Fri
hasj nå! Marihuanamarsjen 2001


Marihuanamarsjen 2001 - en stor seier for alle tilhengere av at cannabis skal bli lovlig!
 
Sist oppdatert: 11. mai 2001


[ Bilder og video ]   [ Norsk media ]   [ Internationalt ]   [ Folk og organisasjoner ]   [ Kontakt oss ]


Etter at marsjen var totalforbudt bare halvannen uke i forveien feiret minst 2500 deltakere cannabisfolkets nasjonaldag med et høylytt krav om legalisering. Politiet var massivt tilstede, men på så stor avstand at de ikke greide å telle stort mer enn halvparten av deltakerne!

Thomas Heiersted holdt en av sine som vanlig inspirerte appeller og gikk hardt ut med en nær henrettelse av Norsk Narkotikapolitiforenings usmakelige forsøk på å utnytte et tragisk dødsfall til å påstå at vi i Norge hadde et sensasjonelt "hasjdødsfall", og pressens bevisstløse publisering av det samme.

Nils Christie - for anledningen utnevnt som "Normals æresmedlem"- la an en kul stil som åpenbart falt i smak. Han konsentrerte seg om totalforbudets skadevirkninger. Christie er en sindig person, og la ikke skjul på at han mener hasj kan ha sine skadevirkninger, men han syntes en forsiktig og voksen omgang med cannabis vanskelig kunne ha skadevirkninger på høyde med de forbudet bringer med seg. Og selv om NORMAL går lenger i sine frihetsbestrebelser: Christies oppfordring til en viss forsiktighet og at man skal være klar over når røykingen går utover det rimelige, skiller seg ikke fra de advarsler NORMAL vanligvis gir. Men hedersmannen hadde selvfølgelig ikke vært seg selv om han ikke hadde anbefalt frisk fjelluft framfor hasjrus. Og selv om mange av oss sier "ja takk - begge deler" - skal ha all respekt for denne veteranen i norsk legaliseringsarbeid, og hans deltakelse ved et NORMAL-arrangement betrakter vi som en historisk begivenhet!

Temperaturen i Marihuanamarsjen i år var langt høyere enn i fjor. Alle avskygninger av legaliseringstilhengere deltok, og ikke minst ungdomsgruppa med den lett synlige oppfordringen "Trivsel uten snuten" og tilhørende trommegruppe ga demonstrasjonen et "Enter: The Dragon" - preg. Internasjonale Sosialister var den eneste politiske organisasjonen som tydelig ga sin tilslutning til legalisering i år, og vi takker for både deltakelsen og rundelig bruk av cannabisrøkelse! Og mens hampefolket tydeligvis hadde tatt på festklærne, gjenlød gatene av taktfaste "T-T-T-H- C!" fra hardcorerøykerne lengre bak i toget.

Pressa har vært rimelig vennlige, selv om det neppe var fullt så mye røyking i toget som noen av avisene gir inntrykk av. Og vi håper det ikke er stadige utfall fra anticannabisorganisasjoner eller f.eks. Norsk Narkotikapolitiforening om at tilhengerne av legalisering eller personer som "blir brukt" av oss er del "narko-mafiaens strategi" o.l som er bakgrunnen for det flaue faktum at NRK1 lot som Marihuanamarsjen ikke eksisterte.
Bilder og video

Bilder og video finner du her.

For de av dere som ikke likte å bli filmet i toget (det er lov å være litt paranoid) kan vi opplyse om at denne filmen kun er til NORMALs interne bruk - telling og underholdning - og ikke vil bli levert eller vist til utenforstående.

Til slutt vil jeg nevne at litt av meningen med slike arrangementer er å vise samfunnet hvor mange vi egentlig er. Og da må også folk kunne stå for meningene sine, og "tørre" å vise seg frem. Men det er selvfølgelig noen av dere som pga. jobb, personlig situasjon, ol. må være anonyme. Dere er unnskyldt :)
Norsk media

Puls: "Høy stemning i marihuanamarsjen."
http://www.puls.no/a.cgi?id=7757

Dagbladet: "Vel blåst!"
http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/05/06/256168.html

Bergensavisen: "Fredelig hasjdemonstrasjon."
http://www.ba.no/40/68/67/7.html

Nationen: "Fredelig hasjdemonstrasjon"
http://www.nationen.no/40/68/89/3.html

Aftenposten: "Fredelig marihuanamarsj i Oslo"
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/d208336.htm target="_blank"

Dagsavisen: "Fredelig hasjdemonstrasjon"
http://www.dagsavisen.no/innenriks/apor/2001/05/569428.shtml target="_blank"

Nettavisen: "Politiet ga blaffen i hasjrøykerne"
http://www.nettavisen.no/servlets/page?item=154961

Nils Christie i lørdagens Dagblad (5. mai 2001):

Sp.m: Cannabis skal gjøre brukeren roligere enn ved bruk av alkohol. Vil Norge bli mindre utagerende?

Nils: Det der er det fryktelig vanskelig å si noe om. Jeg tror at selv med en liberalisering vil nordmenn holde seg til spriten. Det er kanskje spennende en liten stund, men så vender de nok tilbake til det de er vant med. Dette kan nok glede dem som tror at cannabis er farlig.

Nils Christie fikk Fritt Ord-prisen mandag 7. mai. Gratulerer fra oss alle!

Nettavisen (7. mai 2001): "Fritt Ord-prisen etter Marihuanamarsj"
http://www.nettavisen.no/servlets/page?item=155227

6. april i VG (papir):

Røykteppe over hasj-marsj - Jeg følte meg som en lærer som sto overfor mange studenter med meget oppmerksomme ansikter, sier Nils Christie.

Og "Landsforeningen mot stoff" er "skuffet". Det forstår vi godt...

Fra TØNSBERG sier Sondre Båtstrand, 2. kandidat til Stortinget for Miljøpartiet De Grønne i Vestfold og talsperson for Tønsberg Grønn Ungdom at hamp er "det miljøvennlige alternativet". (Tønsberg Blad 7. mai 2001)
Internationalt

USA

New York: 3-4000 trosset aggressive politifolk
http://www.indymedia.org/front.php3?article_id=38917&group;=webcast

Richmond: Slakk oppslutning men nyttige lærdommer:
http://www.indymedia.org/front.php3?article_id=39069&group;=webcast

CANADA

Tusenvis i arrangementer over hele landet
http://www.indymedia.org/front.php3?article_id=38991&group;=webcast

Montreal: ..something seet in the air - and it wasn't just spring..
http://www.worldcamp.org/wwwboard/346.shtml
Folk og organisasjoner

Folkets røst (fra diskusjonsforum på sol.no):

"Demonstrasjonen var fint gjennomført, med unntak av litt lydproblemer og en eller annen exhibisjonist med rosa støvler og enormt markeringsbehov som for enhver pris skulle stelle seg selv midt under NORMAL banneret. (Han så nemlig ikke mye normal ut, spør du meg) Politiet holdt seg klokelig i bakgrunnen og innså at det ikke ble noe bråk hvis de ikke selv ba opp på det. Neste år skal jeg ha med telleapparat for det må ha vært langt fler enn de oppgitte 1400 som politiet påstod. Markeringen var grei nok med en runde rundt karl johan og rådhuset. En og annen øldrikkende frik kunne spart seg og kaste tomflasker på gaten til irritasjon for barn, bikkjer og en og annen gammel frik som ikke liker det. (Meg f.eks.) Nirvana"


freddiefreak hilser Marihuanamarsjen:
http://home.no.net/xiion/N/mmm2002/index.htm


Og så var det om våre venner i Norsk Narkotikapolitiforening (også fra sol.no):

Marsjen gikk helt fint. Ca 2000 deltagere demonstrerte uten at det oppsto problemer av noe slag. Politiet var faktisk svært hjelpsomme. Ingen arrestasjoner. TV2 hadde en forholdsvis positiv omtale av marsjen og trosset derved NNPF - Norsk narkotikapolitiforenings anmodning om ikke å omtale marihuanamarsjen for på den måten å "tie legaliserings- bevegelsen ihjel".. Selv trodde jeg knebling av media var noe som hørte fortiden til.

Henvendelsen som også har gått til norsk journalistforening vil trolig få følger.

Så får vi se....
Journalist

NB: Dette innlegget ble senere slettet av sol.no og Norsk Narkotikapolitiforening sier også i et svar på henvendelse fra oss at de ikke har gjort noe slikt utspill og at de er tilhengere av ytringsfrihet og ikke ønsker å kneble pressen. Vi har latt innlegget stå her fordi det nå engang ble publisert, men påstandene lar seg altså ikke dokumentere. Vi har gjort endringer i hovedoppsummeringen ovenfor i tråd med dette (Vi har ennå ikke fått noe svar på forespørsel til Norsk Journalistlag).

Om noen ønsker å få vite hva NNPF mener om de som blåser vind i legaliseringens seil, kan vi bare henvise til høyst offentlig tilgjengelige kilder, f.eks. Aftenposten 5. november 2000 hvor foreningens leder, Roar S. Larsen, sier at "Altfor mange politikere og andre mer eller mindre offentlige personer blir brukt i narko-mafiaens økonomiske strategi og ide". Dette kan jo kalles et ganske tydelig "signal" om hva denne halvoffisielle organisasjonen mener. Innlegget til Roar S. Larsen sto - i ulike versjoner - trykt i en rekke aviser. Kommentarer fra NORMAL ble nektet tatt inn samtlige steder.

Kontakt oss på følgende måter:

Post og besøksaddresse NORMAL
Hjelmsgt. 3
0355 Oslo
Telefon 22 46 39 84 / 938 30 221
Internett http://www.normal.no
e-post normal@normal.no

Mail oss! Send oss en e-mail: mmm@normal.no
Recycle  Denne siden er
 100% resirkulerbar
No ©opyright
2001
freakware