Magyarország a hálón
Magyarország, BUDAPEST, Balaton | Régiók, Megyék
Fotók | Hírek | Szálláshelyek | Programok:
 
Szóljon hozzánk!
Magyarország/Észak-Alföld/Hajdú-Bihar megye/Berettyó és a Körös vidéke/Pocsaj/ 2005.05.21 szombat, 2:48
Épített örökség
Természeti értékek
Hasznos információk

Pocsaj

A település megközelíthető közúton: a 4-es útról Püspökladányál rátérünk a 42-es útra, majd Berettyóújfalun keresztül Biharkeresztesig autózunk, innen északi irányban, a Létavértes felé vezető úton érjük el; vasúton: a Debrecen-Sáránd-Nagykereki vonalon.

Jellegzetes örökség a kerítésbe falazott góré a Rétalja utcában
Pocsaj határában az egykori Leányvárat avar kori erődítménynek tartja a hagyomány. A legelső írásos feljegyzés a XIII. századból származik. A pocsaji vár a XVII. században a Rákócziak birtoka. I. Rákóczi György megerősíti, négy bástyájához
A létavértesi útról jobbra, a helyi termelőszövetkezet gazdasági épületei között jutunk el a Kopaszdombra, a Leányvárhoz. Az avatatlan szem nem sokat lát a gazos talajon, de a síkvidéki embernek olyan érzése van itt, mintha hegyvidéken járna. Innen nem messze található a Földvár maradványa.

A községben él Oláh Mihályné (Szidi néni), a két-gránátalmás népművész, szövőnő. Árpád utcai lakásában meg lehet csodálni az általa szőtt egyedülálló mintákat, de esetleg láthatjuk munka közben is.

A falu határának országos jelentőségű természeti értéke a Tövises. A mintegy 3 kilométer hosszúságú morotvát a rétegvizes források táplálják. Az itt található növénytársulások és ritkaságok miatt - mint a lápi vidrafű, gyilkos csomorika, iszapfű, keskenylevelű gyapjúsás és a kúszócsalán - a szakemberek ezt a lápot tartják az egyik legfajgazdagabbnak a Tiszántúlon.

Névjegy
Település:
Pocsaj
Település rangja:
nagyközség
Lakosok száma:
2 700
Telefon körzetszám:
54
Irányítószám:
4125

Kapcsolódó objektumok

Régiók
Tájegységek a régióban

 
 
spirálkönyvek
térképek
útikönyvek
újdonságok
 

Aktuális ajánlatok
Szálláshelyek,
szállásfoglalás


Külföldi ajánlatok
Szobafoglalás
Last Minute
© Well-PRess, 2000-2005. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.
Impresszum - Hirdetési ajánlat - Médiapartnerek - Levél a szerkesztőségnek - Értékesítés