M/S Stella Polaris

M/S Stella Polaris

Byggd 1927 på Götaverken i Göteborg för Det Bergenske Damskipsselskap i Norge.

Maskiner: Två dieselmotorer från Burmeister och Wain med sammanlagt 5300 hästkrafter.

Deplacement: 5750 ton. Brutto registerton: 5105.

Längd: 127 m, bredd: 15.5 m, djupgående: 6 m.

Hon tog ungefär 150 passagerare och 150 besättningsmän.

"Stella" seglade som kryssningsfartyg för Bergenske ända till 1940, då tyskarna landsteg i Norge. Då rekvirerades hon av tyskarna och användes som rekreationsfartyg för tyska ubåtsbefäl.

När kriget slutade 1945 fick hon frakta krigsfångar mellan Ryssland och Norge. På hösten 1945 togs det ganska bedagade fartyget till Göteborg för en total renovering.

Hösten 1946 började hon åter att kryssa för Bergenske och fortsatte med detta till 1951 då bokförläggare Einar Hansen i Malmö (Allhems förlag) köpte henne. Hon renoverades än en gång på Götaverken och från 1952 till 1969 seglade hon för Hansens rederi Clipper Line.

Stellas gäster bestod mest av amerikanska passagerare och hon kryssade i Västindien, i Medelhavet och på somrarna längs Norges kust och i Östersjön. Under Clipper Lines redarskap moderniserades hon ytterligare år 1954, 1965 och 1968. Tyvärr räckte inte ens den sista renoveringen för de amerikanska myndigheterna, så det blev omöjligt att driva henne med lönsamhet.

På hösten 1969 såldes hon till ett japanskt företag som byggde om henne till hotell. Idag ligger hon tryggt förtöjd vid byn Kisho Nishiura på Izu-halvön, mitt emot berget Fuji.

Stella Polaris nuvarande tillstånd kan beskådas på följande japanska hemsidor:

En längre artikel på engelska om Stella Polaris finns på The Great Ocean Liners webbplats.

Ett foto av Stella Polaris med kapten Lennart Nilssons namnteckning finns här.

Jag seglade på Stella som 2:e telegrafist åren 1965-1968.

The radio room, M/S Stella Polaris

Radiohytten på Stella Polaris

"Stella" anropar Göteborg radio

Tillbaka till min startsida

Under Clipper Lines flagga seglade också ett riktigt segelfartyg: "Flying Clipper." Jag har samlat några länkar om henne bakom denna bild: Flying Clipper

Ett dotterbolag till Clipper Line ägde ytterligare ett kryssningsfartyg "Victoria". Klicka på bilden för att komma en sida som beskriver "M/S Victoria": M/S Victoria