3 dage hos Snedkers Paratviden,
Jubii, Green Cacti og Vertikal


Rapport fra en praktikuge maj 2000

Af Jeppe Sjöström • 24. september 2001

Indholdsfortegnelse

Virksomheden Jubii

Historie

I 1994 fandtes der omkring 200 websteder i Danmark. Problemet var bare, at der ikke fandtes noget katalog over dem. Man kunne give folk en internetforbindelse, men ikke noget overblik over hvad de kunne få.

I vinteren 1994 sad Jacob Faarvang hjemme på præstegården i Tommerup og bryggede på en god idé. Hvorfor ikke gøre Yahoo kunsten efter og lave et katalog over danske websider? Lige det internet-brugerne manglede.

Jacob gik derfor til et informatik-firma, for at bede om tilskud til projektet, men blev afvist. Han gav dog ikke op men spurgte Danmarks dengang største internetudbyder Cybernet, og fik en meget beskeden pose penge, samt grønt lys til at udvikle tjenesten. Det var lysten der drev værket, ikke pengene.

Den 31. juli 1995 gik Jubii i luften, kataloget over alle interessante websteder i Danmark. Det skulle vise sig at være godt for brugerne - og godt for Cybernet. For når man har bragt folk på nettet, er det næste de ønsker en liste over hvad de kan få, og det gjorde samtidig netlivet mere interessant.

I januar 1996 blev arbejdet med Jubii så omfattende, at der skulle fuldtidsansatte til at vedligeholde Jubii. Men der var ingen penge til de fuldtidsansatte, så Cybernet valgte som nogle af de første, at bruge bannerreklamer som indtjening. Den første bannerplads gik til M & Ms og det blev en succes.

Reaktionen var overvældende positiv i starten. Folk klikkede ind på M&M;'s websted i stor stil, [...] Bannerne var lige pludselig blevet en del af indholdet på Jubii og dem blev der stillet næsten lige så høje krav til som vores links.

Jubii.dk's "Om Jubii"-sider

Jakob Faarvangs næste projekt blev Joe's, der skulle opfylde et andet basalt behov. E-postkatalog: Hvem er ellers på nettet og hvor finder jeg dem? Joe's lå i konkurrence med Tele Danmarks e-postkatalog, der dog ikke havde succes.

I april 1996 arbejdede præstesønnen på en metacrawler, der kan søge i flere søgemaskiner og ordne svarene fornuftigt. Jubiis partnere

I juli 1998 blev Cybernet solgt, Jubii begyndte for sig selv med 11 ansatte og flyttede til Kongens Bryghus.

I juli 2000, havde Jubii ca. 100 ansatte, ca. 60 freelance og 969.890 ugentlig, unikke besøgende.

Her slutter historien om "de fire glade gutter". Nu er de kun tre. Jeg har ikke kunne finde noget information om Jacob Faarvang i Jubii's egen pressematerialle. Så jeg har måtte tyde til de oprindelige kilder.

I juli 1997 startede Jakob Faarvang virksomheden NetSet A/S sammen med nogle tidligere kollegaer fra Jubii/Cybernet/mv. NetSet laver bl.a. Internet-routere.

I efteråret 1998 solgtes virksomheden til i-data international a-s men Jakob arbejder der stadig på deltid.

Nu læser han statskundskab på Århus Universitet.

Kilder:

Portræt af en Internetsucces, af Steven Snedker. "Alt om Data" nr. 6, 1996.
jubii.dk: "Information om Jubii"

Hvad de laver der ude

Jubii tilbyder stadig en lang række tjenester. De vedligeholdes af

Designere

De står for det tekniske; Virker maskinerne? virker siderne? Grafikere, layoutere og programmøre. Jubii har f.eks. et chat-hold, der varetager Jubii's chat-tjeneste. Ofte har de ikke den store indflydelse på indholdet.

Skribenter

Freelance eller ansatte. Chefredaktøre, skrivende redaktøre, journalister, specielvidende.

Man kan abonnere på nyhedsbreve om alt. Lige fra daglige vittigheder til gode råd om katteadfær.

Derudover kan man hente nyheder; indland, udland, film, musik, sport etc.

De fleste medarbejder har vær deres territorum.

Begivenheder

Konkurrencer, koncerter o.s.v. Dan Rachlin står for underholdningen. Det vil sige kunstner-chat, Fri Film, konkurrencer og så videre. Jubii har næsten konstant konkurrencer kørende. Blandt den permanente underholding er der bl.a. Jubii Musik, Film og Erotik - og flere dukker nok op.

Til indholdsfortegnelsen Til dag 1 - Til dag 2 - Til dag 3

© 2001 jeppe@wideweb.dk