Navigeringslist
SR Pressinformation
Pressinformation v.07 Uppdaterat: 03-02-14 Kl.13:51
Hämta filerna direkt


Hämta bild:
p1barn.jpg
Hämta text

Astrids illustratörer – Ingrid Vang Nyman, Ilon Wikland och Björn Berg
P1 måndag 10 februari kl 14.03, repris 11/2 kl 18.15
Vem kan egentligen tänka på böckerna om Pippi Långstrump, Karlsson på taket eller Emil i Lönneberga utan att tydliga bilder dyker upp i huvudet? För nog är det så att bilderna som ackompanjerat Astrid Lindgrens texter präglat vår uppfattning av så gott som alla Astrids sagofigurer. Bilder som i lika hög grad som texterna tillhör vårat gemensamma kulturarv. Hur starkt präglade vi är av dessa illustrationer har inte minst märkts i alla de filmatiseringar som gjorts genom åren, där många av figurerna och miljöerna är plagiat av originalbilderna.
Själv har Astrid Lindgren sagt så här: ”Varje författare som har turen att få en kongenial tecknare till sin bok står i evig tacksamhetsskuld till den tecknaren. Jag står i evig tacksamhetsskuld till Ingrid Vang Nyman, Ilon Wikland och Björn Berg.”
Barnkulturradion porträtterar dessa tre tecknare som betytt så mycket för den höga kvalitén inom svensk barnboksutgivning. Ilon Wikland och Björn Berg intervjuas i sina hem och Ingrid Vang Nymans liv som för tidigt tog slut 1959 försöker vi återge genom andras minnesbilder. Dessutom är såväl Ingrid Vang Nymans som Ilon Wiklands bilder nu aktuella i varsin pågående utställning som Barnkulturradion också har besökt.
Redaktörer: Cecilia Blomberg, Maarja Talgre och Mats Arvidsson.

Bildtext: Omslag till boken Alla mina barn, Rabén & Sjögren, P1 kl 14.03.


Hämta bild:
P2veck.jpg
Hämta text

Veckans artist: Claudio Arrau
P2 måndag 10 februari kl 19.15
Pianisten Claudio Arrau föddes 1903 i Chile och studerade bland annat i Berlin. Han turnerade över hela världen och gästade Sverige flera gånger med början 1926. Han var också pedagog och kammarmusiker, en mångsidig interpret, som blev uppmärksammad kanske mest för sina Bach- och Chopintolkningar. Bland hans många skivinspelningar kan nämnas samtliga pianokonserter av Beethoven. Mest påfallande i hans pianospel är klarheten och klangrikedomen.
Denna vecka görs Claudio Arrau varje dag i P2 kl 19.15 och dessutom på många andra tider.

Bildtext: Pianisten Claudio Arrau är Veckans artist i P2. Foto. SVT bild.


Hämta bild:
P2mitt.jpg
Hämta text

Mitt i Musiken
P2 måndag 10 februari kl 15.00
Sedan 1972 spelar de 12 cellisterna ur Berlinfilharmonikerna i en egen kammarensemble som heter just "De 12 cellisterna". På senare tid har de gett ut två CD-skivor med amerikansk musik: South American Getaway och "'Round Midnight". Här ger de 12 männen sig i kast med musik av Heitor Villa-Lobos, Piazolla, Burt Bacharach, Duke Ellington, Leonard Bernstein, negro spirituals, Glenn Miller och Thelonius Monk. Georg Faust är ledare för gruppen. Birgitta Tollan mötte honom i Berlins legendariska konserthus Philharmonie, där han berättar varför det är svårt att spela Ellingtons komplicerade stycke "Caravan". Dessutom för han fram det obevisade påståendet att kvinnor och män spelar helt olika. Detta anför han som skäl till att ingen kvinna ännu fått anställning i varken "De 12 cellisterna", eller i cellosektionen hos Berlinfilharmonikerna.

Bildtext: "De 12 cellisterna" intervjuas av Birgitta Tollan i Mitt i musiken.


Hämta bild:
P3conf.jpg
Hämta text

P3 Live med Confusions
P3 måndag 10 februari kl 21.03
Sundsvalls popstoltheter i P3 Live! I höstas lyckades The Confusions med bragden att toppa MTV Up North i flera veckor med videon till singeln "The Pilot" från sin fjärde fullängdare, "Trampoline". Under hösten gjorde de flera bejublade spelningar runt om i Sverige. Självklart dök de upp i hemstaden Sundsvall också. På hemmaarenan Pipeline rockade de loss i sina vita kläder, mitt under den mörkaste förkylningstiden. The show must go on... Just i dagarna släpps "Tonight", singel nummer två från "Trampoline". Både den och "The Pilot" får vi självklart höra i kvällens program. Missa inte ett varmt och poppigt The Confusions i en inspelning från Pipeline i Sundsvall den 23 november - P3 Live ikväll 21.03!

Bildtext: Ikväll hör vi Confusions i P3 Live.
Foto: Johan Markusson


Hämta bild:
P4spor.jpg
Hämta text

Friidrottstema i kvällens Sportextra: Vad står vi inför 2003?
P4 måndag 10 februari kl 19.15
Nu står Carolina, Kajsa och friidrottens övriga EM-stjärnor inför nästa utmaning. Hur skall Sveriges stora framgångsvåg kunna fortsätta även under en VM-säsong?
Ikväll ägnas en stor del av Radiosportens kvällsprogram åt friidrott. Hör flera av de mest folkkära stjärnorna och experten Miro Zalar om vad som nu krävs.
Producenter är Radiosportens Tommy Åström och Bengt Skött.

Bildtext: Friidrottstema i Sportextra – om nya utmaningar med Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist (bild) mfl år 2003, P4, måndag kl. 19.15. (Foto: Micke Grönberg)Hämta bild:
p1samt.jpg
Hämta text

Samtal pågår
P1 tisdag 11 februari kl 09.35, repris 15/2 kl 18.15
”Sofia” är 20 år och bergstark i sin övertygelse om att hon har rätt till ett eget vuxet liv. För sin frihet är hon beredd till mycket, även om det innebär konflikter med en far som ständigt står i vägen för hennes rörelsefrihet.
När Fadime mördades för drygt ett år sedan blev hon för första gången riktigt ordentligt rädd. Insåg att samma öde kanske väntade henne. Men trots hot om att bli våldtagen ja, tom mördad har hon fortsatt att slå sig fri. Nu har hon utbildning, arbete och vill bara en sak - flytta hemifrån. Men inte till priset av skyddat boende och förlorad kontakt med familjen.
Men så en dag fick hon bara nog. Fattade mod och rymde hemifrån. Då hände något avgörande.
Hör ”Sofias” berättelse i Samtal pågår. Producent Anja Thorkelsson-Lindahl.

Bildtext: Samtal pågår med ”Sofia”, P1 kl 09.35. (Foto: Anja Thorkelsson-Lindahl)


Hämta bild:
p1bokf.jpg
Hämta text

Bokfönstret: Houellebecq - moralist eller provokatör?
P1 tisdag 11 februari kl 14.03, repris 12/2 kl 18.15
Ett debattprogram om författaren till raderna: ”På tunnelbanestationen Sèvres-Babylone såg jag ett märkligt klotter: ’Gud ville ha olikheter, inte orättvisor’. Jag undrade hur den som skrivit det kunde vara så insatt i Guds avsikter.”
Medverkande: Kulturredaktören Malin Krutmeijer samt kritikerna Malin Ullgren och Malte Persson. Debattledare: Thomas Lunderquist.

Bildtext: Tre kritiker debatterar den kontroversielle franska författaren Michel Houellebecq, P1 kl 14.03. (Foto: Pierre Ferbos).


Hämta bild:
P2musi.jpg
Hämta text

musikpunktnu
P2 tisdag 11 februari kl 19.30
Under en vecka i september 2002 träffades tio tonsättare från hela världen i Stockholm för att träffa sina kolleger Magnus Lindberg, Pär Lindgren och Bent Sørensen och att arbeta med slagverksensemblen Kroumata och slagverkssolisterna Niklas Brommare, Jonas Larsson och Mika Takehara. P2 sänder ikväll en konsert från denna Stockholm International Composition Course 2002 med musik av Paul Mealor, Marianthi Paplexandri-Alexandri, S. Pat Simmerud, Paula Calderone och Pär Lindgren.
Slagverkssolister. Niklas Brommare och Mika Takehara.

Bildtext: Slagverkssolisten Mika Takehara spelar i P2. Foto. Johan Ljungström.


Hämta bild:
P3paat.jpg
Hämta text

P3 Live med Paatos
P3 tisdag 11 februari kl 21.03

Bildtext: Kvällens P3 Live-band är Paatos.


Hämta bild:
P4jatt.jpg
Hämta text

Barnradion: Jätten i Råberget
P4 tisdag 11 februari kl 19.03
I Råberget bor Jätten. Strax intill bor häxorna Hesa Mesa och Gorma Storma.
Jätten är förstås jättestor och har en hink i pannan. Han gillar marängswisch, konstiga apparater och häxorna.
Följ med till Råberget och hör vad som hände när Jätten blev rädd för att somna och när Gorma Storma försvann in i Hesa Mesas näsa på jakt efter pärlor.
Sju nyskrivna avsnitt av - och med - Jan Wolf-Watz, med start på tisdag 11 februari kl. 19.03 i P4.

Bildtext: Följ med till Råberget och hör vad som hände när Jätten blev rädd för att somna, Barnradion, P4, tisdag kl 19.03.Hämta bild:
p1keep.jpg
Hämta text

Vikten av mystik och sexuell ambivalens inom popmusiken
P1 onsdag 12 februari kl 14.03, repris13/2 kl 18.15
Mystik är en av popmusikens viktigaste beståndsdelar. Fascinationen för pop har aldrig enbart handlat om tonerna som kommer ut ur högtalarna. Myterna som omger musiken och artisterna är minst lika viktiga. Det ämne som skapar de bästa myterna och det största intresset för artisterna är sex. Finns dessutom något tveeggat eller ambivalent så blir det extra intressant.
Många artister har haft kreativa toppar under sina mest androgyna perioder och många andra har på ett cyniskt sätt utnyttjat en gay image för att verka mer spännande. Flera har kommit ut ur garderoben antingen som homo eller hetero, och blivit tråkiga.
David Bowie, The Arks Ola Salo, Take Thats Howard Donald, den brittiske journalisten och författaren Richard Smith och Suedes Brett Anderson berättar om sina erfarenheter.
Ett program av Anna Swantesson och Anna Karlsson.

Bildtext: Mystik och sexuell ambivalens inom popmusiken, P1 kl 14.03.


Hämta bild:
p1mors.jpg
Hämta text

Morsesignalerna
P1 onsdag 12 februari kl 14.30, repris 13/2 kl 18.15
The Beatles har gjort det. Oasis, the Clash, norska schlagerdrottningen Nora Brockstedt, Kraftwerk – de har använt morsesignaler i sin musik. Ibland är det dolda budskap. Men oftast betyder inte signalerna ett dugg. Eller gör de det? Kan de långa och korta signalerna betyda något utan att göra det?
Den före detta ubåtstelegrafisten Tor Billgren utforskar de långa och korta signalerna i musiken och i vardagen, bland annat med författaren och tillika före detta telegrafisten Jan Henrik Swahn.

Bildtext: Norsk radiotelegrafist, P1 kl 14.30, (Foto: SVTBild)


Hämta bild:
p1coli.jpg
Hämta text

Living Room - med Colin Nutley och Kristofer Åström
Onsdag 12 februari P1, kl 21.03
Den 28 februari har Colin Nutleys nya film, Paradiset, premiär men redan ikväll kan du höra Nutley berätta om film och kommande projekt när han gästar UR:s engelska talkshow Living Room.
Jill Höjeberg dyker också upp, hon har öppnat sitt hem för förföljda och hotade unga kvinnor. En vardagshjälte som fick det första stipendiet ur Fadime Sahindals minnesfond.
Dessutom blir det nyskriven sång till gitarr av Kristofer Åström: One Good Moment från hans kommande EP. Programledare är som vanligt Keith Foster.

Bildtext: Filmaren Colin Nutleys gästar Keith Foster och UR:s engelska talkshow Living Room. Där berättar Colin bl.a. om sin nya film Paradiset, P1 kl 21.03.
(Foto: Erik Amkoff/UR. Får endast användas i samband med detta program)


Hämta bild:
P2radi.jpg
Hämta text

Konsert med Radiokören
P2 onsdag 12 februari kl 12.05
När Alfred Schnittke började på musikkonservatoriet i Moskva 1953 gick det inte att t ex få låna Stravinskys Eldfågeln ur biblioteket, och det gick heller inte att lyssna på verk av Stravinsky, Bartók eller Schönberg utan särskilt tillstånd. Men när förhållandena ändrades i Sovjetunionen under 1960-talet, kom Schnittke i kontakt med den avantgardistiska musiken och kunde introducera kompositörer som Berio och Ligeti. 1963 uruppfördes hans första verk, men eftersom hans musik på många sätt var kontroversiell, blev han utesluten ur den sovjetiska tonsättarföreningen. Trots detta kunde han försörja sig genom att komponera scenmusik och filmmusik (ca 60 filmer). I början på 70-talet blev han tonsättare på heltid, och hans verk har sedan dess uppmärksammats mycket. Flera s k tonsättarveckor i Sverige har ägnats åt Alfred Schnittke och hans musik, och han anses av många vara den främste företrädaren för rysk musik efter Sjostakovitj.
P2 sänder Alfred Schnittkes Konsert för kör med Radiokören under ledning av Eric Ericson.

Bildtext: P2 sänder Konsert för kör av Alfred Schnittke med Radiokören. Foto: Andreas Carlsbecker.

Hämta text

Resonans
P2 onsdag 12 februari kl 19.30
Behövs det speciella barnkonserter? Hur når man bäst unga musiklyssnare och hur behåller man dem? Dessa ämnen diskuteras i kvällens resonans. Medverkande: Hasse Lindgren, handläggare Statens Kulturråd, Mats Lindström, tonsättare, Per Sjöberg, musiker och producent samt Lennart Stenkvist planeringschef Berwaldhallen. Programledare: Marie Vesterholm. Producent: Maria Eby von Zweigbergk. Programmet ingår i Öronaböj! P2:s barnveckor, som pågår just nu.


Hämta text

Samisk Hamlet i is och snö
P1 torsdag 13 februari kl 09.35, repris 15/2 kl 22.05 och 16/2 kl 07.30
I kulturen.se hör vi röster från Beaivvàs Sàmi teaters världspremiär på samiska i Ice Globe Theater av snö och is i Jukkasjärvi. Beaivvas är hemmahörande i Kautokeino i Nordnorge och är vana vid extrema värderleksförhållanden när de utövar sin teaterkonst.
Resultatet är konstnärligt mycket spännande och oerhört vacker och uttrycksfullt. Scenografi, kostym skapar en säregen atmosfär. Replikerna bokstavligen ”ryker” ur munnen på skådespelarna i den stränga kylan.

Hämta text

Klippt & skuret: Om att alltid le med stängd mun
P1 torsdag 13 februari kl 14.03, repris 16/2 kl 13.50 och 17/2 kl 18.15
Kroppen min heter den norska filmaren Margreth Olins prisbelönade och mycket uppmärksammade dokumentärfilm. Den är ett självporträtt om hur framför allt andra kvinnors kommentarer påverkat hennes självbild, ända sen barndomen. Hur en katalog av oförrätter införlivas med den egna personligheten. Aldrig använda sandaler. Hålla in magen. Aldrig le så att tänderna syns. Vad gör såna här värderingar med oss? Kan det privata också vara politiskt? Nu ska Margreth Olin göra en Dogumentär utifrån Lars von Triers nya dogmer för dokumentärfilm. Katarina Wikars träffade henne.


Hämta bild:
p1kult.jpg
Hämta text

Med Gandhi som motkraft
P1 torsdag 13 februari kl 14.15, repris 17/2 kl 18.25
I denna våldsamma tid, dyker plötsligt Gandhi upp igen. I höstas släppte den norske filosofen Arne Naess en uppmärksammad biografi över Gandhi, och nyligen placerade regissören Tom Fjordefalk honom på scenen, i sin Malmö-uppsättning av Macbeth. Men fungerar Gandhi som motkraft, också till vår tids våld? Fredrik Pålsson ställer frågan i dagens kulturradio.

Bildtext:
Fungerar Gandhi som motkraft, också till vår tids våld? P1 kl 14.15. (Foto: SVTBild)


Hämta bild:
P2lisz.jpg
Hämta text

Förmiddag med Franz Liszt
P2 torsdag 13 februari kl 11.00
Förmiddagen i P2 ägnas åt musik av Franz Liszt. Denne gigant i Europas musikliv under 1800-talet inledde sin karriär som pianist, men blev också en av de mest betydande tonsättarna. Under Liszts inflytande blev Weimar ett centrum för den tidens moderna tyska musik. Han dirigerade operor av Verdi, Berlioz, Donizetti och – inte minst – skyddslingen Wagner (Tannhäuser och uruppförandet av Lohengrin). Hans dotter Cosima var gift med Wagner.
På programmet: Prometeus, symfonisk dikt, Två sakrala körsånger och Pianosonat h-moll.

Bildtext: Förmiddagen i P2 ägnas musik av Franz Liszt.

Hämta text

Jazzradion: Robert Nordmarks trio
P2 torsdag 13 februari kl 21.00
Direkt från jazzklubb Studion i Umeå sänder P2 en konsert med Robert Nordmarks trio. Saxofonisten Robert Nordmark har spelat i många kända grupper, bl.a. i Fredrik Norén Band i början av nittiotalet och är numera en trogen medarbetare i Hector Bingerts Latin Lover Big Band. 1998 bildade han Robert Nordmark Sextet. Gruppens repertoar omfattar allt från känsliga, melodiska ballader till tempofyllda låtar med suggestiva rytmer. Robert Nordmarks fem medmusiker, som samtliga tillhör toppskiktet, har stor individuell frihet som de hanterar med den äran. Trumpetaren och harmonikonstnären Gustavo Bergalli sätter extra färg på Roberts arrangemang och Daniel Karlsson, som växlar mellan piano och elpiano, hanterar båda med teknisk briljans och gränslös fantasi. Christian Sperings flexibla, drivande bas och Sebastian Voeglers ömsom eldfängda ömsom effektivt stödjande trumspel fulländar konstellationen.


Hämta bild:
P3sons.jpg
Hämta text

P3 Live med Sons of Cyrus
P3 torsdag 13 februari kl 21.03

Bildtext: Kvällens P3 Live gästas av Sons of Cyrus.


Hämta bild:
P4radi.jpg
Hämta text

Ska Fredrik Nyberg äntligen ta en medalj i ett stort mästerskap?
P4 torsdag 13 februari kl 09.25 och 13.03
Den svenske 33-åringen har massor av erfarenhet från VM och OS, men bättre än fyra har han aldrig kommit. Årets säsong har varit en missräkning för honom, och en vurpa just före jul gjorde inte saken bättre. Nu har han kunnat träna ordentligt och hanget i St Moritz passar också vårt svenska hopp.
Men favoriten i herrarnas slalom heter Michael von Grünigen, regerande världsmästare och grenens suverän under en följd av år.
Lyssna på Radiosporten i P4 på torsdag kl. 09.25 när första åket av herrarnas storslalom startar i alpina VM. Andra åket sänds kl. 13.03.
Mats Dahlberg är på plats i St Moritz för att kommentera.

Bildtext: Lyssna på Radiosporten när Mats Dahlberg kommenterar herrarnas storslalom i VM i St. Moritz, P4 09.25 och 13.03. (Foto: Daniel Boo)


Hämta text

Fråga Barnen!
P1 fredag 14 februari kl 11.03, repris 16/2 kl 18.00
Välkomna till telefonväkteriet Fråga Barnen där vuxna får ställa frågor till vår barnpanel direkt i studion! Tel: 08-24 15 00. Programledare Johan Thorstenson. Panelen består av fem barn och ungdomar från 7 - 14 år: My Palm, Jasmin Snäll-Vasquez, Pascal och Emma Rocque-Roivainen och Salman Shawkat.
Frågan är fri för alla vuxna som vill veta vad vår barnpanel tycker om olika saker.
Fråga Barnens telefonsluss är redo kl.10.00 att ta emot dina frågor!

Hämta text

Islam som utmaning inom EU
P1 fredag 14 februari kl 15.03, repris kl 20.03 och 15/2 kl 17.00
Frågan om islam och väst väcker starka känslor, inte minst i ljuset av den 11 september, Irakkrisen, invandringen till Europa och Turkiets eventuella EU-medlemskap. Debatten tycks vara särskilt livlig i vårt grannland Danmark. Nyligen utkom en antologi med ett antal debattinlägg med den förre domprosten Poul E. Andersen i Odense som redaktör. I boken hävdas att den muslimska invandringen är en växande utmaning inom EU eftersom muslimernas bristande integration har med den egna religionsuppfattningen att göra.


Hämta bild:
p1fred.jpg
Hämta text

Kulturfredag - premiär för nytt program!
P1 fredag 14 februari kl 18.15, repris 16/2 kl 13.05
Kulturfredag är ett nytt direktsänt program från kulturredaktionen med aktuell debatt, undersökande kulturjournalistik, fördjupad kritik och otyglade infall.
Ambitionen är att minska klaustrofobin; mer av hela världen, mer samhälle och mer glamour. Frågor som kanske får svar: Vem bestämmer vem som ska få tillgång till ett bibliotek?
Vad händer i kulturlivet i Colombia? Vad är egentligen fluxus? Och dessutom; säkra vintips för fredagskvällen från redaktionens gjutjärnsreporter.
Missa inte premiären av Kulturfredag!

Bildtext: Karsten Thurfjell, Karin Magnusson och Louise Epstein, P1 kl 18.15. (Foto: Sören Vilks/SR)


Hämta bild:
P2kons.jpg
Hämta text

Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester
P2 fredag 14 februari kl 19.30
Direkt från Berwaldhallen i Stockholm sänder P2 en konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Esa-Pekka Salonen. På programmet musik av Hector Berlioz: Kunglig jakt och storm ur ”Trojanerna”, Scherzo och kärleksscen ur ”Romeo och Julia” och Symphonie fantastique.
Berlioz är en av de viktigaste franska tonsättarna i början av 1800-talet. Han blev föregångare
inom den radikala grenen av romantiken, den som utvecklade programmusiken, musik som handlar om något, som beskriver skeenden, platser eller andra utommusikaliska företeelser. För honom var det inte viktigt med form, han rättade formen efter det han ville förmedla i sina verk. Uttrycket var allt. Därför befinner sig så många av hans verk "mellan stolarna", det var en av orsakerna till att samtiden inte förstod sig på honom, de tyckte hans musik var excentrisk och inkorrekt. Det mesta Berlioz komponerade är för orkester. Han skrev fem operor, fyra symfonier och en mängd annan orkestermusik, körverk och sånger.

Bildtext: Esa-Pekka Salonen dirigerar Sveriges Radios Symfoniorkester i direktsändning från Berwaldhallen. Foto: Sören Vilks.


Hämta bild:
P3marc.jpg
Hämta text

Topplistan
P3 fredag 14 februari kl 20.03

Bildtext: Marcus Stridsberg är programledare för Topplistan i P3.
Foto: Sören Vilks/SR


Hämta bild:
P4kala.jpg
Hämta text

Kikki, Bettan & Lotta-special i Kalas på fredag!
P4 fredag 14 februari kl 19.15-24.00
Vår vana trogen tar vi reda på vd som hände sedan med artisterna från gränslandet mellan 70- och 80-tal – minns du Hansa band?
Att Martin Timell är en händig man vet vi – men vad väljer han för skivor när han är vår gästdiscjockey?
Vi tittar också till förberedelserna inför Melodifestivalen i Jönköping och så avslutar Kalas med ett specialprogram med Kikki, Bettan och Lotta. Sammanlagt har nämligen tjejerna varit med ett 20-tal gånger i melodifestivalsammanhang - säkert något slags rekord! Förra året blev det succé i Sverige med låten "Vem e´ de´ du vill ha?" – och i år deltar dom tillsammans i den norska melodifestivalen!
Kalas sänds varje fredagskväll i P4 mellan 19.15 och 24.00. Kikki, Bettan och Lotta träffar du 22.30 och fram till midnatt!

Bildtext: P4-programmet Kalas bjuder på ett specialprogram med Kikki, Bettan och Lotta, fredag kl. 19.15-24.00. (Foto: Oscar Mattsson)Hämta bild:
p1inte.jpg
Hämta text

Dokumentärredaktionen: Inte som andra
P1 lördag 15 februari kl 14.03, repris 23/2 kl 20.03 och 3/3 kl 00.00
Han ansågs dum i huvudet, hade svårt att knyta skorna och stirrade ibland rätt in i väggen. I mellanstadiet hade han en förstående lärare, men högstadiet kallar han själv för ”skammens år”. Där blev han mobbad för att han inte var som de andra och han vantrivdes. Tommy Hagman betedde sig underligt i andras ögon, men det kom att dröja ända tills han blev 28 år innan han fick sin diagnos: han lider av ett medfött funktionshinder som heter Aspbergers syndrom och hans berättelse handlar om ett stor utanförskap eftersom de enklaste sysslor är nästintill oöverkomliga, som t ex att åka buss ensam, eller att göra något som strider mot ett inrutat mönster. I Tommys fall var det hans mor som stod för tryggheten och kontinuiteten.
Mikael Gunnarsson och Nicklas Tollesson har träffat Tommy Hagman åtskilliga gånger för att ta del av hans historia, och de får också höra Tommy berätta om de tragiska omständigheterna kring sin mammas död, en olyckshändelse han själv blev vittne till.
I programmet medverkar också Tommys mellanstadielärare och hans kurator.

Bildtext: Tommy Hagmans skaparhörna hemma i Surte. Tommy har skapat en egen värld befolkad av kaniner. Genom teckningar ger han omvärlden en inblick av hur det ser ut där. (Foto: Nicklas Tollesson)

Hämta text

Kvartssamtalet med etikprofessorn Göran Bexell
P1 lördag 15 februari kl 17.30, repris kl 21.03
Den nye rektorn för Lunds universitet, etikprofessorn Göran Bexell, medverkar i dagens Kvartssamtalet. Bexell vill slåss för universitetets idé och grundläggande värden och varnar för ”de små stegens tyranni”, där det ena begränsande beslutet efter det andra så småningom leder till en förlorad själ.
I sin forskning har han länge sysslat med global etik. Den 11 september förändrade mycket, och han tycker att i rädslan för att skapa konflikter mellan religiösa grupper har religionernas teori och praktik kommit för lindrigt undan i debatten.


Hämta bild:
p1kvar.jpg
Hämta text

Short stories - ny novellserie
P1 lördag 15 februari kl 21.20, repris 16/2 kl 07.03 och 17/2 kl 11.35
I kulturredaktionens nya novellserie, Short stories: Små texter om stora känslor, läser författaren Gunilla Linn Persson sin text ”Kvarteret 70-tal” ur ”Det handlar om kärlek”.
Seriens första novell sänds i dag - i nära anslutning till Alla hjärtans dag.
Novellen handlar om kärlek i unga hjärtan; om stora känslor när man just fyllt tio.
Om den här berättelsen skrev Magnus William-Olsson följande i Aftonbladet ”...starkast är nog ändå Gunilla Linn Perssons Kvarteret 70-tal som undersöker den tragiskt ofullbordade ungdomskärlekens betydelse för det fortsatta livet”.
Alla är välkomna att föreslå och önska sig en passionsnovell för uppläsning i radio.

Bildtext: Gunilla Linn Persson läser sin novell ”Kvarteret 70-tal”, P1 kl 21.20 (Foto: Leif Bjärnling)

Hämta text

Musikal: Sånt e livet med Pest-Ester och Slang-Bella
P2 lördag 15 februari kl 16.45
Musikalreportaget från 1600-talets Stockholm fortsätter med en tur på stan där Slang-Bella (alla är tokiga i henne) ivrigt uppvaktas av Grill-Petter, och nere i hamnen, Skeppsbron, bland alla segelfartyg där det lastas järn, koppar och tjära, spelas också dansmusik som alla känner igen i dag - som psalm!
Slang-Bella berättar att hon varit croupier på en Finlands-färja som hette Vaasaa som sjönk. Hon berättar varför och här får också kanonkulan i huset vid
Stortorget sin förklaring. Depprockaren John Lennon-McCartney spelar Tårarnas Musik.
Grill-Petter gör bort sig men är glad ändå.
Del tre av fem.


Hämta bild:
P2donj.jpg
Hämta text

Don Juan
P2 lördag 15 februari kl 19.25
Direkt från Metropolitanoperan i New York sänder P2 Wolfgang Amadeus Mozarts opera Don Juan. ibland andra Peter Mattei, Sondar Radvanovsky, Melanie Diener och Anna Netrebko. Dirigent: Sylvain Camberling.
Sommaren 1998 gjorde Peter Mattei huvudrollen i Peter Brooks kritikerrosade uppsättning av Mozarts opera Don Juan. Hans naturliga sätt att förena sång med agerande charmade både publik och kritiker. Peter Mattei hade sitt genombrott 1991 i Daniel Börtz Backanterna på Kungliga Operan i Stockholm. Han är en mångsidig sångare som gärna sjunger romanser och oratorier förutom opera. Idag får vi alltså höra honom sjunga huvudrollen som Don Juan i direktsändning från Metropolitan.

Bildtext: Peter Mattei sjung en av huvudrollerna i operan Don Juan av Mozart direkt från Metropolitanoperan i New York.


Hämta bild:
P3demo.jpg
Hämta text

P3 Demo
P3 lördag 15 febaruari kl 19.03

Bildtext: Pelle Gustafsson bjuder på ny, okontrakterad musik i P3 Demo.
Foto: Sören Vilks/SR


Hämta bild:
P4radi.jpg
Hämta text

Anja Pärsson eller Janica Kostelic – vem vinner damernas slalom vid VM i St Morits?
P4 lördag 15 februari kl 09.55 och 12.55
Dom båda har delat på segrarna i den alpina Världscupen. Och Anja har övertaget efter sin suveräna svit med tre världscupvinster inför VM. Den 21-åriga svenskan är regerande världsmästarinna, ett år yngre kroatiskan tog OS-guldet förra året.
Duellen i den schweiziska aristokratorten St Moritz kan bli en riktig rysare, en klassiker där duon ändå får se upp. Slalom är en chanssport med små marginaler och plats för överraskningar.
Radiosportens Mats Dahlberg refererar damernas slalom på lördag, P4 kl. 09.55 och 12.55.

Bildtext: Mats Dahlberg är på plats i alpina VM i St. Moritz för att kommentera damernas slalom, P4 09.55 och 12.55. (Foto: Daniel Boo)


Hämta bild:
P40307.jpg
Hämta text

Melodikrysset nr 7
P4 lördag 15 februari kl 11.03 (obs tiden!)
Anders Eldeman och en musikalisk lek för hela familjen.


Hämta bild:
P4melo.jpg
Hämta text

Hör tävlingsbidragen i Melodifestivalen först i P4!
P4 lördag 15 februari kl 14.03
P4 sänder hela den stjärnspäckade Melodifestivalturnén, med start i Jönköping ikväll! Carolina Norén presenterar melodierna och som vanligt hör du tävlingsbidragen exklusivt och först i P4 mellan 14.03 och 15.00. Du får en snabbguide vilka artisterna är och det är direkt efter programmet som den landsomfattande omröstningen startar: kl. 14.03.
Reporter på plats i kulisserna i Tipshallen Elmia i Jönköping är Hasse Pettersson och P4 sänder hela den stjärnspäckade Melodifestivalturnén.
Du kan maila till melodifestivalen@sr.se.

Bildtext: Carolina Norén presenterar tävlingsbidragen i Melodifestivalen, som du hör först i P4, lördag kl. 14-15. (Foto: Johan Ljungström)


Hämta bild:
P4melo.jpg
Hämta text

Melodifestivalen 2003 från Jönköping
P4 lördag 15 februari kl 20.03
Strömmen kan gå, du kan ha fastnat i en bilkö eller du kanske vill öka din upplevelse genom att titta på TV:s bilder och lyssna på radions ljud - då är P4:s ocensurerade sändning av tävlingen ditt givna val att avrunda melodifestivalhelgen med.
Vi sänder tills det inte finns något kvar att bevaka och platsen är Tipshallen Elmia i Jönköping och Carolina Norén är vår programledare.
TV:s programledare är Mark Levengood som ikväll har sällskap av Melodifestivalveteranerna Lena Philipsson och Charlotte Nilsson.

Bildtext: Carolina Norén är som vanligt presentatör i P4 av Melodifestivalen från Jönköping, kvalomgång nr 1, lördag kl. 20.03. (Foto: Johan Ljungström)


Hämta text

Boken i örat
P1 söndag 16 februari kl 08.05, repris kl 18.30 och 21/2 kl 09.35
Skurkar gillar nog inte barn. För om inte barn fanns och kunde rycka in när de korkade vuxenpoliserna kört fast, hade nog många brott förblivit olösta. Tack för det Kalle Blomkvist, Kajsa, Tord och de andra Betongrosorna! Tack LasseMajas detektivbyrå, Tvilling- och Petrinideckarna och många fler. Möt några av dem i uppläsningar ur böckerna idag. Ett program av Magnus Berg.

Hämta text

Utan dej - en mässa om sorg och solidaritet
P1 söndag 16 februari kl 11.00
Utan dej är titeln på en sång skriven av Mikael Wiehe. Han medverkar tillsammans med kören Saltstänk i dagens gudstjänst som sänds från Annedalskyrkan i Göteborg. Det blir också flera andra sånger signerade Mikael Wiehe som belyser dagens tema.
Kontraktsprosten Bengt Inghammar ger oss sina tankar och reflektioner och komminister Anna Cöster leder gudstjänsten som handlar om livsfrågor och tro och om sorg och solidaritet.

Hämta text

Filosofiska rummet
P1 söndag 16 februari kl 17.00, repris 21/2 kl 21.03
Behövs det en ny våg av religionskritik i det mångreligiösa Sverige? Kyrkan har genom åren blivit hårt kritiserad för kvinnoprästmotstånd och synen på homosexuella. Men även Islam, ortodox kristendom och judendom kan ibland vara källor till värderingar som utmanar det sekulära moderna Sverige.
I Filosofiska rummet diskuteras om religionen har blivit en kritkfri zon. Medverkande är filosofen Tomas Anderberg, författaren och journalisten Göran Rosenberg, idéhistorikern Mohammad Fazlhashemi och prästen Annika Borg.
Programledare är Peter Sandberg och producent Catharina Vestin.


Hämta bild:
p1varg.jpg
Hämta text

Tre över sju
Söndag 16 februari P1, kl 19.03
Kraas, kraas, kraas ... isborren äter sig långsamt genom den tjocka isen. Här ska pimplas! Calle har lämnat UR-husvagnen och slagit sig ner mitt ute på isen. Mysigt, men var är fisken?
UR:s Tre över sju bjuder också på del 3 av Ragnar Hovlands filosofiska berättelse "Små tygdjur vet så lite". Nu har de avglömda gosedjuren Alfred och Samuel lyckats ta sig ut ur det övergivna huset. Men var är allt det gröna på träden och var är bäcken? Ingenting är sig likt från Förr i världen. Varför? Jo, för att det inte länge är Förr i Världen ...
I rollerna: Bert-Åke Varg, Tobias Theorell och Erika Höghede. Produktion: Sari Eliasson och Micke Olsson.
Lyssna också på andra delen i Helen Ardelius barndokumentärserie "Gud och jag".
Producent: Susanne Skog.

Bildtext:
Tobias Theorell och Bert Åke Varg hörs i UR:s Tre över sju. De bjuder på del 3 av Ragnar Hovlands filosofiska berättelse "Små tygdjur vet så lite".
Dessutom blir det pimpelfiske ..., P1 kl 19.03.
(Foto: Erik Amkoff/UR. Får endast användas i samband med denna serie)

Hämta text

Folkmuzak och ökenmusik i Klingan
P2 söndag 16 februari kl 11.00
På det pyttelilla skivbolaget Häpna ger man ut skivor med improviserad ljudkonst, folkmuzak på Hammondorgel och ljudet av dallrande luft i läskflaskor. Det alternativa entusiastbolaget Häpna tilltalar ”ett världsomspännande nät av freaks”, säger en av grundarna, Johan Berthling. För den här typen av musik är Internet en livsnödvändighet, eftersom vanliga skivaffärer inte bryr sig nämnvärt. I Klingan samtalar Urban Göransson med Johan Berthling. I övrigt i programmet musik från några artister som belönats med BBC Radio 3’s World Music Awards, och visuellt laddad ökenmusik med Calexico.


Hämta bild:
P2spel.jpg
Hämta text

Spel i tvåan: Glimtar från Umeå kammarmusikfestival
P2 söndag 16 februari kl 19.00
Under sommaren spelar P2 in konserter under ett antal festivaler landet runt. En av dem är Umeå kammarmusikfestival, som i år ville belysa frågor om musikens förändringar och vägskäl och begrepp som kvalitet och personliga värderingar.
Dagens axplock i P2 från sommarens festival innehåller bland annat glimtar från en lunchkonsert med gitarristen Göran Söllscher och cellisten Mats Rondin. Bland många andra får vi också höra Symfoniorkestern vid Norrlandsoperan under ledning av Kristian Järvi.

Bildtext: Göran Söllscher spelar från Umeå Kammarmusikfestival.

Hämta text

Petra Nielsen i närbild
P4 söndag 16 februari kl 15.03
Hon är en av få svenskar som fått chansen att agera på Broadway i New York. Hennes mor är skådespelerska och fadern uppbär en ungersk adelstitel.
Det handlar om musikalstjärnan Petra Nielsen i P4 på söndag kl. 15.03.
Kent Finell har träffat denna hyllade sångerska och skådespelare. I programmet berättar hon om sin barndom och uppväxt men ger också pikanta bilder ur sitt liv. Bland annat om hur hon greps av polisen för att kört moped berusad. Hon förklarar också varför hon ställde upp på nakenbilder i en kvällstidning.


Hämta bild:
P4live.jpg
Hämta text

P4 Live med Angélique Kidjo
P4 söndag 16 februari kl 20.03
Angélique Kidjo är en av afropopens megastjärnor och hon kommer från Benin men gör en elektrisk, hårdsvängande afropop med starka doser funk och soul. Angélique slog igenom på allvar med albumet "Ayé" 1994 och har alltsedan dess tillhört dom stora megastjärnorna.
Ni möter Angélique Kidjo i P4 Live i en inspelning från Södra Teatern i Stockholm.

Bildtext: Angélique Kidjo är en av afropopens megastjärnor – i P4 Live på söndag kl. 20.03 (Foto: Sonymusic)


Copyright © 2003 Sveriges Radio anki@stab.sr.se