Hedret etter 63 års innsats for norsk skøytesport

Tekst: Gunnar Nygård | 11.11.01


Helt fra han var i tenårene, har Odd Jens Bjerkeli (80) levd og åndet for skøyter: først som aktiv, senere som trener, leder og ikke minst gjennom mange år som overdommer. For sin lange sammenhengende tjeneste for norsk skøytesport ble han lørdag hedret med HM Kongens Fortjenestemedalje i gull.

I sin ungdom var Bjerkeli aktiv i friidrett om sommeren og skøyter om vinteren. Etter at han ga seg som aktiv løper, gikk han over i administrativt arbeid og senere også trenervirksomhet. Han var formann i Lillehammer Skøyteklubb i flere år, og i 1961 tok han oppmannsgraden. Etter hvert steg han i gradene og fikk store internasjonale oppgaver. Den siste store oppgaven som overdommer hadde han i Albertville-OL i 1992.

Bjerkeli har også hatt styreverv i Norges Skøyteforbund, og han har vært formann i dommerkomiteen. Han har holdt utallige kurs over hele Norge og i ISUs regi en rekke land.

– Det har vært mange hyggelige og positive opplevelser, og jeg har fått gleden av å treffe utrolig mange kjekke mennesker. OL-Sarajevo i 1984 er et spesielt minne. På en av løpsdagene lavet tung snø ned over banen, og arrangørene hadde ikke godt nok utstyr til å holde banen klar. Det var en vanskelig avgjørelse å ta, men jeg utsatte løpene i over fem timer. Heldigvis gikk det bra, men det var ingen lett oppgave, sier Bjerkeli.

Han er glad for at overdommerens jobb blir lettere når stadig flere løp legges innendørs.

– Det er en veldig fordel å kunne slippe å forutse vær og føre. Ellers er det også bra at vi nå har fått en jury som overdommer kan konferere med. Før måtte overdommer alene ta alle avgjørelser.

Under OL på Hamar i 1994 hadde Bjerkeli ansvaret for utdanning og oppfølging av funksjonærene.

– Du har sett de fleste av skøyteheltene våre. Hvem er den største?

– Det er vanskelig å sammenligne. Oscar Mathisen og Hjallis var selvsagt enere i sine perioder, men totalt sett tror at jeg vil velge Koss. Han var en stødig og flott type.

Bjerkeli beklager sterkt at Lillehammer ikke lenger er noen skøyteby. Tidligere var byen åsted for store stevner, først på den gamle idrettsplassen, senere på Stampesletta. Lenge markerte de tradisjonelle førjulsløpene sesongåpningen i Norge, og de beste løperne var alltid på plass.

– Nå håper jeg at vi kan blåse nytt liv i skøytesporten her. Det er en gruppe engasjerte foreldre som nå vil restaurere og islegge den gamle idrettsplassen igjen. Jeg håper inderlig at de klarer å få gjennomslag for det, sier Bjerkeli.

Bjerkeli fikk fortjenstemedaljen i forbindelse med ledermøtet i Oppland Idrettskrets, og det var fylkesmann og kretsleder Knut Korseth som foretok den høytidelige overrekkelsen. Blant gratulantene var også Stein Andersen, som vegne av styret i skøyteforbundet takket Bjerkeli for hans mangeårige innsats.


Stein Andersen overrekker blomster fra Norges Skøyteforbund.
(Fotos: Tore Tangen)