RC Split D O B R O D O S L I   N A   W E B   S I T E   R C    S P L I T
Pocetna stranica Duznosnici kluba Clanovi RC Split Akcije RC Split English

 Dear Friends


Kontakt adresa:
Stjepan Tičinović
Ninska 36
21000 SPLIT
H r v a t s k a
tel.(021)520 680
E-mail: Send e-mail to us


Mjesto sastanka:
Ponedjeljak 20:30
Hotel Park
Hatzeov perivoj 3
21000 SPLIT
H r v a t s k a
tel.(021)406400

L I N K O V I

District 1910-Croatia

Rotary International


     Možda ove dvije riječi doista utjelovljuju srž ideje rotarijanstva. Jer bez rotarijanskih druženja - ne samo onih za "klupskim stolom" već i pravog prijateljevanja - teško je i zamisliti provedbu humanitarnih akcija pa i samu ideju služenja na korist užem i širem zavičaju.

     Primjerice, u svođenju salda minulih dvogodišnjih djelatnosti Rotary Cluba Split (ili, preciznije rotarijanskih godina 1998./99. i 1999./2000.) osim redovnih i urednih klupskih aktivnosti,

sat.jpg (12623 bytes)

zavidne nazočnosti sastancima te - ovo velimo ne bez ponosa - niza uspješnih humanitarnih i humanih akcija, u pozitivnu klupsku "bilansu" valja upisati i cijeli niz  neformalnih prijateljskih druženja. Konačno upravo su se ona - pa bila riječ o zajedničkim proslavama rođendana, utemeljenju tradicionalnih rotarijanskih dočeka Nove godine, rotarijanskog maskenbala, Božićnog bala ili pak tenis turnirima, zajedničkim nastupima na rotarijanskim regattama  te raznim drugih športskim djelatnostima - pretvorila u kvasac koji će zajamčiti vitalnost i aktivnost kluba.

      I Rotary klub Split je, kao i većina hrvatskih klubova, prošao i svoje porođajne muke (zbog ratnih okolnosri i izoliranosti Splita one su, možda, bile bolnije nego li drugamo) ali i uspješno prebolio sve dječje bolesti. No, klupsku je zrelost dosegao prvenstveno zbog privrženosti dvama postulatima: druženju i služenju. Postulatima koji su, u konačnici, izbrusili ne samo njegovu klupsku stvarnost već i optiku kojom se - sasvim izvjesno - može gledati na obečavajuću klupsku budućnost.

ROTARY CLUB SPLIT : U NESEBIČNOJ SLUŽBI ZAJEDNICI

      Rotary, najveća svjetska klupska organizacija služenja zajednici, može se opisati na stotinu različitih načina no svima im je zajednička ideja koju je - još 23. veljače 1905.u Chicagu, SAD - u Rotary utkao njegov utemeljitelj Paul P.Harris. "Rotary je umanjeni model svijeta u kojem vlada mir (…) jer rotarijanci vjeruju da se planetarnim zagovorom ideja tolerancije i prijateljstva može doseći mir za kojim svi mi žudimo", kazao je Harris u samo praskozorje Drugog svjetskog rata.

      Prijateljstvo, mir, razumijevanje te ideja služenja zajednici, temelji su rotarijanstva. Jer, rotarijanski klubovi nisu društva povlaštenih, ekskluzivna okupljališta moćnih niti pak tajne udruge zaplotnjaka… Rotarijanci su, kako to vele statuti više od 25 tisuća klubova rasutih po svim kontinentima "osobe dobra karaktera i ugleda u poslovnom i profesionalnom životu"; ljudi koji - uz druženje i međusobno prijateljstvo - nastoje pomoći i doprinijeti zajednici u kojoj žive i djeluju. Uvjereni da svaka velika istina i velika ideja - pa i ona planetarne humanosti - počiva na osobnoj vjeri i primjeru. Jer, svaka akcija pomoći bližnjima  - pa ma kako se ona naizgled "malom" i nevažnom činila   -       pokreće zamašnjak velikog i moćnog rotarijanskog kotača. 

       Svakih 14 sati svakoga dana u tjednu negdje u svijetu novi rotarijanski klub svečanom inicijacijom (charterom) ulazi u rotarijansku zajednicu. Širenje ideje rotarijanstva i utemeljenje novih klubova iznimno je važno za opstojnost ideje služenja zajednici i rotarijanskih humanitarnih projekata. Uostalom, zahvaljujući rotarijanskom projektu PolioPlus koji je uključio Svjetsku zdravstvenu organizaciju, UNICEF, brojne  vlade i nevladine organizacije diljem planeta, do 2005. godine i stote obljetnice utemeljenja prvog Rotary kluba,  polio ili dječja paraliza konačno će biti pobijeđeni u cijelome svijetu. A riječ je samo o jednom od brojnih globalnih humanitarnih projekata Rotary Internationala… 

      Duša i srce Rotaryja je lokalni klub koji okuplja rotarijanske prijatelje. Klubovi - podijeljeni u administrativne jedinice districte - združeni čine veliku planetarnu zajednicu Rotary Internationala; zajednicu koja broji više od dva  milijuna članova. Rotary Club Split dio je Districta 1910 u kojem su, osim hrvatskih, i Rotary Clubovi iz Austrije, Mađarske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

       Rotary klub Split službeno je uvršten u dio velike rotarijanske zajednice 19.. nastojeći - ratu i nedaćama unatoč - dati svoj skromni obol zajednici i okruženju u kojem djeluje. Splitski rotarijanci nadahnuti idejom nesebičnog služenja zajednici (o kojoj govori i rotarijanski motto "service above self" ) pokušali su pomoći najugroženijima : ratnim stradalnicama. Popis navedenih akcija splitskih rotarijanaca i njihovih inozemnih rotarijanskih prijatelja samo je dio opsežnog humanitarnog programa koji je utkan u njihovo djelovanje. Uostalom, skrb za unesrećene, ugrožene i nezaštićene obilježila je  prve godine djelovanja kluba, njegovu sadašnjost te naznačila budućnost. Jer, časno je služiti  zajednici. Rotarijanski i nesebično.

>> Tko smo i gdje smo?


RI.gif (7095 bytes)

The 4-Way Test

Is it TRUTH ?
Is it FAIR to all concerned ?
Will it build GOODWILL and BETTER FRIENDSHIP ?
Will it be BENEFICIAL io all concerned ?