SVT.SE - Till förstasidan på svt.se SVTs blomma - Till förstasidan på svt.se
Samhälle
om svt about svt hjälp kontakta oss
Uppdrag granskning
Start | Tidigare program | Reportrar | Om Uppdrag granskning | Forum | Uppdraget
Svartstädare i Västerås. Foto: SVT.
Svartstädningen pågår för fullt
REPORTAGE: Tre år efter att en svart städhärva uppdagades i Västerås pågår verksamheten för fullt. Och Uppdrag Granskning kan avslöja att städningen också gjordes hos polisen och högt uppsatta jurister.

Karin Larsson är arbetsledare på en städfirma i Västerås. Firman är liten, har 70 kunder och fem anställda i stan. De anställda är försäkrade, tjänar upp till 90 kronor timmen, har rätt till både sjukpenning och pension. Därför blir firmans städning dyrare än svartstädning.
- Svartjobben är idag ett stort problem, säger hon.

Det var för drygt tre år sen som en svart städhärva avslöjades i Västerås. Ett stort antal Västeråsfamiljer köpte svartstädning av polska kvinnor. En kvinna i 50-årsåldern, bosatt i Västerås, pekades ut som hjärnan bakom ligan, något hon nekade till.

Beata Bak är från Polen men bor i Sverige. Hon städar vitt idag men var en av dem som då städade svart.
- Jag tror att om jag inte behövde för min handikappade son så hade jag inte kommit hit.
Förresten varje kvinna som kommer hit tvingas för att hon har ekonomiska problem, säger hon.
Var ni aldrig rädda för polisen?
- Nej, vi var inte rädda för polisen eftersom vi också jobbade hos polisen.

Hon berättar att svartstädningen köptes av personer också i det svenska rättsväsendet.
- Det var inte bara polisen, det var också Skattemyndigheten, och alla var nöjda med oss. Nu förstår jag inte varför de inte säger att de öppnade dörrarna för oss.

I Göteborg har nyligen två olika städhärvor avslöjats. Åke Andersson vid gränspolisen har utrett en av de två. Unga polska kvinnor har städat svart åt ett 70-tal Göteborgsfamiljer i flera år.
En polsk kvinna, bosatt i Sverige, misstänks vara deras arbetsgivare. När polisen kom för att hämta henne till förhör försökte hon via balkongen göra sig av med sin bokföring med namn och adress på alla städkunder. I registret fanns ett 70-tal personer, bland annat en före detta chefsåklagare.

Ytterligare en härva har avslöjats, en litauisk kvinna har städat åt nära 20 familjer.
Fyra av dem dömdes i tingsrätten att betala upp till 38 000 kronor för brott mot utlänningslagen, de hade anställt arbetskraft som saknade arbetstillstånd. Åke Andersson ser allvarligt på svartjobben av flera skäl.
- Vad händer med städerskan om hon ställer sig på en pall, slår sig, skadas livshotande. Vem betalar hennes skador? undrar han.

Nästan alla förnekar att de köpt svartstädning men Uppdrag Granskning har hittat en familj som vågar prata öppet om svartjobb. Deras polska städerska är just klar med sitt arbete. Familjen ställer upp
för att de tröttnat på den svenska dubbelmoralen.
- Vi tycker att det är så fruktansvärt mycket hyckleri, ändå finns det 800 000 personer i Sverige som använder sig av svarta tjänster, säger Micael Edler, företagare precis som hustrun Tina.

För att visa att svartstädningen fortfarande pågår i stor skala har Uppdrag Gransknings reportrar skuggat flera städerskor under deras arbetspass. Vi har filmat hur de åker till olika hem och hur de städar.
Men ställda inför dessa uppgifter nekar köparna i alla fall.

Urzula Urbanek är en av dem som städade svart för några år sen. I dag berättar hon att hon bland annat städade hos två av Västerås höga jurister.
- Om de visste att det var svart? De visste säkert, pengar i handen och inget kvitto, berättar hon.

Drygt ett år efter avslöjandet av svartstädningen visade Västmanlands Läns Tidning att städningen bara fortsatte. Nu, två år senare, är verksamheten i full gång. Vad gör då polisen? Ingenting.
- Nej, det är ingen aktuell prioriterad verksamhet, inte prioriterad från någon sida. Varför inte? Det finns många andra områden som är prioriterade. Så är det i dagsläget, säger Carina Lundén hos Västeråspolisen.

Och i praktiken verkar det nu riskfritt att köpa svart städning. De skattebrott som görs i varje hem är så små att myndigheterna inte gör nåt åt dem och försöken i Göteborg nyligen att stoppa svartjobb med utlänningslagen har misslyckats.
De städkunder som fälldes i tingsrätt friades i hovrätten de är inga arbetsgivare.
Begrepp som arbetstagare och arbetsgivare är i dag oklara och snabbutreds just nu av regeringen.

Beata Bak bor kvar i Västerås, Hon försöker städa vitt, har egen firma, varierar taxan, lägger moms på priset och betalar skatt.
Men hon har hård konkurrens från de av hennes vänner som fortsätter med svartstädningen.
 
REPORTRAR: Karin Jonsson och Nicke Nordmark
FOTO: Hans Dahlberg, Ulf Fransson
REDIGERING: Britta Nordström
Text: PETER BAGGE
Tidigare säsonger
Våren 2004:
Hösten 2003:
Våren 2003:
Ännu äldre reportage (arkivet är inte komplett):
Sök program
Skriv ett eller flera ord!
Kontakta oss
Skicka tips, ris eller ros!
Ämne:
Text:
Namn:
E-post:
  
© svt.se 2004 Ansvarig utgivare: Nils Hanson Kontakt: granskning@svt.se Redaktör: Peter Bagge