SVT.SE - Till förstasidan på svt.se SVTs blomma - Till förstasidan på svt.se
Nöje
om svt about svt hjälp kontakta oss
Start Bidragen Senast nytt Vinn Video Om melodifestivalen Start bidragen Senaste nytt Mello de luxe Retro Vinn Video Om melodifestivalen
om melodifestivalen
Jovan Radmoir - din ombudsman på webben! Foto: Johan Paulin.
Frågor och svar med Jovan
Jovan Radomir är inte bara Melodifestivalens programledare på webben, han är även din ombudsman här på svt.se. Så är det något du undrar över, tveka inte att ställ honom din fråga.
Ditt namn
Din e-post
Din fråga
Hur får man tag i biljetter till deltävlingarna och till Globen?
De släpptes i höstas och tog slut på några timmar. Möjligtvis kan det finnas kvar biljetter till generalrepetitionerna och har man tur kan det komma in återbudsbiljetter. Kolla på ticnet.se eller hör med biljettkontoret för den arena där tävlingen går. Det kan också finnas en möjlighet att vissa resebyråer erbjuder festivalbiljett som ett kombinationserbjudande med resa och hotell. Om du fortfarande misslyckas och inte vill gynna svartabörshajarna kan du trösta dig med att man ändå ser och hör bäst hemma i tv-soffan.
Kan man få köpa gamla festivalprogram från SVT?
Nej, men fr o m 2003 finns Melodifestival-dvd:er ute i handeln innehållande både sändningar och extramaterial. Dessutom händer det ju att de sänds i repris. 1974 års Melodifestival gick ju i repris i Minnenas Television i somras till exempel.
Jag söker texten till ett visst bidrag. Hur bär jag mig åt för att hitta den?
Om du misslyckats med att hitta den via någon sökmotor på nätet är mitt tips att besöka en välsorterad nothandlare eller rota på antikvariat.
Hur lång får en tävlingslåt vara?
Maximalt tre minuter när den framförs i tv. Inte en nanosekund längre. Men för skivversionerna av låtarna finns det inga tidsbegränsningar.
Varför får bara etablerade låtskrivare med sina låtar i festivalen?
Att skriva slagkraftiga låtar är något som ofta kräver en lång tids övning och erfarenhet. Ungefär som när man lär sig cykla eller köra bil. Etablerade låtskrivare har ju oftast musiken som levebröd och vet så att säga hur slipstenen ska dras. Det är sällan som någon helt okänd kompositör får med ett bidrag, men det händer. I år har faktiskt hela 35 av 67 upphovsmän inte varit med i tävlingen tidigare.
Hur många låtar har sammanlagt varit med i Melodifestivalen?
Det beror på hur man räknar. Räknar man antalet låtar som tävlat i någon form av tv-sänd uttagning är det 487 stycken. Räknar man till Lilla stjärna, vårt första bidrag som valdes ut internt och utan final blir det 488 och om man dessutom adderar de åtta låtar som deltog i radiosemifinalerna 1959 och 1960 blir summan 504 stycken.
Varför har SVT jokrar i startfältet?
Jokersystemet infördes under fjolåret för att ytterligare kunna bredda programmet, till exempel genom att förstärka någon underrepresenterad musikgenre.
Hur många jobbar med festivalen varje år?
I runda slängar jobbar knappt 200 personer från SVT, Ema, och de olika inblandade kommunerna med festivalen.
Jag befinner mig utomlands när finalen går, kan jag se Melodifestivalen på nätet?
Javisst, det går alldeles utmärkt. svt.se sänder såväl deltävlingarna, som Andra Chansen och finalen live på nätet.
Varför kan man inte lyssna på låtarna som gått vidare när deltävlingen är över?
Alla låtar går att höra på svt.se/mel05 mellan klockan 14.00 på deltävlingens sändningsdag och 21.30. Därefter plockas bidragen som gått vidare bort pga rättviseskäl. SVT vill inte bidra till att låtarna i de första deltävlingarna får fördelar genom att de har varit lyssningsbara på nätet under längre tid än de som kommer sist. När alla finalister är utsedda går det bra att både se och höra dem alla på Melodifestivalens webbplats.
Varför får utländska artister tävla för Sverige?
Det får de eftersom det inte finns några regler som säger något annat. Varje land beslutar själv om sina tävlingsregler. Det är ju till syvende och sist faktiskt melodierna och låtskrivarna som tävlar, även om artisterna är de som får mest uppmärksamhet. Svenska artister har ju tävlat i andra länders uttagningar. Nanne Grönvall, Ann-Louise Hanson, Lill-Babs och kristna popgruppen Charizma är bara några få exempel. Sahlene, Antique och Siw Malmkvist har t o m representerat andra länder än Sverige.
Vilka länder får vara med i ESC?
Deltagande i Eurovision Song Contest är öppet för samtliga länder vars public servicetevebolag är så kallade aktiva medlemmar i den Europeiska Radiounionen (EBU). Detta är i princip samtliga europeiska länder samt Mellanöstern och Nordafrika. Det är därför formellt asiatiska länder som Israel, Turkiet, Cypern (och i år för första gången Libanon) deltar, och 1980 blev Marocko första afrikanska land i tävlingen. Hela listan på medlemsländer hittar du på http://www.ebu.ch/members/members_active.php
Varför märker man så sällan nationell särart i låtarna som tävlar i europafinalen?
Helt enkelt därför att det tvärt emot vad alla tycks tro aldrig har varit något syfte med tävlingen att låtarna ska framhäva den nationella särarten. Det är alltså en myt som började spridas redan på 1960-talet, utan att kunna beläggas i några internationella tävlingsregler. Däremot har myten hållit i sig så pass livaktigt att det för några år sedan skrevs in en passus i EBU:s tävlingsregler att melodierna gärna får uppvisa nationell särart men att det inte är ett måste. Med andra ord en synnerligen tandlös passus.
Varför röstar grannländer alltid på varandra i europafinalen?
En del brukar kalla detta för politisk röstning. Det tycker jag är slarvigt och rentav okunnigt. Det är snarare kulturellt betingat. Vi i Norden brukar ofta ge varandra röster, eftersom vi delar samma typ av populärmusikkultur. Svenska artister är kända i de andra nordiska länderna och plockar därför röster därifrån. Samma sak är det för de latinska/romanska länderna och bland de slaviska länderna. Men vinnarlåtarna plockar oftast höga poäng från alla språkgrupper så det torde jämna ut sig. Sedan är det en annan sak att länder med stora diasporor oftast drar in lite extra poäng. Därför får Turkiet oftast poäng från Tyskland, Israel och Portugal från Frankrike, Bosnien-Hercegovina från Sverige osv.
programledarna
Melodifestivalens programledare. Foto: Jonas Lemberg.
artisterna
nyheter
Rolf Nygård. Foto: Carl-Johan Söder.
Här kan du läsa senaste nytt om festivalen. Just nu: vi har lyckats få tag på Rolf Nygårds cv. Till senaste nytt »
videomaterial
Årets Melodifestivalwebb storsatsar på videomaterial! svt.se har full access till alla artister, utrymmen och händelser på arenorna, backstage och ute på stan. Till videosidan »
© svt.se 2005 Ansvarig utgivare: Hans Rosenfeldt Kontakt: josefine.swenson@svt.se Redaktör: Josefine Swenson, Mats Liljengren & Henric Byström