| Inici BiciWiki | Ajuda Wiki | Identificar-se
| Pàgines més recents | Comentaris més recents

ComEvitarAccidents
| Veure comentaris | Afegir comentari | Modificar text | Versions anteriors | Referències | Semblants | Enllaçada des de | Enllaça cap a | Vota pàgina

Com evitar accidents amb bicicleta

Com evitar accidents amb bicicleta és traducció i adaptació (copyleft 2003 bici.wiki) del text How to Not Get Hit by Cars de Michael Bluejay (c) 2000.

Aquesta pàgina mostra situacions reals de perill i maneres reals d'evitar-les. Les guies típiques de seguretat amb bicicleta només parlen de portar casc i respectar les normes de circulació. Però penseu que portar casc no evitarà pas que un cotxe ens atropelli! És clar que el casc pot ajudar si t'atropellen, i portar casc és una bona idea, però, abans de res, el nostre primer objectiu hauria de ser evitar que ens atropellin.

A molts ciclistes els han atropellat encara que portaven casc. Irònicament, si haguessin anat sense casc però haguessin seguit els consells de sota potser haurien tingut més sort. Cal no confondre portar casc amb anar segur. Val més prevenir. El millor és que no t'atropellin pas.

El consell de respectar les normes de circulació no resulta gaire útil perqué és massa obvi: la majoria de gent ja veu que és pocasolta saltar-se un semàfor en vermell quan hi ha trànsit passant. El que s'enumera aquí són casos que no són tan obvis.

L'altre problema amb el consell de respectar les normes de circulació és que es pugui pensar que amb això ja n'hi ha prou i que no cal fer res més. Amb respectar les normes de circulació no n'hi ha pas prou per circular segurs. Un exemple: les típiques guies de seguretat diuen que cal assenyalar sempre els girs. Encara que és una bona idea, el que no diuen és que si esteu en una posició on un cotxe ha de saber si teniu intenció de girar per a no atropellar-vos, llavors sou candidats segurs per ser atropellats. Encara que feu senyals.

(Evidentment, saltar-se un senyal de STOP quan no passa trànsit pot no ser perillós, però no us podem pas recomanar que ho feu perquè va contra les normes de circulació, no pas perquè sigui arriscat. Hauríeu d'entendre la diferència. És clar que cal respectar les normes de circulació, però també cal entendre perquè).

I ara, veiem com evitar que ens atropellin els cotxes.

Deu maneres d'evitar que t'atropellin

Col·lisió de tipus #1: L'encreuament a la dreta

Aquest és un dels tipus més comuns de col·lisió o possible col·lisió. Un cotxe surt per la dreta d'un carrer lateral, un gual, o un aparcament. De fet hi ha dos menes de xoc possibles: o bé et trobes davant del cotxe i el cotxe t'envesteix, o bé el cotxe et surt al davant i tu t'hi encastes.

Com evitar aquest accident:

1. Poseu-vos un llum de posició al davant de la bicicleta.

Si circuleu de nit heu de dur un llum frontal: ho diuen les normes de circulació. Fins i tot circulant de dia, un llum blanc brillant intermitent us farà més visibles per als conductors que us podrien atropellar venint de la dreta.

A les botigues de Barcelona (2003) es poden trobar llums pilot blancs (per davant) per uns 9 euros.

2. Feu sonar el timbre de la bicicleta.

Per circular amb bicicleta heu de dur timbre: ho diuen les normes de circulació. Feu RING RING sempre que veieu un cotxe acostant-se (o parat al davant vostre) per la dreta. Si encara no porteu el timbre llavors crideu un Ei! prou fort perquè us sentin. Tant fa si us fa cosa de fer ring ring o cridar: és molt millor sentir-se ridícul que no pas sentir-se atropellat. A les botigues de Barcelona (2003) es poden trobar timbres per uns 3 euros.

3. Alentiu, reduïu la velocitat.

Si no podeu aconseguir contacte visual amb el conductor (en especial de nit), alentiu prou la velocitat com per poder-vos aturar del tot si us cal. Pot ser empipador, però és ben millor que ser atropellat.

4. Poseu-vos més a l'esquerra.

Segurament esteu acostumats a circular ben enganxat a la vorera, perquè us preocupa que us envesteixin per darrere. Però el conductor del cotxe que s'acosta per la dreta mira la carretera per veure si hi ha trànsit, no mira pas cap a la vorera ni l'àrea adjacent, sinó que mira al MIG del carril, buscant altres cotxes. Com més a l'esquerra us poseu, és més probable que el conductor us vegi. I té un altre avantatge: si el conductor no us veu i comença a sortir, podreu anar-vos-en ENCARA MÉS cap a l'esquerra, o podreu fer una accelerada i escapar-vos del xoc, o encara rodar per sobre del seu capó si fa una frenada. Resumint, així tenim més possibilitats. I és que si us quedeu enganxats a la dreta i us surt un cotxe, l'única possibilitat serà envestir la porta del conductor.

És clar que hi ha una pega. Circular enganxat a la dreta ens fa invisibles als encreuaments per als conductors que ens vénen per davant. Però circular cap a l'esquerra ens exposa als cotxes que ens vénen per darrere.

La nostra posició al carril variarà segons com sigui d'ample el carrer, si hi ha gaire cotxes, com van de ràpids, si passen gaire prop nostre, i si som gaire lluny del pròxim encreuament.

En carrers ràpids i amb pocs carrers travessers circularem més a la dreta, en carrers lents amb molts travessers circularem més cap a l'esquerra.

Col·lisió de tipus #2: La porta que s'obre

Un conductor obre la porta al davant vostre, i l'envestiu directes si no us podeu aturar a temps. Si teniu sort, el conductor surt del cotxe abans que xoqueu amb la porta. Així almenys tindreu el plaer d'envestir-lo en persona i la seva carn tova us farà de coixí per amortir el vostre impacte.

Com evitar aquest accident:

Circuleu més a l'esquerra.

Circuleu prou apartats per l'esquerra com per no xocar amb cap porta que s'obri per sorpresa. Potser no us fa gràcia circular tan al mig del carril que els cotxes no us puguin avançar fàcilment. Però si es va enganxat a la dreta és MOLT més probable xocar amb una porta que s'obre que no pas ser envestit per darrere per un cotxe que us pot veure clarament.

Col·lisió de tipus #3: El semàfor vermell

Us atureu al costat d'un cotxe que espera davant del semàfor vermell o un senyal STOP, i el conductor no us pot veure. Quan el semàfor es posa verd, avanceu, i ell gira cap a la dreta i se us tira al damunt. Fins i tot un cotxe petit us pot fer molt mal, però aquest accident és més perillós si es tracta d'un bus o una furgoneta. En aquest cas, el radi de gir és molt més tancat a les rodes de darrere que a les de davant, i encara que freneu us pot esclafar.

Com evitar aquest accident:

No us atureu a la zona cega.

Poseu-vos DARRERE el cotxe i no a la seva dreta com mostra la figura. Això us fa visibles al trànsit des de tots els costats. És impossible que el cotxe darrere vostre no us vegi si us té ben a davant.

Una altra opció és aturar-se al punt A que s'indica a la figura (on el primer conductor us pot veure), o al punt B, darrere el primer cotxe per tal que no us giri al damunt, i el conductor del segon cotxe us pugui veure. No serveix de res evitar posar-se a la dreta del primer cotxe per quedar a la dreta del segon. Qualsevol dels dos cotxes us pot fer mal.

Si trieu el punt A, engegueu ràpidament en posar-se verd el semàfor. No espereu a saber si el cotxe girarà o no a la dreta. Si sou al punt A i vol girar, els esteu tallant el pas. Perquè us heu posat al punt A si no éreu a punt de sortir corrents? Quan el semàfor es posi verd, engegueu i ràpid (però assegureu-vos que els cotxes del carrer travesser no se salten el semàfor vermell).

Si preferiu el punt B, quan el semàfor canvia a verd NO avanceu el cotxe de davant -- quedeu-vos al darrere, perquè podria girar a la dreta en qualsevol moment. O, si no gira a la dreta pel carrer, pot girar per entrar en un gual o un aparcament. No us refieu que els cotxes faran senyals intermitents. Sovint no en fan. Assumiu que un cotxe pot girar a la dreta en qualsevol moment. (MAI avanceu un altre vehicle per la seva dreta!) Intenteu mantenir-vos ben al davant del cotxe de darrere fins passada la intersecció, perquè també us pot girar al damunt.

Malgrat que no us encoratgem a saltar-vos els semàfors, cal notar que és més segur saltar-se'l si no hi ha trànsit, que no pas esperar-se en pla legal al costat dret d'un cotxe, perquè se us tiri al damunt tan bon punt es posi verd. La conclusió no és pas que heu de violar la llei, sinó que correu perill d'accidents encara que respecteu la llei.

Per cert, aneu amb molt de compte quan passeu al costat de cotxes aturats a la dreta quan us acosteu a un semàfor vermell. Correu el risc que s'obri una porta per deixar sortir un passatger, o que us atropelli un cotxe que sobtadament decideix ficar-se en una plaça d'aparcament a la dreta.

Col·lisió de tipus #4: El gir a la dreta

Un cotxe us avança i intenta girar a la dreta per davant vostre, o directe contra vosaltres. Els conductors es pensen que no aneu gaire ràpid perquè aneu amb bicicleta, així que no s'adonen que no tenen prou temps per poder-vos avançar.

Fins i tot si us trobeu que heu de cremar els frens per evitar el xoc, sovint els conductors ni s'adonaran que hagin fet res malament.

Aquest tipus de col·lisió és molt difícil d'evitar perquè típicament no et veus venir el cotxe fins l'últim moment i perquè no el pots esquivar.

(A Barcelona, aquest és el cas del carril bici de Diputació als encreuaments amb carrers que pugen, com Urgell o Calàbria. La millor solució sembla ser esperar el semàfor passant al davant gairebé fins al carrer travesser per sortir els primers quan es posa el semàfor verd per a nosaltres. Així no estarem al mig del camí dels cotxes que volen girar cap a la dreta amunt.)

Com evitar aquest accident:

1. No circuleu per les voreres.

Quan baixeu de la vorera per creuar el carrer no sou visibles per als conductors que giren. Us esteu arriscant a ser atropellats.

Per a Barcelona, almenys, convé afegir que sí que es pot circular per les voreres si són amples i tenen visibilitat (vegeu NormativaBcn), però que cal alentir i vigilar molt a l'hora de creuar els carrers, sobretot si ens hem embalat venint per un carril bici d'aquests pintats sobre les voreres. (En particular, a Barcelona, són especialment perillosos els semàfors dels carrils bici pintats de Diagonal o Gran Via)

2. Circuleu ocupant el centre del carril.

Si ocupeu tot el carril és més difícil que els conductors intentin avançar-vos per tallar-vos el pas o girar contra vosaltres. Igualment, us convé circular pel centre del carril o del carrer si no és prou ample perquè un cotxe us pugui avançar prou separat i amb seguretat (vegeu NormativaBcn). (En carrers estrets, com a Gràcia o Sants, convé circular pel mig de la calçada i no deixar-se avançar. Si no ho veieu clar o us trobeu més trànsit del que us esperàveu, millor que baixeu de la bici i us aparteu a la vorera per deixar-los passar.)

Ocupar tot el carril no us ha d'amoinar pas: no us caldria si els cotxes no representessin una amenaça per a la vostra vida, sigui per tallar-vos el pas, sigui per girar contra vosaltres, sigui per passar-vos de massa a prop.

La posició al carril és comenta amb més detall més avall.

3. Mireu pel mirall retrovisor (o gireu-vos per mirar enrere) abans d'arribar a l'encreuament.

Assegureu-vos de mirar ben abans d'arribar a l'encreuament: quan esteu passant pel mig de l'encreuament necessiteu concentrar la vostra atenció en el que teniu davant.

Si encara no teniu mirall retrovisor, us convé posar-vos-en un. A les botigues de Barcelona (2003) es poden trobar miralls retrovisors per uns 3 euros.

Col·lisió de tipus #5: El gir a la dreta, 2a part

Esteu avançant per la dreta un cotxe que va a poc a poc (o potser una altra bici), quan inesperadament l'altre gira cap a la dreta contra vosaltres per entrar en un carrer lateral, un gual, o un aparcament.

Com evitar aquest accident:

1. No avanceu per la dreta.

Aquest cas és molt fàcil d'evitar. N'hi ha prou amb no avançar cap vehicle per la dreta. Si un vehicle al davant vostre va massa lent, alentiu també vosaltres al seu darrere. En algun moment ja accelerarà. Si no, avanceu-lo per l'esquerra quan us sembli prou segur.

Quan avanceu un altre ciclista per la seva esquerra, aviseu-lo "per l'esquerra" abans de començar a passar-lo, per tal que no es mogui sobtadament cap a l'esquerra i xoqui amb vosaltres. (És clar que és molt menys probable que es desplaci sense mirar cap a l'esquerra, on podria envestir-lo un cotxe, que no pas cap a la dreta). Si l'altre ciclista circula massa cap a l'esquerra com per poder-lo avançar amb seguretat per l'esquerra, llavors aviseu-lo "per la dreta" abans de passar-lo per la dreta.

Si en un semàfor hi ha parats uns quants cotxes, podeu intentar passar-los amb prudència, però recordeu que algú pot sortir per la dreta d'un cotxe inesperadament i obrir-vos una porta al davant dels nassos. A més, si avanceu per la dreta i el trànsit es comença a moure inesperadament podríeu patir un xoc de Tipus #3: El semàfor vermell

Quan esteu seguint un vehicle lent, circuleu al seu darrere, no pas a la zona cega just a la seva dreta. Fins i tot si no esteu avançant el cotxe per la dreta, hi podríeu xocar si gira de sobte cap a la dreta. Per això, manteniu la distància per poder frenar amb temps si el cotxe gira.

2. Mireu cap enrere abans de girar a la dreta.

Aquesta és la manera d'evitar xocar amb els ciclistes que no respectin els consells per al Tipus #1: L'encreuament a la dreta de més amunt, i que us intentaran avançar per la dreta. Per això, abans de girar cap a la dreta cal mirar cap enrere per assegurar-se que no hi ha un altre ciclista intentant avançar-nos.

(Recordeu també que altres ciclistes us podrien aparèixer per darrere venint de la vorera quan vosaltres sou a la calçada.)

Encara que la culpa sigui de l'altre ciclista, per intentar avançar-vos per la dreta quan gireu cap a la dreta, si xoqueu, l'accident no serà pas menys dolorós.

Col·lisió de tipus #6: L'encreuament a l'esquerra

Un cotxe que ve cap a vosaltres intenta girar a la seva esquerra per davant vostre, o directe contra vosaltres. Aquest cas és semblant al Tipus #1: L'encreuament a la dreta, més amunt.

Com evitar aquest accident:

1. No circuleu per les voreres.

Quan baixeu de la vorera per creuar el carrer no sou visibles per als conductors que giren. Us esteu arriscant a ser atropellats.

Per a Barcelona, almenys, convé afegir que sí que es pot circular per les voreres si són amples i tenen visibilitat (vegeu NormativaBcn), però que cal alentir i vigilar molt a l'hora de creuar els carrers, sobretot si ens hem embalat venint per un carril bici d'aquests pintats sobre les voreres. (En particular, a Barcelona, són especialment perillosos els semàfors dels carrils bici pintats de Diagonal o Gran Via)

2. Poseu-vos un llum de posició al davant de la bicicleta.

Si circuleu de nit heu de dur un llum frontal: ho diuen les normes de circulació. A les botigues de Barcelona (2003) es poden trobar llums pilot blancs (per davant) per uns 9 euros.

3. Porteu roba amb elements reflectants, fins i tot de dia també és recomanable.

A les botigues de Barcelona es poden trobar bandes reflectants amb velcro per collar a les mànigues o a les cames. Són discretes i fàcils de desar plegades.

De dia, per a Barcelona, es podria afegir: perdeu la vergonya i porteu visible alguna peça de roba de colors vius (vermell viu, taronja llampant, groc rabiós, verd fosforescent) encara que només us la poseu per anar en bicicleta. Encara que no siguin reflectants serà més fàcil que us vegin venir.

4. Alentiu, reduïu la velocitat.

Si no podeu aconseguir contacte visual amb el conductor (en especial de nit), alentiu prou la velocitat com per poder-vos aturar del tot si us cal. Pot ser empipador, però és ben millor que ser atropellat.

Col·lisió de tipus #7: L'envestida per darrere

Com qui no vol la cosa, us moveu una mica cap a l'esquerra per evitar un cotxe aparcat o algun altre obstacle en la calçada, i llavors un cotxe us envesteix per darrere.

Com evitar aquest accident:

1. Mai de la vida no us mogueu pas cap a l'esquerra sense mirar abans pel mirall retrovisor (o girar-vos per mirar enrere).

Hi ha conductors (odiosos) que avancen els ciclistes a menys d'un pam, així que si inesperadament us moveu una miqueta cap a l'esquerra us podeu posar al mig de la trajectoria d'un cotxe.

Per a Barcelona, almenys, convé afegir el cas anàleg (però diferent) el perill de les motos entrant i sortint dels carrils bici pintats a la calçada i avançant els ciclistes a pocs centímetres. Ens poden trobar que ens avancin per l'esquerra en carrils a la dreta de la calçada, com els de Diputació o de Consell de Cent, o ens avancin PER LA DRETA en carrils a l'esquerra de la calçada, com el de Tarradellas o el de Marina per sota Meridiana.

2. No entreu i sortiu del carril d'aparcament encara que no hi hagi cotxes aparcats.

Potser estareu temptats de circular pel carril d'aparcament si us trobeu que no hi ha cotxes aparcats, i tornar al carril del trànsit quan us trobeu un cotxe aparcat. Fer això us posa en perill de ser envestits per darrere. Cal circular seguint una trajectoria ben recta i dreta pel carril del trànsit.

3. Feu servir el mirall retrovisor.

Si encara no teniu mirall retrovisor, us convé posar-vos-en un. A les botigues de Barcelona (2003) es poden trobar miralls retrovisors per uns 3 euros.

Col·lisió de tipus #8: L'envestida per darrere, 2a part

Un cotxe us envesteix per darrere. Aquest cas és el que més temen molts ciclistes, però no és pas el tipus d'accident més comú (excepte potser de nit o en viatges llargs fora de zones urbanes).

Tot i així, és un dels xocs més difícils d'evitar perquè normalment no esteu mirant al vostre darrere. La millor manera d'evitar aquest xoc és circular en carrers prou amples, en carrils bici, o en carrers de circulació lenta.

La majoria d'aquests accidents passen de nit i per anar sense llums. Amb llum de dia les envestides per darrere són poc freqüents.

Com evitar aquest accident:

1. Poseu-vos un llum de posició al darrere de la bicicleta.

Si circuleu de nit heu de dur un llum vermell intermitent al darrere.

A les botigues de Barcelona (2003) es poden trobar llums pilot vermells (per darrere) per uns 9 euros, amb diferents tipus d'intermitències, i solen portar piles AA que us duraran mesos.

Si no ens heu de fer cas de res més, almenys feu-nos cas en això: si circuleu de nit poseu-vos un llum vermell intermitent al darrere.

2. Trieu carrers amb carrils amples.

Circuleu per carrers amb carrils prou amples per encabir sobradament un cotxe i una bicicleta l'un al costat de l'altra. Així els cotxes embalats us poden avançar i no xocar amb vosaltres encara que no hagin vist que hi éreu!

3. Trieu carrers lents.

Com més a poc a poc vagin els cotxes, més temps tindran els conductors per a veure-us. Es pot creuar la ciutat circulant per carrers de poc trànsit. Estudieu-vos com fer-ho en els vostres itineraris més habituals. Per exemple, a Barcelona són especialment indicats els carrerons de Sants, Gràcia, etc.

4. Feu servir carrerons els caps de setmana.

És molt més arriscat circular el divendres o dissabte a la nit (o les vigílies de festa etc.) perquè us podeu trobar conduint gent que ha begut. Si circuleu una nit de cap de setmana o vigília assegureu-vos de circulant per carrers lents i de poc trànsit, i evitar els carrers principals on puguin fer carreres els conductors beguts.

5. Feu servir el mirall retrovisor.

Si us sembla que un cotxe no us ha vist, millor que baixeu de la bici i us aparteu a la vorera per deixar-los passar.

Si encara no teniu mirall retrovisor, us convé posar-vos-en un. A les botigues de Barcelona (2003) es poden trobar miralls retrovisors per uns 3 euros.

Quan t'acostumes a circular amb mirall retrovisor et preguntes com abans has pogut passar sense: amb mirall saps què tens al darrere i et sents molt més segur.

6. No us arrambeu massa a les corbes quan gireu.

Això us semblarà poc intuïtiu, però us convé deixar prou espai entre vosaltres i la corba. D'aquesta manera tindreu un marge de moviment si veieu pel mirall que us ve al damunt un altre vehicle des del darrere. A més, si us arrambeu massa a la corba quan gireu és més probable que se us creui per la dreta un conductor que no us hagi vist.

Col·lisió de tipus #9: El pas de vianants

Esteu circulant per la vorera i creueu el carrer per un pas de vianants, i un cotxe gira a la dreta, directe contra vosaltres. Els cotxes no s'esperen una bicicleta al pas de vianants, així que heu de ser MOLT cautelosos per evitar aquest accident.

Com evitar aquest accident:

1. Poseu-vos un llum de posició al davant de la bicicleta.

Si circuleu de nit heu de dur un llum frontal: ho diuen les normes de circulació. A les botigues de Barcelona (2003) es poden trobar llums pilot blancs (per davant) per uns 9 euros.

2. Alentiu, reduïu la velocitat.

Alentiu prou la velocitat com per poder-vos aturar del tot si us cal.

3. No circuleu per les voreres.

Travessar carrers entre voreres pot ser una maniobra perillosa. Us poden atropellar tant si us vénen per la dreta com per l'esquerra, i també els cotxes que surtin de guals o aparcaments. Aquests accidents són difícils d'evitar, un bon motiu per no circular per les voreres.

Un altre motiu per no circular per les voreres és que resulteu un perill per als vianants. Les bicicletes són una amenaça per als vianants tal com els cotxes són una amenaça per a vosaltres. Per això, si circuleu per les voreres, feu-ho a poc a poc i amb EXTREMADA atenció, ESPECIALMENT quan travesseu carrers de vorera a vorera.

A Barcelona, malgrat que hi ha molts carrils bici integrats a les voreres i que circular per les voreres amples és legal, aquestes situacions de perill sovintegen, com hem dit, als carrils de Diagonal o Gran Via, i són una de les moltes raons per les quals els ciclistes reclamem carrils segregats i no integrats als espais de vianants.

Col·lisió de tipus #10: En direcció contrària

Circuleu en direcció contrària (contra el trànsit, per la banda esquerra del carrer). Un cotxe gira des d'un carrer lateral, un gual, o un aparcament, i se us tira al damunt. No us ha vist perquè en girar ell mirava cap a la seva esquerra, d'on li podia venir el trànsit, no pas cap a la seva dreta. No s'esperava ningú venint-li de la vostra direcció.

Encara pitjor, us pot envestir frontalment un cotxe que ve pel vostre carrer, però en la direcció correcta. Aquest encara té menys temps per veure-us perqué avanceu cap a ell, i a més, la vostra velocitat se suma a la seva. I si hi topeu, serà molt pitjor que en el cas anterior.

Com evitar aquest accident:

No circuleu en direcció contrària. Circuleu sempre en la mateixa direcció que el trànsit.

Circular de cara al trànsit, en direcció contrària, pot semblar una bona idea perquè així es veuen els cotxes que ens vénen de cara, però no és pas una bona idea. Per aquestes raons:

1. Els cotxes que surten de carrers laterals, guals, o aparcaments (per davant vostre i per l'esquerra), que estan girant a la dreta per entrar al vostre carrer, no esperen trànsit venint-los de cara en direcció contrària. No us veuran i us envestiran.

2. Com us ho fareu per girar a la dreta?

3. Els cotxes se us acosten a més velocitat.

Si aneu a 15 Km/h, un cotxe que us vingui pel darrere a 35 Km/h us abastarà a 20 Km/h (35 - 15). Però si aneu en direcció contrària, llavors el mateix cotxe se us acosta a 50 Km/h (35 + 15), que és més del doble de ràpid! Com que us acosteu l'un a l'altre molt més de pressa, tant vosaltres com el conductor del cotxe tindreu molt menys temps per reaccionar. I si hi ha un xoc, els seus efectes seran molt pitjors!

4. Circular en direcció contrària és il·legal i us poden multar.

Hi ha estudis que mostren que un 25% dels accidents es produeixen per ciclistes que circulen contra-direcció.

Altres consells generals

Eviteu els carrers amb molt de trànsit

Un dels errors més greus de la gent quan comença a circular amb bicicleta és seguir els mateixos itineraris que fan servir quan van en cotxe. Generalment és millor agafar els carrers amb menys cotxes i circulació més lenta.

I és clar que els ciclistes tenen dret a circular pels carrers, però això no és pas gaire consolació quan ja t'han atropellat.

Si us apreneu bé els vostres itineraris veureu que es pot arribar a la majoria de llocs passant per carrerons de barri més trànquils (i a Barcelona combinant-los amb carrils bici expressament marcats) i evitant els carrers de més trànsit.

Enceneu els llums

Massa evident? Llavors com és que tants ciclistes de nit circulen sense llums? A les botigues de Barcelona (2003) es poden trobar llums pilot vermells (per darrere) o blancs (per davant) per uns 9 euros cadascun.

Els més adequats són els llums basats en diodes LED perquè consumeixen les piles molt a poc a poc i duren molt, millor que no pas els basats en bombetes d'incandescència que es mengen les piles en unes hores.

Hi ha models pensats especialment per poder-se collar en diferents parts d'una bicicleta.

Circuleu com si fóssiu invisibles

Assumiu que els conductors no saben que hi sou i circuleu de manera que no us atropellin encara que no us hagin vist. No es tracta de ser invisibles, sinó de fer irrellevant si els cotxes ens han vist o no.

Si circuleu de manera que els cotxes us han de veure per poder-vos evitar (per exemple, frenant o canviant de carril) això vol dir que ben segur que us atropellaran si no us veuen. Però si us manteniu fora del seu camí llavors no us atropellaran pas, ni encara que no hagin vist que hi éreu.

En carrers o carreteres amb trànsit molt ràpid, els cotxes se us apropen tan de pressa que tenen menys temps per veure-us. És clar que hauríeu d'evitar les vies ràpides sempre que pogueu, si no és que hi ha prou espai sobrer com perquè una bicicleta i un cotxe puguin passar plegats i ben amples. Si hi ha prou espai, a les carreteres ràpides podeu intentar practicar la invisibilitat circulant arrambats a la dreta. Si passeu prou apartats com per no ocupar la part per on passen els cotxes, us passaran de llarg sense tocar-vos i possiblement sense haver-vos vist tampoc. (Diria que aquesta part és irreal per a Barcelona. Per exemple, ficar-se amb la bicicleta al carrer Aragó en hora punta és la manera més segura de fer venir corrents els del 061 Urgències).

Un altre exemple: és una bona idea assenyalar un gir a l'esquerra, però encara és una idea millor girar a l'esquerra en el lloc i el moment que no hi hagi cap cotxe al vostre darrere que us pugui envestir mentre gireu. Us podríeu aturar al mig del carrer amb el braç esquerre aixecat enfora, esperant per a girar, i esperant que els cotxes de darrere us vegin i s'aturin. Però si no us veuen llavors tindreu un problema.

És clar que no defensem pas que us salteu els semàfors en vermell, però si sou la mena de persona que ho fa, almenys apliqueu el principi d'invisibilitat si decidiu saltar-vos un semàfor en concret: si jo fos invisible, em podria envestir algun vehicle que passés? Si la resposta és , llavors no us el salteu pas.

No obligueu mai un cotxe a frenar o alentir per evitar que xoqui amb vosaltres (tant si el semàfor és en vermell o com si no). Recordeu, quant més us refieu que els cotxes us hagin de veure perquè no us atropellin, tantes més possibilitats tindreu que us acabin atropellant.

No és que tracteu de SER invisibles, només tracteu de circular com si els cotxes no us veiessin. I és clar que VOLEU que us vegin, i fareu el possible per ajudar-los a veure-us. És per això que fareu gestos o crits als conductors que estan a punt de sortir-vos al pas, i també és per això que de nit circulareu il·luminats com si fóssiu un anunci, amb llums davant i rere.

Hi ha excepcions a circular com si fóssiu invisibles. Per exemple, sovint us caldrà ocupar tot el carril en comptes d'anar arrambats a la dreta per les raons que s'enumeren tot seguit.

Ocupeu tot el carril quan convingui

Encara que sovint preferireu circular arrambat a la dreta per mantenir-vos fora del pas del cotxes que us avancen, moltes vegades és més segur ocupar tot el carril, o almenys desplaçar-se una mica a l'esquerra

Com es tracta al cas Tipus #1: L'encreuament a la dreta de més amunt, circular una mica a l'esquerra fa més fàcil que us vegin els cotxes que vénen de carrers travessers.

També hauríeu d'ocupar tot el carril si els cotxes que us avancen us estan passant massa a prop. Posar-se al mig fa que els cotxes us vegin i els obliga o bé a alentir o bé a canviar de carril.

Si us trobeu que esteu a la mena de carrer on es fa una cua de cotxes al vostre darrere, o on els cotxes estan constament canviant de carril per a evitar-vos, probablement és que esteu al carrer equivocat i que millor que trobeu un carreró més tranquil.

A més, és perfectament legal circular pel mig del carril. La normativa de l'Ajuntament de Barcelona diu:

 Si van per la calçada, [les bicicletes] circularan preferiblement
 pel carril de la dreta, podent ocupar la part central d'aquest.
 [...]
 Tanmateix, podran circular pel carril de l'esquerra, quan les
 característiques de la via no permetin efectuar-ho pel carril
 de la dreta o per haver de girar a l'esquerra.

Enumerem algunes raons que desaconsellen circular enganxats a la dreta:

1. Els cotxes us avancen passant massa a prop.

Si el carril és massa estret perquè els cotxes us puguin avançar amb seguretat, millor posar-se més cap a l'esquerra i ocupar el centre del carril. És perillós sentir-se el zum-zum dels cotxes passant massa a prop.

2. Els cotxes estan aparcats a la banda dreta del carrer.

Si hi circuleu massa a prop podeu trobar-vos al davant una porta que s'obre per sorpresa quan algú surt d'un cotxe.

Poseu-vos més cap a l'esquerra i ocupeu el centre del carril. Vegeu més amunt el cas 2. La porta que s'obre.

3. Esteu en una zona de força trànsit i per la banda dreta hi ha molts carrers laterals, guals, o sortides d'aparcaments.

Els cotxes girant cap a l'esquerra no us veuran perquè els conductors miren si ve trànsit pel mig del carrer, no pas arrambat a una banda.

Poseu-vos més cap a l'esquerra i ocupeu el centre del carril. Vegeu més amunt el cas 1. L'encreuament a la dreta.

Si heu llegit amb atenció, haureu vist que hi ha risc tant en anar arrambat a la dreta com en ocupar tot el carril. Si volíeu una regla vàlida sempre, llàstima, no és pas tan senzill. (Però podeu aprofitar moltes de les altres idees que enumerem, que sí que funcionen sempre).

Si circuleu arrambats a la dreta, us arrisqueu a rebre un cop de porta que s'obre, i pot ser que un cotxe que us surt d'un carrer travesser no us vegi pas.

Però si ocupeu tot el carril, us arrisqueu a ser envestit si us ve pel darrere un cotxe que no us ha vist. Per fer més fàcil que us vegin quan ocupeu tot el carril, us convé anar de nit il·luminats com si fóssiu un anunci, amb llums davant i rere, i, quan sigui possible, us convé circular per carrerons trànquils, així els cotxes aniran més lents i se us acostaran per darrere més a poc a poc i amb més temps per poder-vos veure.

Afegim per a Barcelona:

Convé estudiar-se els nostres itineraris habituals i trobar les alternatives més segures. Sovint el camí més segur (i alhora més ràpid!) no és pas el camí més recte ni pels carrers més importants (on sempre hi haurà més trànsit i més semàfors).

En un encreuament de carrers grans que no coneixem convé, o bé parar-se a estudiar d'on vénen els cotxes, o bé baixar de la bicicleta i passar el lloc conflictiu a peu (guanyar dos minuts no compensa jugar-se la vida perquè t'atropelli una moto o un cotxe que no t'esperaves ni ells a tu tampoc).

I repetint amb altres paraules el que ja s'ha dit més amunt: Si no tenim visibilitat cal no refiar-se ni dels semàfors ni de les prioritats de pas. Si ens envesteix una moto o un taxista i ens fa miques, no ens farà cap servei saber que nosaltres teníem el verd o el dret de pas (com a molt en podran fer un epitafi).

Enumerem una vegada més els accessoris imprescindibles, que es poden trobar a les botigues de Barcelona (preus orientatius 2003):

 • Timbre, obligatori, per uns 3 euros
 • Llum pilot vermell intermitent (per darrere), imprescindible, per uns 9 euros
 • Llum pilot blanc (per davant), obligatori, per uns 9 euros
 • Bandes reflectants amb velcro, molt recomanables, diversos preus
 • Mirall retrovisor, per uns 3 euros

Accidents amb ciclistes

Segons les Series Estadísticas Accidentes 2002 de la Dirección General de Tràfico, l'any 2002 a tot Espanya en accidents de trànsit van resultar ferits 2.082 ciclistes, 1.270 d'aquests en zona urbana (en accidents de circulació de qualsevol mena en total van resultar ferides 134.789 persones, 62.122 d'aquestes en zona urbana), i van resultar morts 96 ciclistes, 18 d'aquests en zona urbana (en accidents de circulació de qualsevol mena en total van resultar mortes 4.571 persones, 569 d'aquestes en zona urbana)

Espanya / 2002 / TOTALFeritsMorts
Amb bicicleta2.082 = 1.54%96 = 2.10%
TOTAL134.7894.571
Espanya / 2002 / ZONA URBANAFeritsMorts
Amb bicicleta1.270 = 2.04%18 = 3.16%
TOTAL62.122569
 ?? no he trobat estadístiques desglossades per ciclistes
  o ciclistes urbans per Barcelona ciutat o Catalunya
 ?? convindria buscar-ne també per Europa,
  seria interessant fer comparacions amb països més ciclistes
  com Dinamarca, Holanda, Bèlgica, o UK.

Gràcies per llegir-nos, i vigileu!

Com evitar accidents amb bicicleta és traducció i adaptació (copyleft 2003 bici.wiki) del text How to Not Get Hit by Cars de Michael Bluejay (c) 2000.

L'autor original permet la reproducció total o parcial sempre que es citi la font i no és publiqui amb finalitat de lucre.


Comentaris

- 20 Oct 2003 13:59

Vaig contactar amb els del document original, i hi han afegit l'enllaç a la nostra versió catalana
des de http://BicycleSafe.com/index.html

primat plegable - 03 Set 2003 23:18

...buenu, ja veieu que encara està a mitges, vaig fent i en algun moment l'acabaré, però el que
interessaria és adaptar-lo a Barcelona afegir-hi la vostra visió del tema. Animeu-vos, va.

Eduard - 03 Set 2003 15:47

Felicitats per la traducció! És una eina molt útil per als usuaris.

| Veure comentaris | Afegir comentari | Modificar text | Versions anteriors | Referències | Semblants | Enllaçada des de | Enllaça cap a | Vota pàgina
| Actualitzada: 23 Oct 11:34 | Modificacions: 47 | Visites: 210 | Vots: 0


   Totes les paraules    També en comentaris
copyleft 2003 Ningú en especial
Les opinions expressades pels participants no coincideixen necessàriament amb les dels administradors