SVT.SE - Till förstasidan på svt.se SVTs blomma - Till förstasidan på svt.se
Samhälle
om svt about svt hjälp kontakta oss
Start | Tidigare program | Tema | Redaktion | Om Uppdrag granskning | Forum | Uppdraget
Merit Wager: Foto: SVT
-Det är fullständigt groteskt att instruera människor att försöka begå ett falskt självmord, eller förgifta sina barn och skapa historier, säger flyktingombudet Merit Wager. Foto: SVT
Om flyktingadvokater som uppmanar klienter att ljuga
Allt fler söker asyl i Sverige samtidigt som det har blivit mycket svårare att få stanna. För den som har fått avslag både på ansökan och överklagan återstår att begära asyl av humanitära skäl, det vill säga att åberopa att en avvisning eller utvisning vore omänsklig. Men redan nödställda flyktingar riskerar att falla i händerna på flyktingadvokater som lurar dem. Uppdrag gransknings reporter Carl Larsson har träffat människor som vittnar om hur de hört advokater uppmana flyktingar att luras och förvärra sin situation, till och med att fejka självmord som enda vägen till uppehållstillstånd.

Vi möter asylsökande Adem Fejzic som berättar att känner till advokater som förmedlar kontakter till läkare och psykiatriker som man inte behöver träffa för att få intyg om psykisk ohälsa. Han berättar också hur advokaterna dessutom instruerar asylsökande hur de ska simulera psykisk sjukdom. Adem Fejzic har sin bild klar:
 
- Har man pengarna kan man få stanna i Sverige. Då kan man köpa uppehållstillstånd, en advokat och intygen, säger han.
 
Advokater och jurister som arbetar som ombud för flyktingar får ersättning från Migrationsverket när flyktingen gör sin första ansökan. Även för överklagan till Utlänningsnämnden får advokater och jurister ersättning. Vanligast är dock att flyktingen får nej på sin ansökan och också nej på överklagan. Då återstår bara möjligheten att få stanna på grund av humanitära skäl. Och vid dessa nya ansökningar måste advokater och jurister betalas av flyktingarna själva.

Uppdrag gransknings reporter Carl Larsson har träffat flera människor som vittnar om liknande saker som Adem berättar: hur de hört advokater uppmana flyktingar att ta med ett rep och gå ut i skogen, hur advokaten sa till dem att ta tabletter och på så sätt fejka ett självmord. Hur advokater också förmedlar kontakt med psykologer som mot betalning skriver ut starka intyg utan att träffa sina patienter.

I en stad i södra Sverige bor Maria med sina två barn. För att få uppehållstillstånd rådde hennes advokat henne att gå till en psykolog.
 
- Han sa att det vore bra om jag var på psyket i några dagar. Jag frågade hur jag skulle komma till sjukhuset. Han sa att för att komma dit måste jag göra något, hoppa från ett fönster eller svälja tabletter, berättar hon.
 
Maria svalde närmare 30 Diazepam. I efterhand minns hon bara att den minsta av barnen grät och ropade mamma dör. Hon förlorade medvetandet och vaknade på sjukhuset med 50 procents chans att överleva.
 
- Det är fullständigt groteskt att instruera människor att försöka begå ett falskt självmord, eller förgifta sina barn och skapa historier som inte stämmer. Såna ska inte få vara advokater längre, säger Merit Wager som i många år arbetat som flyktingombud och som själv bevittnat hur en jurist tog 500 kronor svart av en asylsökande för att skaffa fram papper.

På Svenska Röda Korset arbetar Victor Sifuentes som sakkunnig på utlänningslagen. Han berättar om hur biträden, advokater och jurister mot betalning förmedlar kontakter till läkare som skriver ut falska intyg om psykisk ohälsa. Han har också träffat asylsökande som berättat att de tvingats betala biträdet, jurister och advokater, trots att ersättningen redan har betalats ut av staten.
 
- Vi ger dem rådet att polisanmäla detta. Men de flesta är rädda och ändrar sig. De vågar inte anmäla eftersom ombudet är kvar tills man får uppehållstillståndet eller blir utvisad, säger Victor Sifuentes.
 
Louise Bjurwill, vice ordförande för Advokater utan gränser, har också träffat asylsökande som berättat hur deras ombud har misskött uppdraget och dessutom tagit betalt. Hon har rekommenderat dem att polisanmäla ombudet, men tror inte heller att de har vågat göra det, av rädsla att försämra sina chanser.
 
- Det är förfärligt eftersom det är människor som befinner sig i största nöd och som mår oerhört dåligt. För att hitta en väg ut ur den svåra situation de har, kan de göra i princip göra vad som helst, säger hon.
 
- Jag har sett hur asylsökande har fått betala väldigt mycket pengar till offentliga biträden. Ett fall jag minns var en familj från Syrien och Libanon som betalade förfärligt mycket pengar till ett biträde som dessutom skrev erbarmligt dåliga inlagor. Då föreslog jag att de skulle polisanmäla, berättar Louise Bjurwill.
 
Under arbetet med det här reportaget har Uppdrag granskning kommit i kontakt med ännu fler personer som berättar liknande historier. Fram träder en bild av hur advokater och jurister säljer moraliskt och lagligt tveksamma råd till en av samhällets mest utsatta grupper.
 
Uppdrag granskning utrustade Adem Fejzic med en dold kamera och bad honom gå in till en av Sveriges mest anlitade advokater när det gäller flyktingärenden. Under mötet säger advokaten att det blivit väldigt svårt att få uppehållstillstånd numera, att han i princip inte kan göra någonting utan läkarintyg.

- Ibland måste man konstruera och förvärra situationen än vad den i praktiken är. Man måste helt enkelt ljuga och säga att det är så och så...
 
Och så ger advokaten honom rådet att skicka sin 10-årige son till sjukhuset.
 
- Sedan måste också hustrun kanske aktiveras inom psykiatrin. Du måste ta dem dit akut. Det måste ha inträffat något hemma som leder till att du måste åka med dem akut.

Merit Wager reagerar starkt när hon får se inspelningen:

- Jag har hört talas om detta många, många gånger tidigare och det är fullständigt groteskt. Det är oetiskt, det är omoraliskt, det är fel.

Det går inte att säga hur omfattande problemet med oseriösa flyktingombud är, men vad vi vet är att många personer sätter sitt sista hopp till svenska advokater och jurister. Förra året sökte 33 000 personer asyl samtidigt som det har blivit mycket svårare att få stanna.
 
Den myndighet som ska ha tillsyn över de advokater och jurister som företräder flyktingarna är Migrationsverket. Förra året förordnades cirka 700 advokater som ombud i flyktingärenden. Uppdrag gransknings egen undersökning visar att det finns flera advokater som uteslutits från Advokatsamfundet men som fortfarande får uppdrag från Migrationsverket. Sammanlagt har dessa före detta advokater fått ersättning på nära 700 000 kronor de senaste två åren.

- Vi har inte uppmärksammat att de är uteslutna, säger Migrationsverkets regiondirektör Hans Emanuelsson. Det är slarv helt enkelt. Men det jag får höra nu gör ju att vi får tänka om en gång till.
 
För Adem Fejzic och hans familj slutade historien inte med ett uppehållstillstånd. Han uppmanades av advokaten att betala ytterligare pengar för att få en ny ansökan Det var Adem inte beredd att göra.
 
- I praktiken måste man begå självmord för att få stanna i Sverige, för att visa för myndigheterna att man inte har något annat val. Människor gör vad som helst för att få stanna i det här skitsystemet. Det är ingen som bryr sig om dem, varken här eller där, säger han.
 
Adem och hans familj lämnade Sverige den 11 mars och söker nu asyl i ett annat land.
 
REPORTER: Carl Larsson
RESEARCH: Fredrik Köjs, Nicke Nordmark
FOTO: Leif Nybom
KOMPLETTERANDE FOTO: Patrik Åkesson, Ove Thews, Carl Larsson
GRAFIK: Kina Lindmark
REDIGERING: Eva Lindbäck, Andreas Matti
Teresa Skeppholm
Tidigare säsonger
Hösten 2004:
Våren 2004:
Hösten 2003:
Våren 2003:
Ännu äldre reportage (arkivet är inte komplett):
Sök program
Skriv ett eller flera ord!
Kontakta oss
Skicka tips, ris eller ros!
Ämne
Text
Namn
E-post
  
© svt.se 2004 Ansvarig utgivare: Nils Hanson Kontakt: granskning@svt.se Redaktör: Peter Bagge