Kuva: Helsingin Kaupunginmuseo
Alkoholiliike ei saanut mainostaa itseään.

Ryhtiliike valvoi juomatapoja

Suomen Kansan Ryhtiliike oli sotien jälkeen perustettu kansalaisjärjestö, jota Alko rahoitti. Sen tavoitteena oli kohentaa alkoholin juomatapoja ja antaa tapakasvatusta.

Ryhtiliike järjesti useiden vuosien ajan eri paikkakuntien välisiä käytöskilpailuja. Käytännössä kilpailu toteutettiin niin, että paikkakunnalle lähetettiin tarkastajia, jotka sitten testasivat ja tarkkailivat käytöstapoja. Erityistä huomiota kiinnitettiin palvelualalla työskentelevien käytökseen. Lisäksi raportoitiin paikkakunnan yleisestä siisteydestä ja asukkaiden rehellisyydestä.

Olympiakisoja valmisteltaessa pohdittiin sitä, kuinka tiukkoja alkoholin tarjoilun suhteen oltaisiin. Myyntirajoituksia höllennettiin hiukan ulkomaisten kisavieraiden viihdyttämiseksi esimerkiksi niin, että anniskelu baarituoleilta sallittiin, kunhan baarimestari oli mies.

Alkoholin ostaminen oli muutenkin tuohon aikaan mutkikas toimenpide, jota valvottiin. Alkoholiliikkeessä asiointiin tarvittiin viinakortti, johon merkittiin ostopäivä ja ostosten laatu ja määrä. Viinakortissa oli ostajan valokuva, ja sen saattoi menettää liiasta juopottelusta.