 1943.




©1999 Konsumentföreningen Karlskoga