Fotbolls-VM i Mexico

31 maj-21 juni 1970

Bronsmedaljörer

Västtyskland kvalificerade sig till VM genom spel mot Skottland, Cypern och grannen Österrike och kom till Mexico med flera namnkunniga spelare frå VM i England 1966, bl.a. Franz Beckenbauer, Wolfgang Overath och lagkaptenen Uwe Seeler. Men man hade också flera nya spelare sedan Englands-VM: Sepp Maier, Berti Vogts och Gerd Müller.

Man spelade mot Marocko i den första gruppspelsmatchen där man kom i underläge efter 22 minuter. Men i den andra halvleken kvitterade tyskara och gjorde sedan 2 - 1, målskyttar: Uwe Seeler och Gerd Müller.

Gerd Müller kom in i målprotokoller redan i den första matchen, men det lossande rejält i den andra gruppspelsmatchen, då Müller bidrog till 5 - 2 vinsten mot Bulgarien genom att göra tre mål! De båda andra målen stod Uwe Seeler och Reinhard Libuda för. I den avslutande gruppspelmatchen vann Västtyskland med 3 - 1 mot Peru, efter tre mål av...Gerd Müller.

0 - 2 blir 3 - 2

Bilden:
Uwe Seeler och Gerd Müller (nr 13) var Västtysklands forwardpar
under VM-turneringen 1970.

I Leon spelade man kvartsfinal mot England som ju vann VM-finalen 1966 med 4 - 2, och som tog ledningen med 1 - 0 efter den första halvleken. Sedan tog engelsmännen och gjorde 2 - 0 och det, ja inte blev det bättre. Men så springer Franz Beckenbauer och skickar in reduceringen och sen nickar Uwe Seeler in kvitteringen! Under lörlängningen mellan länderna anfaller Västtyskland och från vänsterflanken blir det ett inlägg som Gerd Müller skickar in - 3 - 2!

Om kvartsfinalen låter spännande, så är det ingenting mot semifinalen mot Italien! Det börjar inte bra, Italien gör tidigt 1 - 0 bakom Sepp Maier och sedan blir det inga mål, dvs under ordinarie speltid, men under övertiden kvitterar Karl-Heinz Schnellinger till 1 - 1! Schnellingers enda landslagsmål kom när det skulle.

Och Västtyskland tar sedan ledningen med 2 - 1 genom Müller efter 4 minuters förlängning, men Italien kvitterar till 2 - 2 och tar ledningen med 3 - 2. Men tyskarna ger sig inte utan att Müller gör 3 - 3! Men Italien vinner efter attt ha gjort 4 - 3 och tyskarna når inte finalen mot Brasilien. Men denna match anses av många inom expertisen som den bästa matchen genom tiderna i VM, den hade allt - målen, spänningen och stjärnorna i ett stekhett Mexico City.

Västtyskland tog sedan bronset genom att vinna med 1 - 0 mot Uruguay efter mål av mittfältseleganten Wolfgang Overath. Västtyskland gör en av sina bästa VM-turneringar i ett stekhett Mexico.