Til forsiden SøgSitemapAbonnementDebatLinksKontakt
Til forsiden
Nyheder
Menneskeret i Europa
 
Tema
Undervisning
Vejen hertil: Forside > Menneskeret i Europa > Domstolen > Domstolens historie Printervenlig
  Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol blev etableret i 1959. Domstolen i Strasbourg vurderer gennem et klagesystem om staterne efterlever menneskerettighederne. Domstolens afgørelser om staternes brud på Menneskerettighedskonventionen er bindende, og har gennem tiden fået stor indflydelse på udviklingen inden for menneskerettighedsområdet.

Domstolshammer

Garant for menneskerettighederne

Et menneskerettighedsdokument er i sig selv kun et stykke papir som staterne kan bestræbe sig for at overholde, eller undlade at overholde. Derfor er der til flere af disse dokumenter knyttet forskellige redskaber, fx i Europarådet og i FN, som kan bidrage til at sikre at menneskerettighederne også føres ud i livet.

Ofte overvåger såkaldte komitéer om staterne overholder menneskerettighederne. Fx besøger komitéen der er knyttet til Den europæiske konvention til forebyggelse af tortur, staterne regelmæssigt for ved selvsyn at danne sig et indtryk af situationen i landet, og aflægger derefter rapport om besøget. Staterne skal selv aflægge periodisk rapport til en komité om tilstanden på det menneskeretsområde som komitéen arbejder med. Desuden modtager en komité ofte klager fra personer der mener at staten har overtrådt den og den af hans eller hendes menneskerettigheder. Komitéens afgørelse i sagen kan ofte falde ud til fordel for klageren, men komitéen har ingen mulighed for at tvinge staten til at efterleve afgørelsen.

Den Europæiske Menneskerettighedskonvention er i en enestående position i verden i og med at der er en egentlig domstol, i Strasbourg, til at vurdere om staterne efterlever menneskerettighederne, og et redskab der skal sørge for at dommene føres ud i livet, nemlig Ministerkomitéen som repræsenterer medlemsstaternes regeringer, og som er Europarådets besluttende organ.
Læs mere her:
Europarådets historie

Kommission og Domstol - fra 1950 til 1998

Indtil 1998 bestod klagesystemet i Strasbourg af både en Menneskerettighedskommission og en Menneskerettighedsdomstol. Det var Den Europæiske Menneskerettighedskommission som i første omgang tog stilling til henvendelser fra enkeltpersoner, grupper af personer, eller organisationer der mente at staten havde overtrådt en eller flere af deres rettigheder. Det var og er en betingelse at klagerne ikke kan komme længere i det hjemlige retssystem. Alle retsinstanser i ens stat skal være prøvet før man kan klage til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Hvis Kommissionen fandt at klagen skulle tages op til egentlig sagsbehanling, det vil sige erklærede sagen for "admissible" (skal antages til behandling), forsøgte den først at mægle mellem parterne for at finde en løsning som begge kunne acceptere. Hvis ikke det lykkedes, vurderede Kommissionen om klagen skulle afvises, eller sendes videre til Domstolen.
Kommissionen kunne imidlertid også vælge at sende klagen til Ministekomitéen som så kunne beslutte hvordan sagen skulle afgøres. Ligesom Domstolens afgørelse, var også Ministerkomitéens bindende for staten. Det var også Ministerkomitéen der kontrollerede om staterne overholdt Kommissionens og Domstolens afgørelser.

Domstolen alene

Antallet af klager er vokset støt siden klagesystemet begyndte at virke. I 1960 var der 291 klager. I 1990 var der 1657, i 1996: 4758 klager, og i 1999: 8396. Fra 1. januar 1989 til 31. december 1997 modtog Kommissionen 827 klager over Danmark. Stigningen i antallet af klager kan bl.a. forklares med at flere og flere efterhånden kender til klagesystemet i Strasbourg. Desuden er der blevet mange flere medlemsstater, især i 1990'erne med opløsningen af Sovjetunionen og af Sovjetimperiet i Østeuropa. Følgen var at behandlingen af klagerne tog stadig længere tid, og Europarådet besluttede at få forretningsgangen ændret. Det er sket med vedtagelsen af den 11. protokol til konventionen - med virkning fra slutningen af 1999. Denne er indarbejdet i selve konventionen.

For at afkorte sagsbehandlingstiden er Kommissionen blevet nedlagt, og klager går herefter direkte til Domstolen. Domstolen tager sig af sagen - lige fra den indledende beslutning om hvorvidt en klage skal tages op til egentlig behandling, til den endelige dom.
Se også:
Europarådets historie

Dommerne

Antallet af dommere svarer til antallet af stater der har tilsluttet sig konventionen, dvs. at der i dag er 43 dommere. Det er medlemslandene der foreslår kandidater til dommersæderne for en seks-årig periode, og det er Den Parlamentariske Forsamling der vælger dem. Dommerne kan genansættes.
En komité på tre dommere afgør i første omgang, om sagen er grundløs. Hvis de tre dommere er enige, kan sagen afvises allerede her. De fleste af de sager som kommer videre, vil blive behandlet i kamre med syv dommere. Domstolen kan forsøge at mægle, inden den afsiger endelig dom. Sager der vedrører generelle og principielle spørgsmål, fx fortolkninger af konventionen, kan henvises til i Storkammeret der består af 17 dommere.

Domstolens afgørelser forpligter staterne

Domstolens afgørelse af om en stat har brudt en eller flere af konventionens menneskerettigheder, er bindende for staten. Domstolen kan fx idømme staten at betale en nærmere fastsat erstatning til klager, og/eller staten skal ligefrem tage skridt til at ændre på retstilstanden, fx ved at ændre en lovbestemmelse der er i strid med konventionen, eller ved at skabe en ny lovbestemmelse for at leve op til en bestemmelse i konventionen.

Ministerkomitéen skal ikke længere afgøre sager, men har beholdt den vigtige opgave at sikre at staterne fører dommene ud i livet. Staterne skal sørge for at deres lovgivning lever op til de domme, der afsiges.

Flere domme
Domstolen har indtil 2000 afsagt henved 1.600 domme, dvs. afgørelser baseret på en vurdering af om sagens kendsgerninger talte for eller imod at staten havde overtrådt en eller flere menneskerettigheder. Hvad angår andre afgørelser, vurderer Domstolen at der ikke er forhold i sagen der taler for eller imod en overtrædelse. Sådanne sager kan fx munde ud i et forlig mellem parterne, eller sagen "slettes af listen".
I ca. to tredjedele af tilfældene finder Domstolen at staten har overtrådt konventionen.

Domstolens og Kommissionens betydning for menneskerettighederne

Teksterne om Den Europæiske Menneskerettighedskonventions bestemmelser om menneskerettighederne som man kan læse på denne hjemmeside, er først og fremmest baseret på hvordan Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, og indtil 1999 Den Europæiske Menneskerettighedskommission, har fortolket bestemmelserne. Det har haft stor betydning for udviklingen af menneskerettighederne at Domstolen og Kommissionen har bestræbt sig for at fortolke konventionens bestemmelser i lyset af samfundsudviklingen og udviklingen af retsopfattelse og moralopfattelse i de enkelte medlemsstater.

Opfattelse af ret, menneske og samfund er ganske forskellig i Europarådets medlemsstater, men Domstolens og Kommissionens afgørelser har medvirket til at disse forskelle bliver mindre i og med at de to organer i deres behandling af klagesager har fastslået fælles retningslinier på forskellige områder, fx hvad man skal forstå ved en umenneskelig behandling eller straf, eller hvor vidt ytringsfriheden må strækkes, eller hvad en familie er for en størrelse.

Bibliografi om Domstolen

De tusinder af klager, og udviklingen i Domstolens og Kommissionens fortolkning og behandling af disse sager, er bl.a. beskrevet af følgende juridiske forfattere:

Den Europæiske Menneskeretskonvention kommenteret af Peer Lorenzen m.fl., Jurist- og Økonomforbundets Forlag, København 1994,

Hans Danelius: Mänskliga rättigheter i europeisk praxis. En kommentar till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, Norstedts Juridik AB, Stockholm 1998,

P. Van Dijk et al.: Theory and Practice of the European Convention on Human Rights, Kluwer Law International, The Hague 1998.

Mens den juridiske litteratur i høj grad baserer sine kommentarer til artiklerne i selve Den Europæiske Menneskerettighedskonvention på Domstolens og Kommissionens behandling og fortolkning, så er de såkaldte forklarende protokoller (explanatory reports) der er uddybende kommentar til tillægsprotokollerne, en vigtig kilde til at forstå tillægsprotokollerne til Konventionen. Her har der nemlig ikke været så mange klagesager.

TilbageTil top